måndag 6 december 2010

Svårare för korta målvakter?

Har en liten målvakt det svårare med valen än en stor?

Frågan känns berättigad nu när mycket av målvaktsspelet går ut på att stå rätt komma ned i butterfly snabbt och täcka av ytor och vara stor.

Är du 190 når du ju upp till ribban med axlarna då du sitter i butterfly, är du däremot 175 så gör du det kanske inte. Vilket ju innebär att du måste ha lite mer kyla och vänta ut skytten lite mer. Eller?

Det här är också något jag ofta pratar med knatte målvakter om, för är du 9 år och 156 då kan du inte gå ner i butterfly på alla skott. Du måste vänta ut skytten och se om det blir högt eller lågt. Eller "lura" skytten att komma närmre dig, så du täcker av mer.

Jag märker ju på dessa knattar att dom sitter hemma och tittar på Henerik Lundqvist, Jonas Gustavsson och våra andra stor målvakter. Stora i dubbel bemärkelse. För kör vi en uppvärmingsövning med skott på plocken så går många av dom ner i butterfly på varje skott, och släpper därför en hel del för dom nåt inte pucken.

Även då vi innan ävningen säger att dom ska stå upp och rädda, så gås det ner i butterfly rätt ofta. Men eftersom väldigt många av dom övningar vi kör och som dagens målvaktsspel bygger på sker i butterfly och nere på isen, så blir det ju knepigt då du är en liten kille. För du måste ju börja träna att trycka på isen, förflytta sig från butterfly och i butterfly, lära dig ett knä. Men samtidigt får du inte använda det hela tiden för då blir du för liten.

Det kan bli en knepig situation att få bra balans på det!

Sen finns det ju en massa tränare, inte målvaktstränare utan "vanliga" tränare som lever kvar i Rolf Ridderwall och Pekka Lindmark eran, och ideligen skriker åt sina målvakter att stå upp. Då får vi ju också en krock. Tränaren säger åt målvakten att stå, medans målvaktstränaren säger åt honom att gå ner. Kan vara knivigt för en ung målvakt då.

Det kan ju bli svårt för en kort målvakt, man måste ju hitta den perfekta balansen mellan att stå och vara nere. För du lämnar ju luckor varje gång du ställer dig, men kan inte vara kvar nere om pucken går för långt ut och ju kortare du är ju närmre målet är långt ut.

Betyder det att korta målvakter har bättre förutsättningar för att få bra spelsinne?

Vi hörs!

2 kommentarer:

  1. Personligen tycker jag inte små knattar ska ha speciell målvaktsträning utan de ska lära sig hitta "känsla". Att lära sig spela ett täcka/blocka spel kan man börja ganska så sent i sin karriär ex Hadelöv, H.Karlsson m.m. Det Hadelöv har som fördel mot yngre kollegor är att han ett verktyg som inte de yngre har, han har "känslan" som man bara får om man inte spelar ett täcka/blocka spel i unga år. Jag ser otroligt skolade målvakter som är extremt unga och det ser ju jättebra ut från läktaren. Men så fort de blir överspelade kan de inte hitta ytterlägen som tex Grant Fuhr på bilderna bloggen:).

    Så här tänker jag, ha en trevlig kväll.

    SvaraRadera
  2. Intressanta åsikter!

    Jag är beredd att hålla med, dock är ju känsla svårt att träna på. Men att inte lägga för mycket tonvikt på täcka/blocka utan mer på skridskoåkning (målvaktsrelaterad). Håller också med dig då det gäller Hadelöv och Karlsson eller Bjurling.

    Sen tror jag ju att det är bra träna butterfly och förflyttningar längs isen tidigt också men inte för mycket tonvikt på det. För du måste ju repetera för att lära in!

    SvaraRadera