tisdag 23 april 2013

Kiropraktor Emelie Hedlund gästbloggar

Nu är det dags för min favorit kiropraktor Emelie på Spine Rehab att gästblogga igen. Riktigt bra läsning och viktig läsning! Så ta er tid att läsa det här noga nu! Har ni sen problem så tveka inte att ringa eller mejla Emelie som är grymt duktig! Hon har fått ordning på min stela och gamla rygg! Som jag trodde var ett omöjligt uppdrag. men icke!

Hej!

Idag tänkte jag skriva om en typ av problematik som uppstår hos många ishockeyspelare, nämligen trötthet och smärta i ländryggen.

Ländryggen är det nedre delen av ryggen, under skulderbladen och ovanför bäckenet och där man vanligen ser ”svanken”. Många ishockeyspelare upplever ofta trötthetskänsla eller smärta i området under perioder med mycket träning, och framförallt mycket skridskoåkning. Ländryggsproblematik kan uppkomma av många orsaker och det är oftast inte bara en faktor som bidrar. 

Notera att jag i detta inlägg inte beskriver rehabilitering och förebyggning för problematik som uppstår vid t ex diskbråck, tumörer, frakturer och andra skador som möjligen kan uppstå vid direkta trauman mot ländryggen.

Det är vanligt att man ser hockeyspelare med en stor svank och ”ankstjärt”. Denna ofördelaktiga position ger stor belastning på ländryggen och kan därför skapa diverse smärta och trötthet i området. Två faktorer som är enkla att arbeta med och som kan ge stor effekt är bålstabilitet, generell muskelstyrka och rörlighet.

Bålstabilitet har visat sig vara viktigt för att både förebygga och rehabilitera ländryggsproblematik. När man pratar om bålstabilitet syftar man på de muskler i magen och ryggen som man inte kan se. Det vill säga att även fast du har ett sexpack på magen och kan göra 500 situps på raken betyder inte det att du har en bra bålstabilitet.

 


Bålstabilitet har med balans, kontroll och stabilitet att göra. En bra bålstabilitet gör bland annat att du kan utveckla mer energi vid en rörelse, t.ex. ett slagskott, för att du kan hämta mer kraft från benen.

Bra övningar för att stärka bålen är till exempel ”plankan”, ”rumplyft”, ”bendopp” och all form av träning med hjälp av t ex. en pilatesboll. Med hjälp av en pilatesboll integrerar du balans och stabilitet din styrketräning vilket är bra för att stärka bålen.

Som jag skrev i mitt förra inlägg är det viktigt att vara rörlig för att förebygga uppkomsten av bland annat muskelrupturer. Det är inte den enda anledningen! Att öva upp sin rörlighet med rörlighetsträning och stretching är också bra för att musklerna inte skall vara spända och ”dra” våra kroppar in i ofördelaktiga positioner. 

Det är vanligt att hockeyspelare har strama muskler på baksidan av låren samt höftböjarna till följd av skridskoåkning i framåtlutad position. Dessa muskler påverkar ländryggens position både direkt och indirekt på grund av var i kroppen de sitter. En stram höftböjare kan vara en av faktorerna till en kraftig svank. Att stretcha dessa muskler regelbundet kan därför indirekt minska trötthetskänslan i ländryggen. Andra muskler som är viktiga att stretcha är bland annat bröstmuskulaturen, framsida lår och vader.

Självklart gäller det också att ha en generell muskelstyrka i hela kroppen för att kunna utföra vilken sport som helst. Spelar du hockey är det viktigt att vara stark i både benen, bålen, armarna, brösten och ryggen. Det är viktigt att fysträningen mellan ispassen matchar sporten du håller på med. Det är viktigt att träna allsidigt. Att vara jämnstark i hela kroppen är mer fördelaktigt än att kunna bänka mest i laget.

För att förebygga eller rehabilitera ländryggsproblematik så är A och O att orsaken bakom problematiken behandlas, det vill säga att bålstabiliteten är på topp, rörligheten bra och kroppen stark. Utöver dessa faktorer gäller det att modifiera de aktiviteter som är grunden till problematiken. 


Ta en funderare på: 

- hur du åker skridskor (är du mycket framåtlutad blir belastningen på ländryggen större)

- din hållning, både på isen och till vardags (om du har mycket framåtroterade axlar och en ”rundad rygg” ökar påfrestningen på musklerna i ryggen)

- hur du sitter (sitter du rak i ryggen eller sjunker du lätt ihop?)

- hur du står (står du ofta på ett ben i taget? Hur är svanken?)

- hur du lyfter tunga saker (böjer du i knäna eller i ryggen?)

- din teknik vid styrketräning (belastar du dina muskler på rätt sätt?)

Om du känner dig osäker på hur du ska träna för att förebygga eller rehabilitera din ländryggsproblematik bör du ta kontakt med någon som kan hjälpa dig, exempelvis en kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast. Det är bättre att ta tag i problemet innan det uppkommer eller innan det blir kroniskt. 

Lycka till!

Emelie Hedlund
Leg. Kiropraktor

E-post: emelie@spinerehab.se

Spine Rehab
www.spinerehab.se

Återigen levererar Emelie ett grymt bra inlägg med bra tips. Eller inte tips riktlinjer mer, det här handlar ju mer om att göra som hon säger. Lyda! Ryggen är trots allt ett rätt viktigt redskap och något du vill ska hålla så bra det bara går!

Tackar Emelie som tog sig tid skriva ett till bra inlägg!

Vi hörs!

söndag 21 april 2013

En kväll med Niklas Jihde på Viasat

Jag har länge varit nyfiken på hur det ser ut bakom kuliserna då dom hockeystudior som finns spelas in. Jag mailade lite med Niklas Jihde och blev utan några problem eller snack inbjuden på ett studiebesök. Så igår lördagen den 20:e april var det dags att komma och kika då NHL-studion spelades in.

Mötte upp Niklas utanför Viasats lokaler på Ringvägen i Stockholm, samtidigt som jag kom så kom dagens expert Mattias Nordström. Vi gick upp på kontoret och snackade lite Hockeymatchen med Mattias där han skulle vara med.

Uppe på kontoret tog Niklas mig på en liten rundvandring och jag fick morsa på lite Viasat kollegor. Samt dagens producent Sebastian Alsing. Som kände igen mig från SHI, där jag haft honom som elev. Nu var det verkligen omvända roller. Vilket superproffs han var Sebastian och koll på allt från lagen, dess spelare och hela NHL. Samt mega koll in i minsta sekund på dagens sändning.

Efter en stund kom dagens andra gäst NHL-nörden och ProHockey redaktören Linus Hugusson. Den killen är som ett levande uppslagsver då det gäller NHL. Både vad gäller statistik, kundkap om spelare och bakom kuliserna grejor! Vem som blir kallad tjockis av fansen för han missade fystestet eller vem som vann mest tekningar i egen zons vänstra tekningscirkel.

Dagens första händelse var att Niklas, Mattias och Linus skulle spela in en podcast. Kan rekomendera den! Har ju hört den live. En sak som slog mig är hur grymt proffsig och rapp Niklas Jihde är. Dom spelade ju in poden i en enda 40 minuter lång tagning. Där Niklas hela tiden hittade vinklar och samtalsämnen, helt utan manus.

Podinspelning
 
Efter podinspelning var det dags för nästa del av rundturen då jag fick se dom små båsen där kommentatorerna sitter och kommenterar matcher och andra sporthändelser. Dom var inte stora, två stolar och ett stor skrivbord med en monitor och en dator. Jag hälsade på kvällens kommentatorer Niklas Homgren och Anders Hedberg.

Sen tog vi oss ner till studion där kvällens inspelning skulle ske. Vi fick vänta ett tag så fotbollsstudion med Niva och c/o skulle bli klara. Då fick Niklas, Mattias och Linus näsan pudrade och sen var det genomgång av kvällens sändning med Sebastian. Där man gick igenom sändningen grundligt, vad skulle man prata om när. I och med att dom hade lagt in en extra match hade studiotiden innan match krymt från 40 minuter till ingen alls. Så det skulle påas och snackas i varje powerbreak.

Genomgång av dagens sändning.
Under genomgången bestämdes vilka storys som skulle berättas. Bland annat en som kevin lowe berättat för "notan" hans rookieår i New York Rangers, om när Love då i oilers förlorat sin första Stanley Cup final. Hur dom efter matchen trötta men friska och hela gick förbi Islanders omklädningsrum och där det var mer ispåsar, blåmärken och stygn än champange och firande. Där och då hade Oilers lirarna insett att mer talang inte räcker utan man måste vilja mer än motståndarna också. Sen vann ju Oilers fem titlar på sju säsonger.

Hela tiden är jag med och får ett eget schema för sändningen, det frågas om det är något jag undrar över. Det skämtas och skojas och är hela tiden en skön avslappnad stämning. Niklas är kolugn trots att hela planeringen just slängts om totalt och studiotiden är snudd på borta.

Sen promeneras det in i NHL-studion för lite repande och testande av ljud och ljus. Det skojas och skämtas friskt. Vid första repet ställer Niklas frågan till Linus vad han tycker om första perioden varpå Linus svarar det ju varit en bra och rolig match samt att det varit kul få se femton mål i första perioden. Mattias kommer förklarar han inte alls hatar bloggar och twitter men att han inte gillar det så mycket.

På med mickar och örsnäckor.

Mycket surfande på mobiler
När sändningen kommer igång, är Niklas precis lika proffsig som vid podinspelningen. Killen har bra munläder helt enkelt! När spelet var igå¨ng var det mycket surfande på mobiler och datorer för att få fram istid och annan statistik som kan vara bra att ha tills sändningen kommer igång. Det skojas en hel del och snackas hela tiden med redaktör "Sebbe".

Redaktör Sebbe
Andra perioden satt jag uppe i kontrollrummet. Jag har ju så klart förstått att det är fler än killarna i bild som jobbar med en sändning men oj vilken action i kontrollrummet. Sebbe satt och pratade med dels alla i kontrollrummet och med dom två kommentatorerna och dom tre i studion. Han styr allt. Vilka highlights ska visas, vilka repriser, vilken statistik ska synas i rutan. Jag kan säga att jag hade nog stressat ut efter 5 minuter. Men Sebbe var lugn hade tid skoja lite och se jävligt avslappnad ut. Det är sjukt kul se proffs i arbete.

I kontrollrummet satt nio personer, två som klippte ihop highlights och repriser. En som jobbade med skyltarna man får se, en bildproducent och en scripta. Sen ljus, bild och ljudtekniker. Sammanlagt var det 20 personer som jobbade med sändningen. Vilken action det var hela tiden och vilka proffs dom alla var. När killen som skulle klippa ihop bilderna som skulle visas i ett powerbreak 1 minut innan det ska vara får reda på nej vi ska inte visa Pavelec utan Nabokov. Problemet var att han inte hade några bilder på Nabokov då. Men 1 minut var tydligen hur mycket tid som helst för då det var dags fanns bilderna där.

Sjukt imponerad av allas jobb i kontrollrummet. Vilka proffs!

Killarna kollar inslaget som skulle visas i paus
Som sagt, jag var sjukt imponerad av alla i studion och kontrollrummet. Sjukt imponerande och som sagt jävliogt kul se proffs i jobb. En annan sak som imponerade på mig är hur sjukt trevlig Niklas Jihde är. Han fick mig verkligen att känna mig välkommen och han tog sig tid snacka, svara på frågor och kolla så jag hade det bra.

Att jag fick hjälpa till med lite fakta i sändningen var ju bara en bonus. Det blev funderingar kring om en utvisad spelare fiock vara med och lägga straff efter avslutad OT. Lite surfande på NHL.com så fick jag fram att det får han så länge han inte fått matchstraff eller 10 minuters miscounduct.

Programledarna vy
Verkar enkelt styra huvudkameran. Eller?
Jag hade en riktigt rolig kväll, och skulle gärna vara med varje vecka! Eller ännu hellre hitta mig ett jobb på Viasat! Niklas det kirrar du va? :)

Vill tacka Niklas som bjöd med mig och alla inblandade för proffsigt och trevligt mottagande!

Vi hörs!