fredag 8 april 2011

Intervju med Växjös målvaktstränar Maciej Szwoch

Efter Växjös avancemang till elitserien och Oscar Ahlsenfelts storspel i både allsvenskan och kvalserien, samt Viktor Fasth strålande spel i allsvenska och kvalserie och elitserie, slutspel och Tre Kronor i år blev jag nyfiken på att ta ett snack med min kollega Maciej Szwoch, mer känd som Masken i hockeysverige.

En grymt trevlig och sympatisk kille som jag uppskattar då vi jobbar ihop på SHI:s olika camper.

Här kommer ett litet snack med Masken och hans syn på lite olika saker.

Inför säsongen, kände du då att Oscar skulle kliva in och fylla luckan efter Viktor och spela på den nivå han gjort? Eller har han överraskat dig/er lite?

Att Oscar är en talangfull mv är det ingen större diskussion om. Om vi inte hade trott på honom hade han inte spelat i Lakers i första taget men säker kan man aldrig vara på att någon kommer att utvecklas till en riktigt bra målvakt. Vad vi visste var att han hade presterat i Pantern (Div. 1) under en länge period och vi såg redan förra året att han kunde spela på den här nivån.

Vad skulle du säga är Oscars styrkor som målvakt?

Oscar har många styrkor men en av hans största är att han är obekymrad som person. Han tar dagen som den kommer och stressar inte upp sig i onödan. Minns att han helt plötsligt började använda en annan typ av klubba med ny hook osv. När jag fråga varför sa han att vi hade slut på hans andra och att " det är ju ändå bara en vanesak vilken utrustning man har".
Växjö har på två säsonger fått fram två riktigt bra målvakter, jobbar dom medvetet med att få fram bra målvakter? Satsar dom mycket på målvaktsträning?

Först och främst vill jag påpeka att framgången hos våra målvakter inte är en mans jobb utan vi är många som stöttar och jobbar hårt för att de skall spela bra! Naturligtvis blir jag den som har tajtast kontakt med dem men jag är som sagt inte ensam i Teamet. Något som vi har satsat mycket på förutom den ordinarie Mv träning är arbetet med videoanalys men även mentala tränare. Det har skapat en helhetsbild där MV och mental tränare pratar med varandra, Jag och MV kommunicerar och sedan bakas det ihop i mina diskussioner med den mentala tränaren som även hjälper mig att jobba med mitt ledarskap. Det sättet tror jag stenhårt på eftersom vi allihop utvecklas!!!
Finns det fler bra unga målvakter i Växjös organisation som vi kommer få bekanta oss med?
Naturligtvis har vi duktiga junior som kommer underifrån! Ska bli spännande att följa dem under de närmsta åren! Vem eller vilka som eventuellt poppar upp och blir en del av vårat a lag är helt upp till dem själv.
Vad tycker du dagens unga målvakter måste träna mer på? Var finns enligt dig dom största bristerna hos unga målvakter?
Mv träning har utvecklats fruktansvärt mycket under de senaste åren! Jag tänker bara tillbaka på när jag själv spelade då en mv tränare var något som var få förunnat. Idag är det i princip omöjligt att utvecklas till en toppmålvakt utan en. Det jag däremot saknar är tillämpningarna i mv spelet. OK målvakter är jättebra tekniskt och kommer långt tack vare den men de riktiga topparna "tänker" ishockey och fokuserar mer på situationen snarare än vilken teknik som är bäst.
Hur tycker du man som målvakt kan höja nivån och göra vanliga lagträningar bättre för sin egen del?

Kom dit och var beredd att jobba VARJE dag! Även om det är en klyscha så kommer belöningen när man jobbar hårt och konsekvent! Lova dig själv att OAVSETT övning och OAVSETT vad som händer så ska jag bli 60 min bättre, inte 60 min äldre.
Vem tycker du är världens bästa målvakt eller i alla fall din personliga favorit?

SVÅR FRÅGA! Det finns så många talangfull målvakter framförallt i NHL men om jag tvingas välja en så är det Henrik Lundqvist. Han blir mitt val för att han konsekvent är deras bästa spelare och ger dem alltid möjligheten att vinna! Hans attityd och vinnarinställning smittar av sig på laget.
Om du ska tipsa knattar om en målvakt att titta på som förebild för hur han löser situationer och rör sig i mål. Vem är det då?

Viktor Fasth! Smart målvakt som T Ä N K E R ishockey!
Efter den här intervjun förstår jag att Masken lyckats bra med tillsammans med sina killar i Växjö. Ödmjuk, jordnära och brinner för hockey. Det är riktigt bra egenskaper för att lyckas både som spelare och ledare.

Jag är i övrigt helt överns med honom att ska du som ung målvakt titta lite extra på en målvakt. Inte för att kopiera hans stil och ha plocken likadant, men för att se hur han löser olika situationer och placerar sig i målet, Viktor Fasth. Han är grymt bra på det, står alltid rätt tar sig dit med små medel och agerar hela tiden lugnt. Precis som Henke Lundqvist.

En annan bra sak han tar upp, väldigt bra till och med är att inte bara bli grymt bra tekniskt och göra världens bästa förflyttningar i buttefly utan cokså veta i vilka lägen du ska använda dom, veta hur stor du är i boxen i olika vinklar och lägen och veta vad som är minsta möjliga rörelse för att bli tät. Inte bara gå ned i butterfly alltid. Som han säger om Viktor Fasth, var en TÄNKANDE målvakt! Samt jobba hårt och målmedvetet!

Vi tacka Masken för riktigt bra och genomtänkta svar, som visar på en stor kunnighet och engagemang!

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar