lördag 29 januari 2011

Viktigt vara hobby psykolog som målvaktstränare

När jag jobbar med målvaktsträning stöter jag ibland på unga målvakter med lite dåligt självförtroende som blir väldigt ledsna arga och knäckta vid varje insläppt mål. Som blir knäckta vid varje litet misstag och även då dom var chanslösa. Som hela iden tycker dom gjort ett dåligt pass eller en dålig övning.

Där måste jag som målvaktstränare hitta ett sätt att få dom att dels lära sig och dels att ändra sin inställning till sig själv. Det är inte alltid helt lätt, men jag har mina små knep jag kan ta till i övningarna och sen min filosofi hur jag ska tackla dom.

Ser jag att en målvakt börjar bli ledsen och arg slår med klubban ligger kvar länge efter varje insläppt mål. Så åker jag fram och snackar med honom, frågar varför han blir så arg. Vad han känner är problemet. Ger honom några tips hur han ska göra. Sen snackar jag utan att han ser med skytten och säger åt honom att skjuta några som målvakten får rädda. Det brukar fungera och få målvakten mer tänd och mindre knäckt.

Dom som är mest kritiska mot sig själva, där försöker jag pucha dom med det dom gjort bra och lägga upp mitt snack som att testa att göra så här det brukar funka bra och det där gjorde du bra prova göra det mer. Istället för att ta upp det dom gjorde fel, så öyfter jag det dom gjorde bra och tipsar om att prova det här det är också bra.

Något jag tycker är viktigt och som Stefan Ladhe också tipsat mig om är att inte bara hitta "fel"och säga hur målvakten ska göra istället. Utan också hitta det han gör bra och stärka det. Det funkar heller inte att komma med för många tips under ett och samma pass, då blir det för mycket information och målvakten kan ta det som att han bara gör fel.

Samtidigt som jag aldrig puchar och peppar dom målvakter som tydligt visar att dom inte vill och tycker det är tråkigt ellerär slöa, jag tycker inte det ärm itt jobb som inhyrd målvaktstränare att motivera killarna. Däremot är jag alltid grymt puchande och berömmande när dom gör något bra eller då jag märker dom försöker. Har jag snackat med en målvakt i en övning och tipsat om ett annat sätt att göra, gör han det då på nästa skott så klappar jag klubban i isen och peppar, och det vare sig han tar pucken eller ej. Självklart lite extra om han räddar. :-)

Vi hörs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar