fredag 1 juni 2012

Intervjuserie med hockeyskolor, här med Brynäs hockeyskola

Idag är det dags för Brynäs IF Hockeyskola att svara på mina frågor. Svaren kommer från Stefan Utby ungdomsansvarig i Brynäs IF.

Har ni målvaktstränare på alla era veckor och till alla grupper?

Ja, vi har en målvaktsgrupp som jobbar enbart med dem. Våra målvakter har som en egen skola i hockeyskolan.

Hur mycket tid med målvaktstränarna får målvakterna?

Vi har målvaktstränare på varje ispass. Det är två träningar per dag som är integrerade med övriga gruppen. Sedan har vi ett pass per dag då vi bryter ut målvakterna och då har de egen träning i en zon med puckmaskin, skyttar och instruktörer. Varje onsdag har vi ett unikt målvaktspass över hela planen som endast är ämnat för alla keepers.

Har ni speciella målvaktsispass?

Ja, vi har ju dels de träningarna i egen zon under ett av ispassen varje dag, men även enskild träning varje onsdag.

Hur många målvakter har ni i varje grupp?

Fyra stycken




Får målvakterna speciell fys och teori också?

Vi har inget specifikt teoripass utan vi tar den teorin på isen och berättar då vad vi menar och visar fysiskt istället. Vår målvaktstränare Pecka Alcén ser till att de får med sig ett målvaktshäfte med information hem. Den innehåller bland annat vad han anser och vad vi i Brynäs IF tycker är bra

Vad tycker ni är speciellt med just er hockeyskola?

Jag har inte koll på alla Sveriges hockeyskolor men jag tror inte det är så många andra som kör tre ispass per dag, där skiljer vi oss nog lite från de andra. Vi i Brynäs IF väljer att träna mycket. På sju dagar blir det 14 ispass, 2 matcher, 5 fys och teori så totalt blir det 21 träningar under sju dagar. Vi vill och tror att även barnen vill träna mycket, något som visat sig stämma ganska bra.


Vad lägger ni tyngdpunkten på under era hockeyskolsveckor, teknikträning, allmän hockeyträning eller en bra upplevelse?

Det beror lite på vilken ålder det handlar om. Det ska självklart vara en bra upplevelse för alla. Vi har ett innehåll i skolan där man får en femårsstege om man kommer alla de fem åren. Vi har naturligtvis en tanke med det vi håller på med och anpassar träningen utifrån gruppen och åldern. Man kan se det som en väldigt komprimerad minisäsong där barnen får ta med sig sina kunskaper hem och praktisera dem på hemmaplan. Vi kan inte lära dem allt på en vecka här, men finslipat på övningarna hemma kommer de tillbaka nästa säsong och kan fylla på kunskaperna.

Varför ska unga killar och tjejer besöka just eran hockeyskola?

Det skulle vara för att man tycker om att träna mycket. Om man tycker om att träna, vara mycket på is, befinna sig i den här miljön och samtidigt ha roligt tillsammans tycker jag att man kan välja oss. Vi har ju roliga fritidsaktiviteter men det är ingenting vi fokuserar på.

Har ni olika upplägg för olika åldersgrupper? Med tex specialträning? Fys? Teori?

Ja, det har vi. Det är jätteviktigt och ingenting som vi bara höftar ihop. Det finns en tanke med vår verksamhet och vi har väldigt duktiga ledare i Brynäs IF. Kraven för att vara ledare hos oss är ganska hårda och det är inte alla som kan vara ledare i Brynäs sommarskola.


Så tänker Brynäs kring sin hockeyskola. Dom har en tanke kring hela hockeyskolan och under en femårs period. Det har inte jag hört några andra ha. Jag tycker det låter vettigt och bra. Självklart är det också ett säljknep det fattar ju jag med. Men vad är det för fel med det då?


I mina öron låter Brynäs hockeyskola som ett bra alternativ alla gånger! Dom satsar också extra på målvakter. Det här med extra träning för målvakter fanns ju inte alls på den tiden jag åkte på hockeyskolor, var i Leksand och Mora. Då var man mer en puckstoppare där längst bak.


En tanke som inte rör Brynäs specifikt utan ja egentligen hockeyn generelt. Var är alla backtränare och forwardstränare? Skulle inte det kunna vara ett bra säljknep på hockeyskolorna?


Tack Stefan och Brynäs för att ni tog er tid!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar