lördag 27 oktober 2012

Intervju med Valencia Flyers Jesper Sanneborg

Idag kör jag en intervju med Jesper Sanneborg som åkt över till USA och Karlifornien och spelar juniorhockey. Kan vara roligt för alla er som går i tankar att prova på spel i USA. Jag tycker ju absolut det låter som en riktigt rolig upplevelse som jag tycker man ska prova på om det fungerar ekonomiskt, socialt och är bra för ens karriär.

Var i USA bor du? Är det studier och hockey eller bara hockey?

Jag bor på västkusten här i USA. Staden heter Santa Clarita och ligger i södra Californien. Det ligger ungefär 20 minuter utanför centrala Los Angeles, beroende på trafik!

Hur kommer det sig du valde att åka över och spela i USA?

Den största anledningen till att jag for hit var för att min agent tyckte att det var det bästa alternativet för mig i dagsläget, sen har det alltid varit en dröm att få spela här borta så jag tvekade inte en sekund när jag fick erbjudandet!

I vilken liga spelar du och vad skulle du säga den motsvarar i Sverige?

Jag spelar i WSHL ( Western State Hockey Leauge ), ligger här på västkusten, sträcker sig hela vägen från San Francisco till San José! WSHL går att jämnföra med J20 Super elite i Sverige, hockeyn är lite snabbare och mer fysisk här än vad den är i Super elite, men det beror nog mycket på dom mindre rinkarna!

Hurdan är hockeyn? Har det varit svårt ställa om från Svensk hockey?

Hockeyn är som sagt mer fysisk, inget som jag som målvakt påverkas av men det ger bra energi till laget! Sen kommer ju det ena med det andra, lägger någon en ful tackling så finns det sånna i laget som tar hand om spelaren som tacklade ganska omedelbart.

Målvaktsmässigt så känner jag att dom skjuter betydligt mer här än vad dom gör i Sverige, inte alltid från bra vinklar men dom skjuter för ofta för en retur så man får vara lite mer vaken på vart man placerar returen! Sen tycker jag att det är enklare att täcka av vinklar här då rinken är betydligt smalare.



På vilken nivå spelade du i Sverige?

I Sverige spelade satt jag till stora delar på bänken i Luleå Hockeys J20 Super elite för två säsonger sen, och eftersom jag ville spela mer matcher så började jag spela med ett annat lag som låg i närheten, Bodens HF (Daniel Larssons moderklubb). Där jag fick förtroende i både Div.1 och J20 Elite.

Hur bor du där borta? I familj eller på egen hand? Hur fungerar det?

Jag bor hos en såkallad "Billet family" (värdfamilj). Familjen jag bor hos är oerhört schyssta, dom gör verkligen allt för en! När jag kom hit från Sverige visste jag inte riktigt vad jag skulle förvänta mig men dethär är över all förväntan. Det finns alltid mat i kylskåpet och mamman i familjen anpassar verkligen matlagningen efter oss hockeyspelare. Jag delar billet family med en annan svensk som jag kände sen tidigare och en ryss.

Vad är dom största skillnaderna utanför isen?

Dom största skillnaderna utanför isen måste ju vara vädret! I Sverige kunde man värma sig i ishallen om vintrarna, här är de tvärtom! Temperaturen såhär års skiftar mellan 20-30 plusgrader så man tycker verkligen synd om stackarna hemma i Luleå som får ungefär samma grader fast i minusgrader! Sen så märker man att alla amerikaner över lag är oerhört trevliga och sociala jämnfört med oss Svenskar som i jämnförelse med dom framstår som tillbakadragna!

Hur länge planerar du vara borta?

Som det ser ut nu så kommer jag vara kvar här till April, helt beroende på när säsongen tar slut. Sen så vill man ju självklart avancera, högre ligor är ju bara runt hörnet så presterar man så kan man ju bli tradead bara över en vecka, allt här går så fort så presterar man så får man verkligen spela där man platsar bäst.

Jag har ju dethär året och nästa år kvar som junior här i staterna så jag vill gärna ta vara på dom innan jag börjar söka mig till något College eller liknande. Innan säsongen fick jag några College erbjudanden men det var aldrig aktuellt just då eftersom jag och min agent snackat igenom saken och kommit fram till att jag vill spela mina sista år som junior.

Hur skiljer sig träningen i USA mot hemma i Sverige?

Träningarna här är mycket mer intensiva. Det är mindre tid mellan skotten, oavsett om det är en 1 mot 0a eller 3-1a, så det går betydligt snabbare. Sen bygger coachen ofta in flera övningar i ett så en 1-0 blir en 2-1a som sedan blir en 3-1a, man måste vara uppmärksam hela tiden annars smäller det i nätmaskorna!

Sen så tränar vi betydligt mer här, inte bara fler pass utan längre pass! En vanlig vardag har man i stort sett 2 ispass och ett fyspass. Första ispasset är på morgonen klockan 10 på "The pond", en mindre rink som är anpassad för 3-3 lir. Vi tränar där för att få upp intensiteten. Sen andra passet för dagen är klockan 15,15, då har vi is till 16.45, så där har vi ett 1 och en halv timmas pass som består av allt från intensitets övningar till spelövningar, helt beroende på vilken dag i veckan det är. Dagen innan match kör vi mest spelövningar, som PP och så. Sen efter det ispasset har vi ett fyspass på 1 och en halv timme. Största skillnaden på fysen här och hemma i Sverige är att det är betydligt mer intervaller, hopp och liknande här. Vi löper aldrig distans.



Har du målvaktstränare? Skiljer sig sättet att jobba mot det du är van vid?

Vi har tyvärr ingen fast målvaktstränare. Farsan är utbildad målvaktstränare så han video analyserar alla matcher jag lirar så vi brukar ha "genomgångar" via skype dagen efter match. Så det underlättar att dom filmar alla matcher så man kan se vad man gör rätt eller fel.

Sen har vi en målvaktstränare som då och då är på hallen men vi får sällan någon tid över att jobba bara han och jag, men han ser generellt sätt vad jag behöver jobba med och kommer med tips på nya saker att prova!

Hur har det gått för dig? Hur många matcher har spelats?

Jag har hittills bara kunnat spela 2 av våra 10 matcher pga en skada. Men den är ur världen nu, spelade senast ikväll mot ett lag från San Jose. Vi tog en enkel 7-2 vinst men motståndarlaget fick ändå iväg 35 skott så det var spelmässigt en jämn match men deras målvakt gjorde en av sina första matcher i ligan, därav resultatet! Något jag har märkt under dom två matcherna jag lirat är att motståndarna försöker att trashtalka en mycket mer än vad dom gör i Sverige. Dom gör allt för att man ska tappa fokus men det brukar inte vara några problem att ignorera!

Hur trivs du i USA? Passar livstilen dig?

Jag trivs bara bra faktiskt, självklart saknar man Sverige mycket, jag har ett distansförhållande med min flickvän hemma i Sverige, vilket är jobbigare än vad jag någonsin kunnat ana, men tiden går fort när man har kul, så det är inget som bekymrar mig.

Men jag trivs med att stiga upp i god tid och träna såpass mycket som jag gör nu. Det har tagit ett tag att anpassa sig efter den amerikanska maten som jag innan jag flyttade hit hade förutfattande uppfattningar av. Många där hemma tror nog likt jag gjorde att dom i stort sett äter hamburgare och annan fet mat, men så är faktiskt inte fallet! Man får vad man söker efter om man säger så, visst, vill man ha fet mat så finns det oändligt med alternativ för det men söker man efter en sundare kost så finns det ofta lika stort utbud på den fronten som på den osunda!

Men jag trivs faktiskt rätt med att inte behöva rycka på mig vinterjackan på morgonen!

Hur funkar det i laget om du jämför med sverige? Är det samma snack och sätt i omklädningsrummet? Har tränaren samma roll?

Jag tycker att allt med laget funkar kanon, visst, det tog ett tag att komma in i att snacka engelska från sekunden man vaknar tills man slocknar på kvällen. Så det händer än idag att man råkar säga något svenskt ord här och där. Men det är bara att ta det med en nypa salt och skratta åt det, det är lika lätt att kommunicera här som det är hemma i Sverige innom laget.

Sen är det ju väldigt tufft för dom som är rookies här (rookies är dom som inte spelat mer än 20 matcher juniorhockey, typ J20 i sverige, eller högre), dom får tvätta träningströjorna till varje träning, fylla vattenflaskor, rubbet! Vi hade en bussresa till Salt Lake City i början av säsongen, då fanns det inte sittplatser för alla så självklart fick några av rookiesarna sitta i trappgångarna, och det är ändå en 12 timmars bussresa!

Coacherna här är mer raka än vad dom är i Sverige. Dom är väldigt ärliga, vilket jag gillar. Gör man något rätt eller fel så får man höra det rätt snabbt, så det gäller bara att ta all konstruktiv kretik man får på rätt sätt.

Får du köpa utrustning eller köper klubben/skolan det åt dig? Får du välja det du vill ha?

Utrustnings mässigt får jag stå för det mesta själv. Vi får välja exakt vad vi vill ha, sen får vi ett visst avdrag på orginalpriset så det blir inte så stora summor för utrustningen. Jag började med att köra Bauers nya modell i början av året, men dom gick sönder redan efter 15-20 ispass, så nu har jag gått över från Bauer benskydd till Vaughn som jag för övrigt gillar betydligt mer än Bauer skydden!

Låter ju inte alls som en dum tillvaro! Massor med hockey och skinande sol och varmt! Låter som en dröm i mina öron! Kanske ska skicka dom min målvaktstränar CV? :)

Tackar Jesper som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

torsdag 25 oktober 2012

Är det okey skriva vad som helst om idrottare?

Dagen artikel i Aftonbladet om Linus Thörnblad får mig att fundera lite. Visst man kan ta det som din klena fjant, varför håller du ens på med idrott. Läs artikeln här.

Jag tror ju inte det är hela sanningen till att Linus slutade.

Men har verkligen journalister rätt att kalla idrottare för:

"Det ska också sägas att Linus Thörnblad tillhörde bottenskrapet, lallarna, statisterna och de som inte hörde hit”

Har en journalisten rätt att skriva så? Vad ger honom eller henne rätten till det? Visst har vi tryckfrihet och yttrandefrihet i detta land.

Men jag tycker nog ändå inte det är okey. Likaså Mats Wennerholms förföljelse av Carolina Klüft. Där han förlöjligat henne och gjort sig rolig och beklagat sig på hennes satsning på längdhopp. Det här är alltså två av dom bästa friidrottare vi haft i Sverige. Som två lönnfeta gamla gubbar tycker sig ha rätt att skriva vad som helst om.

Visst har elitidrottare valt att hålla på med sin idrott dom tjänar feta pengar på det, och dom har en massa press på sig. Precis som det ska vara. Men dom här "experterna och förståsigpåarna" som jobbar på våra kvällstidningar. Har dom rätt skriva vilken skit som helst. Eller ja rätten har dom ju, men är det verkligen okey?

Jag tycker inte det!

Absolut skall det rapporteras, och det ska skrivas när dom gör misstag eller inte presterar. Men det ska rapporteras inte läggas in personliga värderingar eller mobba utöverna. Jag tycker inte det är okey. Självklart läser idrottarna tidningarna, dom är precis som dig och mig människor, att då efter tusentalstimmar läsa en lönnfet gubbes som aldrig presterat något alls på en idrottsarena kalla en för bottenskrap, lallare och statist. Jag förstår om man lackar ur, och kan tappa fokus!

Oproffsigt att tappa fokus? Ja kanske?

Men hur många av er skulle prestera bra och trivas på jobbet om någon sa till er att ni:

"tillhörde bottenskrapet, lallarna, statisterna och de som inte hörde hit”

Inte så roligt va?

Jag gillar inte den sortens krönikor och skriverier. Det är inte ok, och jag bryr mig inte vad Mats Wennerholm eller Mats Olsson försöker få till då dom ska använda så starka ord som möjligt för att kritisera och såga en annan människas insats. Gränsar till mobbing tycker jag!

Som sagt visst ska man kunna skriva om och tycka att Linus Törnblad underpresterat och inte levererat. Men 5:a i världen, är det en underprestation på den nivå att man är en lallare, statist och inte hör hit?

Vad tycker ni?

Vi hörs!

onsdag 24 oktober 2012

Höstintervju med Skellefteås Tomas Skogs

Fortsätter min numera höstintervjuserie med Skellefteås Tomas Skogs.

Hur mycket jobbar ni backar i SAIK ihop med målvakterna på och utanför isen för att styra upp och bestämma hur erat försvar ska spelas?

Inte speciellt mycket. Tränarna sätter upp taktiken men sen hjälps vi alla, både målvakter och backar åt för att göra det så lätt som möjligt för oss att få spelet som vi vill ha det och så att vi synkas ihop till en enhet.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring försvarspelet också?

Ja, i vår organisation är det 4a tränare som samarbetar.

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Tror att det ur offensiv synvinkel kan göra att man får lite mer tid och yta att skapa spel på men dock kan kommer spelet bakom målen bli trängre att få till vilket det givetvis finns både för och nackdelar med. Ur försvarssynpunkt kommer det bli ännu viktigare att styra ut motståndarna mot dåliga vinklar och sätta press i rätt lägen.

Hur tror du det påverkar dig som back?

Det blir troligen tuffare att försvara sig då motståndarna får mer is att jobba på så det blir precis som ja skrev på förra frågan otroligt viktigt att styra ut och sätta press i rätt lägen. Det gäller att hålla igång fötterna och vara rörlig. Dock så är det lättare att sätta press bakom förlängda då ytan där minskat och troligen kommer vi backar kunna ha mer av spelet framför oss i banan dvs bättre koll på vad som rör sig bakom oss.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Petri Vehanen

Har ni i SAIK förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Ja

Vem är SAIK:s mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

Vette sjutton, har ingen som sticker ut nu när Hynning och Crippe lämnat...

Vem är slarvigast i SAIK? Motivera gärna

Johan Alm noll koll.

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Pass

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Helt klart är frågan om 14 lag intressant.

Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på?

Tyvärr gör ja så sällan mål så ja hade kunnat svara allihopa men förra säsongen stack både Fasth och tyvärr Svedberg ut mot oss.

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Tycker inte ja märkt av något sådant faktiskt.

Vilken forward är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Jimmie Eriksson och Lee Goren. Otroligt starka på puck och har alltid en vilja att få fram ett avslut. Övrigt så är ju dom svåraste att möta dom som samarbetar och utnyttjar varandra till att blocka och skapa ytor åt varandra.

Tackat Tomas som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

måndag 22 oktober 2012

Höstintervju med HV71:s Elias Fälth

Idag har jag vunnit en tävling! På twitter. ELias Fälth i HV71, för övrigt rolig att följa på just Twitter. Men han efterlös en maträtt att ha som pregame måltid och jag tipsade om min grymma vitlöks/chilipesto pasta med kyckling och bacon. Stabilt!

Tänkte jag skulle ta och köra av sommarintervjun jag gjorde med Elias, trots det nu blivit höst. DÅ Elias just kommit till HV från Luleå är svaren lite blandade.

Hur mycket jobbar ni backar i HV ihop med målvakterna på och utanför isen för att styra upp och bestämma hur erat försvar ska spelas?

Försvaret styr tränaren upp, mindre detaljer runt kassen osv arbetar vi (back/målvakt) fram och tillbaka med tillsammans under säsongens gång.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring försvarspelet också?

Ja, det är han löpande kring olika detaljer!

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Inte en aning, hade dock hellre sett dom göra rinkarna mindre...

Hur tror du det påverkar dig som back?

Det blir ju annorlunda för oss alla, men får nog återkomma i denna fråga efter jag har fått testa på.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Stefan Liv (i landslaget)

Har ni i HV förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Nej, det har vi inte!

Vem är HV:s mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

Finns flera kandidater i vårt välvårdade gäng. Känns som vi håller bra klass rakt igenom :)smile

Vem är slarvigast i HV? Motivera gärna

Ingen har stuckit ut än så länge...

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Inte märkt av än, men Herr Jan Sandström i Luleå är i en klass för sig gällandes nya klubbor :)smile (och han byter och testar nytt mer än gärna)!

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Inte en susning, men känns väl dock rätt bra och intressant som vi har det?

Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på?

Hugget som stucket mellan dom flesta då dagsformen avgör rätt mycket.

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Tror faktiskt inte jag har hört ett enda ord från någon keeper över huvud taget under mina två år i elitserien.

Vilken forward är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Ojoj, får nog säga Sebastian Enterfeldt! Galet stark i kroppen, grym balans, intensiv och tjurig :)smile

Tackar Elias som tog sig tid svara på frågorna!

Vi hörs!