lördag 2 mars 2013

Kiropraktor Emelie Hedlund gästbloggar

Idag kommer andra inlägget av kiropraktorn Emelie Hedlund. Idag skriver hon om muskelsträckningar och hur man undviker dom samt återhämtar sig från dom.

Hej alla!

Nu är det dags för Niklas läsare att lära sig mer om några skador som är vanliga i ishockey och hur du som spelare eller tränare kan minska risken för uppkomsten av dessa. Idag tänkte jag ge er ett inlägg om muskelbristningar, varför de uppkommer och hur du kan minska risken att drabbas av dessa. Informationen som följer är förmodligen något ni hört förut men den tåls att repeteras till dess att den sitter som rinnande vatten. 

Muskelbristning/-ruptur är en vanlig åkomma bland idrottare inom de flesta sporter. En bristning uppstår när muskelfibrerna i en muskel utsätts för en belastning som är för stor eller kraftfull för muskeln att klara av den. De uppstår vanligen vid plötslig acceleration eller inbromsning. 

Vanliga muskelgrupper som utsätts för bristningar är framsida lår och ”ljumskar”, baksida lår samt vadmuskulaturen. Dessa muskelgrupper är extra utsatta på grund av de korsar två leder. Ishockeymålvakter råkar ofta även ut för skador på insida lår då de plötsligt kan tvingas ut i påfrestande positioner för att rädda en puck. Det vanligaste tecknet på en bristning i en muskel är att styrkan är minskad och att rörelse hindras på grund av smärta. 

Muskelbristningar kan vara både stora och små och brukar graderas från I-III, där grad I innebär att endast ett fåtal muskelfibrer skadats och grad III innebär fullständig ruptur av muskeln. En grad III-skada sker oftast i området precis där muskeln övergår till muskelsena, det vill säga nära en led.

Nedan listar jag några faktorer som ökar risken för att drabbas av muskelbristningar:

  • Ofullständig uppvärmning
  • Otillräcklig rörelse i en led
  • Muskelstelhet
  • Utmattning/överansträngning/för lite vila
  • Muskelobalans
  • Bristande energi
  • Otillräcklig muskelstyrka i kroppen
  • Tidigare skada som ej rehabiliterats ordentligt
  • Bristande teknik
Någon som känner igen sig? Ishockeyn som träningsform, och framförallt ungdomsverksamheten är kanske inte känd för att lägga mycket tid på stretch och idrottspecifik styrketräning. Det är många barn och ungdomar som tränar flera timmar varje dag under sex-sju dagar/vecka och därmed inte får tillräcklig vila. A och O för att undvika uppkomsten av skador så som bristningar och rupturer är förutom tillräcklig vila är även tillräckligt intag av näring och energi. Det vill säga att det inte bara är viktigt att äta mycket och energirik, utan även näringsrik mat. Utöver det som kan göras på hemmaplan är det också viktigt att tränare och spelare i alla åldrar har kunskap om hur viktigt det är med korrekt och tillräcklig fysträning, stretch, kost och vila. Vad som är än viktigare än själva kunskapen, är att det sätts i verket och det är nog här det oftast brister.
 
Om du känner igen dig så råder jag dig att ta kontakt med någon som kan ge dig tips och råd om träning, kost och stretch för att förebygga skador. Vänta inte till skadan redan har uppkommit. Kiropraktorer, naprapater och sjukgymnaster är tre vårdgivare som gärna hjälper dig.
 
Vad gör du om du ändå råkar ut för en bristning?
 
Direkt vid skadetillfället skall muskeln lindas hårt och gärna med ett tryck över det skadade området med en elastisk linda. Lägg på kyla (ispåse eller dylikt) över området och håll det skadade området högt, i regel ovanför hjärtat. Ligg gärna ner för att inte belasta benet.
 
För att komma ihåg hur man skall göra i akutskedet kan man tänka på PRICE:
 
Protection – skydda skadeområdet från ytterligare skada.
Rest – avsluta all aktivitet för att minska blödning och svullnad.
Ice – först direkt vid skadetillfället men sedan gärna 15min varannan timme det första dygnet. Kylan minskar blodflödet i muskeln men kan också lindra smärtan.
Compression – en elastisk linda ska lindas hårt men utan att det orsakar smärta och bör gå utifrån och inåt mot kroppen. Trycket förhindrar genomblödning och därmed även svullnad.
Elevation – Förhindrar ansamlingen av vätska och därmed svullnad.
 
PRICE gäller framförallt de första 24 timmarna. Efter det gäller det att mobilisera, det vill säga röra på det skadade området men att göra det försiktigt. Det har visat sig finnas många fördelar med tidig mobilisering, bland annat minskad smärta och svullnad samt snabbare tillfrisknande. Mobilisering innebär både lätt excentrisk träning och rörelse av området men även mjukdelsbehandling för att minimera mängden ärrvävnad.
 
Exakt hur du bör rehabilitera din skada kan jag inte svara på utan råder var och en att tidigt besöka en terapeut med kunskap inom området, exempelvis en idrottskadespecialist, kiropraktor, naprapat eller sjukgymnast. På min klinik ser jag vanligen inte muskelbristningar i akutskedet. Mina patienter uppsöker mig oftare på grund av de problem som uppstått i efterhand eller på grund av kvarvarande smärtor efter skadan. De säger alla samma sak: DET ÄR INTE VÄRT DET.
 
Kom ihåg att det är hur du behandlar skadan i akutskedet som avgör hur snabbt och bra skadan läker.

Emelie Hedlund
Leg. Kiropraktor

E-post: emelie@spinerehab.se

Spine Rehab
www.spinerehab.se
 
Bra tips, sepciellt för målvakter kanske, som löper stor risk att sträcka sig. Speciellt om man som Emelie skriver slarvar med uppvärmningen. Så läs och lär, läs igen och kom ihåg! Riktigt bra tips och lärdomar som Emelie bjuder på här!!
 
Tackar Emelie för hennes första tips och lärdomar!
 
Vi hörs!

fredag 1 mars 2013

Intervju med Vita Hästens Patrik Klüft


Idag kommer en intervju med en tränare, en rätt nybliven sådan. Nämligen Vita Hästens Patrik Klüft!

Var hockeytränare ett självklart val då stavhoppskarriären avslutades? Varför just hockey?

Det kan jag väl inte säga. Hockey har dock varit något som legat mig varmt om hjärtat under hela mitt liv. Det var min pappa som släpade med mig till Scandinavium, han själv har haft säsongskort på Frölunda sen början av 70-talet. Jag började väl gå på matcher redan som 4-5 åring och givetvis så blev det några timmar i Wallenstamshallen också. Jag gjorde ett skolarbete 1989 ihop med en klasskompis på Conny Evensson efter att Frölunda tagit klivet upp i Elitserien. Mamma hjälpte mormor med kiosk jobb i Frölundaborg och givetvis så hängde jag på, där spelade Bäcken sina matcher, det var Magnus Cup etc.

Sen att det blev just hockey efter stavhoppandet var mycket slumpens skördar, frun nämner vid en frukost där hemma typ något liknande som att - Du som gillar hockey så mycket, skulle inte hockeytränare en häftig utmaning? Det blev lite som ett klick för mig då. Lite senare frågade Mats Johansson nuvarande klubbchefen i Karlskrona HK mig som då var lagledare för Karlskrona HK:s u12 lag om jag skulle vara intresserad av att vara med och hjälpa till lite i de laget och på den vägen är det. Under mina dryga 5 år i Karlskrona så har även Tobbe Karlsson betytt väldigt mycket för min utveckling.

Tror du att du har fördelar av att ha pysslat med en "enmansidrott" mot lagidrott då du ska bli/blivit tränare?

Jag har en bakgrund inom handboll som jag höll på med i många år och som jag gillade väldigt mycket. När det gäller friidrotten så har jag aldrig under min 19-åriga karriär tränat i någonting annat än i en grupp, en grupp som alltid har pushat varandra stenhårt men också varit konkurrenter. Allt handlar om vad du gör med det du har som individ.

Tror du att du på grund av att ha tävlat i världseliten i stavhopp och tränat på samma nivå kräver mer av dina spelare än en "vanlig" tränare gör?

Det vet jag faktiskt inte.

Håller du i fysen för laget? Om har du kört en annorlunda fys mot vad dom var vana vid?
I somras körde jag frysen med laget. Den sommaren vi hade så la vi bara en bra grund, en grund vi ska vidare utveckla utifrån individens status.

Vilka fördelar respektive nackdelar tror du att du har som hockeytränare med bakgrund i en annan sport?

Största nackdelen jag personligen tycker är att inte naturligt ha situations känslan ute på banan men det försöker jag på olika vis att utsätta mig för. Fördelen är som för många andra fd elitidrottare är att jag vet just vad som krävs för att lyckas bli elitidrottare. Passion, engagemang och nyfikenhet är mina grundstenar nu som då jag själv höll på.

Vilken sorts hockey förspråkar du?

Ett spel med fart där både spelet med och utan puck ska vara noggrant och engagerat.

Vad har hockeyspelare att lära sig av friidrottare som du kan ta med i ditt ledarskap?

Att individens insats i allra högsta grad bidrar till lagets slutresultat. Noggrannhet generellt är en annan sak jag upplever kan bli bättre.

Du som kommit utifrån och in i hockeyfamiljen. Vad för saker har du reagerat över och vill förändra?

Först och främst är jag väldigt tacksam över hur jag mottagits från etablissemanget. Att se sin satsning på sin idrott som en livsstil är något jag reflekterat lite över som kan bli bättre även om jag självklart sett många väldigt seriöst satsande idrottare också.

Att få in en kille som Jonathan Ericsson för några matcher och träningar i ett Div 1 lag. Vad bettydde det för laget och dina spelare tror du?

Att Jonte var med under försäsongen var kul, han känner sen innan flera spelare i laget och är varje år med under en period innan han drar över till Detroit. Jonte är en otroligt seriös idrottare, extremt noggrann och medveten om vad som krävs. Han delar hela tiden med sin av tips och tankar vilket uppskattas av laget.

Vad har du för mål med din tränarkarriär?

Det är precis som för spelarna, att utvecklas och ta sig framåt.

Jag tror det är bra för hockeyn få in tränare och ledare från andra idrotter eller som inte spelat själva. Som kan se saker på nytt sätt, ha nya idéer. Självklart måste man ha hockeykunskar, men jag tror som sagt det är bra få in kunskaper från andra idrotter.

En sak Patrik benämer lite kort, är ju individens förståelse för att även individens prestation är viktig för resultatet. Att i ett lag måste alla på isen prestera på topp för att laget ska uppnå bra resultat. Där är ju vi målvakter vana, vi vet vi måste prestera på topp alla matcher alla minuter vi spelar. Vilket dock är lika viktigt för alla dom utespelare som spelar matchen också!

Tackar Patrik som tog sig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!

onsdag 27 februari 2013

Intervju med Vancouvers Eddie Läck

En av mina favoriter på andra sidan Atlanten är just nu höftskadade och ny opererade Eddie Läck. Som jag skickade iväg några frågor till som jag nyss fick svar på. Så här kommer frågorna och svaren. Ni som inte redan följer Eddie på twitter, så kan jag verkligen rekommendera er att göra det!

Påverkade Lockouten dig på något sätt denna säsong? Annat upplägg?

Nej jag körde på som vanligt. Hoppades ju in i det sista att det skulle ordna sig:)

Hur har alla rykten om Luongo påverkat dig, om det har det på något vis?

Nej jag har bara krigat på. Funderar inte så mycket på framtiden utan försöker bara göra det basta av dagen som ligger framfor mig.

Vad säger Vancouver till dig? Hur ser framtiden ut?

Just nu sa jobbar jag for att komma tillbaka 100% efter min höftoperation. Tanken ar att jag ska vara med och slåss om en tröja nästa år och där är siktet inställt!

När du spelar NHL 2013, spelar du med Vancouver då? Vem har du i mål? :)

Spelar bara Fifa och Call of Duty. Om jag spelade skulle dock Läcken få chansen haha.

Hur har du utvecklat och förändrat ditt spel sen du åkte från Sverige?

Spelet runt kassen ar helt annorlunda har och det tog det ett tag att bli van vid. Aven blivit mindre aggressiv och försöker stanna i målet mycket längre an vad jag gjorde i Sverige.

Är det någon skillnad på nordamerikanska målvaktstränare och Svenska tycker du?

Nej det ar ganska lika tycker jag:)

Hur jobbar du med fysträningen innan, under och efter säsong?

Har jobbat med min fystränare har i Chicago hela tiden praktiskt taget. Kor sommar program med honom och Vancouver.

Vilka detaljer jobbar du mest med i ditt spel under säsongerna?

Jag jobbar med allt. Försöker inte lämna något åt slumpen utan jobbar med vinklar närspel och allt för att inte glömma något.

Vilka är dina största styrkor som målvakt?

Jag är väldigt stor och försöker utnyttja det. Jobbar hårt.

Vilken spelare i ditt lag Chicago Wolves är den mest fåfänga? Motiver gärna ditt svar?

Anton Rödin. Europeiska spelare tror jag ar dom mest fåfänga överhuvudtaget.

Vem i laget är mest slarvig? Motivera gärna!

Det är jag nog själv. Tog ju 2 veckor att svara på detta haha

Två veckor är ju dock godkänt! Tycker jag i alla fall, och skulle jag inte tycka det gör jag som Eddie själv #blameTanev

Tackar Eddie som tog sig tid svara på frågorna!

Vi hörs!