onsdag 2 maj 2012

Fler experttränare

För dom flestra lag eller föreningar är det en självklarhet att ha en målvaktstränare. En tränare som har hand om två eller tre målvakter. Som specialtränar och specialstuderar dom varje träning och varje match. Som nöter små små detaljer för att hitta perfektion.

Som finns där som ett bollplank, att gå igenom matcher, bolla ideer och tankar med. Som finns där bara för dig.

Hur är det då för utespelarna?

Dom har en huvudcoach och säg en eller två assisterande. Dom får inga specialgenomgångar, dom får ingen egen feedback. Ingen hjälper dom med små detaljer i skotteknik eller skridskoteknik. Målvakter får så enormt mycket mer teknikträning än vad utespelare får så det är nästan löjligt!

Eller blir en utespelare fullärd snabbare? Behövs ingen speciell teknikträning efter skridskoskolan? Visst har en hel del föreningar teknikdagar då och då. Kanske hyr man in en skridskocoach på något pass ibland.

Hur mycket bättre skulle en elitserieforward bli om han fick samma individuella träning och feedback som en målvakt?

När en forward missat samma läge med backhand fem gånger, är det någon som tar ut honom på isen 10 minuter innan träning och nöter backhand?

Vilket lag ska bli först med en skottcoach och en skridskocoach tex?

Mats Emanuelsson SHI
Foto: SHI


Jag tror det finns mycket att tjäna på att nöta mer teknik för utespelare. Träna på att skjuta direkt i alla vinklar och på dåliga passar och bra passar, på liggande puck och på fladdrande puck i fart och stillastående.

Ta hjälp av målvaktstränaren och målvakterna också. Låt dom instruera var man ska skjuta, när och hur. Vad är svåra lägen för målvakten? Ska man dribbla eller skjuta på en straff? Var ska man skjuta? Hur ska man dribbla?

Jag tror lagen skulle tjäna mycket på att ha fler experter inblandade i träningen!

Vad tror du?

Vi hörs?

8 kommentarer:

  1. Många bra synpunkter! Har däremot undrat över varför så många utespelare slutar finslipa på teknik och dyl på t ex sommarcamper från juniorålder och uppåt medans målvakterna ofta fortsätter med mv-camper upp även upp i åldrarna för att nöta teknik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag också funderat kring. Jag jobbar ju på många camper och ser det hända. Målvakterna fortsätter komma medans utespelarna droppar av...

      Radera
  2. Håller med till stora delar däremot så hjälper jag som målvaktstränare utespelare och speciellt forwards med målskytte träning. 180 grader från vad vi jobbar med som målvakt.

    Egentligen allt i målvaktsspelet vänder jag 180 grader till utespelare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är grymt bra och som det ska vara tycker jag. Jag vet att en del lag utnyttjar målvaktstränarna till just det. Mycket bra!

      Radera
  3. Det är en intressant synpunkt och något som vi i vår förening efterlyst, i synnerhet ifråga om skridskoåkning eftersom den är så central. Det är en sak att skapa övningar för att främja skridskoåkning och en helt annan sak att bryta ner skridskoåkningens alla moment och detaljer. Frågan är var man hittar denna skridskoåkningens expertis?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomas Storm är ju riktigt duktig skridskoåkare. Samt alla våra huvudinstruktörer på SHI, Andrej Pierow, Lars Billing, Tobbe Persson och Mats Emanuelsson. Dom är riktigt duktiga. Inte bara på skridskoåkning utan även skott, dribblingar, tacklingar och alla andra moment.

      Utan att vara för hemmakär så kan jag absolut rekomendera dig höra av dig till SHI och få hjälp!

      http://www.hockeyinstitute.se/index.html

      Radera
  4. Måste bara vara lite osvensk och sticka ut hakan.

    I den klubben jag jobbar, i alla fall dam, så noterar vi något eller några moment varje match som en enskild spelare eller några stycken har problem med. Sen nöter vi det på nästa träning.

    Utan att förringa målvaktstränarnas jobb så är det "enklare" att se vad man ska jobba på. Det är på för- och nackdelar att vara målvakt men en av fördelarna är att man kan titta på de mål man släppt in och sen nöta, nöta, nöta och sen nöta lite till.

    Men jag håller med dig. Det kan (läs: måste) bli bättre på utespelarsidan i högre åldrar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju grymt bra!!

      Självklart är det så, det är lättare för en mv-tränare att se en mv. Än för två eller tre coacher att se 22 utespelare.

      Men som du säger och jag tycker så skulle mer enskild teknikträning vara mycket bra för svenskhockey både på dam och herrsidan.

      Radera