lördag 11 december 2010

Är det bara att skjuta högt?

Det är ju väldigt mycket snack om storleken på målvakter, och visst många av dom riktigt bra målvakterna som kommer fram nu är långa. Men är det ett krav? Måste målvakten vara lång för att lyckas?

Nja, det är så klart det är en fördel. Men absolut inte ett måste!

Det är också väldigt mycket snack om att utespelarna måste skjuta högt, och att det är höga skott som sitter. Visst statistiskt blir det nog fler mål högt. Men det är ju inte bara skjuta högt så blir det mål, du måste ju fortfarande sikta och skjuta bredvid målvakten. Ett hårt skott 33 cm över isen intill stolpen är också rätt effektivt, precis över benskyddet.

Fick mail av Gustav Griborn, där han mailade med några bilder på sig själv från en SHI camp. Gurra är 170 cm, och ville visa att det som sagt inte bara är att skjuta högt. På bilderna jobbar Gurra på målgårdslinjen.


 I Butterfly på målgårslinjen, som ni ser inte så mycket skjuta på över axlarna.



Samma här, butterfly på målgårdslinjen, och inte så mycket luckor under ribban.

Kommer du som kortare målvakt in länge in i målet så blir det ju så klart svårare att täppa till över axlarna. Men som kortare målvakt är du ju medveten om att du måste jobba lite längre ut.

Sen är det ju självklart så att är du runt 190 cm, så har du också längre räckvid med både armar och ben. Du blir större och är du större täcker du mer. Men att du måste vara lång är ju inte helt sant, även om det är en fördel. Sen när du är 190 cm så täcker du ju en hel del över ribban framförallt då det är skott från nära håll, och det finns ju inga fördelar med att släppa returer på skott som skulle gått över. Så jag tycker absolut inte hela sanningen är att du har så stora fördelar av att vara 190 cm+.

Kika på dom två senaste Venzia Trophy vinnarna. Henrik Lundqvist 185 cm och Tim Thomas 180 cm. Inga 2 meters killar det inte!

Och som ni ser på bilderna Gustav som är lika lång och ståtlig som mig själv 170 cm, täcker ju ute på målgårdslinjen hela vägen upp till ribban.

Sen till alla experter, det är inte bara att skjuta högt! Man måste skjuta bra också! Så intill både ribba och stolpe är det som gäller! Annars sitter den som så ofta i elitserien i bröstet eller på en axel på målvakten! Eller i ärlighetens namn mitt i magen...

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar