söndag 23 september 2012

Farlig regel med risk för målvaktsskador

I år kommer det vara jobbigt att vara målvakt i hockey. Dom nya reglerna kommer göra det tufft att stå i mål. SParkregeln är ju en sak, den förändrar ju inte så vansinnigt mycket. Visst det kommer vara några mål som gick via skridskon som förra året dömts bort men som i år godkänns.

Däremot tillåtet att vara i målgårdenreglen kommer förändra en hel del för målvakten. Vi har redan sett bevis på det. Dels i matchen igår mellan Frölunda och Färjestad. Där Frölundas sista mål godkänns då Jari Tolsa dels är i målgården men också trycker, pressar in puck och Salak i målet.

Här säger regeln man får vara i målgården om man INTE stör målvakten. Hur kan man påstå att Tolsa inte stör Salak här? Det är ju bara fånigt!



Vad säger ni som är målvakter hade ni blivit störda av Tolsa i den situationen? Jag hade nog tyckt det i alla fall.

Här kommer ju målvakterna få det riktigt jobbigt i vinter, och som med alla andra bedömingsregler kommer liknande situationer bedömas helt olika. Så något som blir mål i en match blir bortdömt i nästa.

Självklart kommer också utespelarna satsa ännu hårdare på mål nu. Man kommer chanse ännu mer på att köra på målvakten, pressa och trycka med klubbor mot puckar som målvakten har under sig. Som målvakt har du ju ingen chans att stå emot när en utespelare trycker mot tex benskyddet om pucker ligger där under.

Tex gjorde Linköping ett sånt trycka in målvakt och puck mål mot Luleå i förra omgången av Elitserien. Om ni kikar på denna länk och sen väljer highlights och kollar in Linköpings andra mål. Där Gustafsson sitter/ligger i butterfly och Linköpingsspelaren trycker in pucken och Gustafsson i mål. Dom situationerna kommer ju öka markant tror jag. Här är ju pucken fri, men jag är lite skeptisk till att man ska kunna trycka in målvakten som han gör. Men jag är kanske lite partisk som mv-nörd där.

Det kan bli en hel del målvaktsskador då jag tror utespelare kommer attackera mål och målvakt hårdare än dom gjort förut.

Sen det här med att störa målvakaten. Helt ärligt vad har videodomarna för koll där? Det blir nästan löjligt! Nuddar dom målvakten minsta lilla stör dom honom. Är dom ivägen vid en förflyttning stör dom målvakten. Är dom i målgården stör dom målvakten. En korkad regel tycker jag! Ut med utespelarna ur målgården helt enkelt!

Gör om gör rätt förbundet!

Vi hörs!

4 kommentarer:

  1. Instämmer till ett hundra procent! Gör tvärtom istället, målgården ska helt förbjudet område för utespelare. Vill man försvåra för målvakten (om man är rädd att det blir färre mål) kan man ju minska den något. Är målvakten utanför målgården ska hen veta att det kan bli påkörningar, men i målgården ska de kunna jobba lugnt utan risk för att få ett knä i skallen.

    SvaraRadera
  2. Tycker också att det är helt vansinnigt! Målvaktens kropp är ju på en helt annan nivå än en upprätt spelare i sådana situationer och därmed mer utsatt för skaderisker. Ett knä i huvudet eller bli nedtryckt med farliga påfrestningar för knälederna är inget inget en målvakt ska bli extra utsatt för pga av en okunnig ändring av reglerna!

    Ändringar av denna typ borde ut på remiss hos klubbarna, där målvaktstränare och kanske klubbläkarna, får yttra sig om lämpligheten av en regeländring eller vilka följder det kan medföra.

    Tycker du har en bra blogg och tar upp viktiga teman.
    mvh
    Bengt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det, något vi med otur kommer få uppleva under säsongen... För jag tror ju utespelarna kommer satsa ännu hårdare in på mål nu...

      Mycket bra idé!

      Tack!

      Radera