söndag 19 december 2010

Ett knä bra mer än vid stolpen

Stefan Ladhe tippsade mig om en övning och en nytt sätt att använda sig av ett knä på våran camp i Tumba i höstas.

Att använda sig av ett knä vid inbrytningar och då spelaren kommer ned långt ner i vinkeln. Då kan man med fördel använda sig av ett knä för att vara beredd på en inbrytning eller på en pass. Men ändå täcka lika bra som stående eller i butterfly om han skjuter.

Grejen är ju at du ska använda dig av ett knä ute på målgårdslinjen, istället för att stå. Då är du redan nere och redo att trycka dig in i banan vid pass eller inbrytning som sagt, och behöver inte trycka dig från stående, vilket kan göra att du lämnar färre luckor.

Se bilderna nedanför:


Som ni ser täcker man riktigt bra på ett knä, och har fördelen av att vara nere och snabbt kunna trycka sig ned i butterfly vid pass och trycka sig med skytten vid inbrytning.


Här är han inte riktigt lika bra placerad men man kan ändå se att han täcker lika bra på ett knä som i butterfly. Då slipper du också riskera lämna luckor då du går ned i butterfly, om du redan är på ett knä då skottet kommer.

Så du kan med fördel använda ett knä vid fler lägen än intill stolpen, det funkar bra även på målgårdslinjen. Så ut och prova på era träningar. Självklart är det en fördel om du är lite längre, så du inte släpper för mycket luckor högt.

Vi hörs!

4 kommentarer:

  1. Hej Niklas!

    Jag ser fördelarna med "ett knä" men jag ser också nackdelarna.

    Fördelarna är som du säger att man kan "trycka" och komma nära i närspelet.

    Nackdelarna med denna grundställning är i min mening desto flera, dålig returkontroll, svårt att få tätt i one pad ställningen då spelaren kommer i fart m.m. Jag rekommenderar inte mina målvakter att spela one pad i det läget som du visar men allt handlar till slut om vad målvakten man undervisar är bra och dålig på.

    SvaraRadera
  2. Nja jag vet inte om jag håller.

    Returkontroll kanske. Det beror ju på målvaktens teknik.

    Men har du en tät onepad så är du inte mindre tät där än i tex butterfly. Samt kommer skytten så pass långt ner att det är läge komma ner i onepad så har han så dålig vinkel att skotten är lätta täcka bort, med fördelen att du är snabbare nere och kan trycka dig in vid en inbrytning eller pass. Då är du redan nere och behöver inte lämna lika mycket luckor som om du går ner först då inbrytningen eller passen kommer.

    SvaraRadera
  3. Tack för en bra och rolig kommentar, där det blir lite diskussion! Mycket uppskattat!

    SvaraRadera
  4. Absolut, det är diskussionen som gör att vi för tillfället "leder" över skyttarna och tar målvaktsspelet framåt. Tack för en bra blogg.

    SvaraRadera