lördag 13 oktober 2012

Intervjuserie Division1 hockey med Borås Andro Michel

Idag fortsätter jag min intervjuserie med unga Div1 målvakter med Borås Andro Michel. En målvakt jag själv haft på SHI för några år sedan. Då en hårt arbetande duktig målvakt. Någon jag inte tror ändrats ett dugg.

Du är ny i Borås inför denna säsong. Varför blev det just Borås? Hade du fler alternativ att välja på?

De va flera faktorer som spelade in i de valet.De fanns intressse från utlandet men jag kände att Borås skulle passa mig bättre. Dels för att Borås skulle ha ett allsvenskt upplägg. Det vill säga träna på förmiddagar och en seriös ton i det hela arragemanget. Dels för att de är en utvecklande liga att spela i. Sen så har vi mr Sandberg som målistränare. De vägde också in.

Du har ju varit i Färjestad, Karlskoga, Örebro i Elitserien och Allsvenskan. Vad skulle du säga är största skillnaden för dig som målvakt att nu spela i Div1?

Skillnaden i det stora hela är att de dyker upp andra situationer i div 1. Det är inte lika strikt spel som i ovan nämnda serier. De gäller att va på tårna hela tiden, våga spela aggresvit när du kan. Det är farligt att bli för passiv.

Kändes det personligen som ett bakslag i din karriär att kliva ned i Div1? Eller kändes det bra?

Jag vill spela så högt upp som möjligt. Men för att göra så att man har dom bästa förutsättningarna för att lyckas vill jag ha rikligt med matchrutin. Du kan träna hur matchlikt på träningar som helst men det är fortfarande en annan sak när domaren släpper pucken.

Du som spelat i dom tre högsta serierna och tränat med lag i alla serierna. Skulle du rekomendera en ung målvakt att välja Div1 och vara förstamålvakt eller Allsvenskan som andra målvakt? Rent generellt. Vad tror/tycker du utvecklar mest.

Jag skulle absolut rekomendera spel i div 1. Gör du det bra i div 1 är det en språngbräda vidare. Så va det för mig när jag va 18 och spelade med skåre bk i div 1. Vi gick bra det året och året efter fick jag och flera av mina lagkamrater chansen i allsvenskan året efter. Spela matcher är så otroligt utvecklande, så om du kan försök spela så mycket som möjligt.

Vad blir dom största skillnaderna utanför och på isen att spela i Div1 mot Allsvenskan eller Elitserien?

Största skillnaden är egentligen den ekonomiska biten. Då nästan ingen jobbar vid sidan av hockeyn i allsvenskan och elitserien. Det är ju lite annorlunda i div 1 då många klubbar inte har ekonomi till att betala tillräckligt för att man ska klara sig.

Vad är ditt personliga mål denna säsong?

Mina mål för säsongen är att hjälpa Borås att vinna matcher och att spela så mycket som möjligt. Det är just matcher och fokuset på att spela bra varje kväll som jag vill ha. Se på Gustaf Wesslau, han har fokuset varje kväll!

Vad har du för mål för kommande säsonger och din karriär?

Mina framtida mål håller jag lite för mig själv, men jag har en plan för hur de ska se ut och vad jag behöver göra för att nå dit. Vad behöver jag göra idag för att jag ska nå framgång om 1 år. Det handlar om att få goda vanor och följa dom. Men kortfattat vill jag spela med och mot dom bästa spelarna.

Hade målvaktstränare Sandberg något att göra med att du valde Borås?

Ja absolut hade Sandberg de. Det va han som först kontaktade mig med intresset från Borås. Vi hade ett bra snack första gången vi pratade. Vi ser på målvaktsspel på samma sätt vilket känns riktigt bra. Han är med på varje hemmamatch och filmar så vi kan gå igenom matchen dagen efter. Plus 2 träningar i veckan där vi kan jobba vidare på detaljer.

Hurdan är kvaliten på spelare och spelat i Div1 tycker du?

Jag tycker kvaliten håller riktigt bra. Det finns många skickliga spelare som inte riktigt har fått chansen högre upp än men som är på frammarch! Matcherna i sig är också otroligt tighta. Det är ett krig varje match och är man inte på topp får man inte med sig segern.

Hur ser dom ekonomiska villkoren/förutsättningarna ut för er i Borås? Har ni löner? Får ni utrustning helt betald? Hur reser ni och bor vi bortamatcher?

Vi har bra förutsättningar i Borås. Vi har förmånen att träna på förmiddagen, några kombinerar de med att jobba efteråt. Angående resor har vi buss till bortamatcherna och utrustning får vi också om man behöver. Borås hade just lite strul med ekonomin förra året men det är inget jag märker av. Dom runt föreningen har gjort ett jättejobb. Jag är glad att spela för Borås!

En sak som slår mig är att dom ekonomiska förutsättningarna i Div 1 verkar skilja sig väldigt mycket. Jag tror att även om summorna inte är dom samma som i Elitserien så tror jag skillnaderna är större.

Ska bli mycket spännande och roligt följa Andro i Borås och se hur han tar sig vidare i karriären. Soms agt en målvakt jag tycker är duktig och borde ha alla förutsättningar klättra i seriesystemet.

Tackar Andro som tog sig tid svara på mina frågor.

Vi hörs!

onsdag 10 oktober 2012

Intervjuserie Division1 hockey med Piteås Oskar Sehlstedt

Idag fortsätter jag intervjuserien med Piteås Oskar Sehlstedt.

Du spelar Div1 hockey i Piteå. Efter att ha spelat alla junior år med Skellefteå. På vilket sätt skiljer sig hockeyn i J20 med A-lagshockey i DIv1?

Man märker att det är en annan typ av spel i division 1 jämfört med j20, det är rakare spel och blir lite mera skott utifrån. När jag spelade i j20 så var det mycket mera krusiduller. Jag personligen uppskattar spelet i division 1 mera.

Vilka skillnader märker du som målvakt av mest?

Det är farten och som jag sa i tidigare fråga så blir det mer skott utifrån på a-lagsnivå. Sen blir det också lite tightare framför målet och jag upplever att det ofta är mer trafik framför mål i division 1.

Mikaela Gabrielson div1hockey.se


Är det skillnad för dig som målvakt/spelare att spela i Piteå mot att spela i en storklubb som Skellefteå?

Näe jag tycker väl inte det är några större skillnader. Båda klubbarna är storsatsande och det mesta sköts på ett professionellt sätt. Dock så är det stor skillnad när man kommer till publiken på matcherna. När man spelade i j20 så var det liksom 60-70 personer på matcherna medans nu i divison 1 så brukar det iaf vara mellan 300-500 och möter man exempelvis Björklöven borta så är det runt 2000.

Hur gick tankarna då du lämnade Skellefteå för Piteå? Var det ett enkelt val att välja just Piteå?

Det var ganska enkelt faktiskt, pratade igenom lite olika alternativ med agenten och vi kom överens om att Piteå var bästa alternativet. Jag spelade ett par matcher för 2 säsonger sedan med Piteå och var ju utlånad hit större delen av förra året och trivdes bra med både laget och tränare redan från första matchen så det gjorde valet ännu lättare.

Mikaela Gabrielson div1hockey.se


Hade du fler val än Piteå inför den här säsongen och vad gjorde att du valde just Piteå?

Det fanns några allsvenska klubbar som visade intresse men jag kände att det var bättre för min utveckling att få spela mycket matcher i division 1 jämfört med att få stå några enstaka matcher i allsvenskan ifall det hade blivit något där.

Vad är ditt personliga mål för den här säsongen?

Mitt personliga mål är att stå varenda match och hitta samma form som i allettan ifjol redan från början.

Vilka mål har du för kommande säsonger?

Det blir att ta en plats i allsvenskan och kunna få förstaspaden där och sen så småningom ta mig upp till elitserien.

Har ni mv-tränare i Piteå. Om ni har hur ofta jobbar du med honom?

Ja det har vi. Började jobba med Nicklas under förra säsongen och har han att tacka mycket för uppryckningen i allettan ifjol från den ganska dåliga insatsen under grundserien. Dock så var det bara någon enstaka gång i vecka eftersom han körde med j20 också och till den här säsongen så bestämdes det att han skulle vara större delen av tiden med a laget. Så nu är han och kör med mig och Nybba (Marcus Nyberg) nästan alla dagar vi har träning. Eftersom han jobbar också så har han inte möjlighet att vara där jämt.

Mikaela Gabrielson div1hockey.se


Du har enligt statistiken gjort en J20 landskamp. Hur känner du att du ligger till för att få göra fler denna säsong? Hade chansen till landslagsspel något med ditt klubbval att göra?

Eftersom jag är förstaårssenior nu så kan jag inte spela mer med juniorlandslaget. Jag har full fokus på att spela så bra som möjligt i Piteå och sen vet man aldrig vad som händer längre fram. Självklart hoppas jag att få spela med Tre kronor i framtiden och få dra på mig landslagströjan igen!

Skulle du rekomendera unga målvakter välja en förstaspade i Div1 framför en andraspade i Allsvenskan?

Det skulle jag absolut rekomendera. Man utvecklas genom att spela matcher och inte av att stå i båset. Så att få stå kanske 20-25 matcher i divison 1 jämfört med kanske 10 i allsvenskan så är jag nästan säker på att man utvecklas mer i division 1. Det finns otroligt många bra spelare även på division 1 nivå. Det är klart att det säkert känns häftigt att få spela i allsvenskan men jag tror det är viktigt att inte ha bråttom utan ta nått år eller så i division 1 först och sen ta steget upp i allsvenskan. Viktor Fasth spelade väldigt många säsonger i division 1 innan han gick upp i allsvenskan och nu är han i NHL så det visar ju att man inte behöver ha bråttom utan att man kan ta ett par säsonger i division 1 och ändå ta sig till toppen.

Hur ser dom ekonomiska förutsättningarna ut i Piteå? Har ni löner? Hur reser och bor ni vid bortamatcherna? Får ni all utrustning betald?

Piteå har bra ekonomi och alla i laget har någon form av lön, men hur mycket varierar nog från spelare till spelare. Vi åker buss till bortamatcherna och när det är dubbelmöten så vi måste sova över så är det på hotell. Piteå står för all utrustning till både utespelare och målvakter.

Lite lätt pinsamt jag inte hade koll på att Oskar var förstaårs senior. Inte ok! Men Oskar precis som Gurra igår och jag själv tycker och tror på att spela matcher i Div1 framför att vara bänkad i Allsvenskan. Som sagt spela matcher utvecklar oss målvakter som emst. Eller ja, er målvakter. Min utvecklingskurva har stått still väldigt länge. Men så var det ju väldigt länge sedan jag spelade match också.

Tackar Oskar som tog sig tid svara!

Vi hörs!

tisdag 9 oktober 2012

Intervjuserie Division1 hockey med Nackas Gustav Griborn

Jag har ju skrivit förr om att jag tycker Division1 kan vara en riktigt bra serie att inleda sin seniorkarriär i. Eller en bra serie att spela i som senior för att få spela mycket matcher, utvecklas och få ögon på sig för att kunna gå vidare. Just matcher är ju viktigt för dig som målvakt. Det är ju då du utvecklas som mest och kan prova på dom tekniker du nöter på träningar.

För att belysa det här lite och få höra hur det faktiskt är att spela Div1 så har jag skickat ut frågor till några unga målvakter som spelar i just Div1. Först ut är Gustav Griborn som spelar i Nacka HK. Gustav är ju en målvakt och person jag känner rätt väl då han varit hos oss på SHI en hel del både som elev och som ledare. Ja sen känner jag ju hans pappa lite, som jag själv hade som målvaktstränare och kollega på SHI Thomas Magnusson.

Du spelar Div1 hockey i Nacka. Efter att ha spelat Junior hockey i Nacka och i Trångsund. På vilket sätt skiljer sig hockeyn i J20 med A-lagshockey i Div1?

Största skillnaden är nog att det sker mycket mer misstag i juniorhockeyn. När en spelare har kontroll över pucken i A-lagshockeyn ger han inte bort den lika lätt som en junior. Det är också mer uppstyrt i A-laget än i juniorerna.

Vilka skillnader märker du som målvakt av mest?

Det jag märkte mest när jag kom upp förra året var att det gick fortare men det vänjer man sig vid rätt så snabbt. Sen är det mer kontrollerat i uppspelsfaserna och mer styrspel samt uppstyrt i presspelet än i juniorerna. På träningarna märker man så klart också att det är fler som kan skjuta ordentligt där de vill. På övningar där de får åka in utan press och sikta in sig från blå och skjuta i slottet är det helt klart fler som hänger puckarna på rätt ställe.

När du lämnade Trångsund vad var det som fick dig välja just Nacka? När bytte du från Trångsund till Nacka?

Jag var först i Huddinge i pojkhockeyn sen blev det en säsong i Trångsund där jag inte fick spela mycket alls som förstaårs J18-spelare då vi hade alldeles för många målvakter i både junior- och seniorlagen. J18 åkte ut ur Elit och Nacka gick upp så det kändes som ett bra alternativ att få spela i högsta serien. Den säsongen i Nacka gick bra för mig personligen då jag fick spela mycket med mycket skott (snitt på 38 skott/match eller något sånt) vilket gjorde att jag fick in ett lugn och en glädje kring matcherna. Vi tog oss till Allsvenskan med laget så det var riktigt utvecklande och roligt att spela den säsongen och vi var nära att ta oss till slutspel också.Hur gick tankarna då du lämnade Trångsund för Nacka? Var det ett enkelt val att välja just Nacka?

Det passade som sagt bra att gå till Nacka som gick upp till J18 Elit och det kändes väl lite som en utmaning att visa att jag skulle spela på högsta nivån för min ålder vilket jag knappt fick året innan i Trångsund och när jag inte fick plats i Huddinges J18.

Hade du fler val än Nacka När du gjorde valet? Har du haft erbjudanden om att lämna Nacka under tiden där?

Nej jag hade inga erbjudanden då vilket inte är så konstigt med tanke på hur lite jag spelade året innan. I år hade jag kunnat gå till lag i J20 Superelit men jag kände att jag har en trygghet i Nacka där jag får möjlighet att spela i division 1 som en hel del går till efter J20. Jag tyckte då att det vore bättre att stanna kvar och få mer rutin av seniorspel.Vad är ditt personliga mål för den här säsongen?

Först och främst att hjälpa laget att ta poäng och ta oss till Allettan. Sen vill jag spela mycket matcher och höja min lägstanivå. Därför har jag lagt mer fokus på att köra mer målvaktsspecifik fys så att jag ska kunna orka prestera.

Vilka mål har du för kommande säsonger?

Jag jobbar på för att ta mig vidare och kunna leva på att spela hockey. I stockholmsserien finns det ju inte så mycket pengar men jag är fortfarande ung så jag hoppas kunna klättra uppåt genom serierna. Sen får man se om andra länder kan locka också, exempelvis USA om man vill ta upp studierna.

Har ni mv-tränare i Nacka. Om ni har hur ofta jobbar du med honom?

Ja, Magnus Eriksson kör en gång i veckan med målvakter födda 99 och uppåt sen är jag målvaktstränare själv för killarna födda 00-02. Jag brukar vara med lite extra och visa ibland med de yngre för att få mer is och nöta smådetaljer.

Skulle du rekomendera unga målvakter välja en förstaspade i Div1 framför en andraspade i Allsvenskan?

Det kan vara både och. Det beror på hur situationen ser ut i de olika klubbarna. I allsvenskan kan man ju ofta få betalt så att man kan leva på hockeyn och satsa fullt ut vilket är svårt i division 1 där det kräver ett jobb vid sidan av hockeyn. Samtidigt är matcherna det som utvecklar ens spel så det beror som sagt på situationen.

Hur ser dom ekonomiska förutsättningarna ut i Nacka? Har ni löner? Hur reser och bor ni vid bortamatcherna? FÅr ni all utrustning betald?

Nacka har, precis som flera klubbar i Stockholmsserien, inte en särskilt bra ekonomi. Ingen i laget får betalt men vi får i stort sett hela utrustningen (utespelarna betalar en liten del av klubborna) då klubben har ett avtal med Reebok och Hagsätra. I division 1 D är det bara bortamatcherna mot Visby som vi behöver övernatta och där har Nacka de senaste åren bott på vandrarhem. Eftersom klubben inte har några ekonomiska resurser är man alltså tvungen att arbeta vid sidan av men det är inga utgifter för oss målvakter iaf då klubborna är billigare :)smile

Du har ju en målvaktstränare som pappa i Thomas Magnusson. Har det bara varit fördelar för dig som målvakt? Eller finnsd et saker som varit jobbiga?

För mig har det bara varit positivt med att ha pappa där med hans kunskap. Det började ju med att jag sprang omkring och tittade på träningarna på hovet där jag ville bli som Tommy och Tellan. Sen när jag spelade i Huddinge hjälpte han till mycket på träningar utan att vara inblandad något ordentligt i laget vilket var skönt. Jag har ju lärt mig oerhört mycket tack vare all tid på SHI under hela uppväxten. Nu är det mer att vi pratar i bilen om matcher och sen är det mycket diskussioner kring målvaktsspel i allmänhet och inte bara mig själv så det blir mycket målvaktsnörderi :)smile

Inte alla som kan spola upp garageuppfarten och få MV-träning av världsklass!

Jag kan både gå i god för och intyga att det blir en del målvaktsnörderi i familjen Magnusson/Griborn. Då jag haft diskussioner med både pappa Thomas och Gurra! Mycket trevliga och kunniga så alltid en fröjd att snacka målvaktsspel med dom.

Gurra är ju också en av dom största tävlingsmänniskor jag träffat! Många är gångerna han blivit lack vid olika tävlingar på våra camper. Fast det har blivit bättre med åren. ;-)

Tackar Gurra som tog sig tid svara på frågorna!

Vi hörs!