lördag 4 augusti 2012

Målsättning eller dröm?

Att ha mål, både långsiktika och kortsiktiga tycker jag är väldigt bra. Men det är också viktigt inte blanda ihop mål och drömmar.

Målsättningar och drömmar två olika saker som ibland blandas ihop. En hockeyspelares dröm är ju NHL och alla är till en början övertygade om att de kommer spela där! En dröm kan också vara att spela i favoritlaget, kommer med i TV pucken, elitserien och i landslaget. Drömmar är viktiga att ha men de är oftast luddiga och du får inga direkta bevis på om du är på rätt eller fel väg. Därför är det viktigt med målsättningar, de hjälper dig att närma dig dina drömmar!

Med målsättningar menar jag saker du kan mäta att du klarar eller har förbättrat. Du skall sätta upp målsättningar som du själv kan påverka. Målsättningarna skall vara rimliga och vara kortsiktiga så om du tränar rätt kommer du att lyckas med målsättningen. När du nått din målsättning sätter du upp en ny och tar dig ann den utmaningen. På det sättet kommer du hela tiden att utvecklas och känna att du blir bättre. När du märker att du klarar dina målsättningar kommer du att få energi, självförtroende och mer motivation att jobba mot nästa målsättning. Men sätt inte för många målsättningar samtidigt jobba med en eller två åt gången. Jag säger ju att du ska ha kortsiktiga målsättningar, men jag tycker även du kan ha en eller två långsiktiga som du anpassar dom kortsiktiga efter.

Du kanske vill öka 10 kg i muskler. Men ha inte det som enda målsättning då, utan dela upp den i fem små målsättningar med mål att nå huvudmålet. Så att inte din målsättning tar för lång tid att uppnå.

Känslan när du har klarat av något, att sedan "bocka av" det och gå vidare mot nästa målsättning är något som du kommer bli mentalt stärkt av!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar