lördag 8 januari 2011

Intervju med Johan Klint

Passade på köra en liten intervju med SHI:s senaste landslags målvaktstränare Johan Klint som nu mer kör med Danmarks J-20 landslag.

Klint är en av SHI:s veteraner som liksom mig, haft Thomas Magnusson som knatte och även Stefan Ladhe. Karrären på elitnivå avslutades i Hammarby i Allsvenskan, och innehöll också en säsong i Skelefteå samt spel i Vallentuna. En grymt trevlig och rolig kille är också kännetecken för denna duktiga målvaktstränare.

Vad tycker du generellt att unga målvakter behöva träna mer på? Var ligger generellt dom största svagheterna hos unga målvakter?

Tror att det viktigaste för en ung målvakt är att se till att träna och spela matcher så mycket som det är möjligt. Om man är ambitiös och vill framåt dyker ofta möjligheten att spela med fler lag i föreningen man tillhör och en sådan möjlighet är guld värd. Tekniska detaljer kommer man kunna fila på hela karriären men känslan för spelet får man genom träning, träning och åter träning. Just känslan för spelet anser jag vara den största svagheten hos unga målvakter.

Vad kan man som målvakt göra för att få ut extra mycket av sina lagträningar?

Det är viktigt att veta vad man tränar, är det strömskott och man inte hinner jobba klart på puckarna som man vill så kan man till exempel backa in någon meter och öva sin reaktionsförmåga. Att bara stå och få puckar på sig är inte så utvecklande.

Finns det något du skulle vilja tipsa tränare om för att få träningen mer anpassad för målvakter?

Alla övningar med matchlika moment är bra målvaktsövningar. Undvik övningar med åkslingor som inte förekommer på match.

Vem tycker du är världens bästa målvakt?

Jonas Hiller

Vilken är den mest talangfulla målvakt du jobbat med?

Den som står ut bland alla som passerat genom åren är Christopher Heino-Lindberg.

Vilken är den bästa mest talangfulla målvakt du spelat med?

Bör väl bli samma som ovan.

Slutligen en fråga om straffar. Vad tycker du om straffar som avgörande på matcher. Är det som ett lotteri tycker du?

Jag gillar straffar! Kanske inte för att avgöra en VM-final men i elitseriens grundserie är det kanon.

Johan är ju som jag inne på att just känslan är det som dagens unga målvakter behöver jobba extra på och som dom med dagens täcka/blocka spel missar att få på samma sätt som målvakter förr i tiden fick då man tvingades att rädda puckar och inte bara vara ivägen för dom.

Han är även på sätt och vis inne på det här med att vara en tänkande målvakt, är inte övningen på träningen så himla bra så gör vad du kan för att göra den bättre. Tex jobba långt in i mål som Johan säger så du kan träna reflexer. Mycket bra input från Johan.

Intressanta och bra svar av Johan!

Tackar Johan som tog dig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera