torsdag 11 augusti 2011

Från junior till senior, och lite målvaktsträning med Andreas Eriksson

Självklart passade jag på att fråga Andreas om steget från junior till senior också, ja och lite allmän målvaktstränings grejor också!

Vad anser du att junior målvakter saknar då det är dags att bli senior? I det mentala? Fysiska? Tekniska?

I det mentala så kan det vara att det oftast gäller mer i seniorsammanhang, kan man släppa allt runtomkring? Polare o familj på läktaren osv. Det gäller att kunna lägga det åt sidan. Vissa har det medfött, andra behöver mer hjälp på vägen. Någon mår bra av en flytt i några enskilda fall för att kunna ha full fokus på det som händer på isen.

På den den fysiska biten så är det oftast de som har förstått att det krävs lika bra fysik som talang och medvetenhet som tar steget till seniorhockeyn och gör det bra.
Som målvakt är man som en mångkampare. Man behöver en stark bål, starka ben, balans och framförallt uthållighet för att kunna orka en lång säsong, långa matcher, många resor. Så jag skulle säga att många tar lättare på konditionsträningen och kanske tänker för mkt på att ta så tunga vikter som möjligt i gymmet.

Tekniska biten så har vi i Sverige kommit väldigt långt redan som junior. Man har ofta fått gnugga in en spelidé som passar ens fysiska förutsättningar. Hemma i klubblaget, hockeygymnasiet, camper eller med län- och landslag. Oftast med OLIKA tränare. På seniornivå gäller det fortfarande vara lyhörd för att ta in nya idéer, att träna på mkt förflyttningar, moment man tycker är svårt men även det som man är bra på. Det jag kan tycka man kan träna mer på är att ha flera alternativ vid olika situationer, för att inte bli läst ju längre säsongen lider.
I stort sett alla lag har målvaktstränare, de kollar nästan lika mkt på motståndarmålvakten med för att hitta svagheter...


Vilket tips skulle du vilja ge juniormålvakter som ska bli seniorer? Vad ska dom jobba extra mycket med? Vad ska dom vara beredda på?

Mina främsta tips skulle vara att ha med sig goda vanor, dag ut och dag in. Hårt arbete lönar sig förr eller senare. Viktor Fasth är ett mkt bra exempel på det.
HA ROLIGT och ÄLSKA LÄGET, man får trots allt syssla med det rolligaste man vet!
Man ska vara beredd på att det kan gå tyngre under en tid, men det är en del av inlärningsprocessen och utvecklingen. Ta gärna hjälp av ett "bollplank", en man kan bolla tankar med. Kan vara sin målvaktstränare, flickvännen, matrialaren m.m..


I vilka serier inom seniorhockeyn anser du att man som förstaårs senior utvecklas bra i?

Beroende på vad man hunnit vara med om som junior så varierar det där ganska mycket. Jakob Markström, Anders Nilsson är exempel på målvakter som tagit steget till Elitserien och varit väldigt viktiga kuggar i sina respektive lag, även innan de blev seniorer. I Allsvenskan så är spelarna väldigt skickliga, men alla moment kanske inte går lika snabbt. Där har man oftast inte lika stor budget som i ES och behöver satsa mer på målvakter från de egna leden och som fått tid på sig att växa in i rollen som förstemålvakt. Magnus Hellberg, PW som senaste årens utropstecken. I ES så kan det i många fall vara en "enkel" lösning att köpa in en import, där kan jag tycka att man kan titta mer mot allsvenskan för det finns väldigt många bra målvakter i vårat avlånga land.
Div.1 innehåller också en hel del bra målvakter som kanske måste ta den längre vägen. Men man får bra matcher, resa en hel del och får tid att växa i kostymen.
Bra målvakter får alltid chansen.


I vilken ålder tycker du unga målvakter ska börja jobba med målvaktstränare och fokusera på tekniken?

Fokusera på tekniken såsom ögonen på pucken och förflyttningar tycker jag man kan börja med nästan direkt. Det är en ganska så individuell fråga, och målvakten ska ju förstå varför man som målvaktstränare är där, så man kan bygga förtroende. Däremot så kanske man som målvaktstränare inte ska kräva så mkt och komma med alltför många justeringar om målvakten är under 10-11 år eller just börjat stå i mål. Det är lätt att det blir mer "jobbigt" då istället för roligt, som det alltid ska vara.

Vilka tips vill du ge målvakter att ta med sig till sina dagliga träningar, för att höja kvaliteen på dom?

Mina dagliga tips är att man alltid ska försöka göra en lite bättre träning är gången innan.
-Fokusera på en specifik sak som man ska göra bättre. som t.ex täta till vid första stoplen, inte släppa blicken på pucken, vara tät under armarna osv.
-Att skapa goda vanor och vara ärlig mot sig själv. Det är du som målvakt som ansvarar för din utveckling.
-Tävla mot sig själv, tävla mot utespelarna.
-Har du tillgång till en målvaktstränare så fråga gärna om råd, testa gärna nya saker, det betyder inte att du måste spela just så, men det ger dig iaf fler valmöjligheter för just DEN specifika situationen.


Bara sug åt er nu! Riktigt bra svar av Andreas!

Tackar Andreas som tagit sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar