lördag 1 mars 2014

Ha en spelidé och vinn tid

Att ha en spelidé, något det pratas mycket om. Men vad menas med det? Ut och rädda pucken till varje pris. Ja absolut! Men kan du göra det lättare för dig själv? Här kommer spelidén in i bilden. Att försöka göra samma val av räddning på samma läge varje gång.

AIK:s Stefan Persson skrev en krönika som berör ämnet här på bloggen. Den hittar du här. Jag tycker han är inne på väldigt många bra saker i den. Svårt säga emot i och för sig. :) Men jag gillar det sättet att tänka, kika på detaljer, skala bort det som är onödigt och fokusera på att hitta en idé för varje läge.

Vet du vilken räddning och parad du skall använda i alla situationer, sen nöter du rörelserna för att komma in i skottlinjen så du är väl förberedd så kommer du spela ett säkrare spel där du blir säkrare på dig själv. Sen nöter du och tränar och nöter till det sitter i ryggmärgen.

Pass bakifrån in i slottet, då trycker du dig i stående och stoppar och är mitt i pucklinjen och har gott om tid gör din räddning.

Just att vara i så god tid du kan underlättar ju målvaktsspelet enormt mycket. Att ge dig tid att få stopp på din förflyttning innan skottet kommer. Det blir ju dels lättare att rädda då du fått stopp och ordning på armar och ben, men framförallt ger du dig mycket bättre utgångsläge att vara rätt eller komma rätt till en eventuell retur.

Kan du hitta din spelidé och börja välja samma räddning i samma läge gång efter gång kommer du bli trygg i ditt spel och det kommer synas. Det blir jobbigt att uppfinna hjulet varje match. Så försök hitta din idé, hur ska du förflytta dig, hur ska du rädda, var i målgården måste du vara för att täcka som mest. Hur djupt eller högt ska du attackera.

Just idag har jag jobbat lite med det här med Christopher i Trångsund, där vi jobbade på inspel bakifrån. Där vi kom fram till att skytten måste vara väldigt nära för att han inte ska hinna göra förflyttningen stående, få ett ordentligt stopp och sen komma ned i butterfly. Att veta det, skapar ju en trygghet. Han vet att han hinner göra en ordentlig förflyttning med ett ordentligt skott. Att vi fotade och filmade lite gjorde också att han fick se hur pass stor han var och att han täckte av många av luckorna.

Så jobba konsekvent, hitta din spelidé, fuska inte, slöa inte. Ta hjälp av tex iPad och filma och se dig själv. Gå tillbaka och korrigera om det behövs. Upprepa tills du är nöjd och jobba sedan så. Det kommer underlätta för dig själv och

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar