lördag 2 juni 2012

Intervjuserie med hockeyskolor, här med Målvaktsverkstan

Här kommer en intervju med Fredrik Mikko och Erik Granqvist om deras målvaktscamp Målvaktsverkstan. Två målvaktstränare som ju har en del meriter att visa upp i alla fall. Här kommer deras svar.

Har ni målvaktstränare på alla era veckor och till alla grupper?

Vi kör ett läger där vi känner att vi går ”all in” och ger allt vad vi har av oss själva under fyra dagar. Vi är nio målvaktstränare, där fyra är från Elitserien och minst sju av oss är på isen varje ispass. Ingen följer med grupperna. Våra yngsta i år är -00:or. Vi har satt en ganska hög lägsta ålder för att de som är med ska orka hålla fokus på målvaktsspel dessa långa och tuffa dagar.

Hur mycket tid med målvaktstränarna får målvakterna?

Allt fokus ligger på målvakterna hela tiden. Det är minst en målvaktstränare på varje bur hela lägret.

Har ni speciella målvaktsispass?

Hela lägret är bara inriktat på målvakter.

Hur många målvakter har ni i varje grupp?

Campen består av 3 grupper med 18 – 20 målvakter. grupperna är seniorer, juniorer och en yngre grupp

Får målvakterna speciell fys och teori också?

Under lägrets fyra dagar är det två fyspass med specifik inriktning för just målvakter som självklart skall kompletteras med lagets allmänna fys hemma i föreningarna. Sex teoripass ibland gruppvis och ibland alla tillsammans.

Vad tycker ni är speciellt med just er hockeyskola?

Vi släppte årets platser till campen 1 februari och efter fyra dagar hade 80 målvakter anmält sig utan att vi gjort reklam någonstans bortsett från vår dåligt uppdaterade hemsida (förlåt, lska bli bättring där). Tyvärr har vi fått tacka nej till drygt 60 målvakter, men vi tycker att 54 målvakter är max för att vi ska kunna hålla högsta kvalitet under fyra dagar. Vi kommer i sommar ha målvakter från bl a NHL, KHL, Elitserien & Allsvenskan, USA, Finland, Norge, Schweiz, Österrike och Sverige. En del av helheten i sitt målvaktsspel är att ibland titta på nuet och ibland planera för framtiden. Bra exempel på det är när Anders Nilsson ringde från New York efter jul och sa på ett ödmjukt sätt att han ville ha en plats till sommaren. För honom är Målvaktsverkstan en viktig del inför nästa år, för att kunna ta nästa steg i karriären.

Vad lägger ni tyngdpunkten på under era hockeyskolsveckor, teknikträning, allmän hockeyträning eller en bra upplevelse?

Vi brukar prata om vikten av helheten, där du kan optimera dig på många olika områden men det mesta på årets camp ligger på teknik, taktik, mentalt och tillhörande specifik fys. Skillnaden från tidigare år att vi kommer ge ännu mer tid åt vår otroligt duktiga och populäre mentala tränare/mentor Andy Swärd (@andysward). Han kommer i år att ha tre teoripass. Andy jobbar idag med flera elitseriemålvakter. Vi tror att vår kunskap och vårt engagemang om dagens hockey och analys om framtiden räcker som upplevelse för tjejerna och killarna. Det är 100% fokus på individernas framtida målvaktsspel som gäller.

Varför ska unga killar och tjejer besöka just eran hockeyskola?

Vi försöker inte stöpa målvakter i samma form där alla ser likadana ut och agerar på samma sätt. Tvärtom ger vi förslag på olika lösningar i matchlika situationer. Att de får fler vertyg i sin verktygslåda. Vi vill att varje unik målvakt hittar sin balans mellan att reagera och rädda puckar eller täcka/blocka puckarna beroende på hur situationen ser ut. Ibland tycker vi instruktörer olika vilket ger en bra dynamik eftersom olika lösningar passar olika målvakter som har olika fysiska förutsättningar så som storlek, styrka, spelförståelse och snabbhet osv. I slutändan är det målvakten som ska ta beslut under matchen och känna trygghet och självförtroende i sitt grundspel!

Har ni olika upplägg för olika åldersgrupper? Med tex specialträning? Fys? Teori?

Övningar och upplägg är samma för alla målvakter men självklart skiljer det på stegringen av fart, avstånd, tid osv mellan NHL-killarna och de yngsta som är runt 12 år. Vi styr vid varje målbur efter individens nivå.

Ge 100% och ha skoj runt om på hockey-camperna i sommar!

Fredrik Mikko och Erik Granqvist (@erikgranqvist)

Målvaktsverkstan är ju en camp jag gärna hade åkt och hälsat på. Dels är ju Fredrik och Erik två riktigt bra målvaktstränare men också två grymt härliga killar som är både roliga och ödmjuka. En sak som jag tror kan vara en riktig höjdare med målvaktsverkstan är ju att det ofta är många elitseries och NHL målvakter med. Jag tror det är bra och viktigt att se hur dom tränar och hur seriösa och noga dom är.

Sen en stor bonus och något jag också gärna varit med på är ju Andy Swärds mentalaträning!!
Tackar Fredrik och Erik som tog sig tid att svara på mina frågor

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar