torsdag 30 augusti 2012

Intervju med HV71:s målvaktstränare William Rahm

Sitter och kikar på HV71 - Linköping där det just nu efter två perioder står 3-0 till HV. Gustaf Wesslau ser grymt säker och stabil ut i målet. Jag tycker, nu är det ju extremt tidigt men han ser tajtare och lugnare ut än han gjorde i Djurgården. Som sagt extremt mega tidigt att säga något. Men det är min känsla i alla fall.

Jag tycker det passar bra ta en intervju med HV71:s målvaktstränare William Rahm. Så håll till godo!

Ny målvaktstränare i HV71 inför denna säsong. Vad är din mv-tränar bakgrund?

Jag började redan under min juniortid i HV71 att hjälpa till som målvaktstränare på HV 71:s sommarhockeyskola. Detta vilket jag sedan har gjort varje sommar under min aktiva karriär. För två år sedan började jag studera Coaching & Sport management på Linnéuniversitetet i Växjö och jobbade då med målvakterna i Alvesta SK och Växjö Lakers juniorer samt hockeygymnasium parallellt med mina studier.

När du kommer som ny mv-tränare till HV71, känns det bra med två nya målvakter (räknar Jonas som ny). Tror du det blir lättare för dig när ni alla är nya?

Egentligen tror jag inte det spelar så stor roll men det innebär ju att vi alla tre börjar på en helt ny kula, vilket jag tror och hoppas är inspirerande och motiverande för både mig, Jonas och Gustaf.

Tror du det kan vara svårt ersätta en målvaktstränare i en förening om målvakterna är dom samma? Att det kan bli att man måste bevisa sig för att få maximalt gehör?

Jag anser nog att man alltid måste "bevisa sig " för nya människor man möter. Förutsättningarna är alltid unika och de målvakter jag möter har egna sina personligheter och egna ryggsäck av erfarenheter oavsett vilka tränare de har haft innan. För att få ett förtroende gäller det att bygga en ärlig, bra relation och sådant måste få ta lite tid.

Gustaf Wesslau en av seriens bästa, och Jonas Gunnarsson en ung lovande målvakt. Måste känna väldigt inspirerande. Dessutom i HV71 ett lag som alltid går efter guld!

Du säger det själv och jag kan bara hålla med! Känns oerhört kul och inspirerande! Jag lever drömmen :)smile

Hade du en bild för dig vad Wesslau och Gunnarsson skulle behöva gnugga på och vilka detaljer du ville köra extra?

Ja, självklart hade jag en bild av Jonas, Gustaf och ideér kring vad jag tror skulle kunna gynna deras spel, men vill jag alltid resonera mig fram till detta ihop med målvakterna. Det är de som skall stoppa pucken där ute, inte jag :)smile

Hurdana är Gustaf och Jonas att jobba ihop med?

Både Gustaf och Jonas är kanon att jobba med! Träningsvilliga, motiverade killar som alltid tävlar och vill bli bättre!

Hur är din bild över hur en målvakt ska jobba? Har du en spelidé du tror på för målvakter?

Jag tror mycket på att bygga på målvakternas starka sidor och på så sätt hitta lösningar i olika situationer. Jag vill inte tvinga på en målvakt ett system eller en spelidé som jag har format utan forma spelidén efter varje målvakts egna förutsättningar. Det innebär att det kan se lite olika ut ifrån målvakt till målvakt, men lite kort så försöker jag förespråka ett positionsstarkt spel med god returkontroll där målvakten inte behöver överarbeta och därför inte heller skapar svåra andra- och tredje situationer för sig själv och laget.

Hur mycket och ofta jobbar du med dina målvakter i a-laget?

Jag jobbar med våra A-lagsmålvakter dagligen i olika former.

Jag rankade ju HV71:s målvaktspar som 12:a i ELitserien. Med motiveringen att Jonas är helt oerfaren. Hur fel kommer jag ha enligt dig? :-)smile

Givetvis helt fel! :)smile

Vilka egenskaper tycker du att det är viktigt du har som målvaktstränare?

Jag tycker det är viktigt att jag alltid försöker vara positiv och sprida positiv energi, att jag är mig själv samt att jag alltid ser mig som en livslång student av hockey och målvaktsspel. Jag är långtifrån fullärd och man kan alltid lära sig något nytt av varje ny målvakt och/eller människa man möter för den delen.

Hur jobbar du undermatcherna? Från läktaren med videokamera eller är du med nere i båset?

Jag sitter på läktaren och filmar/videotaggar matcherna.

Jag pratar ju mycket om att jag tycker det är kul när lag ger egna unga målvakter chansen. Lika kul tycker jag det är här, där HV ger en egen produkt chansen som målvaktstränare i a-laget.

Jag får en himla bra känsla för William i hans svar. Jag håller med om allt han säger, och tycker han har en sund inställning till hockey, målvakter och sig själv. Ska bli spännande se hur hans jobb med Wesslau går. Jag har ju sett Wesslau en hel del och ska bli kul följa hans utveckling!

Tackar William som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar