söndag 17 mars 2013

Många Svenska NHL målvakter

Det är riktigt roligt att se hur många Svenska målvakter som spelar i NHL just nu. Vi har ju Henrik Lundqvist, Anders Lindbäck, Viktor Fasth, Johan hedberg som spelat riktigt mycket. Sen har vi Jacob Markström, Robin Lehner, Christopher Nihlstorp, Jhonas Enroth och Jonas Gustafsson. Vi har alltså fyra som spelar mycket och fem som spelat. Så nio Svenska målvakter som spelat NHL hockey den här säsongen. Att jämföra med Finlands sju, men då är det en som "bara" suttit på bänken en match, så egentligen sex. Dock är alla dom sex målvakterna mer eller mindre ettor i sina lag och alla har startat minst tolv matcher.

Men visst är vi Svenskar på väg ifatt och förbi Finnarna som länge har haft bra många fler målisar i NHL. Men som sagt vi är på g.

Det jag tycker är roligt är att dom unga Svenska målvakterna visar prov på bra moral och kämpatakter. Då dom åker över och inte ger upp. Både Markström, Lehner och Enroth har ju fått kämpa på i AHL innan chanserna har kommit. Lehner och Markström är ju inte riktigt ordinarie i NHL ännu men det tror jag bara är en tidsfråga då båda spelar riktigt bra i AHL. I AHL har vi ju Niklas Svedberg på en sjunde plats i målvaktsligan, Nihlstorp ligger nia och sen Magnus Hellberg på en trettonde plats.

Så visst ser målvaktssituationen riktigt bra och rolig ut för Sverige!

Den satsningen förbundet startade för några år sedan börjar verkligen ge utdelning och har gjort några år. Där Thomas Magnusson jobbat på bra med matrial, konvent och besök ute i föreningar. Där vi utbildar många målvaktstränare och många målvakter får hjälp ute i sina lag.

Där tror jag dock vi ligger en bit efter finnarna där vad jag hört och förstått dom flesta föreningar har MINST en målvaktstränare. Många har flera. Så vi har en bit kvar att klättra. Tänk hur bra vi blir då!

Men som sagt. Jag gillar det jag ser hos unga Svenska målvakter som åker över, som är beredda utan gnäll att kämpa på i AHL några säsonger. Lehner och Markström är ju riktigt bra exempel på det, målvakter som spelat flera riktigt bra säsonger men ändå inte riktigt fått chansen i NHL. När dom väl lyfts upp pga skador har dom levererat bra hockey för att ändå åka ner i AHL igen då andra målvakter kommit tillbaka efter sina skador. Sen har vi Eddie "storken" Läck som gjort två bra säsonger i AHL och står på gränsen till Vancouver men som tyvärr rehabar från en höftoperation just nu. Håller tummarna han är tillbaka på isen så snabbt som möjligt!

Det är ju mycket politik där borta. Vilket sorts kontrakt du har, hur ser det ut mot lönetaket mm. Men Lehner och Markström har krigat på. Inget gnäll, utan låtit hockeyn visa istället. Jag tror om inte båda blir en av två i sina NHL lag redan i år så är dom det båda två nästa år. Då har dom utan gnäll låtit sitt spel visa var dom hör hemma precis som Jhonas Enroth gjort, och belönats med ett envägskontrakt med Buffalo inför förra säsongen.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar