torsdag 24 januari 2013

Intervju med innebandy landslagets och AIK:s målvakt Patrik Åman

Som jag skrev i mitt förra inlägg så tycker jag ju det är roligt jämföra olika sorters målvaktsspel med hockeyns och då mest innebandyns kanske. Jag skickade iväg lite frågor kring målvaktsspel till AIK innebandys och Landslagets målvakt Patrik Åman.

Har du/ni innebandymålvakter någon uttalad spelidé? I hockeyn försöker ju målvakterna rädda samma sorts skott på samma sätt varje gång. Att jobba med att stänga ned målet. Att placera sig så att dom vet dom täcker av hela målet.

Någon direkt spelidé finns väl egentligen inte. Vi har det inte som i hockeyn där man tragglar samma mönster om och om igen för att hitta rätt position och därigenom täcka av ”hela” målet. Det har nog mest att göra med att vi inte har samma möjlighet att just täcka av ”hela” målet. Vi är mindre i målet och därigenom finns det fler luckor att täppa till. Det går inte att hitta en position i innebandy där du täcker av hela målet, för då säljer du dig på en sidledsförflyttning istället. Alla lag och försvar arbetar olika men i mitt fall försöker jag alltid låta mina försvarare täcka bortre delen av målet så fokuserar jag själv på att stänga första stolpen.

Hur mycket speciell målvaktsträning har du i din klubb/idrott?

Ingen specifik träning alls, det kan mer handla om fokusövningar med mycket avslut (nära eller på distans) men inget specifikt likt det man arbetar med inom hockey och fotboll. I AIK har vi ingen målvaktstränare och det är inget unikt. De klubbar som faktiskt har en MV-tränare är mer unika. Det är såklart något som innebandyn måste arbeta med och kanske till och med ta hjälp av ishockeyn för att utveckla området. Det vet jag att Warberg redan har gjort då det är i kontakt med FBK:s Erik Granqvist.

Har ni en anställd/inhyrd målvaktstränare knuten till laget? Finns det i landslaget?

Det finns ingen MV-tränare knuten till landslaget vilket jag tycker är synd. Under tidigt 00-tal fanns det en ambition och man hade även en MV-tränare knuten till förbundet. Men det var som sagt många år sedan nu. Det skulle verkligen vara utvecklande för alla de målvakter som blir uttagna. Om inte annat för att ta med sig erfarenheter och övningar hem till sina klubbar.

Använder ni er av videoanalys av matcher för att specialstudera situationer?

Det har förekommit, men mest på eget initiativ. Det är något som jag personligen tycker är strålande för att verkligen se vad jag gör bra respektive dåligt. Det är mycket svårt att analysera sina insatser på de känslor som följer med en efter match.

Använder ni video på träningar för att studera olika vinklar och lägen?

Nej, även här ligger vi efter. Det finns organisationer som kommit längre här, det vet jag. Men för egen del är det inget som förekommer i den vardagliga träningen.



Tittar du som målvakt på målvakter från andra sporter för att få inspiration eller tips?

Ja, jag har alltid varit fascinerad av målvakter oavsett idrott. Och det är jag faktiskt än idag, så visst finner jag inspiration i andra målvakter.

Jag som målvaktstränare i hockey får en känsla av att målvakter i andra idrotter inte utvecklat sättet att spela lika mycket eller på samma sätt som våra hockeymålvakter gjort dom sista 15-20 åren. Håller du med? Eller är det mitt otränade öga som inte ser detaljerna?

Jag kan nog hålla med till viss del, men det finns anledning till varför man utvecklat hockeyns stilar. Först och främst handlar det om materialet, det skulle aldrig gå att stå i mål hockey idag och spela som Pekka Lindmark. Skydden är inte gjorda för det. Samtidigt så ser vi i innebandyn, likaså fotbollen ut som målvakterna gjorde för 12-20 år sedan. Vår utveckling har nog snarare handlat om spelförståelse, men såklart även rörelsemönster.

Även utrustningen har ju förändrats väldigt mycket inom hockey. Samma här upplever jag att i andra idrotter står målvakterna med mer eller mindre samma sorts skydd som förr. Utöver bandy där benskydden utvecklats. Finns inte möjligheten till utveckling eller intresset och nyfikenheten? Är marknaderna för små så företagen inte satsar på det?

Vi har ju egna företag som bara ägnar sig åt tex. Innebandy. Så en marknad finns det naturligtvis. Men det handlar nog mer om att det inte finns så stor utvecklingsmöjlighet. Jag tror det inte skulle vara ok om jag kom ut till nästa SSL-match i jordens kombinat under tröjan. Jag är rätt säker på att jag skulle få plocka av mig den innan domaren blåste igång den matchen.

Hur mycket provar du själv att utveckla ditt spel med nya tekniker? Lägger du mycket tankar på hur du kan lösa olika situationer på nya bättre sätt? Vem har du att bolla dessa tankar med?

För egen del har mina målvaktsegenskaper ökat i takt med att jag blir äldre. Jag känner mig mycket smartare i målet nu än vad jag gjorde för bara 5 år sedan. Jag har nog ett sätt jag arbetar utifrån, men i och med att jag i stort sett aldrig pratar om det i teorin har jag svårt att besvara den här frågan. Men när jag fått chansen har jag konsulterat Warbergs målvaktstränare Oscar Lundin. Det har varit nyttigt.



Trixar och fixar du med din utrustning för att optimera, ligga på gränsen och bli så stor du kan? Få bättre glid? Bättre fästa i handskar? Eller andra förbättringar?

Jag ägnar ganska mycket tid till min utrustning. Dels så använder jag ”over size” på alla mina plagg, byxor och tröja. Handskar använder jag för bättre grepp och här har jag hittat ett par golfhandskar som jag spelat med i säkert 15 år nu. När det kommer till skor så har utvecklingen börjat på innebandymålvaktsskor, men själv kör jag med brottarskor. De tål mycket och är lämpade för att kräla runt på golvet. Glidet skiljer sig mycket åt i olika hallar och underlag, därför finns det alltid med ett stearinljus med i materialväskan. Det gör att jag glider bättre på sträva underlag. Glida vill man, men inte för mycket, oftast en mycket svår avvägning hur mycket man ska använda.

Jag tycker ju målvakter i framförallt innebandy och hockey men även till viss del bandy och handboll liknar varandra en hel del i teknik och sättet dom spelar. Utöver det självklara att rädda pucken/bollen. Tror du målvakter i olika idrotter skulle ha nytta av att byta idéer och tankar med varandra? Att dom olika sporternas målvaktstränare gör det samma?

Det tror jag absolut. Inom hockeyn finns en härlig ”regel” eller talesätt som jag hört uppe i Gävle och Brynäs. ”Ingen puck är omöjlig” och om man tänker på det varje gång man ska ut på en träning eller match så tror jag att man kan ta några bollar/puckar till.

Tar du/ni i laget hjälp av en mentalcoach/rådgivare något? Känner du som målvakt ett behov av mentalträning då du som målvakt är väldigt utsatt och alla dina misstag syns väldigt tydligt.

Jag har haft det både i landslag och i klubblag. Just det är inget som jag upplever hjälper mig i mitt idrottande, men jag rekommenderar alla som tror de kan bli bättre av det att pröva på.

Hur kommer det sig att du blev just målvakt?

Det var ett lätt val när jag var 10 år och började med innebandy. Jag hade tidigare varit målvakt i fotboll men hade då slutat med det och var utespelare där. Så när jag och polarna började spela innebandy så tyckte jag inte det fanns något annat alternativ, jag ville verkligen vara målvakt och jag har i stort sett aldrig spelat en match som utespelare i innebandy. Och jag tror inte det gått en enda dag då jag ångrat mitt val, och då fyller jag 30 år i år.

Intressanta och bra svar av Patrik. Han har ju många poänger att man inte på samma sätt kan täcka av målet som i hockey. Samt att det är svårt när man inte har skydden som i hockey blir det också svårt då man ju är mycket mindre i målet än en hockeymålvakt. Det jag tänkt på då jag kikar på innebandy är om det skulle gå att utveckla utrustningen så det blev bättre glid så dom kan trycka sig lite som i hockey. Som det är nu så måste dom ju slänga sig som fotbollsmålvakter och då är man ju borta på en eventuell retur. Problemet är ju att innebandyn spelas på olika sorters golv, som är olika hala och sträva så det kan nog bli svårt.

Om ni gillar innebandy kan jag verkligen rekomendera den podcast som Patrik Åman gör ihop med Peter Fischerström som spelat i AIK och landslaget men som back. Riktigt roligt och bra! Sök på pppodcast på iTunes.






Vill tacka Patrik som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

2 kommentarer:

  1. Jag förstår egentligen inte varför innebandy mv Inte provar att stå i en bred krummande butterfly som grundställning. Det borde gå att förflytta sig i djupled och sidled - dessutom kompletteringskasta sig i sidled. Täckytan på höjden skulle bli betydlig större. Alltså denna position på ena höften kan ju omöjligt vara den optimala.
    Märkligt osystematiskt mv struktur högt upp i serierna enligt intervjun. Men intressant.
    //Martin Ward

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har också tänkt i dom banorna. Men med tanke på att ib-målisar lirat på samma sätt i vadå 20 år? Jag utgår från att man provat på lite andra sätt men insett det inte är bra?

      Men jag håller med dig, borde fungera bra! Som dom sitter nu, det benet dom har att stänga luckan mellan benen. Låga skott på den sidan måste ju vara sjukt svåra att rädda?

      Radera