lördag 21 juli 2012

Intervju med HV71:s Oscar Fantenberg

Idag kör vi en intervju med HV71:s Oscar Fantenberg.

Hur mycket jobbar ni backar i HV ihop med målvakterna på och utanför isen för att styra upp och bestämma hur erat försvar ska spelas?

Vi jobbar i defensiva möten där målvakter och backar är med gemensamt. sen är målvakter olika och man pratar hur målvakten vill ha olika situationer.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring försvarspelet också?

Han har väl sina åsikter och tankar men Huvudtränaren har ju största ansvaret i hur han vill ha det.

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttad mållinje?

Jag vet inte riktigt, men de låter intressant att man i Sverige vill ändra och komma på nya ideer, och de kommer bli mer rakt mot mål nu när de är närmare från hörn tilll målet.

Hur tror du det påverkar dig som back? 

De blir lite mer rakt mot mål från forwards så man får ju vara med mer och försöka få stopp på dem så fort som möjligt, men de ska bli spännande och en utmaning under säsongen.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Stefan Liv måste jag säga en grym målvakt som var en vinnare rakt igenom.

Har ni i HV förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins? 

Nä vi hade inte det förra året, vet inte hur Wesslan vill ha det iår, de går vi nog igenom senare. Vanligast är nog bara att man skriker spela eller tid, det är vad vi har kört innan.

Vem är HV:s mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

Jag vet inte faktiskt, William Karlsson är noga med hur hans frisyr ligger. sen finns de några fler, Williamsson, Ledin och många fler.

Vem är slarvigast i HV? Motivera gärna

:-) Thörnberg kan glömma kläder och annat lite var som helst. men hockeyprylar glömmer han inte, de är de nog ingen som gör som jag vet iallafall. 

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Thörna vill gärna byta och krångla med sina klubbor, Fasth klagar rätt mycket över hans utrustning sitter fel eller han vill ha någon liten liten detalj annorlunda. Ledin har alltid lite nya saker eller skydd han också. tror alla är de mer eller mindre.

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Tycker linjemännen inte ska vara så noga när de gäller centimeter vid dump från röd, de blir ryckigt och man irriterar sig bara på det så tycker jag, annars har jag inte tänkt på så mycket annat.

Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på?

Fasth är ju en erkännt duktig målvakt, sen finns de ju massor av duktiga målvakter i dagens elitserie, men fasth var bra nu är han ju i NHL dock men säger Fasth.

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Jag har inte märkt någon målvakt som trashtalkar speciellt mycket, kan vara någon kommentar eller så ibland, men inte i nivå med utespelarna.

Vilken forward är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

De finns ganska många, Fredrik Pettersson, Ölvestad är envisa och ger sig fan aldrig. Sen finns det dem som är starka och duktig med klubban som är svåra och få tag i som T ex, Cehlin, Olimb osv..

Så Per Ledin är både fåfäng och prylgalen. :-) Där ser man! Återigen en spelare som tycker linjemännen är lite för nogranna men nu med icingregeln istället för offcideregeln. Stefan Liv, jag förstår det valet en av dom bästa målvakter som spelat i Elitserien, ett bra val i mina ögon!

Tackar Oscar som tog sig tid!

Vi hörs!

Intervju med Örebros Stefan Ridderwall

Har skickat ett mail till Örebros andra nya målvakt också Stefan Ridderwall. Här kommer hans svar. Jag intervjuade ju hans kollega Tim Sandberg här om dagen. Örebro kommer alltså ha två Stockholmskillar som sina målvakter båda med ett förflutet i Djurgården. Jo jag kommer följa Örebro så mycket jag kan. Ska bli kul att se Stefan och Tim i vinter. Som båda är bra målvakter!

Örebro, och enligt media handplockad av Micce Andreasson. Hur känns det inför säsongen?

Det känns bra! Det är en spännande utmaning och ska bli grymt kul att komma till Örebro och hjälpa till att ta oss upp till eliten!

Hur tycker du det gick i Timrå förra säsongen?

Helt okej ändå, när jag har sett filmerna från matcherna känns det som att jag många matcher spelade bra men kanske inte riktigt fick resultatet med mig/oss.

Ny serie i år, allsvenskan hur känns det?

Det ska bli kul! Jag har ändå spelat ett tag i elitserien så det ska bli kul att möta nya lag och se nya arenor.

Hur har fysen med Micce varit? Jag har hört rykten om att han kör rätt hårt men riktigt bra mv-fys?

Fysen har vart grym! Annorlunda och självklart jobbig men inte hård i den benämningen man tänker med backintervaller osv utan alltid med kvalitet och vila.

Vad är din målsättning inför säsongen?

Jag vill vara en stor del i att Örebro går upp i elitserien.

Du och Tim Sandberg ska dela på målvaktsjobbet. Känner du honom se Djurgårdstiden? Hur tror du ni kommer funka ihop?

Vi har gjort några matcher tillsammans här och där, men inte jättemycket. Kommer funka utmärkt!

Hurdan är du som målvakt i målvaktsparet? Gillar du byta tips och trix eller kör du för dig själv?

Beror på vem man spelar med och så, kommer det naturligt kan jag absolut dela med mig men känner inget stort behov av det.

Vad blir det för utrustning i år? Nytt märke eller kör du vidare med Bauer?

Jag byter tillbaks till Reebok.

Hur är det att byta märke från det ena till det andra? problem eller är det inte så stor skillnad?

Jag har kört Reebok hela karriären med undantag för förra året och det var inga som helst problem att byta. Jag är inte speciellt kräsen.

Vad blir det för motiv på masken och vem lackar den? Hur involverad är du i valet av motiv?

Jag kommer förmodligen köra mattvit i år. Lite old school!

Som sagt det ska bli kul att se Stefan säsongen som kommer. Det finns ju riktigt mycket bra målvakt i honom! Örebro kommer i alla fall inte ha problem på målvaktssidan, tror jag! Där är dom bra rustade! Ska bli kul att se vad Micce Andreasson och killarna kan få till med sitt sammarbete!

Om Stefan ska köra old scholl, kanske han ska kika på hur farsan hans såg ut back in the days!



 Här snackar vi Old school. Tror dock Stefan får svårt få tag i någon alls av prylarna på bilden. :-D

Tackar Stefan som tog sig tid!

Vi hörs!

fredag 20 juli 2012

Sommargäst Kim Martin

Idag har jag turen att få presentera nästa sommargäst, den här gången Linköping och Dam Kronornas Kim Martin.

Kim Martin

Jag har spelat utomlands i ungefär 5 år och det har gett mig erfarenheter både som spelare och som person. Min första erfarenhet utomlands var college i USA där jag spelade för Minnesota Duluth. Jag fick en gratis utbildning samt att jag fick lära mig den amerikanska spelstilen. Som målvakt blir man mycket mer involverad både genom skott och spelet med klubban jämfört med Europa. Jag fick ändra spelstilen lite för att anpassa mig till det snabbare spelet eftersom isen är oftast mindre. Alla matcher var jämna och jag var tvungen att vara på tå hela tiden. College är det basta som du kan spela som tjej. Jag tror att det är bra att testa på olika spelstilar och jag tycker att det är spännande och utmanade att testa att spela i olika länder så därför flyttade jag till Ryssland förra säsongen. Där var rinken större precis som hemma i Sverige men spelet var lite annorlunda. Tyvärr var ligan inte så stark så  jag fick inte så mycket att göra under matcherna men träningarna var bra och det är den enda ligan som man kan vara proffesionell som tjej. Det är alltid lika intressant att se skillnader i spelet och även utanför isen. I rRssland äter man tex choklad och dricker te i period pauserna, något som vi svenskar inte riktigt var vana vid. Jag har många historier och minnen som jag aldrig kommer att glömma därifrån.

Efter ungefar 12 säsonger for damkronorna sa har jag märkt en otrolig skillnad fran mina första år och tills nu. Damhockeyn har växt och vi har blivit mycket mer respekterade. Även spelskickligheten har blivit bättre. Jag har aldrig sett oss så bra som vi har spelat på sista tiden och förhoppningsvis kommer det att ge utdelning snart. Det är en enorm ära att spela för Sverige och jag har sjukt många minnen, framför allt då vi vann OS brons 2002 och OS silver 2006. Det är något som jag aldrig kommer att glömma. Tyvärr har jag varit skadedrabbad och många gånger har det varit mina knän. Något som jag tror är ett stort problem for hockey målvakter. Jag vet att det pågar forksning om hur man kan hjälpa och hindra det, så förhoppningsvis kommer det fram till något inom en snar framtid.

Hoppas alla har en bra sommar och laddar upp infor en ny hockey säsong!

Mvh Kim Martin


Vill tacka Kim som tog sig tid att skriva ned ett inlägg för mig och bloggen!

Vi hörs!

Intervju med Djurgårdens Nils Andersson

Jag är ju som ni säkert alla förstått Djurgådare. Så nu kommer en intervju med Nils Andersson ny back i just Djurgården. Måste säga Nils ger ett rätt skönt intryck där han blandar humor och bra svar i intervjun. Kul!

Hur mycket jobbar ni backar i DIF ihop med målvakterna på och utanför isen för att styra upp och bestämma hur erat försvar ska spelas? (Lite svårt svara på för dig som är ehlt ny, men hur har det varit i Växjö?)

I Växjö hade de defensiva genomgångarna gemensamt, backar och målvakter. Martin Gerber, med sin rutin, ofta var en av de starkaste rösterna när vi diskuterade spelsystem och spelsituationer. Så målvakterna hade ett ord i hur försvarspelet las upp. Sen hur mycket vi utespelare lyssnade på slipsarna i buren vet jag inte..

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring försvarspelet också?

Nej. Vi hade en extern målvaktstränare som jobbade enbart med målvakterna. Han hade även en tofs i nacken vilket gjorde honom svår att ta på allvar. Hela säsongen smiddes planer på att avlägsna hans tofs. Vi skulle hugga, klippa, ja till och med bränna bort den där tofsen, men vi lyckades aldrig.

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttad mållinje?

Oj, inte ens hört om det förslaget. Längre bak målinje.. mina skott som redan nu knappt tar sig över mållinjen. Spontant känns det som att smala av banan skulle vara en betydligt roligare förändring.

Hur tror du det påverkar dig som back?

Jag måste lära mig skjuta hårdare. Skämt å sido, väldigt svårt att svara på. Man kanske blir hårdare straffad om man "går bort sig" i hörnen då en kortare sträcka från hörn till mål ger kortare tid att rätta till misstag för oss som backar.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Martin Gerber. Oscar Alsenfelt i match MoDo borta i kvalserien 10/11 är kanske den enskilt starkaste målvaktsinsatsen jag varit med om.

Har ni i DIF/Växjö förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

I Växjö hade vi det. Gerber hade fyra ord som hjälp i hur han ville ha det och vi backar använde samma ord när Oscar stod.

Same - Spela pucken till oss backar på samma sida som pucken dumpades från
Over - Spela pucken till oss backar på andra sida som pucken dumpades från
Leave - Ut och stoppa så hämtade vi upp pucken
Rim - Dra ut pucken så hårt han kunde, användes i pressade situationer


Vem är DIF:s mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

Vid sidan av skulle det inte förvåna mig om det var jag. Bryr mig lite för mycket om att ha rätt kläder och att frisyren sitter på plats. Tyvärr... Att jag tog in en hårfön (trots den goda anledningen att blött hår vintertid är en förklyningsrisk) gav mig titeln som den mest fåfänga i Växjö.

Vem är slarvigast i DIF? Motivera gärna

Känner killarna i laget för dåligt än.. Hade det varit för något år sedan hade jag svarat mig själv. Jag glömde skridskor och necessärer. Jag har glömt allt som går att glömma. Det är dock ändring på det nu. Växte upp när jag flyttade ner till Växjö.

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

På isen lär det nog vara Marcus Sörensen. Han kommer linda om klubbor och byta smutsiga snören på rören så fort tillfälle ges, allt för att se bra ut.
Bubblare - Pontus Åberg


Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Jag tycket linjemännen är för hårda på en del offside. Det gör bara att spelet blir ryckigt. När jag själv tittar på hockey är avblåsningar ett störande moment i upplevelsen och bör undvikas i allra största mån.

Frågar du spelarna så vill majoriteten att det ska vara en mycket mer avslappnad inställning till "flygande offside". Linjemännen ska fortfarande vara stenhårda på när pucken går ut i mittzon, och sedan in igen - typ när en back dribblar på blå och pucken tillfälligt åker utanför. Men i flygande anfall så är min mening att ska det vara en extremt tydlig offside för att domaren ska blåsa.
Även smala rinken och minska mittzonen. Hockey i NHL är en extremt publikvänlig sport just nu. Ofta fler chanser i en period än i en hel elitseriematch.


Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på?

Viktor Fasth är enormt duktig. Han har även satt sån stor respekt att spelare försöker hitta perfekta lägen vilket ofta leder till mindre slumpmål och överraskande skott.

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Väldigt lite trashtalk bland målvakter. Kan inte ens komma på någon som sagt något. Jag prickade Gerber i huvudet på träning i början av säsongen. Han kallade mig "fucking junior, you piece of shit". Med darr på hand bad jag om ursäkt efter träningen och så var allt glömt... tror jag.

Vilken forward är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Forwards som är duktiga på täcka puck, som samtidigt har det där lilla extra att kunna överraska. Dick Axelsson, Silverberg och Dennis Rasmussen i vårt lag var den typen av spelare. Som back behöver man då använda hela kroppen för att erövra pucken, och då är det lätt att hamna i obalans vilket dessa skickliga spelarna direkt utnyttjar med en dragning eller en smart passning.

Ska även lägga till att Mikael "korthuset" Eriksson i Växjö var bland de lättaste att möta i sarghörnet.

Både roliga och bra svar från Nils. Jag kan hålla med honom om hans tankar kring Offcide, inte att släppa offcide men att hellre fria än fälla vid tveksamma situationer. För det roligare att ha flyt i matcherna än en miljon avblåsningar.

Jag kan ju tänka mig hårfön i ett hockeyomklädningsrum inte är direkt att rekomendera. Ens för att förhindra förkylningar. :-)

Tackar Nils som tog sig tid att svara!

Vi hörs!

torsdag 19 juli 2012

Intervju med HV71:s Gustaf Wesslau

Igår kväll kom ett mail med svar från en av mina favoritmålvakter, Gustaf Wesslau. Jag gillar också att intervju Gustaf lite extra för det är genomtänkta och uttömmande svar jag får. Jag var lite nyfiken på Gustaf spelidé inför kommande säsong och vilka lärdomar och reflektioner han fick från förra.

Jag pratade en del med Thomas Magnusson under säsongen som sa att du jobbade med att tajta till ditt spel och spela mindre aggresivt och "yvigt". Det gick ju inte riktigt då försvaret inte fungerade. Men ska du jobba vidare med det?

Det tänker jag absolut göra. Att hitta en lugn och trygg arbetsmetod tror jag är viktigt. Men för den skull inte tappa den explosiva delen i spelet.

Har du några planer försöka spela större? Att inte "krypa" ihop så mycket i grundställningen?

I lägen där skytten har stor chans att göra mål, i slottet,  passar den ihopkrypna explosiva stilen mig väldigt bra. I de lägena måste du gå på talang och känsla. Det jag behöver jobba med är att spela större och använda kroppen på tex vinkelskott. Där har jag en tendens att överagera. Spela enkelt.

Om du lyckas tajta till dig. Är du då rädd tappa ditt väldigt bra explosiva spel i ytterlägen?

Att spela tajta eller spela på procent som jag kallar det är är väldigt bra att göra om man har en formsvacka. Ingenting stämmer, då har man iaf sannolikheten på sin sida. När allt stämmer kan du spela mer på känsla. Jag har en grund att stå på. Efter hur formen är för dagen väljer jag vilka verktyg jag ska använda.

Med facit i hand efter förra säsongen där du spelade väldigt mycket matcher. Tror du att du kunnat hålla en ännu högre nivå i kvalserien om du fått vila lite mer under säsongen? Kommer du vilja spela lika mycket eller mindre denna säsong?

Jag samlade på mig mängder av erfarenheter under förra säsongen. Det skulle jag ha svårt att byta bort. Men jag kan ärligt säga att det fanns dagar då man var trött i huvudet och kanske behövt vila. Men hur det hade påverkat kvalserien det vet jag inte. Jag skulle inte ha något emot att spela alla matcher precis som förra året. Men för lagets bästa så är det nog viktigt att ha två målvakter i matchform.

Vad är din personliga målsättning den här säsongen?

Jag har vunnit div1, kvalserien till allsvenskan, vunnit allsvenskan, vunnit kvalserien till Elitserien, slutat på andra plats i Elitseriens grundserie och tagit SM-silver.  Målsättningen är vinst i grundserien och SM-guld.

Hurdan är Gustaf Wesslau som målvaktskollega? Tyst och sköter dig själv? Eller kommer du med mycket tips och råd och vill hjälpa din kollega mycket?

Tycker det fungerar som bäst när man har ett nära samarbete mellan de bägge målvakterna och målvaktstränarn. Ofta så att man blir kvar en stund på isen tillsammans efter en träning och byter tankar och funderingar.

Vad blir det för utrustning i år? Kör du vidare med Reebok eller byter du? Vilka förger blir det?

I HV71 spelas det med Bauer. Det blir en liten omställning från Reebok, men borde inte vara några problem. Spelar med Supreme ganska rakt igenom, och Pro skridskor. Allt i HV-blått.

Hur mycket byter du av din utrustning mellan säsongerna?

Mellan säsongerna byter jag allt. Svettas väldigt mycket, det göra att all utrustning är förstörd efter en säsong. Under säsong brukar jag använda 4 par handskar. Ett par benskydd och skridskor. Ibland två kombinat.

Har du lätt att köra in ny utrustning?

Nej det tycker jag inte. Det är väldigt stelt i början. Men efter ca 2 veckor har man fått lite känsla i prylarna

Enligt uppgifter jag fått, bytte du från Reebok kombinat till Bauer förra säsongen. Blev det någon skillnad tycker du? Kände du dig större?

Stämmer. Byte halvvägs tror jag. Reebok kombinatet var ju så mycket mindre än de från Bauer så det fanns ju igen anledning att spela med handikapp. Å visst kändes det större, speciellt över axlarna.

Vem lackar din mask och vad blir motivet?

David Gunnarsson. Daveart. Håller alltid mina masker ganska strikta utan för mycket kladd. Så i år blir det en blåvitt mask med HV71 loggor.

Publicerat med tillstånd av DAVEART.com


The story

David about the design:

I have been working with Gustaf for many years and he always likes clean and crisp designs, and that fits perfect with HV71´s logo.

The design is a so called 2 in 1 design, from distance it is an old school looking design, but the closer you come the more details you will discover and the mask enters a new dimension in front of your eyes with all the 3-D effects and much more. And not only that, it is also a tribute to the fantastic art of the Jönköping artist John Bauer, one of my favorite artists, check out his paintings.

Intressant läsa lite hur Gustaf själv ser på sitt spel och föregående säsong. Jag tycker han har en väldigt bra plan och insikt i sit spel. Jag är övertygad om att HV kommer ha mycket stabilt målvaktsspel i vinter och att vi kommer få se Gustaf i Tre Kronor.

Jag gillar det faktum att dom personliga mål han delar med sig av är att laget ska vinna, inte att han ska spela mycket eller ha en viss räddningsprocent. För ärligt står du där med SM-Guldet runt halsen i slutet av säsongen. Spela roll vilken statistik du har!

Vill tacka Gustaf som tog sig tid svara på mina frågor.

Vi hörs!

onsdag 18 juli 2012

Intervju med Örebros Tim Sandberg

Idag tänkta jag bjuda på en intervju med en av mina personliga favorit målvakter Tim Sandberg som är ny i Örebro denna säsong där han skrivit på för två år och ska dela jobbet med en annan gammal Djurgårdare och personlig favorit Stefan Ridderwall. Jag kommer följa Örebro lite exra i vinter!

Vad var det som gjorde du valde Örebro?

Djurgården valde att gå på en annan linje med han Valiquette och sen hade jag i slutändan en handfull klubbar jag valde mellan där Örebro visade att dom tror på mig genom att erbjuda mig ett 2 års kontrakt. Proffsigheten, viljan att gå upp direkt samt den kanske största faktorn att jag får jobba med Micce Andreasson var absolut avgörande.

Vad hände med DIF? Var du inte intresserad eller var det dom? Hörde du något alls från dom?

Ja du, vi hann knappt åka ur innan som skrev med Reideborn och sen hade vi en dialog som senare blev som så att DIF köpte tid hela tiden för att se om det skulle dyka upp något "namn". Så det var mycket fram och tillbaka och jag hade stannat om jag fått men sedan ringde Challe mig och sa att han hittat sin förstamålvakt (Steve), sen var det inget mer med det. Dom valde att gå på den linjen och det tillhör det här jobbet.

Hur känns det att "tävla" med Stefan Ridderwall om förstaspaden?

Det känns bra, Stefan är en skön kille och en bra målvakt.

Känner du dig extra laddad inför den här säsongen? Att ta lite revanch och visa att du är en bra målvakt?

Absolut, i år ska jag visa vad jag kan prestera, och det kommer jag att göra.

Hur kommer det kännas att möte DIF?

Klart att det kommer kännas lite innan och när man åker ut på isen på hovet, spelade ändå i föreningen i 7 år och känner många i laget. Men när pucken släpps är det bara den som man fokuserar på.

Hur går dina tankar kring förra säsongen med lite distans och nytt kontrakt klart?

Har lagt den bakom mig nu men självklart kan jag inte säga annat än att den var katastrof på alla sätt och vis både personligt och lagmässigt.

Vad är ditt personliga mål inför säsongen?

Utveckla mitt spel, få stabilitet, vinna matcher, gå upp i Elitserien.

När börjar du träna med Örebro?

Har tränat fys med Micce sen 1 maj men vi går på nu den 23 juli med tester och sen rullar det på.

Har du skött träningen själv tills nu eller har du tränat med någon eller några?

Samma svar som föregående frågan.

Vad blir det för skydd i vinter? Köra vidare med Reebok eller nytt märke?

Kör vidare på Rbk, gillar skydden och därför byter jag inte.

Som vanligt mogna och genomtänkta svar av Tim. Jag gillar han attityd och inställning till sporten. Han gömer sig inte och svarar ärligt. Skön kille och bra målvakt. Örebro har gjort en riktigt bra värvning här! Har svårt se att något lag i Allsvenskan skulle ha ett bättre målvaktspar på pappret. Jag har ju inte koll på alla lagens målvakter men svårt se några som har bättre.

Tackar Tim som tog sig tid att svara!

Vi hörs!

tisdag 17 juli 2012

Intervjuserie om hur det började med Robin Rahm

Ett till inlägg i min intervjuserie om hur det började. Den här gången med Robin Rahm.

När började du med hockey?

1996 börja jag spela i Sunne IK.

Höll du på med flera sporter då du var liten?`Vilka?

Ja,höll på med många sporter som tex handboll,innebandy,fotboll och sen då ishockey.

När började du satsa på enbart hockey?

Det var runt J-18 tiden,va faktist väldigt nära att sluta med hockeyn då för att satsa på fotboll. Även målvakt där faktist. Va 2 klubbar i Superettan som ville ha mig runt 16-17 år där tror jag det var. Hade tänkt gå för det men blev övertalad att forsätta med hockeyn då av tränarna så jag börja den säsongen sent.

Hade varit med i tv-pucken där vi kom 2a året för men hade riktigt sug för fotboll då trotts allt men körde på med hockeyn igen men spela fotboll med säsongen ut. Sen blev de hockey helt enkelt ändå efter jag tacka nej i fotbollen.

Vad hade du för inställning till hockeyn när du var liten 9-12 år?

Spela ju för det va grymt kul helt enkelt,jag börja ju ganska sent så.

När började elitsatsningen?

Var runt 17-18år där när man va i J20.

Fanns det tid för spontanidrott? Vilka höll du på med?

Jo klart gillar ju fotboll mycket så lira vi ju en hel del även med polare och inom hockeyn på sommarn då.

När började du stå i mål? Stod du ”bara” i mål direkt eller altenerade du?

Jag spela ute först sen testa jag att stå en träning som vi alla gjorde, då tyckte tränarna jag va bra och vill jag skulle stå så då blev jag där helt enkelt haha.

Hur var dina föräldrars inställning till sport och hockey? Ville dom du skulle prova allt du ville?

Ja absolut. Alltid fått bra styd där med att köra mig till träningar osv överallt. Vi har ju ingen ishall i Torsby så dom fick köra mig 6 mil nästan varje dag för att träna så hade ju aldri gått om dom inte hade haft bra inställnig.

Hade dom några krav på dig i ditt idrottande?

Nä har dom aldri haft så,enda kravet jag fått va när ja börja med innebany att morsan sa jag skulle spela ute och inte stå imål..gjorde ju det i alla andra sporter så tyckte de va tråkigt haha!

Vad tyckte dom om att du valde att bli målvakt?

Aldrig ångrat det och kommer aldrig göra. Älskar allt med det !

Vilka råd skulle du vilja ge till unga killar som vill bli målvakt? Ska man ”bara” stå i mål i början? När ska man välja bort andra idrotter och satsa på bara en? Tex.

Nä tycker absolut inte dom ska bara stå imål direkt,ger mycket tror jag att spela ute mycket med i början för speluppfattning osv.

Sen även hålla på med andra sporter så länge man gillar det och känner att man hinner med. Tror det är till stor fördel enligt mig.

Lite av Robins tankar och berättelse hur det började för honom.

Tackar Robin som tog sig tid!

Vi hörs!

Intervju med AIK:s Niklas Lundström

Här kommer en liten intervju med AIK:s Niklas Lundström.

Du och Daniel Larsson är AIK:s målvakter denna säsong. Hur känns det?

Det känns jätte bra och jag ser fram emot säsongen otroligt mycket!

Hur mycket kunde och hann du lära av Viktor Fasth under hans tid? Hur var han att träna och spela med?

Jag lärde mig mycket av Viktor, jätte schysst och sjukt rolig att tävla mot på träningarna

Vad är din personliga målsättning denna säsong?

Jag vill alltid stå alla matcher, sen SM guld och Komma med till JVM och ta guld där!

Hur tycker du Stefan Persson är att jobba med? Funkar det bra mellan er?

Stefan är jätte bra att jobba med!

Du gjorde några riktigt bra matcher förra säsongen men känns det som din första "riktiga" säsong i elitserien nu i år?

Det var förra säsongen det och ingenting jag kan leva på nu! Men självklart känns det som att jag är med på riktigt nu!

Hur känns det som AIK junior att nu få göra fin första riktiga A-lagssäsong?

Jag börja spela med Aik i u16, men självklart kommer de bli en jätte rolig säsong!

Hur mycket av utrustningen byter du ut inför en ny säsong? Eller byts allt ut? Blir det samma färgkombinationer och märke på grejorna i år som förra?

I år byter jag nog ut allt tror ja om jag kommer ihåg rätt! Hur dom ser ut får ni vänta med tills ni ser dom ;-)

Finns det något du kommer jobba extra på när ni går på is? Några detaljer du vill förbättra lite extra?

Självklart finns de saker att jobba med och så blir de väll att vänja sig med den nya mållinjen

Vilken eller vilka målvakter ser du upp till. Eller tycker har en bra stil och teknik?

Jag gillar Marc Andre Fleury

Vilka tre målvakter tror du hamnar topp 3 i räddningsprocent i Elitserien kommande säsong?

Inga kommentarer

Jag gillar verkligen Niklas svar där jag säger han gjorde några riktigt bra matcher förra säsongen. Att han inte kan leva på det i år. Vilket ju är helt rätt. Dock borde det ju vara en skön känsla att han vet han kan spela och prester i Elitserien. Men som han säger ingen kan leva på gamla meriter.

Tackar Niklas som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

måndag 16 juli 2012

Intervju med Modos/SSK:s Anton Forsberg

Jag har skickat ett mail till en av våra många unga lovande målvakter Anton Forsberg med ett JVM guld i meritlistan och spel med Modo i Elitserien förra säsongen. Den här säsongen är Anton utlånad till Södertälje i Allsvenskan där han ska konkurera med Sebastian Idoff.

Här kommer en intervju med Anton.

Jag har läst att du spelade väldigt bra på CBJ utvecklingscamp. Hur tycker du själv att det gick?

Jag tycker att det gick helt okej, första dagarna var som vanligt väldigt ringrostigt o obalanserat, men med tiden blev de bättre o bättre..

Hur har det varit jobba ihop med Maciej Swzoch?

Det har varit otroligt lärorikt på många sätt. En duktig målvaktstränare med mkt engagemang

Kommer du jobba något med Masken denna säsong eller blir det med Jenna Öhman i SSK?

Jag kommer att jobba med båda två!

Hur känns det att bli utlånad till SSK i år?

Ska bli otroligt roligt och ser fram emot det! En seriös förening som vill framåt!

Vad är din målsättning med säsongen?

Absolut att ta förstaspaden och spela mkt matcher !

Vad blir det för utrustning i år?

Det blir reebok detta året också.

Vem kommer lacka din mask och vad för motiv ska du ha?

Kommer förmodligen att spela med helvit mask denna säsongen

Vad upplevde du var största skillnaden på att spela med CBJ på campen mot att spela på stor rink med Modo?

Det var intensivare, skottlägen från alla vinklar. Ett mkt rakare spel, med mer skott

Fanns det fler alternativ än SSK att lånas ut till?

Jag vet faktiskt inte, ssk kändes som en bra lösning

Vilken eller vilka målvakter ser du upp till?

Lite olika, ingen speciell så, utan finns en del olika ja kollar på...

Där har ni några korta ord från en av två SSK målvakter denna säsong. Anton som enligt alla rapporter jag fått imponerade stort på Colombus utvecklingscamp och var en av dom bästa spelarna på hela campen. Låter lovande för SSK inför den kommande säsongen där dom ser ut att få två bra målvakter!

Tackar Anton som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

söndag 15 juli 2012

Niklas rankar elitseriemålvakterna 2012/2013

Förra säsongen gav jag mig på och rankade målvaktsparen i Elitserien och ska göra det i år igen. Listor är ju alltid kul! Dock är denna lista rätt knepig att göra. Men jag listar alltså paret som laget har, inte enskilt. Jag lägger inte värde i vem som kommer spela mest utan rankar dom som ett par.

Då ska vi se.

12.  HV71

HV har den målvakt jag tror kommer vara bäst i Elitserien i år, Gsutaf Wesslau. Men bakom honom en snudd på helt oprövad Jonas Gunnarsson. Jag inser att jag kan få stå med dumstruten i hand här om Jonas kommer in och spelar riktigt bra. HV var ju svårast att ranka då Wesslau är en av dom jag tycker är bäst. Samt att Gunnarsson sett bra ut, men är ju helt oprövad snudd på. Kan som sagt bli skämskudde fram för mig....

11. Modo

Oprövade Oskar Alsenfelt och Österrikaren Bernhard Starkbaum som jag aldrig sett spela. I brist på kunnskap om Starkbaum hamnar Modo långt ned på litsan. Finns risk Maciej Szwoch kan slå mig på näsan om vi träffas i vinter dock.

10. Frölunda

Med två målvakter som aldrig spelat Elitseriehockey kan det bli jobbigt för Frölunda. Dock är ju inte Elitserien måttstocken för hur bra en målvakt är. Men Hudacek och Galbraith måste bevisa sig innan jag rankar dom högre. Min gamla målvaktskollega från Djurgårdens 75:or Jonas Forsberg ska vara deras målvaktstränare i vinter. Kul!

9. Växjö

Fredrik Norrena sjunger på sina sista verser och Matias Modig har inte spelat på två år pga skador. Fredrik Norrena komma vara bra även i år men inte lika bra som han varit. Om Modig spelar som han gjorde innan han åkte över till Pittsburgh så kan nog Norrena få känna på bänken en hel del.

8. Linköping

Här tror jag Christian Engstrand kommer ta förstaspaden före eviga tvåan Andersson. Engstrand är en bra målvakt som kommer utvecklas och bli bättre och bättre dom närmsta säsongerna. Men i år räcker han och Andersson "bara" till min åttonde plats

7. AIK

Daniel Larsson tror jag kommer få lite av en revanch och göra en riktigt bra säsong och backas upp på ett bra sätt av Niklas Lundström. Lundström rankar jag högt av dom målvakter som jag anser vara klara två:or i sina lag.

6. Färjestad

Alexander Salak kommer vara en av seriens bästa målvakter. men PW gjorde mgi lite besviken förra säsongen där han blandade och gav lite för mycket. Han har potential att bli en bra målvakt och kommer säkert att bli det!

5. Brynäs

Johan Holmqvist kommer vara etta i början av säsongen men förra säsongen matchande av målvakter i Brynäs visar att det finns stora chanser för Robin Rahm att få spela en hel del matcher om han gör sig förtjänt av det! Kan Robin komma upp i samma standard han höll innan avstägningen så kommer Brynäs klättra i rankingen!

4. Timrå

Joakim Lundström spelade grymt bra i Kvalserien förra året, och kan han ta med det spelet in i denna säsong så kommer han vara en av dom bättre målvakterna i serien. Han kommer dock få tävla för att få spela då Timrå plockat upp Daniel Bellissimo från Bofors där han var riktigt bra förra säsongen.

3. Skellefteå

Joakim Ericsson kommer fortsätta att utvecklas och vara en av dom bästa målvakterna i serien i vinter. Markus Svensson kommer få visa han är en riktigt bra hockeymålvakt. Ska bli spännande att se båda två i vinter. Jocke om han kan leva upp till förväntningarna och om Markus skakat av sig fjolåret.

2. Rögle

Martin Gerber kommer vara med i toppen av målvaktsligan. Sen har dom Jonas Fransson som varit en av dom bästa i Allsvenskan år efter år. Jag tror ju Jonas varit en bra första målvakt men jag tror han får stå till sidan för Gerber.

1. Luleå

Har som jag ser det två potentiella första målvakter i sin trupp. Där jag rankar Johan Gustafsson lite högre än David Rautio. Men båda två har i mina ögon potentialen att vara förtsa målvakter. Jag hade inte rankat någon av dom som seriens bästa målvakt. men som par är dom i mina ögon bäst!

Så ser min lista ut. Jag inser den haltar lite då det är några målvakter jag inte sett tillräckligt för att ranka dom helt rättvist. Men å andra sidan är det här min lista och då är det ju jag som tycker och tänker. Var jag sportchef i ett Elitserielag så hade jag valt målvaktspar efter denna lista! Så är det!

Hur ser din lista ut?

Vi hörs!