torsdag 6 januari 2011

Vinkeln på skenan avgörande vid tryck längs isen

Mycket av dagens målvaktsspel och målvaktsträning handlar ju om att trycka nere på isen. Förflytta sig i bytterfly. Då är det ju viktigt att komma rätt, helst med endast ett tryck. Att komma till rätt ställe både i längd och placering.

Hur gör du då för att sikta då du ska trycka dig från stolpen?

Det är ju vinkeln på skenan på skridskon som avgöra vart du kommer hamna. Inte hur du trycker. Självklart spelar ju hur du trycker och vinklar kroppen in, men det är vinkeln på skenan som avgör vart du hamnar. Om du har vinkeln på skenan riktad mot ett ställe men försöker trycka dig till ett annat så kommer du med stor sannolikhet få rotation i din butterfly och inte heller komma dit du vill.

På bilderna nedanför försöker jag visa vilken vinkel på skenan som får dig att komma vart vid ett tryck. Det här är ju något som är ypperligt bra att träna på då du får tid. Så det sitter i ryggmägen hur du ska placera skridskon vid vilka lägen och planera ditt spel.

Jag tycker ju det är viktigt och bra att trycka ordentligt för att vara säker på att komma dit du vill med ett tryck. Blir det för hårt kan du stoppa med motsatta skridskon. Jag ser hellre du trycker för hårt och stoppar än att du måste trycka två gånger. Dels för du kommer snabbare fram och får mer tid på dig att förbereda dig på räddningen. Dels för stoppet är en mindre rörelse än trycker och går snabbare och du lämnar luckor och öppnar dig en kortare tid.
Så var nogran med detaljerna, få upp knät bra under magen, se till att du har hela skenan i isen och riktad åt rätt håll, samt tryck till hårt så du kommer dit du ska direkt. Det här med detaljer och hur viktigt det är har jag ju skrivit om förr.

Så på nästa ispass, prova på och se hur vinkeln på skenan påverkar var du hamnar då du trycker. Det är ju inte bara vid tryck längs isen skenan avgör, men det ärlättare korrigera vid stående förflyttningar då du kan vinkla stödskenan som du står på för att komma rätt.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar