onsdag 9 oktober 2013

David Rautio den underskattade målvakten

David Rautio.

I mina ögon en målvakt som inte alls får den uppmärksamhet han förtjänar. Vi kan börja med Davids statistik under sina tre säsonger i Elitserien.

24 matcher, 2.16 gaa, 90,4%
27 matcher, 1,72 gaa, 92,9%
22 matcher, 1,65 gaa, 93,1%

Det är inga siffror man pratar bort. visst man kan hävda att han inte spelat så mycket matcher, att han variot tvåa. Men vad säger att det är enklare vara målvakt och anses som tvåa? Jag skulle säga tvärtom. Nu har Luleå växlat ganska regelbundet. Men i normala fall får en tvåa komma in när det är många täta matcher och ettan behöver vila och kanske hela laget behöver vila. Motståndarna ser ju så klart att det är tvåan som står och får kanske extra tändning och tar extra mycket skott.

Så jag skulle säga det kan vara svårare komma in som tvåa. Du får heller inte samma flyt i spelet och får spela många matcher i rad för att komma in i det.

Sen en annans ak jag tror gör att David inte får den respekt och den emdia hans spel förtjänar är det rykte som media i stor utsträckning skapat att Luleå spelar så himla defensivt och tråkig hockey. Att David skulle ha så lite att göra att det är lättare släppa in få mål. Visst Luleå släpper till relativt få skott inte väldigt mycket mindre än alla andra inte ens minst i serien.

Men ni som står i mål, när är det lättast få upp flyt och spela bra i matcher med mycket skott eller matcher med få skott?

En sak som jag tycker Luleå ser ut att ha däremot är riktigt bra sammarbete i egen zon, där David och försvaret har bra ansvarsfördelning. Det däremot gör det ju så klart lite lättare att stå i mål.

Men jag tycker absolut media borde lyfta fram David lite mer när bästa målvakterna diskuteras. Han får istället ofta väldigt mycket tvivel och rankas ofta lågt. Mycket underligt för en målvakt som levererat som David gjort.

I mina ögon borde han ligga bra till för att få ett samtal från en viss Per Mårts och få prova sina vingar i Tre Kronor.

Jag gillar David stil i målet. Lugn, samlad och säker. Han utstrålar lugn och borde sprida lugn i Luleås försvar. I år ser han ut att få vara den som spelar flest matcher och jag skulle tro vara den som det satsas på i ett slutspel. Ska bli spännande att se om Davids varumärke stärkts i media efter säsongen?

Vi hörs!