lördag 29 januari 2011

Målvaktsträning, detaljer detaljer nogrannhet

En sak jag ofta påpekar på mina målvaktstränar pass är att det viktiga är inte att rädda pucken utan att träna och nöta in rörelsen, förflyttningen och paraden. Att skottet är en bonus för att göra övningen mer realistisk och roligare.

Men att det viktiga med målvaktsträning och all träning som målvakt är att göra rätt, vara nogrann och nöta alla detaljer. Att du går ned ordentligt i butterfly, att du har klubban rätt, är tät, reser dig efter returen har ordentliga start och stopp.

För som målvakt måste du nöta in saker träna och öva dom så det kommer automatiskt och snabbt då du behöver det i match. Då kan du inte tänka efter, eller slarva. Som du tränar spelar du. Är en klyscha och uttjatat. Men slarvar du alltid på träning så sitter det inte på match.

Därför ser jag hellre att målvakten gör som jag säger och verkligen försöker och släpper in några skott. Speciellt unga målvakter slarvar hellre med tekniken och gör en räddning så dom hamnar dåligt för en retur än att nöta in förflyttningen så dom blir snabba nog att rädda pucken och hamna rätt för ett andra läge.

Man vill ha belöningen i form av att rädda pcuken nu direkt och tänker inte långsiktigt.

Ibland så vill jag nästan skita i puckarna för att dom ska göra rörelserna mer nogrant och inte stressa med förflyttningen slarvigt för att hinna fram fortare. För ett slarvigt snabbt tryck nere i butterfly gör att du inte kommer dit du ska och måste trycka en gång till och då öppnar upp dig och i slutändan tog det längre tid än ett ordentligt tryck där du fick upp tryckbenet ordentligt under magen och ner skenan ordentligt i isen.

Så var alltid nogrann och tänk på detaljerna!

Missförstå mig dock inte! Självklart är det viktigaste att rädda pucken och det behöver målvakter självklart också göra på träning. Vi vill ju inte ha målvakter som är grymma på tekniken och gör alla rörelser rätt men inte räddar några puckar. Så självklart ska vi kriga för att rädda puckar. Men på målvaktsträning är det också viktigt att göra rätt, nöta rätt teknik och rätt rörelse för att ha lättare rädda pucken sen.

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar