lördag 26 mars 2011

Ni glömmer väl inte utlottningen?

Vill bara påminna er om utlottningen av boken Mat för unga idrottare av Karin Magnusson.

Ni hittar utlottningen och hur ni ska göra för att vara med i den här.

Utlottningen sker på måndag, så bara 2 dagar kvar att anmäla sig nu.

Vi hörs!

torsdag 24 mars 2011

Häng inte med huvudet

En sak jag tänkte på just när jag fick se highlights från Luleå - Skelefteå är att Anders Nilsson hängde han rätt mycket med huvudet och såg uppgiven ut.

Jag gillar inte när man gör det som målvakt jag tycker det sänder helt fel signaler till utespelarna. Självklart ska man bli besviken, kanske till och med arg när man släpper in mål. Men jag tycker inte man ska visa det, utan visa att du fortfarande är på, att du kommer ta nästa puck. Du kommer ju också ge dina motståndare extra energi då dom ser att du ser uppgiven ut.

Foto: Daniel Pettersson
http://danielpettersson.com/

Samma sak känner jag för målvakter som efter ett insläppt mål, lyfter armarna och pekar mot sina utspelare och visar upp en uppgiven gest. Som att ni står ivägen eller täcker inte bra nog eller vad man nu menar. En målvakt ska aldrig skylle ifrån sig då han släppt in ett mål, även om han blev täckt av egen spelare eller dom inte kom in i skottlinjen. Som målvakt är det ditt jobb att se pucken och rädda pucken, gör du inte det är det ingen annans fel.

Så, häng inte med huvudet och se uppgiven ut, men skylle inte heller ifrån dig på dina utespelare.

Har man däremot gjort en jätte groda, eller en dålig match kan man be om ursäkt efter matchen. Men visa inget under matchen.

Vi hörs!

onsdag 23 mars 2011

Ett litet snack med Mark Owuya

Efter ett stort genombrott på seniornivå, enligt mig i alla fall. Så skickade jag iväg några frågor till Mark Owuya. För att höra lite om hans syn på säsongen, framtiden och teknik.

Känns det som du fått ditt "riktiga" genombrott på senior nivå i år?

Det beror på hur man definierar som genombrott

Hade du vågat hoppas på debut i Tre Kronor i höstas innan serie start?
Ja


Vad är dina planer/mål/förhoppningar för nästa säsong? En säsong till i elitserien? Försöka få kotrakt med ett NHL lag?

Mitt mål är, har alltid varit och kommer alltid vara NHL. Men hur det blir nästa säsong är svårt att svara på nu eftersom man fortfaranade måste fokusera på att spela bra nu.

Vilka klubbar har du hört ifrån som visat intresse att kontraktera dig nästa säsong?

Djurgården

Vad känner du är anledningen du kunnat ta chansen så bra då du fick den? Är du en bättre målvakt i år än du var förra året?

Jag har blivit bättre tekniskt, men det jag förbättrat mest är den mentala biten. Så med tanke på det är jag en bättre målvakt i år.

Jag som målvaktstränare kan ibland känna och bli lite frustrerad över att du jobbar så långt in i målet. Men jag förstå du har en tanke med det eftersom du gör det väldigt konsekvent. Vad är det som gör du jobbar så långt in och inte kommer ut lite mer för att täcka mer av målet?

Intressant att jag stötte på en annan målvakts polare idag som frågade samma sak haha.

Anledningarna är flera, bland annat är att jag märkt att man inte vinner lika mycket yta i förhållande till reaktionstid.

Med andra ord, om jag står t.ex. en dec utanför målgården och det kommer ett skott mot stötkrysset måste jag ju fortfarande röra mig mot stötkrysset för att göra den räddningen. Det tarr ju fortfarande samma tid att göra samma rörelse om jag står längre in, men efter rörelsen täcker jag ju lika mycket i båda lägena. Samtidigt har jag mer reaktionstid.

En annan anledning är att man är snabbare till alla lägen ifall det inte blir skott, eller om det blir skott följt av retur.

Det varierar givetvis från läge till läge, men i grunden handlar det snarare om att jag hellre sätter mer press på mig själv och högre krav på att kunna läsa skottet snarare än att förlita mig på att jag ska täcka mer.


Vad tycker du är dina starkaste sidor som målvakt?

Min inställning

Efter Marks svar blev jag lite nyfiken på svaret på fråga 6, om varför han jobbar så långt in i målet och jag och Mark hade en liten diskussion om just det.

En fundering bara, om du står längre ut, blir ju rörelsen du måste göra för att rädda i ytterläg mindre eftersom boxen blir mindre om du täcker mer mål. Gör du sen rörelsen framåt och attackerar pucken blir den ju ännu mindre.

Jag kan säga att jag fick lära mig att attackera pucken sedan jag var 9, men det fanns sen en anledning att jag slutade med det när jag var 18 :)

Sen gäller det ju alltid att vara öppen för nytt

Men angående att stå långt in kan du faktiskt kolla på Lundqvist, även Giguere och Hiller
Men kanske framförallt den förstnämnda, då är det ändå NHL oxå

Så det är väldigt intressant tycker jag



Foto: Daniel Pettersson
http://danielpettersson.com/

Jag måste erkänna jag gillar Mark mer och mer som målvakt och som människa. En ödmjuk kille med båda fötterna på jorden som har tränat hårt och kämpat för att nå dit han nått. Jag gillar Marks inställning, han verkar leva i nuet och framförallt så verkar han inse att hockey är idag, inte vad som hände igår eller ska hända imorgon. Såg honom snacka om det i en intervju på Canal+ också. En grymt bra inställning tycker jag.

Just som målvakt gäller det att kunna gå vidare, inte bara dag för dag utan minut för minut, efter tex misstaget Mark gjorde i derbyt, måste man som målvakt kunna glömma och gå vidare. Sen ska man självklart gå igenom saker och ting efter matchen och se varför det blev som det blev och jobba på att hitta bättre lösningar.

Jag är beredd hålla med Mark att hans inställning är en grymt bra egenskap och styrka han har, sen skulle jag vilja lägga till vilja och som han själv svarar lite tidigare det mentala.

Tackar Mark för en intressant "pratstund" och att han tog sig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!

tisdag 22 mars 2011

Nu får det vara nog!

Jag skrev om det här om dagen, men har stört mig på det ännu mer nu. När ska klubbarna ta sitt ansvar? När ska gnället på domare i media sluta? Vad har laget att vinna på det?

Senast idag står AIK:s Gunnar Persson i tv och säger att Färjestad får med sig billiga utvisningar men att det visst dom ju skulle hända redan inna matchserien. Ett sådant uttalande tycker jag ska straffas med böter och avstägning.

Det är dags för klubbar, spelare och ledare att ta ansvar nu. Att spela hockey och svara på frågor om hockey i media, sen hålla käften.

Spelare och ledare måste ju fatta att fans, supportrar och hockeyknattar sitter och tittar, och tycker det är okey snudd på påstå domaren är mutad eller i alla fall dömer med fördel för ena laget. Att det skapar en mycket tråkig stämning för domaren i arenan, att det skapar ilska på läktaren något vi inte behöver mer av. Att det skapar dålig stämning på isen.

Samma när Christian Eklund står och säger Luleå filmar, eller Bulan Berglund säger Djurgården bara tacklas mot huvudet. Vilken stämning tror dom det skapar i klackarna? Om ni undrar så titta på en eftersändning från någon av matcherna mellan DIF - LHF, varje gång en Luleå spelare blev tacklad blev publien helt vild i Luleå, i Stockholm blev dom galna varje gång en Luleå spelare ramlade. Är det den stämningen spelare och ledare vill ha på läktarna? Mer har än kärlek?

Det här har gjort mig förbannad och besviken på riktigt!

Så mitt förslag, inför böter och avstägning för att komma med påståenden om att domare dömer fördelaktigt för ena laget eller förfördelar det ena eller andra laget. Eller säga saker som uppviglar till hätsk stämning på läktarna. Helt enkelt inför nolltolerans för beskyllningar av olika slag.

Jag tror ju en sak som skulle förminska detta gnäll och beskyllningar, är att domarna dömer efter samma nivå som i grundserien. För det kan domare och kontrollanter påstå att dom gör, men det vet och ser alla att dom inte gör. Helt plötsligt kan man haka och hålla fast hur mycket som helst, och tackla mycket mer vårdslöst. Men det är ingen ursäkt bete sig som en idiot i intervjuer!!
Vi hörs!

Mark gör senior debut i Tre Kronor

Mark Owuya har blivit uttagen i en förtrupp till VM. Sjukt roligt för Mark och hade någon sagt det till mig i höstas inför seriestarten hade jag bara skrattat. Men med facit i hand så förstår jag att han är med. Andreas Hadelöv och Viktor Fasth spelar fortfarande, Stefan Liv har tackat nej och Erik Ersberg spelar fortfarande. Så det finns i mina ögon inte någon som är mer lämplig att ta ut.

Mark har verkligen förtjänat den här platsen och förtjänat sina första landskamper!

Sen tror jag varken Daniel eller Mark kommer vara med i en eventuell VM trupp, Daniel har ju haft en rätt kraftig formsvacka sen LG hockey games och Mark är inte bra nog tycker jag. Viktor Fasth borde vara given beroende på vilka som kommer loss från NHL/AHL/KHL.

Men ärligt nu, vilka skulle peta Viktor Fasth som etta? I mina ögon, Henrik Lundqvist, Anders Lindbäck tycker jag är givna om dom vill vara med och kommer loss. Johan Hedberg, Jonas Gustafsson är två riktigt bra målvakter som jag hade tagit med. Erik Ersberg, Jhonas Enroth är också intressanta. Men av dessa är det väl bara Henrik Lundqvist som jag håller som given etta framför Viktor. Dom andra fem får slåss om det för att bli etta!

Men i vilket fall, kul för Mark att dra på sig den gula tröjan med tre kronor på i senior sammanhang!

Vilka målvakter vill du se i svenska VM truppen?

Vi hörs!

måndag 21 mars 2011

Utlottning av två ex av boken Mat för unga idrottare

Efter lite mailande med Karin Magnusson dietisten som svarade på era frågor har jag fått till en liten utlottning av Karins bok Mat för unga idrottare. Något jag tycker ska bli roligt och är tacksam att Karin ville ställa upp att sponsra med två böcker.


Innehåller bananer protein? Vilken frukost är bäst? Behöver idrottare
kosttillskott? Vad ska man äta till mellanmål före träningen? Vad ska
ett återhämtningsmål bestå av?

Jag kommer lotta ut dessa två böcker till er som visar ert intresse genom att lämna en kommentar i detta inlägg. Jag kommer använda en slumpgenerator pånätet för att få fram dom två lyckliga. Så lämna en kommentar om du är sugen på att lära dig mer om kost och hur unga idrottare ska äta.

Jag håller denna "tävling" igång i en vecka så måndagen den 28:e mars avgörs det hela.

Tackar Karin ödmjukast som ville ställa upp och skänka två böcker!

Då det verkar som att det är lite problem med att lämna kommentarer kan ni även gå in på bloggens facebooksida och lämna en kommetar där.

Har du inget Google konto måste du välja den anonyma profilen i droppdown listen. Glöm dock inte att skriva ditt namn... :-)

Vi hörs!

Fortsätt träna på egen hand

En lång säsong börjar lida mot sitt slut. Många av er kanske redan spelat sista matchen och haft sista träningen. Men försök att utnytja isen så länge den finns kvar. Kan ni så samla ihop lite killar i laget och försök få lite istid, det är en grymt bra chans att nöta detaljer och öva på saker du haft svårt med under säsongen. Så kan ni få tillgång till is försök få med dig två eller tre skyttar och nöt!

Annars kan du alltid gå ned på allmänhetens och åka skridskor, kanske träna lite klubba puck med plocken och stöten på. Eller bara vara med och spela smålag med dina målvaktsskridskor och på så vis träna skridskoåkning.

Det finns massor med sätt att få nöta lite extra.

När ismöjligheterna försvunnit helt, så fortsätt träna och röra på dig, sätt dig inte hemma och spela tv-spel och drick cola. Håll musklerna igång, var ute och spring någon dag i veckan och kör lite styrka någon dag. Samt stretcha, det är väldigt viktigt så du håller igång dina muskler och håller dom mjuka.

Dels så får du träning medans ditt lag inte tränar dels slipper du den värsta chocken då barmarken drar igång. Så bli inte slö och softa ihop helt utan fortsätt röra på dig fortsätt träna, om än på en lugn nivå. På en sådan nivå att du känner att du håller kroppen igång.

Vi hörs!

söndag 20 mars 2011

Semifinal klart

Jaha ja, semifinalklart.

Viktor Fasth - Alexander Salak, eller AIK - Färjestad

Anders Nilsson - Andreas Hadelöv eller Luleå - Skelefteå

Den målvakt som imponerat mest än så länge är ju överlägset Viktor Fasth som hjälpte sitt lag AIK att slå ut HV71 i raka matcher. Där han var sjukt bra och hade en räddningsprocent på otroliga 97,28.

Viktor kommer möta Alexander Salak, har inte sett så mycket av Färjestad än så länge i det här slutspelet, Salak var ju riktigt bra i grundserien. Av det jag sett av Salak i slutspelet så har han släppt en del halvbilliga mål men har ju godkända 91,56, så han måste ju spelat helt godkänt och faktiskt tog han ju Färjestad vidare med 4-1 i matcher.

Jag tror att Viktor måste stå på huvudet riktigt ordentligt i den här matchserien för att klara av att ta AIK vidare till final och jag skulle bli grymt imponerad och förvånad om han lyckas med det. Färjestad har ju haft det relativt enkelt mot AIK i serien, vilket ju i och för sig inte betyder ett skit nu i slutspelet. Men jag håller Färjestad som favoriter...

I den andra semifinalen har vi Andreas Hadelöv med tonnvis av erfarenhet mot den helt färska Anders Nilsson. Jag tror ju som jag skrev tidigare att Nilsson och Luleå kommer ha nytta av att Nilsson fick spela sju matcher och den avgörande i sudden. Tror det var grymt viktigt för hans nerver.

I den här serien är det defensiva Luleå mot offensiva Skelefteå, visst är det att spela på ytterligheterna. Men Skelefteå spelade en offensiv hockey och gjorde massor av mål, medans luleå gjorde färre. Jag tror och hoppas (inte för att Luleå slog ut Djurgården) att Skelefteå vinner den här serien. Målvakterna är rätt likvärdiga men jag tror Skelefteås förmåga att göra mål kommer vara avgörande.

Så om mina tips slår in, så kommer vi se Färjestad - Skelefteå i final.

Vad tror ni?

Vi hörs!

Vilken matchserie

Jaha ja.

Tomheten är ju total just nu!

Men grattis Luleå till en välförtjänt semifinalplats, och tack Djurgården för en heroisk instats som inte räckte ända fram. Jag tycker ju personligen att det var en av kvartsfinalens bästa spelare Robin Johnsson som avgjorde med ett backskott.

Målvakterna då?

Ja dom var inte lika heta som dom varit i dom sex tidigare matcherna, Owuya släpper väl egentligen fyra mål som inget är otagbart. Ja visst kviteringen till 3-3 då, där ser han inte mycket. Men för att citera Tommy Söderström, det är en målvakts enda jobb att se pucken.

I den här matchen blandade målvakterna briljanta räddningar med lite lättare insläppta. Min förklaring? Nerverna. Det är ändå två riktigt unga målvakter helt utan erfarenhet av slutspel. Så Luleå kommer absolut ha nytta av att Anders Nilsson fått spela sju matcher och en avgörande i sudden. Anders Nilssons räddning på Kristoffer Ottossons backhandretur i andra perioden är ju så grym, han räddar den på volley och på reprisen ser man att han har full koll på pucken. Imponerande!

Anders Nilsson kommer bli en grymt bra målvakt!

Det kommer Mark Owuya också bli!

Men hörrni vilken matchserie vi bjudits på! Högt tempo, fysiskt spel, gnäll på domare, anmälningar, avstägningar, snack i media, otroligt bra målvaktsspel och massor med nerv!

En del av det hade jag ju kunnat vara utan, men men det är slutspel...

Jahapp... Tomhet var det ja...

Vi hörs!

PS. Känner att mitt Djurgårds hjärta och engagemang har fått härja lite för mycket i bloggen på sista tiden. Ska bli bättring på det. Det är trots allt en målvaktsblogg!

Som sagt, vi hörs!

I eftermiddag gäller det

I eftermiddag är det fyra målvakter som kommer gå in i två matcher med extra tryck på axlarna. Av dom fyra så är det två som kommer ha extra extra tryck. För Anders Nilsson och Mark Owuya är efter dessa sex matcher medvetna om att ett misstag kan bli matchavgörande då det varit väldigt målsnålt i kvartsfinalserien mellan Djurgården och Luleå.

Ett misstag kan innebära förlust och syndabock, en topp match innebära hjälterollen!

I dom två sista matcherna har ju Mark owuya hållt nollan och blivit lite av ett spöke för Luleå spelarna som har svårt skapa chanser och när dom väl lyckas så står Owuya ivägen. Trost det så tycker jag ju luleås chanser dom väl skapar är vassare än dom Djurgårdens kapar ändå är det 4-0 i dom två senaste matcherna.

I sjätte matchen tycker jag också att Anders Nilsson såg lite nervös ut, han släppte som jag sagt förut många returer som vi inte sett honom släppa tidigare i matchserien. En nervositet som är förstålig då det är hans första slutspel, vilket det även är för Mark Owuya som ändå sett helt lugn ut. I eftermiddag får vi se vem av dom som är redo bli hjälte!

I den andra kvartsfinalen har ju inte fokus varit på målvakterna lika mycket även om det är två av seriens bästa som står Andreas Hadelöv och Fredrik Norrena. Men där har det blivit fler mål och ett misstag inte lika ödestigert som mellan DIF och LHF. Men ikväll är det ju även här läge för en målvakt kliva fram och bli hjälte!

Vi hörs!

Vad är klubbarnas ansvar?

Efter sista dagarnas bloggerier och skriverier pajkastning och skitkastning, har jag funderat över en sak.

Vad har klubbarna för ansvar egentligen?

Är det okey att som Christian Eklund stå i TV och anklaga Luleå för att filma? Jag förstår varöfr man gör det, för att få domarna att titta en gång extra, för att starta ett psykologiskt krig. Men är det okey?

Är det okey att som Luleå anklaga hela Djurgården för att spela medvetet fult, att medvetet försöka skada Luleås spelare i varje närkamp? Det görs ju av samma sak som Christian Eklunds uttalande. Men är det okey?

Har inte spelare och ledare något ansvar alls? Är det okey ayy säga vad som helst i media?

För jag tror ju orden eldar på supporters och media mer än domare och diciplinnämnden. Där tror jag faktiskt inte det ger varken bu eller bä, faktiskt.

Men bland supporters på läktaren och på bloggar, där eldar det på och stämningen blir hatisk och tråkig. Kan det till och med leda till tråkigheter på och utanför arenor?

Klubbarna säger sig vilja stävja våld och hat på läktaren, är det då rätt att kalla Bröderna Abbott för systrarna Abbott, eller att hela Luleå filmar, eller att Djurgården försöker skada Luleå spelare?

Är det okey?

För en sak som jag är säker på, är att supporters är enögda som dom största sykloperna någonsin, och säger Christian Eklund att Luleå filmar och är mesar då tror Djurgårdens supporters på det, när dom då får höra Luleå anklaga Djurgården för att försöka skada Luleås spelare skapas irritation, ilska och i vissa fall hat.

Jag själv försöker vara objektiv, men lyckas nog inte så värst bra alla gånger, som jag i försök till diskussioner med Luleå fans insett att dom inte heller lyckas med. Hade våra diskussioner blivit så hetska, eller ens funnits om spelare och ledare i lagen knipt käft med falska anklagelser?

Fär sanningen, den är nog att Djurgården absolut gått in vårdslöst i en del tacklingar senast i match sex av Jimmy Ölvestad. Om jag tror det var meningen att skada eller att armbågstackla, nej det tror jag inte. Att det blir fel med kroppen full av adrenalin, ja mycket troligare. Men att som Bulan Berglund säger att han räknat till 12 tacklingar mot huvuden, nej det tror jag inte.

Sanningen är nog också att Luleå inte filmar mer än något annat lag, men att då man är mindre än i stort sett alla sina motståndare så ramlar man lättare.

Min fråga, är det okey för spelare och ledare att uttala sig hur som helst i media?

Nu ska jag halvt dö i eftermiddag.

Vi hörs!