söndag 24 januari 2021

Kort intervju med målvaktstränare, idag Stefan Ladhe

Idag går min lilla intervjuserie vidare med Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe, som jag själv hade som målvaktstränare när jag som barn spelade i Djurgården. En av dom målvaktstränare jag ser upp till och har som förebild. Jag har ju också haft turen att få jobba mycket ihop med Stefan under min tid ihop med SHI



Vad som du vet nu, önskar du att du visste då du började som målvaktstränare? (inte inom teknik och nya sätt att spela)

Erfarenheten man får genom åren gör att man ser större sammanhang. Det man kunde svara på rakt av från början utifrån den bild man får i huvudet kräver istället följdfrågor nu, som vart är pucken? Vart kommer spelaren ifrån? Åker han/hon med pucken eller är spelaren stillastående? Medvetenheten om det men också att se människan i sin helhet och vilka behov just den här personen har, skulle jag nog säga.

Om du fick ge ett tips på något som är bra att tänka på som målvaktstränare för.

Barn?

Glädjen i fokus, det ska vara roligt med hockey och att vara målvakt. Få fram det. Åka mycket skridskor och sätta grunderna i att ”titta på pucken”. Blanda kort instruktion och att få rädda med att bryta med något annat som går ut på lek och att åka skridskor.

Ungdomar?

Öka medvetenheten om målvaktens olika val i tekniken. Få dem att tänka själva och börja forma en spelidé. Få in tävling som ett moment och träna grundtekniker så man i det kan få självförtroende av att klara av det man gör. Ge feedback och kunna samtala om de val de gör och vilka fördelar man ser i det. Se till att de är medvetna om det som är runt isen, kost, fysträning och att mentalt vara förberedd på utmaningar de ställs inför.

Elitmålvakter?

Målvakterna har en klar spelidé som man hela tiden jobbar med och utvecklar. Målvakten bör vara självgående med kost och fysträning och vad de behöver även om man också har stöd och hjälp av specialtränare. De ska ha höga målsättningar och jobba hårt för att nå dem. Vara nyfiken. Våga prova. Ha tekniker för mentala aspekter och jobba med dem så man är väl förberedd när man ställs på prov och inför nästa utmaning. Ha en bra dialog och känna vikten av att jobba nära målvaktstränare/ målvakt, varför det är viktigt att de fungerar ihop.

Vad tycker du en inhyrd målvaktstränare som tränar en hel förenings målvakter tex en gång i veckan ska fokusera på och tänka på?

Att jobba igenom olika teman och gå på djupet i dem under det pass man kör. Se individen och förstå att alla är olika och behöver olika i form av instruktion och feedback. Fråga, prata, stäm av medvetenheten i varför man gör det man gör på träningen. Öka kunskapsnivån och ta gärna med tränare från klubben för att också öka förståelsen, kunnandet i klubben/ laget.

Om du är en förenings målvaktstränare och träffar målvakterna regelbundetvad ska du fokusera och tänka på då? Eller är det ingen skillnad enligt dig?

Då känner du förmodligen individerna bättre och träffar dom oftare. Jag skulle ha individuella samtal med dem regelbundet och då speciella behov uppstår. I en drömvärld har man jobbat igenom olika tekniker och har medvetna målvakter som formar sina träningspass själva efter vad de behöver och hur det har gått den senaste tiden så man har en dialog runt det. Där målvaktstränaren är den de bollar med och får uppslag till hur man kan träna det man har behov av och att ta det vidare från där man var senaste träningspasset. Målvaktstränaren har också koll på helheten och har koll på grundmomenten, att de återkommer och inte tappas bort i ivern av att gå vidare. 

 

Tidigare inlägg:

Niklas Persson 

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar