tisdag 26 mars 2019

Förberedelser och ritualer

Jag såg en video på Braden Holtys förberedelser inför match. Dom var minst sagt rigorösa. Jag är lite dubbel till det här. Självklart är förberedelser och ritualer som får dig i rätt balans och hitta rätt sinnesstämning bra, mycket bra till och med.

Men.

Det får inte gå för långt. Se för det första till att du själv styr över dina förberedelser och ritualer. Gör dig inte beroende av någon annan. Så att du kan störas av att en matrialare eller lagkompis är sjuk. Dina förberedelser måste ju alltid lyckas att sätta dig rätt stämning, inte göra dig nervös eller att du stör dig på att du inte kunnat göra alla grejor du brukar.

Jag hade förmånen att få vara med Ottawa och hjälpa dom under deras besök i Sverige 2011. Då hade Danny Heatley som en del i sina förberedelser att Ottawas ena matris skulle ställa ut hans klubbor i båset innan is-uppvärmningen. Vid andra matchen hittade Danny inte just den matris och sprang runt i globens korridårer med sina klubbor i handen i säkert 10 minuter innan han hittade rätt matris. Typiskt ett läge där man gjort sig beroende av en annan människa, och som kan leda till ett störningsmoment.

Nu till mitt största tips med dagens inlägg. Är du ung, pojklagspelare så skaffa dig så få förberedelser och ritualer du kan. Framförallt se till att det är dina egna. Härma inte Henke, Holtby eller någon annan NHL målvakt som du sett på Youtube. För dom har BARA hockeyn att tänka på och har all tid i världen att vara på arenan 2-3 timmar innan match. Det kommer du sällan att ha. Som förälder, om du märker att ditt barn börjar med för många ritualer försök avstyra dom, på ett vänligt sätt innan dom blir till ett tvång.

Få barn har tiden att vara i ishallen 3 timmar innan match. Samt att jag tycker det är dumt att kopiera någon annans ritualer för att det är ens idol. Jag tror att ritualerna och förberedelserna kan bli en belastning då. För både spelare och förälder.



Vi hörs!