onsdag 22 december 2010

Intervju med Mattias Ahlstrand om träning och skador

Efter att ha skrivit ett inlägg om träning, tänkte jag nu låta er ta del av SHI och Landslagets napprapat Mattias Ahlstrands tankar kring skador och träning för målvakter.

Vilka risker ser du för kroppen att spela den "nya" stilen av målvaktsspel, med mycket butterfly och låg tyngdpunkt?

Höft och knä är de område i kroppen som ffa är utsatt i ytterläge när man jobbar med butterfly stilen, riskerna för skador vet vi inte så mkt om än då vi misttänker att det handlar om förslitningsskador i höft- och knäled dessa skador visar sig övertid. Det vi sett redan är ett antal målvakter som fått problem med knä och höft. Idessa fall har det handlat om akuta överbelastningar av olika orsaker.

På vilket sätt kan jag förebygga dessa eventuella problem?

Jag tror att vi kan förbygga dessa problem med rätt teknik, bra träning och att man är lämpad för tekniken i kroppen.

Det pratas mycket om explosivitet och att träna explosivt både på isen och på gymmet. Finns det risker med explosiv träning i framförallt gymmet? Kan man träna explosivt redan från tidig ålder?

All träning medför risker då vi hela tiden vill jobba i ytterläge och tänja på komfortzonerna för att få en progressiv tillväxt. Explosivt träning kan vi börja med ganska tidigt för att få en bra inlärning, bra ålder för att få exposivitet är att starta runt 10 åå.

Den "nya" stilen målvaktsarbete kräver ju extra mycket av bål och ben muskler. Finns det andra muskelgrupper du ser behöver lite extra träning? Dels för att inte sned/överbelasta samt kanske för att kunna hjälpa bål och benmusklerna?

I grunden en bra kondition(VO2max) för att klara av en hårdträning, sen skall väl målvakter fokusera på bål och ben styrka men absolut inte glömmma att träna resterande delar av kroppen.

Något du själv lagt märke till då det gäller skador för målvakter, eller som du tycker unga och äldre målvakter ska tänka extra mycket på?

Finns det ngt som jag lagt märke till så är det nog den stora obalans som ofta finns och är orsak till skador hos målvaketer mellan bål och ben styrka och att många är dåligt grundtränade vad gäller hjärta/lungor VO2max.

Där har ni en experts ord. Så konditionsträningen kan ni inte fuska med, samt att ni måste se till få en bra balans i träningen. Med fokus på bål och ben, men även resten av kroppen. Samt att även få balans i bål och ben så ni inte blir väldigt mycket starkare i en av muskelgrupperna.

Tackar Mattias som tog sig tid i julshoppingen och svarade på mina frågor!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar