söndag 7 augusti 2011

Målvakter - Utespelare, intervju med Stefan Ladhe

Idag har turen kommit till Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe att svara på mina frågor kring den individuella träningen för målvakter och utespelare.

Jag har märkt på våra camper att målvakterna fortsätter att komma upp i åldrarna medans utespelarna slutar tidigare. Vad tror du det beror på?

Så har det nog alltid varit hos oss, medvetenheten hos målvakterna att de måste ha sin egna träning för att utvecklas känns naturlig. För utespelarna prioriteras annat på lagträningarna oftast. Som dels beror på okunskap hos tränare och tidsbrist att ägna individen. Då behövs ett stort eget ansvar att som utespelare inse vikten av individuell träning även om fokus ligger på annat hos deras klubbtränare. Och ta nästa steg själv, söka hjälp för att utvecklas!

Jobbar målvakterna på elitnivå mer med detaljer och specialträning (målvaktsträning) än vad utespelarna gör?

Generellt sett ja! Men de spelare som är individuellt skickliga i skridskoåkning och med klubban ägnar tid åt det. Några kör extra tekningar tex. Många ägnar tid åt att skjuta. Oftast sköter spelarna det själva, utan instruktion. Många gånger finns det assisterande tränare på elitlagen som har ett större ansvar att köra extra med spelare som inte fått så mycket speltid, som varit skadad etc.

Tror du att utespelarnas egna utveckling får stå tillbaka lite för taktik och lagträning. Att man som utespelare mer är en i laget än en individ?

Tränarens fokus ligger på att vinna nästa match och det är en press som gör att man kan glömma bort individen, spelarna som ska se till att laget kan vinna. Taktiken, matchmomenten övas och spelarens egna ansvar att kunna prestera är lite upp till honom många gånger.

Tackar Stefan för hans svar.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar