tisdag 29 maj 2012

Intervjuserie kring hockeygymnasium med Leksands Hockeygymnasium

Jag får en del frågor kring hockeygymnasium, ett ämne där jag inte alls är insatt. Men när en av mina läsare tyckte jag skulle skriva och intervjua folk från hockeygymnasium tyckte jag det var en mycket bra idé! Så här kommer första intervjun i min serie med intervjuer av hockeygymnasium. (om fler svarar på mina mail)

Först ut att svara på frågor är Åer Bäcklin från Leksands Hockeygymnasium.

Hur mycket scoutar ni målvakter i landet? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig scoutingen åt?

Vi scoutar målvakter som vi får tips på, vi är även ute och tittar på olika turneringar ex tv puck, tibro……

Tar ni bara in elever/spelare som söker till er, eller händer det att ni handplockar/värvar en spelare? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig uttagningar/antagningar åt?

Alla vi tar in är handplockade genom scouting, lika för både tjejer och killar, kan vara någon eller några som vi upptäcker genom att de sökt vårt gymnasium.

Har spelare som spelar i den egna klubben någon förtur till gymnasieplatserna eller är det bästa spelaren som gäller? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig antagningen åt?

Kvaliteten på spelaren avgör.

När ni tar in spelare till gymnasiet, vad väger tyngst betygen eller hur bra hockeyspelare dom är? För er som även har tjejlag/klasser skiljer sig antagningen på något sätt?

Vi tar in hockeyspelare på den sportsliga grunderna därefter så ska spelaren ha de betyg som krävs för att komma in på den gymnasiekurs de valt.

När ni tar in spelare utifrån får dom hjälp att ordna boende?

JA

Har ni speciella ”hockeyklasser” där alla i klassen är del av hockeylaget eller går hockeykillarna i ”vanliga” klasser?

Vanliga klasser.

Om en spelare inte presterar bra nog i skolan blir han/hon då petad hur hockeylaget?

Skolan är en sak och kvällsverksamheten en annan.

Har ni statistik på hur många spelare som går via egna pojklag/flicklag och in i hockeygymnasieklasserna och hur många som kommer utifrån?

Olika från år till år men vi har en förhoppning om att plocka in mer än 5 st från de egna leden varje år, men det styrs av kvaliteten på spelarna

Hur många målvakter tar ni in på erat hockeygymnasium?

Olika från år till år, behovet avgör.

Har ni något B-Lag eller sammarbetesklubb där spelare som inte riktigt platsar får spela? För er som även har tjejlag/klasser är det samma möjligheter för dom?

Ja vi har en samarbetsklubb, för tjejerna har vi vårt juniorlag för tjejer.

Hur gör ni om en spelare inte utvecklas som ni hoppats och inte platsar i laget men går på hockeygymnasiet? Blir han petad ur laget men får träna vidare med er ändå?

Hockeygymnasiet är skolan, laget är föreningen. De bästa spelar.

På erat gymnasium spelar alla som går hockeygymnasium i samma förening/klubblag?

JA

Hur många spelare som gått på hockeygymnasiet har ni nu i erat A-Lag?

Minst 10 st

Där har ni svaren från på mina frågor från Per på Leksands Hockeygymnasium.

Jag vet inte om jag ställde frågorna kryptiskt eller inte rakt nog, men jag får inte riktigt svar på vad som händer med en spelare som inte platsar i laget efter 1 eller två år. Får han gå kvar i skolan men inte spela med laget? Jag tolkar att det ärså Per svarar. Logiskt så klart. Men trist för spelaren.

Dock är ju hockeygymnasium inte som vanlig skolgång. Du spelar ju hockey på elitnivå och där är det ju idrottens regler som gäller. Dock tycker jag det är bra att man har samarbetsklubb där folk trots allt får chansen att visa dom duger.

Tackar Per för snabbt svar!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar