torsdag 12 april 2012

Dela eller uttalad etta?

En sak jag funderat lite på efter denna säsong.

I serien har ju en del lag låtit målvakterna dela rätt mycket på uppgiften, i Luleå har det fungerat utmärkt där båda målvakterna vairt bra. I Timrå har det ju fungerat sämre där ingen av målvakterna fick någon bra kontinutet i sitt spel, varken Ridderwall, Lundström eller Ahlqvist fick till det riktigt bra. Det blandades och gavs. I Brynäs fungerade det också okey med delad syssla.

I Skellefteå kom inte riktigt Hadelöv upp i standard medans Eriksson gjorde det riktigt bra. I HV spelade Larsson bra enligt siffrorna men ledningen var inte riktigt nöjda och matchade in Andersson i slutet som spelade bra.

MEN.

Sen kommer slutspelet och kvalserien. Där lagen som satsat på en målvakt lyckats klart bäst. HV71 hade problem och bytte målvakt åkte ut i kvarten, Luleå hade problem och bytte målvakt åkte ut i kvarten.

Är det så att i ett slutspel får man ut mest av målvakten om han känner att han har fullt förtroende. Att han vet att en dålig match inte gör att han petas? Jag tror det.

Kika på Joakim Lundström i Timrå, som hade en godkänd säsong i Elitserien. Men där han blandade och gav. Först en kanon match sen en mindre bra. För att sen få maximalt förtroende och göra en grymt bra kvalserie! Med en räddningsprocent på 90.03 och 3.13 insläppta per match för att sen med fullt förtroende i Kvalserien ha 93.1 och 1.98 insläppta per match. En markant förbättring.

Jag tror absolut vetskapen av att han var etta i Kvalserien har hjälpt honom. Självförtroendet är ju grymt viktigt som målvakt och att veta ledningen tror på dig ger ju självförtroende.

Så i slutändan tror jag nog på att ha en uttalad etta, men att låta honom vilka då och då. Jag tror ju att tex Gustaf Wesslau kunnat göra en ännu bättre kvalserie om han inte spelat så oerhört mycket. Gustaf har ju räddat Djurgården under hela säsongen. Men jag tycker han tappade lite av det fina spelet i Kvalserien. Kanske kunde han hållit samma fina nivå med lite mer vila under säsongen?

Foto: Anders Gradin


Vad tänker du i ämnet?

Vi hörs!

1 kommentar:

  1. Tre Kronors målvakter har en särskild plats i alla svenska hockeyälskares hjärtan. Nu är två av dem – Tommy Salo och Pekka Lindmark – kandidater till Folkets val i Hockey Hall of Fame.
    Läs mer här om de båda och om hur du röstar:

    http://www.hockeylegends.se/redaktionellt/?id=1636

    SvaraRadera