lördag 14 juli 2012

Intervju med Brynäs Robin Rahm

Inför årets säsong av Elitserien är ju en av dom mest omskrivna spelarna Robin Rahm. Så jag skickade lite mail med Robin och fick svar på lite frågor. Som jag skrivit förut, så tycker jag ju trots att jag öär emot doping att man ska få en chans till och att man ska förlåta någon som gjort ett misstag. Om än ett korkat sådant.

När jag mailade med Robin, så fick jag detta svar.

hejsan! ja läste faktist din artikel om mig, va helt okej tycker jag neutral trotts dina tankar/åsikter :)

Jag som är har lätt att bli lite starstruck. Tyckte ju det var kul att Robin varit inne och kikat. Ja det kan tänkas vara pinsamt. Men det står jag för!

Här kommer intervjun med Robin.

Hur känns det inför din comeback? Antar du är rätt laddad?

Det känns givitvis väldigt gött! Ja man blir ju väldigt sugen på att komma igång för fullt igen och få vara med i Elitserien direkt.

Hur har du hållit igång under din avstägning?

Ja jag kommer alltid träna och hålla igång även om jag inte spelar hockey eller håller på med någon sport, gillar att träna helt enkelt.

Hur tror du att du kommer bli bemött på isen och läktarna? Är du extra förberedd på psykningar och liknande?

Kommer nog va mycket blandat snack säkert, finns nog garanterat folk som kommer lägga energi på mig. Vet ju hur det är i sverige, doping och fiffla med skatten är ju de värsta man kan göra i vårt avlånga land haha.

Men det har inte rört mig i ryggen tidigare och kommer absolut inte göra det nu heller.
Är väl bland de bästa som finns när tusentals fans skriker och hatar en i en borta arena ? :)


När kommer du gå på is? Hur känns det att få glida ut på isen med ett elitserielag igen?

Kommer gå på is med laget 3 augusti. Det känns som sagt bra, perfekt start att komma in o träna/spela met ett elitserielag och ett lag som Brynäs som tror stenhårt på mig.

Trodde du när du blev avstängd du skulle göra comeback igen? Trodde du att det skulle ske i Elitserien?

Ja det trodde jag. På nått viss känndes de som de kommer gå. Sen att det var så stort intresse att signa mig bland många klubbar trodde jag inte direkt...

Vad för utrustning kommer du köra med? Vilket märke? Har du funderat på och beställt färgkombinationerna?

Kommer bli Bauer målvakt för första gången, känns som dom fått fram ett bra skydd åt mig så sen har dom mycket jag gillar för min stil. Har redan fått en uppsättning och de blir mycket vit som gäller men kommer nog ett set till nu med lite andra färger.

Vem kommer lacka din mask och vad blir motivet?

Det blir David Gunnarsson som gör min mask som vanligt. Motivet i grunden som jag ska ha blir "Only God Can Judge Me" sen även brynäs logga osv då..

Publicerat med tillstånd av DAVEART.com

The story

David about the design:

It´s such a joy to always come up with and create new design ideas, every day, all year around. Every mask is totally unique, always new stuff.

I have been working with Robin Rahm and created his masks since he was a kid and it is always very exciting, he is so interested in his masks. Love to work with you Robin!

Me and Robin made a lot of thinking how to create this design, a mask so important in many meanings. We wanted to do something new and outside the box, but although retro looking. A design that breathes Brynäs to 100%, and is packed with details to discover, just what I love creating.


Vilka lärdomar eller insikter har din avstägnig gett dig?

Jag ser väl livet lite anorlunnda nu, inte bara hockey som gällder, utan finns mycket runt omkring som jag lärt mig att uppskatta mycket nu.

Vad är ditt personliga mål med säsongen?

Komma tillbaka i mitt målvaktsspel som jag har presterat tidigare sen jobba uppåt därifrån är väl mitt första mål för denna säsong.

Ett litet snack med Robin. Som av det jag läst och hört verkar ha lärt sig en läxa av att åka dit för doping. Jag kan ju inte försvara det han gjort. Men han hade haft sin livs säsong och gick små skadad och ville komma tillbaka fort. Jag kan förstå om man som ung lovande målvakt tar en genväg för att komma tillbaka snabbare.

Ska i alla fall bli spännande följa Robin under säsongen och se hur det går för honom och Brynäs!

Tackar Robin som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

fredag 13 juli 2012

Intervju om målvaktstränare med Stefan Ladhe

Här kommer en intervju med Tre Kronors och SHI:s målvaktstränare Stefan Ladhe om just målvaktstränare. Vad ska man tänka på och vad gäller.

Vad tycker du är viktigt för dig i din roll som målvaktstränare?

Kunskapen är viktig. Men kanske framförallt pedagogiken och förmågan att analysera och se vad målvakten gör, på detaljnivå, som leder till att man kan ge rätt feedback och öka svårighetsgraden för individen. 

Vilka egenskaper tycker du är bra att ha som målvaktstränare?

Det är många, men en del beskrev jag i första svaret. Social kompetens, att kunna ha dialog med målvakten. Att ge feedback vid rätt tillfälle, i rätt mängd och fokusera på prestationen, inte resultatet så mycket.

Hur tycker du jobbet som målvaktstränare skiljer sig från det som tränare?

Du är närmare individen som målvaktstränare, har fokus på färre spelare än huvudtränaren. Även huvudtränaren måste dock ha kontakt och dialog med målvakten, om andra saker men det är viktigt att ”chefen” har bra kontakt med en av lagets viktigaste spelare. 

Det sägs ju ofta att tränare "bör" bytas ut efter tre-fem år i en förening. Håller du med om det gällande huvudtränare? Tror du man bör byta miljö som målvaktstränare också?

Tycker det är svårt att vara generell i en sån fråga. Det beror på vem tränaren är, en tärande person ÄR inte kvar så länge medan en närande är kvar längre. Det är ofta stor omsättning på spelare så tränaren nöter inte på samma spelare varje år. Byta miljö behöver väl alla människor, men det är olika för olika föreningar, olika individer men det kan också vara en huvudtränare som kanske vill jobba med samma team runt sig och tar med sig ”sin” målvaktstränare till en ny klubb.

Många målvaktstränare är ju väldigt länge i sina föreningar. Vad tror du är fördelarna med det och kan vara nackdelarna?

Fördelar är att man sätter en organisation och en träningsmiljö som är bra om verksamheten är bra… En röd tråd av utveckling. Negativt är om verksamheten inte utvecklas, att man kör som man alltid gjort och inte är nyfiken.

Tror du målvaktstränarna är mer öppna för förändringar och att lyssna på andra och ta till sig nya saker än vad huvudtränare är? Generellt då.

Ja, det vet vi med erfarenhet från Svenska Ishockeyförbundets högsta utbildningar för de olika tränarrollerna.

Jag tycker det känns som målvaktstränare är mer prestigelösa än tränarna är. Man byter tankar och erfarenheter på ett annat sätt. Håller du med? Har du samma uppfattning?

Jag har samma uppfattning i grunden. Det har ”alltid” varit så. Man möts under matcher, sitter många gånger bredvid varandra och hinner byta tankar. Men det har blivit något sämre de senaste åren. Orsaken är förmodligen vikten av resultat, att sportchefer/ klubbdirektörer och tränare tycker och tänker om erfarenhetsutbyten och att målvaktstränaren färgas av den uppfattningen.

Vad är viktigt att tänka extra på när man jobbar med yngre målvakter?

Var tydlig, berätta och visa. Bekräfta det som är bra. Ge inte för mycket feedback, koncentrera dig på den detalj ni ska träna på. Förstärk det som går bra. Tålamod. Våga göra det väldigt enkelt. Bygg på i små steg. Med yngre tänker jag de som inte fått så mycket målvaktsträning tidigare, oavsett ålder.

Varför tror du att den individuella träningen försvinner helt bland utespelarna ute i lagen då dom blir äldre? Är det en kostnadsfråga eller tycker/tror man inte dom behöver den individuella teknikträningen?

Jag tror inte den försvinner helt. Givetvis olika i olika klubbar. Det är viktigt att spelarna känner att de hela tiden utvecklas individuellt, sen kan den utvecklingen vara på isen, på fysen, mentalt eller med kosten. Där kan man som spelare få hjälp av olika tränare och personer runt ett lag.

Där får ni lite av Stefans tankar kring målvaktsträneriet! Intressanta och bra synpunkte roch tankar som vanligt! Det är ju alltid intressant och spännande snacka med och fråga Ladhe om saker och ting. Eller ja det är ju kul snacka med alla målvaktstränare och byta tankar och erfarenheter. Men för mig som är hyffsat ny i matchen så är ju dom äldre herrarna roliga att prata med!

Tackar Stefan som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

Bredden under toppen

Jag har skrivit lite om det förut. Att ungdomsledare måste inse att dom jobbar med undomar/barn som är människor. Självklart inte alla. Dom flesta ledare jag sett är bra ledare. Men det finns dom som kanske tycker själva hockeyn och dom som ledare är viktigare än barnen/ungdomarna. Att resultatet är viktigare än individerna.

Jag undrar lite vad för utbildningar alla dessa ungdomsledare får? Jag har sett ledare skrika åt 9-11 åringar. Toppa laget för att vinna. Vissa som aldrig får spela medans andra får spela mer än dom orkar. I små förortsföreningar. Då tycker jag ledaren inte förstått sin uppgift. Är du tränare i ett litet förortslag är gemenskapen viktigare än resultatet, kamratskapen vikigare än tabellplaceringar. Laget viktigare än jaget!

Jag tycker att små föreningarna ska vara breddens föreningar. Där alla får vara med, alla får spela. Kanske inte exakt lika mycket för självklart vill alla vinna sina matcher och jag tror dom flesta spelarna kan ta att bänkas en period för att vinna en match. Men inte att bänkas en hel säsong för att komma femma istället för sjua i serien.

Här har ju ledarna och tränarna en sjukt viktig uppgift! Laget måste alltid komma föra jaget. Du är inte Mike Babcock och coachar Detroti Red Wings och måste vinna till varje pris. Barn blir inte bättre hockeyspelare genom att du skriker på dom och förolämpar dom. Även om sågningarna du läste Hardy Nilsson gav när han var i Djurgården var roliga och passade in på någon nioåring i ditt lag.

Du ska vara en trygghet för spelarna. Dom ska veta du finns där och stöttar dom vare sig dom spelar bra eller dåligt! Att dom får vara med och spela och ha roligt med sina kompisar. Att du är glad och peppande vare sig dom vinner eller förlorar.

Ha roligt med sina kompisar. Det tycker jag är det viktigaste i alla dessa förortsföreningar. Vilket jag tycker ska innebära att man i så liten utsträckning som möjligt värvar spelare utifrån. Utan försöker låta ungdomarna som bor i området vara med. Så man spelar hockey med samma kompisar man går i skolan med och spelar landhockey på gården med.

Det här ställer ju krav på att föreningarna har en plan. Samt att man följer den planen även då man får fram årskullar som är duktiga och att man inte får storhetsvansinne och ska satsa som dårar på en årskull men inte på dom andra. Som jag sagt, självklart vill alla vinna och man ska göra det man kan för att vinna, men inom sina egna villkor och hålla sig till föreningens plan.

Jag tycker ju som sagt att förortsföreningarna har ansvar för breddidrotten, att alla ska få vara med och alla ska få spela.

Vill man elitsatsa tidigt på sin hockey så finns det massor med alternativ, att gå vidare till Djurgården, AIK, Huddinge, Södertälje, Almtuna, eller något annat lag där man satsar lite hårdare. Nu vet jag inte om alla dessa lag satsar på sina ungdomslag. Men det finns som sagt lag där man kan spela om man vill satsa ordentligt. Men jag tycker inte det är förortslagens uppgift.

Det är ju så klart trist för småklubbarna att hela tiden tappa sina bästa spelare till andra lag och andra klubbar. Men det är ju förortsklubbens uppgift tycker jag att skeppa lovande spelare vidare i utbildningen. Då ska dom ha fått grunderna i hockeyn och som människor. Dom spelarna kommer ju att gå vidare till dom stora klubbarna i vilket fall hur mycket den lilla klubben än satsar och försöker så tappar dom alla dessa spelare förr eller senare. Det är ju så idrotten fungerar!

Det är ju trist om man ska tappa fem spelare som slutar för dom inte får vara med. När den man ville behålla ändå kommer gå vidare. Så satsa på bredden och var glada så länge topparna stannar kvar! Jag tror ju dessa talanger dom där killarna som är så mycket bättre mår bra av och "uppfostras" bra om dom också är en i gänget, att dom inte sätts på en pedistal och ska särbehandlas. Att dom spelar nästan lika mycket som alla andra och att dom är en i gänget.

Ja det är mina tankar kring det hela. Vad tycker du?

Vi hörs!

torsdag 12 juli 2012

Intervju med HV71:s Jonas Gunnarsson

HV71 har ju två nya målvakter inför den kommande säsongen. Eller en av dom var med redan förra året och fick nosa lite på Elitseriespel. Jonas Gunnarsson gjorde två matcher för HV förra säsongen. Men i år är han en av två målvakter som ska hjälpa HV att vinna matcher. Jag skickade ett mail med frågor till Jonas och fick idag svar.

Första riktiga elitseriesäsongen nu. Hur känns det opch vad är dina tankar kring det?

Det känns väldigt bra, ska bli riktigt kul att få chansen att visa vad man går för. Fick känna på spelet lite förra säsongen och tyckte det kändes bra så det ska bli väldigt kul att ta steget fullt ut till denna säsongen.

Vad har du för personliga mål?

Mitt personliga mål är givetvis att spela så mycket matcher som möjligt och att när jag spelar så ska jag ge laget bra chanser att vinna hockeymatcher.

Hur känns det dela jobbet som HV målvakt med Gustaf Wesslau? Känns det som du kan lära dig mycket av honom?

Har aldrig träffat Wesslau innan denna säsongen men han har visat sig vara en skön kille och en erkänt duktig målvakt som jag hoppas kunna lära en del av och tävla med.

Är det nervöst inför säsongen då du är en av två målvakter i a-truppen?

Nej inte mer än inför tidigare säsonger tycker jag. Finns alltid en liten spänning och förväntan inför varje säsong och om den inte skulle finnas där så skulle det kännas fel för min del. Så nej, inte mer än tidigare.

Vad känner du att du måste jobba extra för och bli bättre på för att ta nästa steg? Finns det några speciella detaljer som är extra viktiga i ditt spel?

Det kommer ju nästan alltid nya saker varje säsong som man testar och behöver träna extra på, förra säsongen började det mycket med sms och det funkade bra för mig när man lärt sig tekniken. Men det krävdes ju att man tränade mycket på det innan det kändes tryggt på matcherna. Det blev sedan en viktig detalj för mig.

Hur var Daniel Larsson och Andreas Andersson som målvaktskollegor? Var dom bra "lärare"? Känner du att du kunde se och lära och få bra tips och trix?

Det funkade bra, båda två har varit med om en hel del så dom har ju rutinen. Båda två hade ju sina olika styrkor så jag försökte ta åt mig det som passade mig själv.

Vad ska HV:s fans förvänta sig av dig den kommande säsongen?

Dom ska förvänta sig att jag alltid ger mitt bästa för att ge laget möjlighet att vinna matcher.

Vad blir det för utrustning denna säsong? Varför föll valet på den det gjorde?

Jag fortsätter med Bauer, har kört med det sedan jag kom till HV för några år sedan. Trivs väldigt bra med dom. I år blir det Total One serien.

Vem lackar din mask och vilket motiv blir det?

Det är David Gunnarsson som lackar. Det kommer bli ett motiv som har lite med Jönköping att göra. Det finns en gammal saga om en jätte som skapade ön Visingsö i sjön Vättern. Den jätten finns också som en stor skulptur lite utanför Jönköping och den ska jag ha på masken. Har inte sett det färdiga resultatet än så det ska bli kul.

Publicerat med tillstånd av DAVEART.com

The story
David about the design:


So what is this..? Well, with this mask on HV71´s keeper Jonas Gunnarsson transforms into the Giant Vist Goalie... The Giant Vist is a character in a famous local saga from the Jönköping area, the city of HV71. There is also a famous Giant Vist statue in Husqvarna (where HV71 was founded), made by the fantastic artist Calle Örnemark... He works in wood and makes such awesome art! Google “Jätten Vist” and check it out!

The giant is made of wood with yellow wood hair…the same on the mask. And the giant has made an old school hockey mask in white painted wood as well... And all over the mask you find so many details, for example you can see the reflection of the statue in the eyes!

So how did Jonas and I come up with this idea?! Well, we are both from the same area of Sweden, and the Giant Vist is super famous around here. And in May I was on a school trip with my daughter´s class, and as we passed the statue the idea struck me! The perfect HV71 tribute mask! It cannot be more local than this. :-)


Vilka tre målvakter kommer topp tre i räddningsprocentligan tror du?

Utan inbördes ranking så tror jag att bland annat Joacim Eriksson, Gustaf Wesslau och Alexander Salak kommer finnas med i toppen

Riktigt roligt HV väljer att ge Jonas förtroendet och att dom satsar på en egen ung kille. Jonas har ju inte HV som moderklubb men han har spelat sig genom juniorlagen. Jag tycker det är roligt när lagen vågar satsa på egna unga målvakter. Det visar dom som kommer bakom att det är värt att satsa och träna hårt, för du kan få chansen!

Ska bli roligt följa Jonas framfart i HV i vinter. Även om Wesslau är etta så tror jag Jonas kommer få sina chanser att visa upp sig. Jag hoppas och tror ju HV kommer matcha Wesslau lite mindre än vad Djurgården gjorde förra säsongen.

Tackar Jonas som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

onsdag 11 juli 2012

Frederik Andersen till Anaheim

Mr Madhawk skrev det igår och Aftonbladet idag. Synd jag inte hann se det INNAN jag skrev min genomgång av Elitseriemålvakterna då. :-)

Frederik Andersen är alltså klar för eller i det närmsta klar för Anaheim. Samma klubb som skrivit envägs kontrakt med Viktor Fasth och redan har Jonas Hiller i laget. Ett knepigt val av Andersen kan jag ju tycka. Har svårt se han petar någon av Hiller och Fasth. Dels av rent hockeymässiga anledningar. Då jag tycker både Fasth och Hiller är bättre målvakter än Andersen.

Men också av politiska skäl då både Hiller och Fasth har envägskontrakt och tjänar lika mycket både i NHL som i AHL.

Men en hockeyspelare som inte skriver kontrakt för att det är konkurens är ju ingen fighter direkt. Självklart ska Andersen skriva på, han är 23 i år och Hiller och Fasth är båda 30. Så Andersen har ju absolut tiden för sig.

Skriv på ett två eller treårs kontrakt och spela ett år till i Elitserien och Frölunda och ta sen chansen med ett år eller två i AHL. Då har Andersen utvecklats blivit en jämnare mer rutinerad målvakt och kan på allvar utmana Hiller och Fasth om en plats i NHL. Samt om två - tre år vet man ju inte vem som är kvar i Anaheim. Kanske alla tre blivit bortbytta.

Ska bli kul att följa och se vart det här leder.

Jag kan ju dock tycka det är lite skum inställning efter en bra säsong i Elitserien som 22 åring att ha som krav att man inte vill spela AHL när du ska skriva kontrakt med en NHL klubb.

Ska bli spännande att se om Frölunda ersätter Andersen eller om dom kör med Hudacek och Linus Fernström.

Vi hörs!

tisdag 10 juli 2012

Stora målvaktsgenomgången 2012/2013

Tänkta jag även i år ska gå igenom Elitserielagens målvakter som jag gjorde förra säsongen också. Det här är ju min ranking och mina tankar kring målvakterna! Ska gå igenom dom lag för lag och avslutar med hur stor chans jag tror målvakten har att få spela i Tre Kronor under säsongen.

Så nu kör vi!

AIK: Daniel Larsson och Niklas Lundström
AIK blev efter förra säsongen av med Viktor Fasth som blivit bästa målvakt i Elitserien två säsonger i rad. Ett TUNGT tapp. Han som ska fylla luckan är Daniel Larsson som haft två okey säsonger i HV71. Lite ojämna men ändå ok. Tävla med Daniel om förstaplatsen gör egna produkten Niklas Lundström.

Daniel räds ju inte utmaningar i alla fall, kom tillbaka till Sverige och skulle ersätta Stefan Liv i HV71 och nu ska ha ersätta Viktor Fasth i AIK. Jag tror vi kommer få se en bättre Daniel Larsson än förra säsongen. Där sammarbetet med Stefan Persson kommer få honom att spela mer konsekvent och tajtare. Jag tror Daniel kommer göre en bra säsong. Där han kommer bli bra uppbackad av Niklas Lundström som jag tror kommer få lite av ett genombrott i år och säkert kommer få stå ett tiotal matcher.

Tre Kronor Chans?
Daniel Larsson 35%
Niklas Lundström 0%

Brynäs: Johan Holmqvist och Robin Rahm
Slutspelets succe målvakt Niklas Svedberg fick kontrakt med Boston Bruin inför säsongen och lämnade ett tomrum i Brynäs målvaktsuppsättning. Ett tomrum jag tror Robin Rahm kommer fylla bra. Han kommer fortsätta vara en bra elitseriemålvakt som jag just nu ser som backup till Johan Holmqvist som kom tillbaka till Brynäs och visade att han fortfarande är en bra målvakt.

Johan Holmqvist gjorde förra säsongen en riktigt bra säsong och visade efter några kritiserade säsonger i Frölunda att han absolut är en riktigt bra Elitseriemålvakt. Han och Svedberg delade på jobbet i grundserien där "Honken" inför slutspelet var den tänkta ettan men sjukdom och en storspelande Svedberg gjorde att han fick agrea båsöppnare under slutspelet.
Robin Rahm, den mest omskrivna och omtalade spelaren i Elitserien inför säsongen. Efter två års dopingavstägningen ska alltså Robin axla Svedbergs kombinat. Där han antagligen kommer jämföras med det spel Niklas presterade i slutspelet vilket kommer bli svårt. Men jag tror Robin kommer göra en bra säsong.

Tre Kronor Chans?
Johan Holmqvist 30%
Robin Rahm 0%

Frölunda: Julius Hudacek och Frederik Andersen Patrick Galbraith
Förra årets grundseriefenomen Frederik Andersen har lite att leva upp till i år. Han var lysande i grundserien för att sen tappa lite i slutspelet och ännu mer i VM. Blev inget tillräckligt bra NHL kontrakt. Jag tycker kanske inte det är så konstigt inget lag ville satsa ett envägskontrakt på Andersen. Efter att väldigt sent ha tappat Andersen har Frölunda plockat in en ny dansk i Patrick Galbraith. Jag har sett Patrick sparsamt men tror han kommer överraska många positivt! Patrick kommer få tävla om första spaden med Hudacek som gjorde en bra säsong i SSK.

Frederik Andersen kommer i mina ögon vara etta då säsongen börjar. Han behöver komma tillbaka till det spel han visade upp under grundserien förra säsongen då han var riktigt bra. Han visade upp en snabbhet och vighet som förvånade mig lite då han är en riktigt stor och tung målvakt. Ska bli spännande följa Frederik i hans andra säsong i Frölunda.
Patrick Galbraith och Hudacek kommer få kriga om förstaspaden på försäsongen och i början av säsongen. Jag kan tänka mig dom kommer dela på jobbet, om någon ska knipa första spaden tror jag det blir Hudacek på målfoto.
Julius Hudacek som efter en bra säsong i Allsvenska Södertälje fick debutera i Slovakiens landslag förra säsongen. Ska bli spännande att se om Julius kan höja sig ett snäpp och visa upp lika bra spel i Elitserien.

Landslags chans?
Frederik Andersen 100%
Julius Hudacek 50%
Patrick Galbraith 80%

Färjestad: Fredrik Pettersson-Wentzel och Alexander Salak
Alexander Salak är tillbaka i FBK och jag är övertygad han kommer inleda säsongen som etta. Salak var ju riktigt bra i Färjestad sist han var här. Fär att avsluta säsongen lite svajigt och blivit petad av Nihlstorp i slutspelet. Där det sas Salak var skadad. Pettersson-Wentzel får en säsong till som backup och slipa på detaöjer och teknik ihop med Erik Granqvist.

Alexander Salak får en säsong till i Elitserien där han kommer backas upp av Pettersson-Wentzel. Jag tror PW kommer få spela i alla fall en 15-20 matcher så att Salak ska hålla och hålla formen in i slutspelet. Ska bli spännande att se Salak i Elitserien igen. Sist blev han ju en succe värvning i sista sekund då Rahm åkte dit för doping. Salak har spelat 21 matcher i AHL med en procent strax över 90% säsongen som gick. Får han jobba med Granqvist under försäsongen tror jag vi får se en riktigt bra Salak i vinter.
PW kommer ha en viktig roll i vinter då jag tror han kommer få avlasta Salak en hel del. Då gäller det för honom att höja sig lite från förra säsongen och hjälpa Färjestad vinna matcher. Jag tycker PW var lite ojämn förra säsongen och släppte en del "lätta" puckar.

Tre Kronor Chans?
Fredrik Pettersson-Wentzel 0%
Landslags chans?
Alexander Salak 80%

HV71: Gustaf Wesslau och Jonas Gunnarsson
En av dom målvakter jag ser mest fram emot att följa i år är ju Gustaf Wesslau som gjorde en väldigt bra säsong i Djurgården förra säsongen. Ska bli kul at se honom i förmodade topplaget HV71. Jonas Gunnarsson vet jag inte mer än att han spelat bra i HV:s J20 lag.

Gustaf Wesslau gjorde ju en riktigt bra säsong i Djurgården förra året. En säsong där jag vet han jobbade mycket med Thomas Magnusson på att tajta till sitt spel vara lite mindre aggresiv och slippa rädda i ytterlägen så mycket. Nu gick det ju inte då Djurgårdens försvarspel var katastrofalt. Ska bli roligt att se om Wesslau kommer jobba med William Rahm i HV på att tajta till sitt spel. Dock är ju HV:s försvar lite lika som DIF:s chanser dyker upp från ingenstans. Så kanske Wesslau får fortsätta spela yvigt och stort?
Jonas Gunnarsson har jag ingen koll på och kan inte skriva om.

Tre Kronor Chans?
Gustaf Wesslau 85%
Jonas Gunnarsson 0%

Linköping: Christian Engstrand och Andreas Andersson
Ska bli kul och spännande se vem av förra säsongen backuper Engstrand och Andersson som krigar till sig förstaspaden? Jag tror det kommer bli delat arbete lite som i Luleå i början av säsongen.

Christian Engstrand har ju varit backup till Fredrik Norrena i några säsonger. Han gick ju ut och sågade Norrena som lagkamrat i pressen och sa han inte lärt sig något alls av Norrena. Trist för Engstrand. Förra säsongen fick ju Engstrand spela mer än han är van vid då Norrena var skadad en del och han gjorde det riktigt bra. Jag skulle tro att i slutet av säsongen kommer Engstrand vunnit kampen och är Linköpings etta.
Andreas Andersson tycker jag gjorde helt rätt som lämnade HV där han varit den eviga tvåan. Han flyttar till Linköping för att ge Engstrand en match om förstaspaden. Jag tror ju han kommer få spela 20-30 matcher i grundserien och absolut få en rejäl chans bli etta. Andersson har ju spelat bra då han fått chansen i HV dom två senaste säsongerna och ska bli kul se honom lite mer i år.

Tre Kronor Chans?
Christian Engstrand 0%
Andreas Andersson 0%

Luleå: Johan Gustafsson och David Rautio
Jag utgår från att Luleå kör vidare med sin varannanmatch matchning av sina målvakter. Samt att Johan blir kvar i Luleå och inte försvinner till Minnesota. Luleå har ett riktigt vasst målvaktspar.

Johan Gustafsson fick ett riktigt genombrott förra säsongen med elitseriedebut och 29 spelade matcher vann JVM guld och debuterade på riktigt i Tre Kronor. Jag tycker Johan är en riktigt bra målvakt. Men skulle vilja att han stod upp lite längre i en del situationer. Jag tror också Johan kommer spela lite mer än David i vinter.
David Rautio gjorde även han en bra säsong förra säsongen hans andra bra Elitseriesäsong. Han kommer som jag tror antagligen få spela 25-30 matcher även i år och göra det lika bra som förra säsongen.

Tre Kronor Chans?
Johan Gustafsson 85%
David Rautio 10%

Modo: Oscar Alsenfelt och Bernhard Starkbaum
Modo värvade Oscar från Växjö och plockade inte Bernhard från Villacher i Österrike. Två målvakter jag inte har så bra koll på. Oscar såg jag en del förra säsongen och tycker han ser bra och lovande ut. Dock känner jag ju Masken Modos målvaktstränare så jag är säker det blir bra målvaktsspel i Modo i år också.

Oscar lämnade andraspaden i Växjö för att försöka ta en första i Modo. Jag tycker Oscar är bra nog målvakt för att vara etta i Elitserien. Jag tror ju han och Bernhard kommer dela på jobbet i början och tävla om förstaplatsen.
Bernhard en målvakt jag inte sett alls. Han hade dock över 93% i Villacher förra säsongen så han måste vara en bra målvakt. Som jag skrev tror jag inte Masken skulle plockat in en keeper som inte håller måttet.

Tre Kronor Chans
Oscar Alsenfelt 0%
Landslags chans
Bernhard Starkbaum 90%

Rögle: Martin Gerber och Jonas Fransson
Rögle har i mina ögon ett grymt bra målvaktspar, Martin Gerber visade färra säsongen i Växjö han fortfarande är en riktigt bra målvakt och Jonas Fransson har varit en av Allsvenskans bästa några säsonger nu. Jag är ju rätt övertygad om att Gerber kommer spela mest matcher.

Martin Gerber en målvakt med massor av rutin och med en riktigt bra säsong förra säsongen. Han är en riktigt bra värvning av Rögle som kommer hjälpa dom ha chans att vinna matcher. Jag gillar ju Gerber som utöver en bra målvakt är en trevlig kille!
Jonas har ju som sagt varit en av Allsvenskans bästa målvakter några säsonger i rad nu och jag tror absolut han håller i Elitserien. Lite trist för Jonas Rögle plockade in Gerber så han antagligen inte blir etta. Men jag tror han får ett gäng chanser i vinter och kommer göra det bra och hjälpa Rögle vinna matcher.

Tre Kronor Chans?
Jonas Fransson 0%
Landslags Chans?
Martin Gerber 70% (om han inte slutat i landslaget)

Skellefteå: Joakim Ericsson och Markus Svensson
Skellefteå kommer ha ett bra målvaktspar i vinter där Joakim kommer fortsätta som norrlands-AIK:s etta och bli uppbackad av Markus Svensson. Jag tycker Markus gjorde helt rätt som gick vidare från AIK även om det kanske inte var helt hans eget val.

Joakim kommer i mina ögon vara given etta i Skellefteå i vinter och jag tror han kommer fortsätta vara en riktigt bra målvakt. Som har ett slutspels rutin som jag tror kan vara mycket viktigt för Skellefteå i vinter. Joakim har som Luleås Johan Gustafsson en tendens att jobba lite mycket nere i SMS och butterfly i mitt tycke. Men det är svårt kritisera då han gjorde den säsong han gjorde förra säsongen. Han jobbar också konsekvent på samma sätt precis som Johan så det är ju deras spelplan, och som sagt det går ju bra.
Markus Svensson tror jag som sagt gjorde helt rätt i alla lämna AIK där det blev lite fel och han aldrig fick chansen riktigt. Dels för han stod bakom Viktor Fasth men också för han kom in fel i matchningen i AIK och hade en riktigt tung debut. Dock tycker jag han är en riktigt bra målvakt som han visade i derbyt mot Djurgården där han trots massivt spelövertag från Djurgården höll nollan.

Tre Kronor Chans?
Joakim Ericsson 90%
Markus Svensson 0%

Timrå: Joakim Lundström och Daniel Bellissimo
Joakim Lundström hade svårt att riktigt få till det i Elitserien där hand elade jobbet med Stefan Ridderwall. Han varvade bra med dåliga matcher. Men då han fick förtroendet i Kvalserien spelade han otroligt bra och var en starkt bidragande orsak Timrå spelar i Elitserien i pår med. Daniel Bellissimo hade en riktigt stark säsong i Bofors och gjorde ett bra VM och ska bli spännande att följa i Elitserien.

Joakim Lundström är ju talangen som aldrig riktigt blommat ut eller riktigt fått chansen blomma ut. När han fick chansen i kvalserien förra säsongen visade han att det inte vara är talang också utan också en riktigt bra målvakt. Han var grymt bra och var absolut mycket starkt bidragande till Timrås vinst i kvalserien.
Daniel Bellissimo gjorde en mycket bra Allsvensk säsong och ett bra VM och belönades följdaktligen med ett avancemang i seriesystemet då Timrå värvade honom. En målvakt jag tycker det ska bli spännande att följa i vinter. I mina ögon är racet om förstaspaden öppet.

Tre Kronor Chans?
Joakim Lundström 0%
Landslags chans?
Daniel Bellissimo 100%

Växjö: Fredrik Norrena och Mattias Modig
Kanske årets mest oväntade "comeback" gör Mattias Modig tycker jag. Det ska bli riktigt roligt följa honom i vinter. Jag är ju dock säker på att Fredrik Norrena kommer inleda som första målvakt. Har svårt tro Växjö eller Norrena tänk honom som backup i vinter.

Fredrik Norrena är ju fortfarande en riktigt bra målvakt som han visade i Linköping förra säsongen dock är han ojämnare än i fornstora dagar. Han blandar ju den nya stilen med den gamla stilen och gör en del räddningar som jag som målvaktstränare dels jublar åt och samtidigt fasar över. En humörsspelare som blir bättre ju argare han är.
Mattias Modig vet väl ingen riktigt var han befinner sig form eller spelmässigt. Knappt ens han själv. Dock en riktigt rolig värvning av Växjö. Som jag tror kommer ta över efter Norrena om inte i år så nästa säsong. Ska bli grymt kul att följa Mattias comeback i Elitserien i vinter.

Tre Kronor Chans?
Mattias Modig 0%
Landslags Chans?
Fredrik Norrena 0% (slutat i landslaget)

Sådär det var min genomgång av målvakterna i årets serie. Vi har lite fler importer i år än förra året men vi "tappar" ju målvakter till NHL på löpande band nu för tiden och många har bråttom över och sticker efter en bra säsong i elitserien som Niklas Svedberg i år och Anders Nilsson förra. Inget fel i det. Även om jag tycker man kan ta det lite lugnt och etablera sig i Elitserien och kanske spela lite Tre Kronor först. Samtidigt varför inte ta chansen då man får den. Den kanske aldrig kommer igen?

Förra året listade jag mina topp fem målvakter ska göra det i år också så klart. Här kommer listan från förra säsongen.

1. Viktor Fasth
2. Daniel Larsson
3. Andreas Hadelöv
4. Mikael Tellqvist
5. Christopher Nihlstorp
Den var väl sådär kan vi säga va? Daniel Larsson och Andreas Hadelöv skulle ju inte vara med där. Men dom andra tre tycker jag var ok att ha med.

I år ser min topp fem lista ut så här.

1. Gustaf Wesslau
2. Joakim Ericsson
3.  Alexander Salak Frederik Andersen
4. Johan Gustafsson
5. Martin Gerber

Det är min topp fem lista den här säsongen. Hur ser din topp fem lista ut?

Vi hörs!!

måndag 9 juli 2012

Rubrikernas och åsikterna man Robin Rahm

Robin Rahm, avstängd i två år och sen på alla läppar! Först klar för Örebro för att sedan hamna i Svenska mästarna Brynäs. Snacka om att göra comeback med dunder och brak! Robin som innan avstägningen var en ung bra och lovande målvakt.

Nu två år äldre om som jag tror och han själv säger bra mycket starkare mentalt. Så en ung (25 år) lovande målvakt med starkt psyke. Låter som en bra värvning av Brynäs.

Jag tror också Robin kommer behöva sitt "nya" starka psyke under den kommande säsongen. Jag tror det kommer vara mycket trashtalk om doping kring Robins målgård. Jag tror ju han själv kommer ta det rätt kallt. Det gäller också hans lagkamrater så dom inte drar på sig onödiga utvisningar.

Vad jag själv tycker i dopnings frågan?

Jag är tudelad. Jag är ju verkligen emot doping och tycker det ska vara långa och kännbara avstägningar. Två år är ju en ganska lång avstägning. Men det jag tycker är att dopning är värre i idrotter där man har mer för att dopa sig. Det jag menar är väl styrke och uthållighetsidrotter. En skidåkare, en cyklist en tyngdlyftare eller simmare har ju så mycket mer ut av dopingen.

En hockeymålvakt visst kan han bli starkare och mer explosiv och snabbare. Men han blir ju inte bättre på att stoppa puckar. Visst kommer allt det jag räknade upp göra honom bättre. Men jag tror inte doping gör Robin till en solklar Tre Kronor målvakt eller NHL målvakt. Som doping gjorde Ben Johnson till världens snabbaste eller Marion Jones till världens snabbaste.

Sen är jag ju också för ett samhälle där man efter att man fått och suttit av sitt straff ska få en ny chans. Så jag tycker nog Robin nu efter avtjänat straff ska få en chans bevisa dels att det var ett korkat misstag att ta genvägar och dels hur bra målvakt han är.

Men som sagt är lite kluven. Jag antar jag jag delvis är kluven för det är en ung Svensk målvakt som gjorde bort sig och att jag hellre förlåter än dömer. Men jag tycker Robin avtjänat sitt straff och ska få spela hockey om han vill och i det lag som vill ha honom.

En sak som dock stör mig lite är diskussionerna på nätet. Där tex Per Ledin på Twitter säger vad han tycker och får både folk som håller med honom och som inte gör det. Per är starkt emot doping. Det lustiga eller patetiska är att väldigt många Brynäsfans försvarar Robin. Har inte sett någon som dömer honom eller tycker han borde vara avstängd längre. Det jag undrar är ju vad dessa Brynäsfans tyckte då Färjestadsspelaren Robin Rahm åkte dit? Om dom även då tyckte det var ett misstag, att han inte skulle dömas så hårt? Tveksamt va?

Vad tycker du? Lagom lång avstägning? Är man "fri" efter avtjänat straff? Är straffen hårda nog?

Vi hörs!

Sommargäst Magnus Olsson

Idag är det min målvaktsnördskollega Magnus Olsson som ska gästblogga lite hos mig. Håll till godo!

Nordamerika vs Sverige

Hej på er! Idag tänker jag högt. Jag funderar på skillnader på målvakter från nordamerika och Sverige. Jag har själv spelat i Kanada och USA som junior och de senaste 3 åren även varit med på en stor målvaktsskola i Boston. Jag har alltså sett relativt många nordamerikanska målvakter och nu tänkte jag göra någon form av kortare utvärdering baserat på mina erfarenheter. Vore intressant att se om ni håller med eller inte. Campen i Boston är för lite äldre deltagare och dem kommer främst från NHL, AHL, college och juniorligorna i USA och Kanada.

Det första som slog mig när jag kom till Boston och målvaktscampen var:

- Mv är väldigt duktiga på skridskorna

- Mv är väldigt rörliga i sidled

- Mv är väldigt duktiga på att rädda i ytterlägen

- Mv är väldig duktiga på att kämpa och ingen ger sig, NÅGONSIN!

- Mv är väldigt artiga och säger ”thanks coach” så fort man pratat med dem:)

Dessa punkter är fördelar för målvakterna. Dock tycker jag dem saknar en spelidé som vi jobbar hårt för att svenska målvakter skall ha. De amerikanska målvakterna rör sig väldigt mycket mer och sätter sig ofta i situationer som gör att dem måste kasta sig tillbaka och använda sig av räddningar i ytterlägen. Det är lite mer action, kan man väl säga:)

Även grundställning och hur man jobbar i butterfly är ganska annorlunda. Man fokuserar mer på att ha aktiva händer (vilket är bra i vissa situationer, men inte alltid) och en mer aggressiv grundställning. Se nedan:




 

Aggressivitet och action i all ära men jag tycker att på tok för många puckar ramlar in ”igenom kroppen”. Många gånger är det inte riktigt tätt mellan armar och kropp i närspelet. Detta borde vara relativt lätt att rätta till genom att träna ett blockande närspel men det finns inte i kulturen på samma sätt som i Sverige.

Svenska målvakter har, som jag nämnt tidigare, ofta en tydlig spelidé. Man vet hur man vill spela i olika situationer och finner trygghet i det. I motsats till jänkarna tycker jag att vi skall lära oss att vara rörligare.

Vi kan se och lära av dem precis som dem lär sig av oss. Det vore väldigt nyttigt för många svenska målvakter att få sig en lektion i ytterlägesräddningar och att spela med lite mer känsla. Ett blockande spel är bra men du måste kunna kombinera detta med känsla och ytterlägesräddningar när tillfället kräver det.

Ibland ser det lite låst ut hos svenska målvakter.

Kort slutsats:

Mer blockande och tätt spel hos jänkarna!

Mer känsla och färdigheter då det gäller att rädda i ytterlägen till svenskarna.

Vidare tycker jag att tränarna på campen i USA pratar mycket om att europeiska målvakter har ett mycket bra fotarbete och man tror att det beror, till viss del, på att vi spelar mycket fotboll. Detta ger fot-öga koordination och fotarbete. I USA är det ju mest öga och händer som samarbetar i de mest populära idrotterna, (Basket, baseball och amerikansk fotboll)

Jag håller faktiskt inte med här. Av det jag sett så tycker jag att de nordamerikanska målvakterna har bättre fotarbete och dem är även snabbare i sidledförflyttningarna. Jag kanske har fel men detta är min reflektion.

Det är intressant att se att vi kan lära av varandra. Jag tycker det är jättenyttigt för svenska målvakter att prova en mv-camp i USA eller Kanada för att få nya influenser. Det samma gäller ju för nordamerikanerna. Det vore ju självklart nyttigt för dem att komma hit.

Vilken stil gillar jag bäst då?

Jag måste säga att jag föredrar det svenska tänket. Det känns mer stabilt och konsekvent. Dock bör vi lägga in lite mer ytterlägesträning kanske...

Vill man få lite influenser från kanadensiska tränare så är man varmt välkommen till vår Elit-camp i Landskrona - vecka 27. Där har vi tre tränare från Ottawa samt en fystränare från Boston. Givetvis finns även 3 svenska istränare på plats för att få en bra mix av båda spelstilarna. Vi möts på mitten helt enkelt:)

Hoppas ni fann inlägget intressant.

Magnus Olsson

Huvudinstruktör

Bluecreasegoaltending

Vill tacka Magnus som tog sig tid skriva ihop ett inlägg!

Vi hörs!