söndag 7 augusti 2011

Från junior till senior och lite målvaktsträning med Stefan Ladhe

Självklart har jag även frågat Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe vad han vill ge för tips för juniormålvakter som ska bli seniorer, ja och så lite almänna målvaktstränar frågor då.

Vad anser du att junior målvakter saknar då det är dags att bli senior? I det mentala? Fysiska? Tekniska?

Det är givetvis olika för varje individ, men det tekniska är sällan något "problem", de yngre som kommer upp till seniorlaget är oftast välutbildade. Fysen beror oftast på hur tidigt målvakten kommer upp och hur han är byggd. Det mentala är det "svåra" omställning från duktig junior till en undanskymd roll som back up. Att ha tålamod och jobba målmedvetet samtidigt som man ska våga ta för sej och inte vara nöjd är en balansgång. De målvakter som är i dessa positioner i elitlagen är många gånger aktuella för landslag och kanske JVM, knepigt att ta beslut om vilken nivå och serie man ska spela på för att få speltid och kunna konkurrera i landslaget.

Vilket tips skulle du vilja ge juniormålvakter som ska bli seniorer? Vad ska dom jobba extra mycket med? Vad ska dom vara beredda på?

Dom ska vara beredda på att vara på jobbet. I ur och skur och att varje dag vara mótiverade att göra allt för att utvecklas, ta sin roll, landa i den för att sedan kunna ta nästa steg. Prioritera att få spela framför att "spela" i elitlaget, ex vara utlånad till en lägre serie om matcherna blir få. Göra det bästa av varje situation och tänka rätt, långsiktigt och målmedvetet!

I vilka serier inom seniorhockeyn anser du att man som förstaårs senior utvecklas bra i?

Svår fråga, beror på vilket lag man tillhör. För något år sedan såg jag en del div 1 hockey när Bålsta spelade i ettan (där jag bor) bra målvaktsmatcher! Hände mycket! Sen är det bättre spelare i de högre divisionerna såklart, framförallt bättre träningar. Men prio som jag skrev tidigare att få spela matcher, det utvecklar!

I vilken ålder tycker du unga målvakter ska börja jobba med målvaktstränare och fokusera på tekniken?

Det tycker jag man ska göra tidigt, hur tidigt... samma som med målvaktsskridskor... när man bestämt sej för att bli målvakt är det dags för målvaktsskridskor och att börja utbilda sej. Alltså kan man inte säga vid en viss ålder. Det kan variera. Till SHI får man komma när man fyllt 10 år. Vi tror att man kan lyssna och ta till sej instruktion först då. Vilket också varierar.

Vilka tips vill du ge målvakter att ta med sig till sina dagliga träningar, för att höja kvaliteen på dom?

Försök att träna matchlikt, jobba klart i situationerna i fart. Förflytta dej mot returen efter räddning, oavsett om någon är där för att ta den. Var noga med blicken på pucken i räddningen och efter. Använd klubban när du kan, nöt de förflyttningar du använder under match, ofta kör man mer t-pusch som värmning än som förflyttning under match tex... Växla ställningar i målet. Men framförallt, prata med tränaren om de matchlika att jobba klart på puckarna, att ha folk framför mål, att jobba med returtagare i träningsmomenten... då blir inte bara målvakten bättre, målskyttet blir effektivare under match också!
Bra tips även från Stefan, bara läsa och ta till sig!

Tackar Stefan för hans svar.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar