tisdag 11 januari 2011

Är straffar tur eller skicklighet, undersökning

Jag har ju under några veckor ägnat mig åt att försöka få svar från elitspelare och tränare om vad dom egentligen tycker om straffar som avgörande av matcher. I media, tidningar och TV framstår det ju ofta som att dom tycker det är lotteri och tur. Att man lika gärna kan singla slant.

Så jag har skickat en enkel frågga till massor av spelare och ledare, just nu har jag fått 31 svar. Som jag tänker redovisa idag.

Min egen uppfattning är att det är allt annat än tur, utan enbart skicklighet eller oskicklighet. Jag tycker också det är roligt med straffarna och tycker det är bra att ha dom.

Så, 30 svar. 3 tränare, 2 målvaktstränare, 8 målvakter, 4 backar och 14 forwards har svarat mig. Ska redovis vilka senare och ge lite av deras svar.

Oscar Möller i Los Angeles tyckte både och, samt lite av varje så han är inte inräknad alls, men jag har redovisat hans svar längre ned, för jag ville ha med alla svar jag fick. Hans va liksom både ja och nej.

22 av dessa tycker inte straffar är lotteri, medans 8 tycker att det är lotteri eller i alla fall lite lotteri.

Det är 1 tränare, 1 back, 4 forwards samt 2 målvakt som tycker det är lotteri med straffar.

Medans 2 målvaktstränare, 2 tränare, 3 backar, 9 forwards och 6 målvakter som tycker det är skicklighet.

Om jag delar upp dom i offensiva och defensiva, där tränarna får vara med i båda medans mv-tränarna bara i defensiva så blir siffrorna för offensiva 11 - 5 i fördel till skicklighet medans dom defensiva blir 13 - 4, lite överraskande att det är fler forwards än backar och målvakter som tycker det är tur. För dåliga på att lägga straffar, eller?

Däremot tycker inte alla som tycker det är skicklighet att det är bra med straffar, det är en forward och en tränare som tycker matchen ska sluta oavgjort om det är oavgjort. Men dom tycker inte det är lotteri med straffar.

Så enligt mina lilla mini undersökning så är det en klar majoritet som inte tycker straffar är tur eller lotteri. Så jag undrar varför det låter så i media? Är det bara dom negativa som kommer till tals?

Här har ni några axplock av kommentarerna jag fått.

Mark Owuya:

Det är absolut inte lotteri, det är bland den mest ärliga form av tävling du kan hitta.

En skytt, en målvakt, , en vinnare

Dock borde det vara 5 straffar istället för 3, åtminstone i större evenemang som VM och liknande


Stefan Ladhe:

Nej, så länge isen är ok så är det mycket skicklighet hos de inblandade och då blir det inte lotteri. Båda lagen har ju samma chans!

Mikael Backlund:

Ne det tycker jag inte det handlar mycket om skicklighet. Bra målvakter läser ju av spelaren och en bra spelare vet hur man gör mål på straffar

Carl Klingberg:

Tkr de ska vara en vinnare o en förlorare alltid.. Precis som in real life.. Så straffar är bra :)

David Rundblad:

nej det tycker jag inte. har man bra straffskyttar och målvakter så vinner man.

Anton Lander:

Nej det tycker jag inte, det är bra för publiken och jag tror dom flesta uppskattar strafflägning..

Robin Figren:

nej, jag tycker att det är en riktigt bra lösning, underhållande.

Tim Erixon:

visst är det lite så.. men samtidigt handlar de om att sälja sporten och straffar är kul att se, så enkelt är det.

Oscar Ahlström:

Tycker det är kul med straff avgörande man har ju ändå haft 5min på att avgöra under förlängning

Andreas Jämtin:

Nä men de är bra med straffar så man får en vinnare varje match..tycker väll inte de är ett lotteri men helt klart är att målvakten har en fördel!

Oscar Möller:

jag tycker lite både och om detta. visserligen är det kul att lägga straffar men det skulle ju vara roligare om man körde kanske 10min övertid istället. men då är ju problemet att matcherna kan bli över 3 timmar långa. det kan bli ganska jobbigt för spelarna. det är väl det enda jag kan komma på för som jag sa så har jag lite olika åsikter om just straffläggningen.


Där har ni resultatet av min lilla undersökning. Den kanske inte är statistiskt säker. Eller ja svaren är ju säkra men det kan ju hända att resten av alla spelare i elitserien, NHL och allsvenskan tycker det är tur. Men jag väljer att tycka min undersökning är grymt bra!
Vad tycker du? Tur? Skicklighet? Bra? Dåligt? Med straffar
Vi hörs!
Dom som svarat på min under sökning är:

David Rundblad back Skelefteå, Daniel Brodin forward Djurgården, Andro Michel målvakt Bofors/Färjestad, Stefan Ladhe mv-tränare Södertälje, Jhonas Enroth målvakt Buffalo, Christian Eklund forward Djurgården, Anton Lander forward Timrå, Tim Sandberg målvakt Sundsvall/Djurgården, Tim Brithen tränare, Mark Owuya målvakt Djurgården, Robin Figren forward NY Islanders, Mikael Baclund forward Calgary, Michael Holmqvist forward Linköping, Jonathan Hedström forward Asplöven, Fredrik Warg forward Skelefteå, Thomas Steen tränare Modo, Per Svarvadet forward Modo, Kim Martin målvakt Univerity of Minnesota, Viktor Ahlström forward AIK, Oscar Ahlström forward AIK, Michal Zajkowski målvakt Örebro, Carl Klingberg back Frölunda, Mattias Timander back Modo, Pierre Mocka mv-tränare, Max Friberg back Luleå, John Klingberg forward Frölunda, Per Djoos tränare Sundsvall, Tim Erixon back Skelefteå, Sebastian Idoff målvakt Troja-Ljungby, Erik Ersberg målvakt Salavat Yulaev Oscar Möller forward Los Angeles och Andreas Jämtin forward Linköping.

2 kommentarer:

  1. För mig e det bara skicklighet :D

    SvaraRadera
  2. Ja ja Självklart Pontus!!
    För mig med!

    Jag minns en sen kväll på Stora Mossen, Pontus liggandes på rygg, Niklas hade just avslutat en straff med en Kenta Nilsson... Ja just det, i MÅL! ;-)

    SvaraRadera