fredag 29 januari 2021

Kort intervju med målvaktstränare, idag Magnus Olsson

Idag har turen kommit till Magnus Olsson på Blue Crease Goaltending att få svara på mina frågor. Bra och intressanta svar av Magnus som är en av de målvaktstränare jag ser upp till och gärna tar råd och byter erfarenheter med. 

Har fetmarkerat en del i ett av svaren som jag tycker är oerhört viktig och som alla de målvaktstränare jag har som förebilder på ett eller annat sätt lärt mig. Sätt målvakten i fokus inte dig själv, hjälp målvakten bli så bra hen kan med sina verktyg, inte som en robot med din egen teknik.

Stort tack Magnus att du tog dig tid!



Vad som du vet nu, önskar du att du visste då du började som målvaktstränare? (inte inom teknik och nya sätt att spela)

Att teknik går att lära sig senare. Fokusera på att kunna röra sig på isen . Sittande, stående och ta sig upp till olika positioner. 

Om du fick ge ett tips på något som är bra att tänka på som målvaktstränare för. 

Barn?

På isen: Lek, ha kul, var inte så teknikfokuserad. Rätta endast till de största felen. Låt de leka målvakt, göra fräcka räddningar och bygg passionen. Utanför isen:Se till att de utför (så mycket som möljigt) som gör de till koordinerade och allmänt atletiska barn. Exempel på det är: Leka, spontanidrott, spela andra sporter. Gärna sådana aktiviteter som involverar öga/fot-koordination (fotboll) och öga/hand-koordination (padeltennis). 

Ungdomar?

Samma svar som ovan men lägg in mer tekniska moment. Förhoppningsvis har man vid det här laget allmänt atletiska målvakter som kan röra sig på isen. Då är det rätt läge att börja med mer teknikstyrd träning. Utan att för den delen glömma passion, tävla och ha kul. 

Elitmålvakter?

Lyssna och sätt honom/henne i fokus. Låt dina egna sanningar och dina sätt att göra saker på komma i andra hand. Låt individen prata, göra på sitt sätt och utvecklas utifrån hans/hennes sätt att se på saker och ting. Coacha genom frågor och låt målvakten komma fram till egna lösningar. Det är dessa som han/hon kommer tro på mest och utföra bäst. Våga stanna i detta, testa och utvärdera. Om någonting inte fungerar kan du själv komma med förslag på lösningar. (Jag har pratat med alltför många elit-målvakter som inte gillar sina målvaktstränare pga att de inte kan lyssna och sätta sig själva åt sidan eller inte förstår att målvakten kanske inte gillar just dina lösningar. Alla har olika syn på olika tekniker och situationer). 

Vad tycker du en inhyrd målvaktstränare som tränar en hel förenings målvakter tex en gång i veckan ska fokusera på och tänka på?

Var inte för teknikstyrd. Gör roliga träningar som kidsen älskar och låt dem tävla på träningarna. Passion och kul i första hand. Teknik i andra hand. 

Om du är en förenings målvaktstränare och träffar målvakterna regelbundetvad ska du fokusera och tänka på då? Eller är det ingen skillnad enligt dig?

Beror på ålder men ser man generellt så är mitt svar samma som frågan innan.

Tidigare inlägg:

Niklas Persson

Stefan Ladhe

Andreas Eriksson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar