tisdag 9 augusti 2011

Från junior till senior och lite målvaktsträning med Magnus Olsson

Här kommer lite tips om steget från junior till senior från Magnus Olsson Mr Blue Crease! Samt lite almänna tips för hur du ska bli en så bra målvakt som möjligt.

Vad anser du att junior målvakter saknar då det är dags att bli senior? I det mentala? Fysiska? Tekniska?

- Det gäller att dem är förberedda för ett högre tempo. Det är bättre och hårdare skott i seniorspelet. Det ställer också högre krav på spelförståelsen.
Vidare är det också mycket viktigt att kunna klara obekväma situationer som kan uppstå. Vissa flyttar till egen lya och då måste man kunna laga mat, stryka, städa och sköta sig. Det finns ingen mamma eller pappa som gör sådant.
Man måste kunna äta bra mat osv. även om man kommer tillbaka sent från träning. Det finns inga ursäkter.
Klubbarna borde ordna med kurser för sådan här. Om dem inte redan gör det. Jag har inte sett någonting sådant.


Vilket tips skulle du vilja ge juniormålvakter som ska bli seniorer? Vad ska dom jobba extra mycket med? Vad ska dom vara beredda på?

- Ungefär samma som det senaste svaret. Det gäller att vara förberedd på hårdare träning och ett hårdare klimat. Att vara trygg i sig själv och veta att man kan klara sig själv är ett måste.
Speciellt om man som junior åker till nordamerika och spelar.


I vilka serier inom seniorhockeyn anser du att man som förstaårs senior utvecklas bra i?

- I den serie där man får spela mycket. Pratade med Bill Armstrong som är huvudscout för Blues i NHL. Han sade att vi gör ett bra jobb med att utveckla unga spelare men att dem hamnar i seniorligor i Sverige och där får dem ofta begränsat med speltid. Han tycker att det vore bättre att dem åker och spelar juniorhockey i Kanada eller spelar i en lägre division i Sverige där dem får en mer ledande roll. Att sitta på bänken gör ingen nytta. Sebastian Idoff är ett bra exempel på detta.

I vilken ålder tycker du unga målvakter ska börja jobba med målvaktstränare och fokusera på tekniken?

- Så fort som möjligt. Dock nivåanpassat. En mv-coach till en 6- åring skall fokusera på att göra träningen till det roligaste som finns för barnet. När målisen sedan blir äldre smyger man in mer och mer teknik och annat nyttigt. Men att från början ha en tränare som bryr sig om och förstår en målvakt är mycket viktigt. Vidare skall väl en 5-6 åring inte enbart stå i mål utan spela ute också. Men när dem väl tar på sig dem coola mv-skydden är det bra om någon som kan detta ordentligt är där och stöttar och hjälper till.

Vilka tips vill du ge målvakter att ta med sig till sina dagliga träningar, för att höja kvaliteen på dom?

- Vanor. Spela klart på returer. Ser för många målvakter som inte har reflexen att blockera pucken på träning eller ens följer pucken om den går utanför eller bakom mål. Det är inte bra.
Tävla mycket. Hitta på tävlingar så att du utmanar dig själv hela tiden. Sätt mål på VARJE träning. Detta höjer kvaliteten.
Höj din gräns för vad som är jobbigt. Jag har jobbat med några målvakter som tycker det är helt naturligt att träna 3 timmar om dagen. Ofta är det föräldrar eller andra vuxna som sätter gränser för vad som bör vara "lagom".
LAGOM ÄR SÄMST! :):)


Bra och tankvärda svar från Magnus! Läs och lär och ta till er! :-)

Tackar Magnus som tagit sig tid att svara!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar