lördag 15 februari 2014

Måste du vara 190cm+ för att lyckas som målvakt? NEJ!

Jag hade ett samtal med en vis man här om dagen, en man vid namn Andy Swärd. Han skickade mig en fråga på facebook.

Nämn de fem viktigaste egenskaperna man bör ha för att bli en riktigt bra målvakt?

Blev lite nervös, kände nu är det kuggfrågan! Jag svarade.

Snabb/explosiv, atletisk, uthållig, teknik, spelidé anpassad för dig.

Saker jag tycker är viktiga. Att du är snabb och explosiv på skridskor och i kropp för att kunna ta dig till situationerna. Atletisk så du klarar rädda puckar i ytterlägen. Uthållighet så du orkar en match där du har mycket att göra. Teknik så du klarar av dom olika situationer du hamnar i. Sen det kanske viktigaste, att du har en spelidé som passar för din spelstil.

Men tittar jag på TV, så är det lätt att tro att den absolut viktigaste egenskapen är att vara över 190 cm. Det experterna säger mest då det gäller målvakter är antingen att han är stor och täcker mycket eller att han var för liten och inte täckte tillräckligt. Det blir alldeles för stor fokus på längd när det pratas målvakter. Är en målvakt under 190 cm så är det väldigt mycket fokus på att han är just under 190 cm. Han var inte stor nog att täcka där.

Men ärligt, täcka/blocka som enda räddning är väl inte det spel vi spelar längre? Dags för experter och förståsigpåare att inse det också.

Men, tänker ni. Spela roll vad experter, och journalister säger. Ja säger ja. Det gör det. För om knattemålvakter och juniormålvakter och deras föräldrar får höra och läsa fler gånger i veckan att man måste vara minst 190 cm för att lyckas som målvakt så blir det en sanning till slut.

Jag har hört många historier där man tagit ut en målvakt för att han är längre. Inte för att han är bättre, utan för att han är längre. Där är ett problem. Ett stort problem. När målvakter blir bortvalda inte på grund av kunskap eller hur bra målvakt man är utan för att man är "för kort"!

Jag har hört, och Andy hade hört diskussioner på läktare, där målvaktsföräldrar suttit och pratat om att det inte var någon idé för vår son kommer bara bli 180 cm. Det kommer aldrig gå att slå igenom och lyckas då. Tyvärr. Vet inte om han ska fortsätta, det kostar ju så mycket med skydd och avgifter, kanske lika bra att han slutar. 

Alltså? Hallå!!! Vad skulle hända om alla knatte och juniormålvakter som inte kommer bli över 190 cm skulle sluta? Då har vi ett stort problem i hockeysverige. För då skulle vi har rätt få målvakter kvar.

Det lustiga med alla dessa experter som fastnat i att målvakten ska vara stor och täcka mycket i samma andetag pratar om den nya snabba, fartfyllda hockeyn. Så spelet ska bli snabbare, gå snabbare mer skott, mer förflyttningar fler lägen för målvakterna. Som ändå ska vara stora och täcka mycket. Inte mindre och rörliga och atletiska för att hinna med i den nya snabba hockeyn.

Självklart finns det fördelar med att vara lång, du täcker mer längre in i mål. Men dom allra flesta långa målvakter är mindre atletiska än kortare. Men längden är ju inte det som avgör hur bra målvakt du är. Samt, är du lite kortare är det enkelt att anpassa ditt spel efter din längd. Kom ut 10-20 cm längre och täck av lika bra som en målvakt som är 10-20 cm längre än dig. Svårare än så är det inte.

Därför är det väldigt viktigt att experter, kommentatorer och förståsigpåare slutar fixera så mycket på längd då det gäller målvakter. Kolla hockey-vm i våras. Sverige hade Jhonas Enroth 181 cm och Jacob Markström 198 cm i truppen och Jhonas Enroth blev kung av vm. 181 cm, spelar i NHL och gör det bra, spelar i VM och gör det bra är med i OS truppen. 181 cm.



När tränare och även målvaktstränare ute i föreningarna hela tiden matas av hur bra en målvakt är för han är så stor och täcker så mycket så kommer det tillslut bli en sanning. Att en stor målvakt är det samma som en bra målvakt. Vilket ju inte stämmer, en bra målvakt är en målvakt som räddar puckarna och det har inget med längd att göra. Anpassa dig spel så kan du som är 180 cm täcka av som en målvakt som är 195 cm. Det gäller att ha en spelidé och spelsinne.

Är du kort har du också fått träna väldigt mycket på just spelidé och spelsinne hela din karriär för du har inte kunnat luta dig tillbaka på storlek i ung ålder och lärt dig att du klarar att vara ivägen. För när spelarna börjar skjuta bättre så har du som kortare målvakt en fördel och kan ligga före en målvakt som just vant sig vid att kunna vara i vägen. Jag har ju skrivit om det förut, att stå upp längre och inte ha så bråttom ned på knä. Det är ju en del av att ha en spelidé, utmana skytten och ge inte chansen att skjuta över axlarna genom att stå så länge du kan.

Sen är jag ju inte dum, jag inser också det finns fördelar att vara lång och täcka mer. Självklart är det så. men det är inte en målvakts viktigaste egenskap. Absolut inte! Låt aldrig brist på cm få dig sluta med hockeyn. Utveckla ditt spel, din spelidé och ditt spelsinne så har du alla chanser lyckas. En annan sak med att vara lång är att du behöver ju inte täcka mer än upp till ribban vilket du inte behöver vara 190cm+ för att klara. Allt det du sen täcker över ribban är ju mer en risk. En risk för returer på skott som annars hade gått över.



Samtalet med Andy var en ögonöppnare för mig, då han berättade flertalet storys om samtal på läktaren om att målvakter som "bara" skulle bli ca 180-185 skulle få det svårt och kanske lika bra att sluta. Att man på distriktsnivå valde en lång målvakt före en kort trots att den korta gjorde bättre ifrån sig. Ett resultat av att det från så många håll när hockey visas på TV och det skrivs i tidningar får längd på målvakter ett alldeles för stort fokus. Något du hör från såna som ska kunna och förstå hockey gång på gång blir lätt en sanning. Du måste också vara stark och tro väldigt på dig själv som mv-tränare för att gå emot en huvudtränare som vill satsa på den längre målvakten, trots du vet den kortare är den bättre.

En annan sak som kan bli jobbigt och en nackdel om du har en längre målvakt är ju risken för skador, då du har mer kropp och då mer kilon att förflytta och gå upp och ned i butterfly med.En målvakt som är 195 cm behöver ju bygga på sig mer muskler i proportion till sin längd än en som är 185 cm, för att orka och för att inte slita ut kroppen.

För att sammanfatta lite. Jag blir trött på och ledsen på hur experter pratar så otroligt mycket om längd och storlek på målvakterna. Då deras upprepningar och malande kommer bli sanningar för många och det kommer få unga målvakter att ge upp för dom inte tror dom är tillräckligt långa för att lyckas. 

Så målvakter och föräldrar det krävs inte att vara över 190 cm för att lyckas bli en riktigt bra målvakt. Kika här nedanför på längden på några av Världens och Sveriges bästa målvakter så inser ni att längd inte är ett krav för att lyckas!

Sergei Bobrovsky 186
Jonathan Quick 185
Henrik Lundqvist 185
Tim Thomas 180
Jhonas Enroth 181
Viktor Fasth 182
Daniel Larsson 183
David Rautio 181
Markus Svensson 185
Lars Johansson 185
Fredrik Pettersson Wentzell 185
Oskar Alsenfelt 185
Christian Engstrand 184
Tim Sandberg 183
Joel Lassinantti 176



Jag tycker ju ändå att alla dessa målvakter lyckats bra! Tre av dom har vunnit Venzia Trophy, Två av dom Stanley Cup. Så längd är inte ett måste för att bli en bra målvakt, eller lyckas vinna titlar och få utmärkelser. 

En annan sak med längd på målvakter, det beror ju också på vad för sorts spel laget spelar, hur försvarar dom? Kanske är det en bra tanke att ha en lång och en kortare målvakt lite beroende på vilka man möter? Möter man ett lag som spelar mer statiskt och det blir mycket skott utifrån kan en lång målvakt vara bra. Möter man ett lag med mycket fart och passningar och förflyttningar kanske en kortare passar bättre.

Ja ni förstår, låt inte längden avgöra om du fortsätter eller slutar med hockeyn! Hör det ni föräldrar också, låt inte era barn sluta för dom tycker dom är för korta. Men framförallt låt inte andra föräldrar eller tränare tuta i er eller era barn att dom är för korta!

Vi hörs!

1 kommentar:

  1. Oerhört sant! Jag har en uppfattning av att de kan bli lite problem när man är under 180 cm. Då krävs de att man har extraordinära egenskaper för att nå elitnivå vilken Lassinanti besitter. Men det är något alla kan få med hård och smart träning.

    Är man över 180cm så känns det inte som att det blir några jättefördelar om man är 190. Man kan täcka nästan lika väl till ribban, det skiljer inte alls mycket då det räcker med att spela bara ett par centimeter längre ut för att nå ribban.

    Om man nu nödvändigtvis ska kolla på storleken så är nog bredden på axlarna mer relevant.

    Tiklägas bör också att Enroth definitivt är under 181 även om det står annat på eliteprospects.

    SvaraRadera