lördag 4 december 2010

Boxband och kamera, bra hjälpmedel för att hitta "boxen"

När du som målvakt spelar mycket butterfly och jobbar mycket med att vara på rätt plats och blocka skotten. Då är det ju jätte viktigt att veta var i "boxen" du är. Att ha full koll på hur stort målet är och hur mycket du täcker i olika lägen.

Där kommer ju "boxbanden" och kamera eller videokamera väl tillhands. Kan du ha "boxband" som du fäster i ribban vid kryssen, sen sätter ihop dom framtill och drar ned dom till isen där du tänker dig pucken är. Så får du ju koll på hur stort målet är bakom dig. Sätter du sen två klubbor i utkant av snörena och lägger en som ribba tvärsöver får du en b ox som visar hur stort målet är just där du sitter. Hoppas du förstår hur jag menar. Jag försöker visa det påbilderna nedan.

Foto: Gustav Griborn

Här visar jag hur boxbanden fungerar.














Som du ser på bilden ovan så täcker Marcus Högberg hela målet och så länge han litar på sin egen storlek kan han bara sitta och ta emot pucken. Det är väl kanske det som kan vara svårt, att lita på hur stor du är och att du täcker hela målet, så du inte behöver agera.


Foto: Gustav Griborn

Här ser ni hur det ser ut frammifrån. Sen om målvakten går ut lite kan man som sagt använda tex klubbor att göra stolpar och ribba där målvakten befinner sig.















Som ni ser är ju kamera också ett väldigt bra hjälpmedel då du vill veta hur stor du är i boxen. Som jag har skrivit förut så är kamera ett mycket bra hjälpmedel vid målvaktsträning. Just vid träning att lära sig hur stor jag är vid olika lägen och positioner så är kamera ett mycket bra hjälpmedel. Som ni ser på bilderna över.

Så ett tips från mig är att om du får möjlighet, ta ner farsan eller morsan på isen och låt dom fota dig i olika ställningar och vinklar och kika på bilderna hemma för att få en känsla för hur mycket du täcker!

Vilka hjälpmedel har du tagit till?

Vi hörs!

fredag 3 december 2010

Förälderns roll

Vad är en förälders roll i sitt barn idrottande?

Efter att ha jobbat som målvaktstränare i sex säsonger nu så har jag börjat få en bild av hur jag ska vara om min son eller dotter i framtiden vill idrotta.

I mina ögon är en förälders roll att, skjutsa till och från träningar och matcher, stötta och peppa, heja på under matcherna. Hjälpa till med kafeteria och liknande saker.

Dom krav jag själv kommer ställa, eller det enda kravet är att börjar mina barn med idrott får man fullfölja säsongen eller terminen. Gå på träningar och vara med på matcher. Att man inte kan börja och sluta på olika idrotter som man själv vill. Utan testar man och vill fortsätta, då fortsätter man hela terminen.

Det jag ALDRIG kommer göra, är att pressa mina barn, få dom börja med idrotter jag tycker är roliga. Tvinga iväg dom på camper och extra träning, om dom inte själva ber om att få gå. Inte stå och skrika på domare och motståndare och medspelare eller mina egna barn.

Alltid vara en bra förebild, sportslig, ödmjuk och schysst.

Jag är ju tävlingsmänniska, så jag hoppas jag kan hålla mig till det jag vill. Men jag har sett så många skräckexempel så jag tror inte det ska bli något problem.

Vad tycker ni, både föräldrar och barn. Vad är förälderns ansvar och roll i barnens idrottande?

Vi hörs!

Kommentera, önska och ifrågasätt gärna!

Hej på er!

Jag tycker det vore riktigt kul om ni som är inne och läser här kom med små kommentarer, håller du med mig eller har du andra tankar kring något ämne? Har du önskemål på något ämne du vill se att jag skriver om? Eller om det är något du undrar över!

Som sagt det vore riktigt kul få lite mer konversation med er läsare! Få bloggen lite mer levande!

Så tveka inte att kommentera här, eller på facebook sidan eller om du vill skicka mail!

Vi hörs!

onsdag 1 december 2010

Skillnad på proffs och amatör

För något år sedan var jag ute i Norrtälje på en elitcamp för målvakter. Det var två grupper, en äldre och en yngre. Dom äldre var elitseriespelare den yngre äldre juniorer. Det var målvakter som Björn Bjurling, Andres Hadelöv, Stefan Ridderwall, Jonas Gustavsson, Robin Lehner, mfl.

Det som slog mig när jag var där, var ju dels att killarna vid sidan av isen och mellan övningarna var som vilka 13 åringar som helst som snackade skit, busade och var så där löjliga som bara killar i grupp kan vara. Men så fort dom hamnade i målet var det maximal koncentration och 100 %!

Det var riktigt kul att se. Samt vilka enorma tävlingsmänniskor dom är, dom vill ta varenda skott och blir griniga då dom inte gör det! Hur extremt noga dom är med detaljerna. Att klubban alltid är mellan bena, dom är alltid täta.

Det är det jag tycker är största skillnaden på elitspelare och lite yngre målvakter. Den totala fokusen, tävlingsinstinkten och nogranheten med detaljer. Dom släpper inte två mål på samma sätt under samma övning. Blir det ett billigt mål så stannar dom upp, testar lite utan puck och sen gör dom inte samma misstag igen.

Så unga målvakter som läser här. Börja vara ännu mer nogranna, ännu mer förberedda, ännu mer taggade. Samt att ni tänker när ni tränar. Släpper ni ett mål, tänk efter vad ni gjorde fel, varför blev det som det blev och lär av misstaget så ni inte gör det igen!!

Titta på äldre målvakter, inte hur dom rör sig eller vilken teknik dom använder. Utan hur nogranna dom är hur fokuserade dom är. Där har du mycket att lära som ung målvakt.

Vi hörs!

Just hemkommen från målvaktsträning

Har just kommit hem från en målvaktsträning ute i Älta ishall med Älta IF. Fyra tappra målvakter. Idag körde vi ett agera i ytterläge pass. Dom passen tycker jag kan vara svåra att få till riktigt bra! Agera i ytterläge är ju egentligen något vi måste göra då något har gått fel eller vi inte riktigt ha hängt med.

Dessa situationer är ju svåra att få till på träning, eftersom målvakten vet exakt vad som ska hända. Det gäller att ha bra skyttar och målvakter som inte fuskar! Så det blir ju mycket övningar med långa passar och direktskott så målvakterna måste sträcka ut.

Det gäller för målvakten att stå kvar och inte tjuva, då blir det ju bloka och inte agera i ytterlägen! Men vi fick till det bra och hade ett bra pass!

Det jag märker då jag är ute och kör i föreningar är att jag är väldigt bortskämd med ruskigt bra skyttar då vi kör våra camper med SHI. När jag är ute i föreningar så förklarar jag övningen en gång och målvakterna är med och på! Men ofta måste jag förklara för skyttarna en gång till och sen påminna dom om vad som gällde en gång till.

För skyttarna gäller det ju att förstå att dom är där för målvakterna och ska skjuta som jag säger åt dom. Att det kanske inte alls gäller att skjuta ribba in i krysset varje gång! Men efter att ha snackat med skyttarna så löser det sig alltid och dom kommer snabbt in i det!

En sak jag tycker är rolig med målvaktsträning är som idag då jag har fyra målvakter där den yngsta är 8-9 och den äldsta 15-16, och vi tränar ihop alla fyra och kör samma övningar. Att det är samma övningar vare sig det är Henrik Lundqvist eller en 9 åring. Självklart med lite högre tempo och hårdare skott med Henke, men ändå samma eller väldigt lika övningar.

Ute på våra sommarcamper i Tumba brukar ju alltid något NHL proffs eller elitseriemålvakt titta förbi och köra något pass ihop med Stefan Ladhe. Jag tror det är både bra och roligt för små killarna se hur dom stora killarna faktiskt gör samma övningar som dom själva och då också få se hur nogranna dom är, hur seriösa dom är. Vi har ju haft Micke Tellqvist, Jonas Enroth mfl ute och kört!

Vi hörs!

Målvaktsträning, teknik kontra känsla

Som målvaktstränare jobbar jag ju med målvakter och deras teknik och val av ställning hela tiden. Jag hjälper målvakterna att slipa på tekniken i förflyttningar och vid växling av ställning. Jag hjälper dom med att göra bra val av ställning beroende på vart pucken befinner sig i zon.

Jag kan ge tips om hur grundställningen kan optimeras, eller hur deras butterfly kan bli lite tightare och tätare. Hur dom kan hålla klubban för att få mer kraft i skott och passar.

Allt som rör teknik, ställning och ställningar kan jag vara med och lära ut och förbättra!

Det som dock är svårt att lära ut är ju känslan för när ska jag gå ner på ett knä, när ska jag gå ner vid ett friläge. Så känsla, timeing och spelförståelse är ju helt klart svårare att lära ut. Det är något som dels kommer med rutin av att spela matcher och träna matchlika situationer, men som jag tror till viss del är medfött. Eller pm vissa har lättare att ta det till sig, att lära sig känslan och timeingen.

Vad tror ni? Är känsla och timeing något som är medfött eller är det något som vi lär oss genom träning?

Här kommer ju videoanalys in som ett bra hjälpmedel. Kan du filma dina träningar och matcher och gå igenom efteråt, så kan du ju se hur du spelade. Varför blev det mål? Varför kom jag sent in i den situationen? Valde jag fel ställning där? Kanske är videokameran sista nyckeln i målvaktsträningen? Det är ju ingen nyhet för er som gått på SHI där vi filmat och analyserat länge!

Kan man lära sig känslan och timeingen med hjälp av videoanalysen?

Vi hörs!

tisdag 30 november 2010

Intervju med Stefan Ladhe

Idag ska bjuda er på en intervju med en av Sveriges mest meriterade målvaktstränar och min chef på SHI, Stefan Ladhe! En intervju med en hel del intressant läsning!

Håll till godo:

Vad tycker du generellt att unga målvakter behöva träna mer på? Var ligger generellt dom största svagheterna hos unga målvakter?

Jag tycker att räddningsvalet bör tränas mer, dvs bedömningar av hur stort eller litet målet är där pucken skjuts ifrån och vilken räddning som utifrån det är enklast att göra. En annan bedömning är tiden, vad hinner jag göra för att vara i någorlunda position när returen skjuts tex. Och då jag inte hinner – vad gör jag då?! Automatisering av rörelser är bra för att behärska tekniken men det går inte att automatisera oväntade situationer. Känslan är viktig!

Vad kan man som målvakt göra för att få ut extra mycket av sina lagträningar?

Att jobba klart i alla situationer, ta förflyttningen och inta rätt position på puckens nya läge. Alltid blockera eller spela ut/iväg pucken till hörn eller ledet.

Finns det något du skulle vilja tipsa tränare om för att få träningen mer anpassad för målvakter?

Matcherna avgörs framför de båda målen. Träna därför med skymmare, returtagare och på kampen att ta sig in på kassen + att försvara. Lära backarna att ta bort klubbor framför kassen vid returer. I Tre Kronor ligger tonvikten hela tiden på detta

Vem tycker du är världens bästa målvakt?

Henke Lundqvist såklart, tyvärr kan jag inte se honom så ofta som jag skulle vilja. För att lära mer av hans spel.

Vilken är den mest talangfulla målvakt du jobbat med?

Jättesvår fråga… jag har mött en hel del talangfulla målvakter, måste jag säga. Många av dem har olika talanger också ex Markström har inte den bästa tekniken men är en otroligt stor talang i annat, att tävla, att taktiskt vara rätt placerad, att älska uppgiften att vara där för sitt lag. Enroth står för en annan talang som också älskar att tävla på hög nivå. Liv är bäst när det gäller som mest. Jag kan säkert ta upp en A4 med namn utan att kunna nämna en enda…

Har du haft någon ung målvakt på SHI där du redan då kände att han skulle lyckas senare, som också gjort det?

De målvakter som kommer till oss på SHI har alltid en väldigt hög ambition, dom vill mycket, lära sig och bli bättre. Det är dessvärre sällan jag får möjligheten att se dem i match. Ska jag ta ut en så får det bli Daniel Larsson som kom till oss första gången som 12 åring och var flitigt återkommande. Därefter blev det ungdomslandslag, allsvenskan, JVM, Djurgården, a-landslaget, Detroits organisation (Grand Rapids) och nu HV71.

Nu har du ju kommit så långt man kan i Sverige, målvaktstränare i Tre Kronor. Har du något mer mål? NHL?

Nej, jag har inte haft så många målsättningar för egen del. Den första var att å jobba heltid med hockey (målvakter) innan dess hade jag varit med på juniorlandslaget (första gången 1995). Jag hoppades nog på elitserien men det kommer jag inte riktigt ihåg om jag gjorde (första gången Aik 1999). Är det någon målsättning eller dröm jag haft är det Tre Kronor och nu är jag i den drömmen – hur kul som helst! Inte minst för att vi jobbar med samma team (Mårts, Sundström) som kamperat ihop de senaste tre åren i J20 landslaget, vi har kul ihop och jobbar bra tillsammans.

Intressant läsning tycker jag! Håller med om det där med känslan i första svaret. Det var det jag försökte få fram igår då jag undrade om målvaktsträning var matchlik. Att du måste träna på tekniken grymt mycket, med fördel på målvaktsträningen. För att sen praktisera det du lärt dig på ditt lags träningar och även matcher. Vilket ju Stefan är inne på i sitt andra och trdje svar.

Kul också att han tar upp två av målvakterna på min lista över underskattade målvakter, Liv och Enroth som mest talangfulla.

Vill tacka Stefan att han tog sig tid att svara på mina frågor!


Vi hörs!

måndag 29 november 2010

Men hur matchlik är målvaktsträningen då?

Jag pratade ju om hur matchlika träningar är i ett tidigare inlägg.

Då kan det ju vara berättigat att ifrågasätta hur matchlika målvaktsträningar är?

Inte speciellt mycket alls!

Men så måste det ju vara, för då vi har målvaktsträning är det ju mycket för att nöta in tekniken. Att lära sig hur jag trycker nere, hur kommer jag ner på ett knä vid stolpen osv. Då måste det ju nötas och nötas. I dessa övningar är ju skotten mest en bonus, och för att vi ska få en känsla av var vi är i målet och vilken ställning som passar bäst i just den situationen.

Sen försöker vi ju självklart få det så matchlikt som det går. Ofta genom att skytten går på retur och spelar klart läget. Men många övningar är ju väldigt styrda. Pass dit, skjut ett sånt skott. Inte så mycket utrymme för egna initiativ för skytten där inte. SJälvklart är det ju situationer som uppstår på match, men det är ju ovanligt vi som målvakter vet i förväg vad som ska hända. Så där är det ju inte så matchlikt.

Men som sagt, det måste ju bli så eftersom vi vill nöta just på den förflyttningen, eller just den rörelsen. Då kan man inte säga åt skytten att gör som du vill.

Ett litet problem med det kan ju vara att man lär sig tekniken väldigt bra men kanske har svårt med timeing och känsla när jag ska göra just det jag lärt mig. Timeing och känsla är ju svårt att lära ut, det kommer ju mycket med rutin och att spela och träna. Samma med spelförsåelse, svårt att lära ut men mycket viktigt att ha och kommer ju även det med rutin.

Det är därför målvaktsträningen blir lite mer styrd och förutbestämd!

Vi hörs!

Pontus Sjögren berättar om sina förberedelser

Fortsätter min lilla intervjuserie med frågor hur målvakter förbereder sig inför match. Denna gång har turen kommit till Pontus Sjögren i Södertälje!

Hur laddar du upp inför en match? Hur ser kvällen innan och matchdagen ut?

Kvällen innan matchdag ser olika ut, tar dom som dom kommer. Jag är ofta hemma och samlar energi och äter en bra middag samt sover bra.

Matchdagen startar med att vi värmer med laget. Därefter äter jag lunch. Efter det åker jag hem och sover en stund, sen brukar det bli en promenad med hunden så man vaknar till lite efter powernappen. Sen är det dags att åka till rinken.

Blir det någon skillnad om det är hemma eller borta match?

Nej det blir ingen speciell skillnad på hemma eller borta match. Jag försöker alltid sova en stund mellan värmning och match. Sen som det är hemma eller på bus, tåg eller flyg spelar inte så stor roll. Jag försöker inte skapa mig några fasta rutiner utan tar ofta dagen som den kommer. Det gäller som sagt att vara redo när domaren släpper pucken sen vad man gör innan tycker inte jag spelar så stor roll. Bara man trivs med det.

När får du och Riku reda på vem som ska stå? Har ni fått vara med och bestämma när det meddelas?

Vi får nästan alltid reda på det dagen innan. Det är alltid skönt att veta det.

Ser din uppladning likadan ut när du ska stå som då du inte ska det?

Uppladdningen ser nästan likadan ut. Jag är rätt avslappnad av mig och kvällen innan brukar jag koppla bort hockeyn och mest slappna av. Men självklart skiljer det sig lite.

Är du skrockfull? Finns det rutiner du absolut måste följa inför match? Finns det skillnader här om det är hemma eller borta?

Nej jag är inte skrockfull, tycker det bara tar massa onödig energi. Jag har några små rutiner, som jag alltid kan påverka och utföra oavsett var jag befinner mig så det spelar ingen roll om det är hemma eller borta match.

Rätt likt Jhonas, viktigt med enrgipåfyllnad. Mat sömn står högt på både Pontus och Jhonas förberedelser. Smart och rutinerat! Men utan att sköta allt så kommer du inte till elitserien eller NHL. Det gäller ju inte bara att träna hårt och vara nogrann på isen och fysen. Du måste ju även se till att orka med träningen, då är mat och sömn extremt viktigt!



Foto: Emma Nyström
http://emmaanystrom.blogg.se/

Jag vill tacka Pontus för hans svar på mina frågor!

Vi hörs!

söndag 28 november 2010

Underskattade målvakter

Tänkte så här på söndags förmidagen göra en till lista!

Satt och kikade på New Jersey - Philadelphia igår kväll och så Johan Hedberg dominera matchen med en kavalkad av grymma räddningar!

Min litsa idag är över, som jag ser det, Sveriges mest underskattade målvakter!

1. Johan Hedberg. Johan har spelat på andra sidan Atlanten sen säsongen 99-00. Inte varit första målvakt speciellt ofta spelat en hel del i farmarligor. Men aldrig gett upp aldrig klagat utan kämpat på! Är nu som 37 åring kanske isitt livs form!

2. Stefan Liv. Många av erkanskeundrar om jag blivit knäpp nu, Stefan Liv som varit med rätt länge vunnit 1 OS guld, 1 VM guld, tagit 1 VM silver och 2 VM brons. 3 SM guld och 1 SM silver. Men lyssnar jag runt vad folk säger om Stefan så har han verkligen inte blivit "godkänd" av Svenska folket. Många tycker han är dålig, inte har rätt stil och teknik. Men är inte det enda viktiga för en målvakt att rädda pucken?

3. Jhonas Enroth. Åkte över atlanten och glömdes bort? Krigar dock på grymt bra och kommer närmare och närmare en plats i NHL. Har spelat 5 matcher med 2 vinster 2 förluster och 1 oavgjord som förlorades i OT. Innan han åkte över vann han dockElitseriens båda GAA och SVS%, var förstamålvakt i JVM.

4. Mikael Tellqvist. En riktigt bra målvakt som petade Tommy Söderström ur Djurgården säsongen 99-00 och vann två raka SM-Guld. Blev årets rookie i elitserien 99-00. 1 OS guld, 1 VM silver och 1 VM brons samt 2 SM guld.

5. Mark Owuya. Har någon Elitseriemålvakt någonsin fått så mycket skit som Mark? Mark ligger i skrivande stund 7:a i Elitseriens målvaktsstatistik med en SVS % på 91,44 och ett GAA på 2,79. Inte alls dåliga siffror. Ändå är i stort sett hela Sverige överens om att han är en dålig målvakt. Jag håller inte med!

Det är min lista över Svenska underskattade målvakter!

Vem saknas vem ska bort?

Vi hörs!