fredag 3 januari 2014

Aktiva händer

Jag skrev ju om plocken igår. Att jag tycker det är bra ha den låg och öppen och vinklad mot pucken. En annan sak jag gillar och tycker man ska försöka få till är aktiva handskar. Att du är aktiv med händerna och följer pucken och har dom lite framför dig.

Dels vill du ju hela tiden vara vinklad mot pucken för att vara så stor som möjligt. Sen blir räddningarna lite mindre och lättare att kontrollera om du gör dom framför dig.


Att du aktivt för fram händerna så du har handskarna lite framför dig. Detta underlättar ju också att komma ned i butterfly, då tex klubban inte kommer hamna under dina benskydd. Det ger dig också större frihet och gör det lättare att vara aktiv med klubban så du kan få vinkla ned låga skott i sarghörnen.




Jag tycker också det signalerar att du är aktiv, vaken och beredd. Du ser lite större och mer på hugget ut. Du kommer ju också till viss del frigöra överkroppen lite och få lättare att vrida den då inga handskar tar emot byxor och benskydd. Det är ju en liten detalj i sammanhanget, men många små detaljer...

Så precis som du ska ha aktiva fötter och vara rörlig, så jobba med aktiva händer. Få fram dom lite och underlätta att rädda puckar. För utöver att du får kortare väg att rädda puckar om du räddar dom framför dig, är det ju också lättare följa pucken med blicken om du räddar den lite framför dig än bakom dig.

Vi hörs!

torsdag 2 januari 2014

Ha plocken låg och vinklad mot pucken

Jag har lagt märke till att många målvakter har en väldigt hög plock i grundställning. Så pass hör att alla räddningar som görs med den i den höjden är på puckar som skulle gått över.


Bilden här ovan är inte helt rätt, då Tim Thomas inte har plocken så i grundställning men det var den bästa jag hittade.

Jag föredrar en grundställning med lägre plock. Finns ju dels ingen anledning vara beredd på puckar som skulle gått över målet. Sen upplever jag det lättare att göra en räddning uppåt med plocken än nedåt. Samt då du går ned i butterfly så vill du ha plocken intill benskyddet för att stänga luckor. Då måste du med hög plock i grundställning sänka plocken varje gång du går ned i butterfly.

En som jag tycker onödig rörelse då du lika gärna kan ha plocken där nere från början. Jag förespråkar alltså en låg plock, vänd ut mot pucken så öppen som möjligt. Givitvis för att bli så stor som möjligt och täcka som mycket som möjligt. Du vill ju vara så stor som du kan och vänd mot pucken. Inte som jag också ser många, plocken vänd ned mot isen. Är ju sällan ett skott kommer rakt nedifrån.


Nu är det ju återigen så att jag inte är något facit, utan det här är som jag tycker. Har du plocken högt eller vinklad nedåt och trivs så, räddar det mesta på plocksidan och har funderat över och testat annat så kör på. Men har du plocken högt eller vinklad nedåt, aldrig funderat över det eller testat något annat så prova i alla fall att byta.

Ge dig själv möjligheten att välja hur du vill ha plocken, men då välja för att du gett dig fler valmöjligheter. Det tycker jag är viktigt då det gäller det mesta med att vara målvakt. Att du ger dig själv ett val, är onepad bättre än sms i den här situationen? Ska jag stå kvar lite längre eller gå ned lite tidigare? Prova, ge dig själv ett val.

Vi hörs!

Utmana skytten, var kylig och stå upp lite längre

Ju mer juniorhockey och pojkhockey jag sett, ju mer börjar det växa fram en insikt att unga målvakter har alldeles för bråttom ned i butterfly. Att många målvakter går ned i butterfly där man inte alls behöver eller bör gå ned i butterfly. Utan du borde stå kvar och rädda pucken stående.

Många målvakter, för att inte säga väldigt många målvakter går ned i butterfly samtidigt eller lite innan skottet kommer. När klubban höjs och skottes tas är målvakten redan på väg ned. Vilket i många lägen är helt rätt, för att hinna ned och stänga isen måste du påbörja din rörelse samtidigt som skottet avlossas.

Men, är du kort är du pojklagsspelare så kan du inte arbeta så. Inte alltid. Kommer skotten så pass långt ifrån att du hinner stå kvar och reagera efter att du ser vart skottet kommer tycker jag att du ska göra det. Stå kvar så länge du kan när du hinner det. Då kan du rädda även dom höga skotten.

Jag var på turneringen för F16 i helgen och såg några puckar trilla in högt på skott långt utifrån. Puckar som gick in just för att målvakterna var nere på knä i butterfly för tidigt och då inte nådde pucken. Skott som dom med lätthet räddat om dom inte haft så bråttom ned i butterfly.

Så när läge finns vill jag absolut rekomendera att målvakten står kvar och ser vart pucken tar vägen för att ge sig själv chansen att välja den lättaste räddningen. För även om skottet går rakt på dig, så är det lättare att stående ta den i magen än att i butterflu få den i bröstet eller mot axlarna.

Många av er har nog insett att i höjd så skiljer det inte alltid så mycket då målvakten står i grundställning och sitter i butterfly. Vilket stämmer på vissa målvakter beroende på hur djup grundställning och hur hög butterfly man har. Men, i räckvidd blir det stor skillnad, om du går ned så kommer du nå kortare än om du står. För står du upp kan du räta på benen och bli än längre. Det är svårare i butterfly att bli längre.



Så försök att vara lite kyligare i skottögonblicken och stå kvar för att hinna se vart skottet är på väg. Jag har provat med målvakter och för att hinna skjuta ett skott som dom inte hann ned på var jag som ju i och för sig inte har det hårdaste skottet i landet tvungen att komma rätt nära.

Det är ju något du kan prova dig fram med, hitta det läget det avståndet där du känner att nu måste jag gå ned samtidigt med skottet. Hitta det avstånd du känner dig trygg att stå kvar lite längre och utmana skytten. Jag tror ju du kan vinna ett visst övertag på motståndarlaget om du är mer kylig och står upp länge. Du upplevs som större och säkrare. Skulle jag gissa på!

Det här problemet har jag mest upplevt i flick och pojklagshockey och lite på juniorsidan, där det ju främst gäller kortare målvakter. är du 195 cm så är det ju inte ett lika stort problem. Men även då tycker jag du kan vara kylaigare. För går du ned i butterfly 30 gånger istället för 60 spar du ju en del energi också!

Så, våga stå lite längre!

Vi hörs!

tisdag 31 december 2013

Intervju med Vancouvers Joacim Eriksson

Efter ett SM-Guld med Skellefteå så tog Joacim Eriksson chansen att testa NHL. Han skrev på för Vancouver och efter att ha matchats i AHL så är Jocke just nu uppkallad till Vancouver där han agerar backup åt Eddie Läck. Jag tror det är om inte första så andra gången i NHL som två Svenska målvakter är etta och tvåa i samma NHL lag. Enda gången det kan ha hänt är i Islanders då Tommy Söderström och Tommy Salo var där samtidigt. Dock är jag osäker på att dom gjorde någon NHL-match ihop.

Jag skickade iväg några korta frågor till Jocke, som vanligt fick jag snabbt svar.

Några månader av NHL/AHL-äventyret har gått. Hur har det gått för dig på isen tycker du själv?

Jag tycker att det började sådär, i början var det en ganska stor omställning till liten rink. Men ju längre säsongen gått så har det fungerat bättre och bättre och nu tycker jag det känns riktigt bra.

Hur trivs du utanför isen? Bra stad du bor i?

Jag bor utanför Utica och staden är väl helt okej dom har allt man behöver där så det fungerar bra.




Har du behövt ändra något i din spelstil? Hur lång tid tog det att ställa om dig i så fall?

Nja jag har inte ändrat något speciellt bara att man måste lära sig hur alla nya vinklar blir och det tog ett tag. 

Hur mycket jobbar du med mv-tränare? Är det någon skillnad mot hur du jobbade här hemma? Både i antalet tillfällen och hur ni jobbar?

Han brukar komma varannan vecka och är hos oss några dagar. Nej det är ungefär lika han vill inte ändra så mycket i min stil utan vill att det ska kännas bekvämt för mig.

Du jobbade rätt mycket med SMS här hemma, har du kunnat fortsätta med det eller har du behövt ändra det på något sätt?

Nej jag har fortsatt med sms och det har fungerat bra.

Ändrade du din försäsongsträning något inför den här säsongen?

Nej jag tränade med Skellefteå hela sommaren sen så skrev jag kontrakt i juni så efter det så tränade jag själv ett tag innan jag åkte till Vancouver.

Vad är största skillnaderna på att spela Elitserien och AHL, både på och utanför isen?

Jag tycker att det går lite snabbare här med returer och att gå på mål. utanför tycker jag att det är ungefär lika.


http://www.daveart.com/
Hur mycket har du tränat och spelat med Vancouver? Är det stora skillnader mot att spela och träna i Utica?

Jag är uppkallad nu och har suttit på bänken en match hittills. Ja det går ännu fortare i NHL och allt är skickligare.

Använder du dig av både sms och onepad? Hur tänker du med dom två olika paraderna? Vilken använder du när och varför?

ja så länge dom är nära målet använder jag sms och är dom längre ut onepad.





Jocke verkar ha kommit väl tillrätta på andra sidan atlanten. Det ska bli spännande att följa honom, samt se om han får någon match nu när Luongo är skadad eller om Läck får alla matcherna!

Tackar Jocke som tog sig tid svara på frågorna!

Vi hörs!

måndag 30 december 2013

Intervju med AIK:s Lovisa Berndtsson

En av mina kollegor på SHI har ju i år gjort debut som målvakt i Riksserien. Lovisa Berndtsson ny i AIK inför denna säsong. Så nu lite drygt i halvtid tog jag ett litet kort snack med Lollo.

Första säsongen i Riksserien efter några säsonger i SSK i div1. Största skillnaderna?

De första skillnaderna jag märkte var träningen. Alltifrån träningsmängd till kvalité och utförande. I år har jag fått träna hårdare men också bättre. Varje träning är en utmaning och en chans att bli bättre. Nu känner jag att det är en tävling varje gång jag kliver ut på isen, vare sig de är träning eller match. De stora skillnaderna i spelet är att det går snabbare, det är hårdare och snabbare avslut. I Riksserien i år är det också riktigt roligt att alla lag kan vinna matcher, det är mycket jämnare än tidigare år.

Du bor i Södertälje och har gått till AIK, vad innebär det för skillnader för dig utanför hockeyn? Med jobb och familj?

Det har förändrat rätt mycket i och med tidigare träningar och längre resväg. Men min fästman Oskar är väldigt förstående och har stöttat mig i mitt val hela vägen. På jobbet är dom också väldigt stöttande och hjälper mig på alla sätt dom kan med att gå tidigare osv. Allt för att få ihop min vardag. Men det kräver mycket planering.

Hur tycker du att det har gått för dig personligen?

Det har gått upp och ner. Min säsong började inte så bra då jag bröt ett finger och missade nästan en hel omgång i serien. Men efter det tycker jag att det har gått bra mestadels förutom några matcher där jag känner att jag kunnat prestera bättre. Men jag känner att jag hittat "hem" och att jag ska spela i Riksserien.



Du spelar ihop med förra säsongens succé målvakt Minatsu hur har ert samarbete fungerat?

Samarbetet med Musse tycker jag funkat bra! Det är roligt att få tävla mot en så duktig målvakt och alltid få vara på tårna. Vi peppar varandra både på träningar och matcher.

Hur mycket jobbar du med mv-tränare?

I AIK har det inte blivit så mycket jobb med mv tränare då jag oftast inte kan vara med på målvaktsträningarna pga jobb. Däremot tränar jag fortfarande med Janne Öhman i SSK, där vi försöker köra en gång i veckan. Jag har kört med Janne i 2 år nu och vi kommer riktigt bra överens och han är mycket duktig!

Vad för detaljer jobbar du mest med ihop med mv-tränaren?

Vi jobbar mycket med att behålla höjden i olika situationer. I början av säsongerna brukar vi jobbar mycket med skridskointervaller med olika slingor. Nu under säsong har vi också jobbar mycket med snabbhet, att komma upp på fötter och hitta position snabbt. Det som funkar så bra med Janne är även att vi kan snacka mycket, vad som känns bra/mindre bra osv.




Vad känner du själv att du måste bli bättre på för att ta ett steg till och bli etta i ett Riksserielag?

Jag känner att jag har nog det mesta för att kunna etablera mig i Riksserien och kanske ta en första spade. Men det jag känner att jag behöver träna mer på är att hålla höjd och möta skyttarna istället för att backa från skytten. Men det jag behöver mest är att skaffa mig rutin från Riksserien.

Hur mycket tränar ni i AIK? Efter att media återigen påpekat att tjejerna är för dåligt tränade.

Vi brukar ha 1 dag i veckan ledigt, annars är det fullt upp med matcher och träningar. Jag anser att de som har en åsikt om damernas fysiska status borde följa med några damspelare under en dag för att se detta. Vi ska träna lika mycket och lika hårt som herrspelarna men samtidigt ha ett hel- eller deltidsjobb. Det är inte helt lätt att få tid och energi att räcka till.




Lollo ger svar på tal kring träning och dålig träning tycker jag. Jag kan ju bara hålla med henne, efter mitt samarbete med Segeltorps damer som också tränar två pass vid varje träningstillfälle!

Tackar Lollo som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!