torsdag 13 februari 2014

Vi tar det igen, som förälder var en bra sådan. En förebild, inte tränarens värste fiende!

Jag läste ett inlägg hos Pucksnack, som jag tycker är väldigt relevant och aktuellt. Något vi föräldrar måste ta till oss, läsa en och två gånger. Ta oss en funderare kring vårat beteende och kanske ändra på oss. Inlägget hittar du här. Även Expressen tog upp, bra det tycker jag!

Inlägget är skrivet av en hockeytränare, till oss föräldrar. Så som sagt läs det, ta det till er och rannsaka er själva och er förening. Hur vill ni ha det? Hur vill ni att eran förening ska framstå? För tro mig rykten går snabbt, och det finns många öron på hockeyläktare.

Jag har ju skrivit två inlägg i ämnet föräldrar själv som du hittar här och här. Vi är ju inne på samma saker i våra inlägg. Att vissa långt ifrån alla föräldrar måste inse sin plats, sin uppgift. Ingen av dessa är att coacha laget, träna killarna, ta ut laget. Det är INTE din uppgift som förälder.

Däremot att skjutsa till och från träningar och matcher, heja på läktaren (med en trevlig ton), stå i kafeterian, laga mat, se till att det hinns med mat, sömn och läxor. Jävligt viktiga uppgifter! Men när du lämnat ditt barn i ishallen tar tränaren över, då är det tränarens regler som gäller och honom ditt barn ska lyssna på och se upp till.

Att föräldrar ska kunna komma till tränaren och på ett civiliserat och trevligt sätt ställa frågor kring träningar och hur ens barn ligger till är för mig en självklarhet. Kanske till och med diskutera och ha frågor om laguttagning och coachning. Men där är det trots allt tränaren som bestämmer! Hör också ledorden där, CIVILISERAT och TREVLIGT!

En aspekt som inte tas upp i blogginlägget jag länkar till och som jag inte heller nämnt själv är ju förälderns roll som föredöme i dessa frågor, hur du uppfostrar ditt barn. För om du tycker det är okey skälla ut tränare, använda ett obscent språk mot tränare och gå emot föreningen. Ja hur tror du då ditt barn kommer uppträda? Ja på samma sätt, strunta i tränare, säga emot, vara uppkäftig. Vilket inte på något sätt i några stadier av hans/hennes karriär kommer vara till fördel för han/henne.

Här tycker jag föreningar borde ha klara stadgar och regler för vad som gäller i föreningen. Som föräldrar gärna får skriva på när deras barn börjar spela hockey i föreningen. Hur man beter sig på läktaren, hur man beter sig mot tränare och ledare i lagen, men också vad föreningen står för så alla lag har samma regler. Elitsatsar man? Kommer man toppa? Kommer man värva spelare? Spelar man för att utbilda bra människor, spelare eller för att vinna till varje pris?

Om föreningen har tydliga ramar och informerar om vilka regler som gäller minskas risken för onödigt tjafs och det kommer hjälpa tränare och ledare vid diskussioner och konfrontationer. Att kunna visa upp ett kontrakt som föräldern skrivit på och föreningens stadgar och regler. DÅ skulle man ta bort mycket av utrymmet för diskussioner, samt möjlighet till irritation hos föräldrar. Ett enkelt och som jag tror bra sätt för föreningen att stödja och hjälpa sina tränare och ledare.

Att då föräldrar FÖLJER dom regler som satts upp är ju en självklarhet. Att man inte springer till styrelser eller ordförande för att gnälla, klaga och få sin vilja igenom. En förening måste skötas av styrelsen, lagen måste skötas av ledarna efter dom regler och bestämmelser som styrelsen satt upp. Regler och bestämmelser som vi som föräldrar MÅSTE rätta oss efter! Det går inte följa viljan av 25 föräldrar i varje lag och ha regler som är olika för 25 spelare. Det är så självklart!


Bilden ovan sägs sitta i en ishall i Chicago och jag hoppas det är sant, för det är bra ord att ta med sig in på läktaren som förälder. Kanske inte bara på läktaren heller? Utan även nere i omklädningsrummet.

Omklädningsrummet ja, en annan sak. Där tycker ju jag inte föräldrar har att göra. Okey så länge ungarna inte kan knyta skridskorna själva. Men sen, lämna av era barn vid ishallen och bege er till kafeteria eller läktare och låt tränare och ledare ta hand om era barn. Det är ju faktiskt därför dom är där!

Om vi ska ha tränare och ledare kvar som vill lägga en halvtidstjänst eller mer av gratisjobb för att träna och uppfostra våra barn är det otroligt viktigt vi låter dom få en dräglig arbetsmiljö så MÅSTE vi låta dom få det! Låt dom sköta sina jobb ifred!

Min syn på ungdomsidrott har jag ju också skrivit om tidigare. Självklart ska det finnas föreningar som gör elitsatsningar tidigt. Absolut, det måste det finnas. Men det ska vara dom stora drakarna, där dom också ska vara raka och öppna med att det är det som gäller. Så barn och föräldrar som väljer dom föreningarna vet vad som gäller.

MEN, alla föreningar ute i förorten ska vara till för den stora massan. Där ska det vara viktigare att alla får vara med, alla får spela att utbilda människor och sen hockeyspelare. Det ska inte elitsatsas, det ska inte toppas, inte värvas. Ingen ska sluta för att den inte får spela matcher. Om föreningar kunde ha det så, att regler och bestämmelser gällar ALLA lagen i föreningen så tror jag det skulle vara lättare ta dom få föräldrar som aldrig är nöjda, som inte kan förstå sin roll som förälder. För då finns det inget utrymme för diskussion. Vilket ju självklart gör jobbet för tränare och ledare mycket enklare, då dom kan fokusera på det dom är där för. Träna våra barn.

Det finns så mycket att säga i detta ämne och det är ett ämne jag brinner för! Hur många potentiella riktigt bra seniorspelare tappar vi på grund av föräldrar som får dina viljor igenom i små föreningar? Det tål att tänkas på!

Självklart är dom allra flesta hockeyföräldrar perfekta sådana, som är ett stöd för sina barn och för tränarna!

Vi hörs!

1 kommentar:

  1. Samma tema i det här UR-reportaget:
    http://www.ur.se/Produkter/179529-Idrottens-himmel-och-helvete-Foraldrar-det-stora-problemet

    SvaraRadera