lördag 15 januari 2011

En eftermiddag i AXA Sportcenter, Södertälje - Linköping 1 - 2 sd

Har spenderat eftermiddagen med Stefan Ladhe och Fredrik Mikko uppe under taket på AXA Sportcenter, och tittat på Södertälje - Linköping. En intressant eftermiddag med mycket målvaktssnack och lite allmänt hockey snack med bland annat Marie Hallman som var på plats.

Det var intressant att se Stefan och Fredrik jobba där uppe under taket. Båda två filmade alla situationer sitt lags respektive målvakt var delaktig i, skott, stopp bakom mål, spelande av pucken och halvchanser. I Södertälje stod för dagen Pontus Sjögren och i Linköping var det Christian Engstrand, återkommer till hur jag tycker dom skötte sig i matchen.

Stefan Ladhes kontor i AXA Sportcenter. Stefan har till sin hjälp en laptop och en videokamera. På laptopen har han ett program som gör att han kan klippa ihop sekvenserna under matchens gång så videon är klar för analys redan under kvällen.

Ladhe på plats på sitt kontor. Stefan filmar ju alla sekvenser där Pontus är inblandad i under matchen, klipper ihop det direkt till en film som han och Pontus analyserar innan nästa träning. Filmen brukar bli 10-15 minuter lång, och tar lite längre än så att gå igenom tillsammans.

Diskussion under matchen. Stämmningen var mycket god och jag fick en känsla av att målvaktstränare ser varandra som kollegor även om dom jobbar i olika lag. Fredrik fick jag veta av, Stefan var ju SHI:s första instruktör. Det blev lite samma stämmning som i omklädningsrummet, rå men hjärtlig.

Två fokuserade målvaktstränare. Till vänster Fredrik Mikko och Stefan Ladhe till höger. Bäst skriva ut det då båda har samma frisyr. ;-)

I pauserna är Stefan nere och snackar med Pontus men då görs inga analyser utan dom diskuterar perioden lite kort, och kanske pratar om någon situation som varit i perioden. I första pausen hade dom pratat om en bra benparad Pontus gjort på ett isskott en grym reflexräddning.

Det som slog mig, var att det som sagt var så bra stämmning mellan Fredrik  och Stefan, mycket snack och skämt. Samt att Fredrik som dom absolut allra flesta som pysslar med hockey var mycket trevlig!

Matchen då?

Ja en ganska så tam historia, ingen av dom bättre matcherna jag sett. linköping vann med 2-1 i sudden death. Efter ett billigt insläppt mål var för Sjögren och Engstrand under ordinarie tid, avgjordes det med en styrning i sudden.

Om jag skulle bedömma målvakterna, jag kan aldrig säga att den målvakt som förlorar varit bättre då hockey inte går ut på göra mest bra räddningar eller ha bäst räddningsprocent utan att vinna matcher. Men om jag skulle bedömma målvakterna för sina insatser skulle jag ge Pontus 3 puckar av 5 möjliga, och Christan 2 av 5.

Pontus gjorde en riktigt tavla på 1 - 1 målet, en hör dumpin som gick på mål, först gör han helt rätt och kommer ut och möter pucken så den inte ska studsa i isen innan den kommer fram till honom. Efter skolboken. Men sen studsar den på honom när han ska fånga in den i magen och studsar ut till en Linköping spelare som gör mål i öppen kasse. Pontus gjorde sen inga mer misstag och gjorde några riktigt fina räddningar.

Christian släppte ett ganska billigt 1-0, Linus Videll kom in och sköt ett rätt löst handledsskott från toppen av tekcirkeln som gick in under eller mellan benskydden på Christian. Sen tycker jag han såg lite skakig ut med någon dålig retur och lite sneglande över axeln efter puckar i magen.

Men som sagt, Christian vann matchen och det är det som hockey handlar om. Han har ju bara släppt två mål på dom tre matcher han fått stå och har klivit in stort när Fredrik Norrena varit skadad.

Vill tacka Fredrik Mikko och Stefan Ladhe för en trevlig eftermiddag!