fredag 9 mars 2012

Intervju med mentale coachen Andy Swärd

Jag har ju börjat intressera mig för mentalträning och tycker det är ett intressant ämne. Då jag blivit vän med Andy Swärd på Facebook som råkar vara just mentalcoach. Med bland annat AIK:s Markus Svensson som klient. Så jag passade på att knopa ihop några frågor till Andy som jag var nyfiken på.

Här nedan kommer en liten intervju med Andy.

Vid vilken ålder tycker du man ska börja ta hjälpa av mentalträning?

Om vi börjar med att se det i ett litet större perspektiv, I vilken ålder skall man –sluta- med mental träning??


När barnen är i riktigt små och lär sig ta sina första steg, säga sina första ord är ex. vi som föräldrar vanligtvis väldigt ”peppande” och uppmuntrar våra småttingar att ”ta nästa steg” även vid minsta lilla motgång. När de så blir lite äldre och vill prova på någon form av idrott börjar en process där omgivningen, medvetet eller omedvetet, ofta lägger fokus på ett visst mått av –resultat. I samma ögonblick som vi lägger mer fokus på resultatet är jag övertygad om att det drabbar vår förmåga att prestera optimalt, oavsett ålder eller idrottsinriktning.

Det du säger i fråga ett är att mental träning kan vara på sin plats då idrotten inte bara är lek utan det börjar bli matcher och resultat? Antar det gäller även om det inte är elitsatsning eller serietabeller? Runt 6-8 år alltså?

Yes!

Vid den åldern, på vilket sätt ska man träna mentalt? Eller är det samma tekniker och metoder oavsett ålder?

Det finns några grundprinciper i mental träning som kan användas oavsett ålder dock förändras naturligtvis teknikerna och metoderna efter hand som vi blir äldre och möjligheterna förändras. Låt oss anta att vi pratar om de riktigt unga tjejerna och killarna som precis skall börja spela sina första matcher. Ett exempel på individanpassad ”mental träning” är när jag för några år sedan blev inbjuden att föreläsa på en målvaktscamp där de minsta hjältarna var runt 7-8 år unga.

Skillnaden mellan ispasset innan och efter det mentala träningspasset var markant i både attityd reaktion och viljan att ”kriga” i målet. Tränarna som tyvärr inte kunde närvara under vårt teori-pass undrade naturligtvis vad vi hade gjort för att uppnå ett sådant resultat?

Jag förklarade att vi började med att skapa en bild av hur vi som unga målvakter kände oss när skotten kommer från höger och vänster och klubborna viner framför ansiktet på oss och att det dessutom kändes målet vi skulle vakta var helt gigantiskt!!!

Alltså saker som vi inte kan påverka ändå, eller hur?! En av killarna vågade säga att han kände sig lika hjälplös som en snigel.. bra! Nu hade vi skapat en bild av det vi helst vill undvika att vara och känna oss som. Nu började arbetet med att skapa det vi – ville – vara och känna oss som. Vi fortsatte på djurtemat och nya bilder målades upp, STOR som en BJÖRN, SNABB som en KOBRA, MODIG som en TIGER. Eftersom fantasin inte har några gränser när man är i den åldern, kom vi överens om att under nästa ispass agera som en Stor Stark Björn med två snabba kobror till armar och ben och ett krigarhjärta som en modig Tiger.. Dessutom namngav vi detta nyskapade ”monster” till målvaktsodjur med ett hemligt ord som ingen annan mer än vi i gruppen kände till. Varje gång det kändes lite jobbigt så fick de lov att säga viska detta magiska ord i masken hur ofta de än behövde. Fokus lades alltså på varje enskild prestation och resultatet lät inte vänta på sig. Mental träning på hög nivå, förpackat i rätt format för de yngsta hjältar!


Det är lite att göra den mentala träningen till en lek där man använder sin egen ålders begrepp och fantasier för att skapa ett inre lugn och en målbild för hur man vill uppfatta sig själv?

Yes, de flesta 7 åringarna har inget intresse av veta hur det limbistiska systemet fungerar, men har en tydlig bild om hur de uppfattar en björn med kobra-armar ;)

Kan man träna mentalt på egen hand? Finns det enkla metoder som unga kan använda sig av?

Ja, vi tränar ofta omedvetet på egen hand i andra dagliga livssituationer. Utmaningen ligger i att våga bryta de negativa tankebanorna i stressade situationer. Den enklaste metoden är att börja bestämma sig för att tänka på vad man - vill – göra och med detta undvika att tänka på hur man –inte- vill göra.

Varför är det enligt dig viktigt med mental träning? På vilka sätt kan det förbättra dig som målvakt?

I exempelvis BoostCamp-konceptet kopplar vi ihop kunskapen om hur kroppen fungerar i stressade situationer, i kombination med individens specifika grundegenskaper och individanpassade tekniker och metoder för att kunna hantera och framför allt förebygga stress, oro, nervositet, ilska, rädsla m.m.
Med kunskapen om hur vi ReAgerar ges vi möjligheten att PreAgera vilket skapar en trygghet och vilja att fokusera på rätt tankar och prestationer i god tid innan utmaningen. Målsättningen är att börja arbeta - med våra personliga egenskaper istället för – mot dem.


De målvakter ex. Nihlstorp, Tellqvist, Alsenfelt, Svensson och Forsberg som jobbar ihärdigt med den mentala biten har alla tydligt visat på fysiska förändringar i sitt sätt att hantera de vanligaste utmaningar under stress. Mer ork, ökad situationsuppfattningsförmåga, snabbare rörelsemönster för att nämna några exempel. Utöver de fysiska förbättringarna jobbar killarna ständigt med ett positivt förhållninssätt, viljan att styra processen istället för att bli styrd. Att efter 15 sekunder vara tillbaka i ”zonen” vid ett insläppt mål kan vara skillnaden mellan att slutföra matchen med magiska prestationer eller få helt andra konsekvenser.

När du jobbar med målvakter på elitnivå, tex Markus Svensson i AIK. På vilket sätt jobbar ni då? Hur går det till? Är det lvningar? Samtal? Förklara gärna hur det går till.

Alla på en högre nivå genomgår en 3 dagars ”BoostCamp” där vi bl.a gör en fokusprofil (en form av test) för att synliggöra individens grundegenskaper. Detta för att anpassa rätt typ av mental träning till rätt individ. Vi jobbar med olika praktiska övningar, kartlägger framför allt positivita händelser och situationer samt passar på att arbeta bort de negativa på ett accepterande sätt. Vi Arbetar mycket med PreActions, skapar nyckelord och enkla metoder för att ta sig ur eventuella stundande motgångar och sätter med detta grunderna för en effektiv dialog under säsongen. Under säsongen har vi en löpande dialog som skiftar i intensitet och karaktär beroende på situation och målvakt.

Varför tror du många tränare inom elitidrott är så emot mental träning?

Min erfarenhet är att de flesta tränarna är positivt inställda till mental träning, speciellt inom elitidrotten. Erik Granqvist, Maciej Szwoch, Fredrik Mikko, Jimmy Serler är alla duktiga drivna målvaktstränare på olika nivåer, gemensamt för dem är att de alla är oerhört positiva och proaktiva till mental träning och kan använda resultaten av samarbetet till fördel i exempelvis den ishockeytekniska utvecklingen.

Däremot kan det bland huvudtränarna/klubbarna skifta mening om vem som bär ansvaret för att man löpande skall få tillgång att arbeta med det. En del tränare anser att ansvaret ligger på individen, andra tränare ser det som en naturlig del i den dagliga utvecklingen att individen/laget får bästa möjliga förutsättningar att få mental coaching.

De flesta tränarna är dock överens om att man någon gång i en intervju har sagt att man förlorade ”den mentala matchen” vilket borde vara skäl nog öppna en förutsättningslös dialog i ämnet.
Oftast är det oron för vad som kan hända och ovetskapen i hur det skall gå till som gör att en del tränare/klubbar drar sig för att samarbeta med en mental coach, det kan lätt kännas lite ”flummigt”.
Dagens duktigaste mentala coacher i sverige arbetar med ett professionellt förhållningssätt och kan systematiskt visa på en koppling mellan, tanke och kropp - prestation och resultat vilket uppskattas av de organisationer som tagit steget full ut.


Dom problem jag stöter på hos unga målvakter är nervositet, för självkritiska, samt att ta ett misstag/insläppt mål för hårt. Är det saker man kan träna bort med mental träning. Hur går det till? (om det går att förklara kort)

Ja – Det går att träna upp ett förhållningssätt till sin roll som målvakt och hur man bäst kan hantera alla de stundande motgångar och utmaningar. Vi jobbar främst i kombination med ett par olika fysiska och mentala tekniker. När man kopplar ihop dessa teknikerna i en stressad situation blir reaktionen annorlunda, viket ger målvakten möjligheten att snabbare komma upp på bästa möjliga prestationsnivå igen.

Man kan jämföra det med ett TV-spel där energistapeln sjunker för varje motgång, från grön till gul, orange till kritiskt röd, för att slutligen visa ”game over”. Det gäller att kunna fylla på med positiv energi under matchens gång för att kunna hålla prestationsnivån så hög som möjligt oavsett vad som händer. Detta är svårt att göra spontant under matchen då tanken och kroppen reaktivt arbetar för att fly från situationen. De individer som förbereder sig bäst med kunskap, metoder och de tekniker som finns, innan varje match/säsong skaffar sig bäst förutsättningar att prestera optimalt.

Går det att ha en mental tränare på ett helt lag? Eller är personkemin viktig? Går det att köra mental träning med en spelare om kemin inte stämmer? Vad förespråkar du att alla lag ska ha en mental tränare eller att dom spelare som vill ha skaffar en egen?

Många viktiga frågor i en...

Vi coacher brukar jämföra det med klubbens gym och fystränare. Elitklubbarna har oftast tillgång till fantastiska gym med massor av specialanpassade träningsmoduler, maskiner och vikter. De flesta spelarna får under sommaren, i grupp, träna grundfysik, cooper-tester m.m. för att under säsongen individanpassa träningen baserat på kroppens förutsättningar och roll i laget, allt under ordnade förhållanden i samarbete med en duktig professionell fystränare.

Skulle samma princip kunna gälla mental träning? Jo men visst!

Kunskapen om kroppens grundreaktioner under stress och individernas enskilda reaktioner baserat på sina grundegenskaper påverkar oftast hela laget i positiv riktning. Genom att förstå att vi är olika och hanterar med och motgångar på olika sätt kan laget genom olika övningar fokusera på varandras optimala egenskaper på ett positivt vis istället för att exempelvis läcka enorma mängder energi genom att reta sig på en specifik individ och dennes reaktioner i en viss situation.

I nästa steg är det naturligtvis så att det finns individer i laget som nöjer sig med presenterat faktabaserat underlag för att höja sin prestation likväl som det finns individer som är villiga att ta nästa steg och arbeta på ett djupare plan. En duktig mental coach förstår att vi som individer ser saker på olika vis och att vi har olika acceptansnivåer när det gäller hur mycket jobb man vill lägga ner på att bygga sin mentala plattform. Där är det viktigt att finnas till hands för de enskilda individer som ser det som en möjlighet att utveckla sig men lika viktigt är det att respektera dem som lutar sig på andra metoder och förhållningssätt och att ha en öppen och kreativ dialog med ledningen.

I min värld finns det inget som heter ”personkemi”, däremot har vi som människor en större, eller mindre, “(O)Förmåga att uppfatta samt acceptera varandras Egenskaper” vilket i grunden avgör resultatet för vår gemensamma prestation.

De flesta satsande ishockeyklubbar har idag någon form av samarbete med mentala coacher. En del klubbar bakar in det i sin ”kickoff” inför säsongen och en del klubbar har ett mer konsekvent samarbete under hela säsongen. En del klubbar och spelare väljer att hålla det för sig själv och andra väljer att gå ut öppet. Gemensamt för de klubbar och enskilda spelare som valt att fördjupa sig i den mentala biten är att de alla frågat sig, inom vilket område har vi inom dagens elithockey störst påverkansgrad att öka vår förmåga att prestera optimalt? Är det fysiskt, tekniskt, materiellt eller mentalt?



Slutligen, jag vill att du sluter ögonen och absolut inte tänker på en stor, gul, saftig, jättesur citron...

***


Om du såg citronen, och dessutom kanske till och med kände hur det vattnades i munnen, har du upplevt nu hur tanken påverkar kroppen och därmed din prestation - utmaningen låg i att du skulle undvika att se citronen... vad gör vi nu då? ;)

Vill tacka Andy för bra, intressanta och uttömmqande svar! Jag själv tycker det var vädligt intressant och inser att jag skulle kunna få en till dimension av min målvaktsträning om jag lärde mig mer om det mentala. Hur genialt var inte djurkopplingen till knatte målvakterna. Så enkelt men så genialt! Den kommer jag nog låna av dig Andy! :-)

Är du nyfiken på Andy har du han hemsida här! Eller några ord om BoostCamp.

Vill verkligen tacka Andy att han tog sig tid att svara på mina frågor! Hans svar ökade min nyfikenhet i ämnet än mer! Hoppas ni också fick upp ögonen för fördelarna med mental träning!

Vi hörs!

onsdag 7 mars 2012

Skam den som ger sig

Elitserien är färdigspelad.

Jag tar på mig dumstruten och ställer mig i skamvrån efter mitt tips inför säsongen...

Till vänster mitt tips, till höger den verkliga tabellen.

1. Linköping                       1. Luleå
2. Djurgården                     2. Skellefteå
3. Luleå                               3. HV71
4. Färjestad                         4. Brynäs
5. HV71                              5. Frölunda
6. Frölunda                         6. Färjestad
7. Skelefteå                         7. AIK
8. AIK                                8. Modo
9. Modo                              9. Växjö
10. Växjö                            10. Linköping
11. Timrå                            11. Djurgården
12. Brynäs                          12. Timrå
Jag lyckades med konststycket att inte pricka in ett enda lag på rätt plats. En bedrift bara det. Att jag lyckades pricka in Lindköping som etta och Djurgården som tvåa... Ja jo tur jag inte är tippare utan målvaktstränare...
Så slutspel!
Vilka målvakter har vi där och hur har dom skött sig i grundserien?
Siffrorna visar antal spelade matcher, räddnings %, insläppta/match och nollor. Siffrorna är hämtade från Hockeyligan.
Frederik Andersen                    39 94,27 1,62 8
Joacim Eriksson                        33 93,52 1,73 3
Viktor Fasth                              46 93,41 2.04 7
Andreas Andersson                  23 93,31 1,91 2
Johan Gustafsson                     29 93,21 1,68 6
David Rautio                             27 92,94 1,72 4
Christopher Nihlstorp               45 92,80 1.90 5
Mikael Tellqvist                        45 92,43 2,30 2
Daniel Larsson                          36 92,09 2,20 2
Johan Holmqvist                        28 91,66 2,37 1
Niklas Svedberg                         29 91,47 2,40 0
Magnus Hallberg                       17 90,81 2,48 2
Fredrik Pettersson-Wentzel       15 90,76 2,23 1
Andreas Hadelöv                       22 89,63 2,54 1
Det är lite lustigt hur mycket snack det varit om Viktor Fasth och Gustaf Wesslau som spelat så många matcher. Men inte ett ord om Nihlstorp i Färjestad som stått en match mindre än Fasth bara...
Jag skrev ju om det igår, men Daniel Larsson ser ut att gå från etta i grundserien till tvåa i slutspelet i år igen. Att HV71 och många supporters inte litar på honom och tycker han varit dålig. Jag kan ju hålla med om att han släppt en del billigamål men det gjorde han ju då han stod i Djurgården också. men han har ju bra statistik trots allt. Men nu är det ju Ulf Dahlen som tar det beslutet. Facit får vi om några veckor...
Vem ska Luleå satsa på? Eller kör dom vidare på varannan match? Förra säsongen hade dom ju liknande upplägg i grundserien sen var det Anders Nilsson som tog hand om slutspelet. vem blir det i år? Dom har ju två målvakter som presterat riktigt bra under säsongen, kanske dom målvakter som får bäst hjälp av laget också?
Brynäs då? Vem kommer stå där? Min magkänsla säger ju att Honken får chansen från start med sin rutin av slutspel och hockey på högsta nivå. Men att Niklas är redo om honken viker ned sig.
Som jag ser det är det Brynäs och Luleå som har angenämast problem, med två målvakter som spelat lika mycket, lika bra och gjort det bra under hela serien. Men jag tror och tycker ju man satsar på en av dom i slutspelet.
Men nu ska jag visa jag inte lärt mig något alls och tippa slutspelet :-) Skam den som ger sig!!
Luleå - AIK 4 - 3
AIK med Viktor Fasth i målet kommer absolut ställa till problem för Luleå. Kanske till och med att AIK med sitt uppoffrande spel och slit kan slå ut Luleå men jag håller Luleå som favoriter. Allt beror på hur bra spelare som Gynge och Rosen kan prestera i slutspelet. Jag håller ju med Rosen lite, det är modigt välja AIK som har Sveriges bästa målvakt. Räknar ju inte med många mål i denna serie.
Foto: Viktoria Sjölund
http://viktoriasjolund.blogg.se/
HV71 - Färjestad 2 - 4
Sjukt svårt att tippa. Dom senaste årens stora lag i Svensk hockey. Men jag tror målvaktsspelet avgör. Ett Färjestad som vet vem som är etta och har en etta dom litar på till 100%. Så är ju inte fallet i HV som det ser ut. Minns förra säsongens strul med målvakter i slutspelet...
Foto Viktoria Sjölund
http://viktoriasjolund.blogg.se/
Skelefteå - Modo 4 - 1
Skulle bli förvånad om inte Skellefteå slår ut Modo rätt komfortabelt. Modo som även dom har lite små målvaktsproblem. Eller jag tycker inte dom har det. Tellan har i mina ögon varit riktigt bra. Men det är ju tydligt att herr Samuelsson inte riktigt är nöjd. Konstigt byte mot DIF på hovet mitt under straffarna, sänder inga bra signaler.
Foto Viktoria Sjölund
http://viktoriasjolund.blogg.se/
Brynäs - Frölunda 3 - 4
Jag tycker ju Brynäs har en bättre topp på sin trupp, Frölunda en bättre bredd. Men framförallt har Frölunda en bättre målvakt. Så här tror jag målvakten blir avgörande till Frölundas fördel. Om nu inte Andersen bryter ihop inför pressen och nerverna. Men det tror jag inte han gör...
Foto Emma Nyström
http://emmaanystrom.blogg.se/
Så där. Det var mitt tips. Så till semifinal går väl, AIK, HV71, Modo och Brynäs... :-P
Vad tror, tycker och tänker ni?
Vi hörs!

Fyra mål!

En tanke dagen efter att Djurgården hamnade i kvalserien.

Det som skilde från att hamna och inte hamna i kvalserien var Fyra mål. Hade Djurgården släppt in fyra mål mindre i matcher dom ändå förlorat hade Lindköping spelat kvalserie nu.

Fyra mål. Eller ja tre mål för att ha samma målskillnad men då hade ju Djurgården gjort fler mål än Lindköping.

Vilket ju får mig att tänka på stora Bauer kombinat.

Vi säger att min högst ovetenskapliga uträkning/gissning att dom målvakter som körde med det större Bauer kombinatet släppte in ca fem mål mindre utslaget på en hel säsong. Ja hade Wesslau haft den marginalen med ett större kombinat än sitt Reebok så hade ju Djurgården spelat klart för i år istället för att spela i kvalserien.

Tar bilderna igen och ja det är ju rätt stor skillnad. Speciellt då Wesslau i början av serien släppte en del mål över axlarna. Bitterhet från min sida? Javisst det är det ju. Men samtidigt är det ju fakta att Wesslau hade ett kombinat mer än halva säsongen som var mindre över axlarna än vad andra kombinat var.




Wesslau bytte ju också kombinat i slutet av säsongen och spelade med just ett Bauer kombinat sista tredjedelen av säsongen. Jag är ju högst medveten om att det inte är ett jätte vetenskaplig inlägg jag skriver nu. Men ja fyra mål är ju en rätt liten marginal.

Sen gjorde ju Djurgården bara 10 mål frammåt under ordinarie matchtid sista 10 matcherna. Så jag skulle ju säga det är mer oförmågan att göra mål som fällt Djurgården i år. Men fyra mål... Dom där 5-10 cm på axlarna hade mycket väl kunnat vara skillnaden!

Så jag får kanske ta tillbaka lite av det jag skrev sist att det inte gör skillnad. Det kan absolut göra skillnad. Vilket ju påvisar att det är rätt viktigt att mätningar görs regelbundet av utrustning och att det fins tydiga regler och lika tydliga straff då man inte har regelrätt utrustning.

Ja det var allt från en bitter målvaktstränare för det här inlägget!

Fyra mål...

Vi hörs!

måndag 5 mars 2012

Vad har hänt med Daniel Larsson

Vad har hänt med Daniel Larsson? Som så sent som 07-08 blev utsedd till Elitseriens bästa målvakt och årets rookie skrev kontrakt med Detorit och spåddes en lysande framtid. I Grand Rapids var han etta före Jimmy Howard.

Men nu? För andra året i rad ser han ut bli placerad på bänken i slutspelet till förmån för ständige tvåan Andreas Andersson.

Nu har Daniel på inget sätt gjort en dålig säsong siffermässigt i alla fall. 36 matcher 92,1% och 2.20 mål/match. Men jag tycker mig ändå inte känna igen Daniel i dom matcher jag sett honom. Det ser lite lojlt och osäkert ut. Kanske är lite elakt ifrågasätta Daniel, men jag hade högre förväntningar och trodde han skulle varit given etta och ersätta Liv på ett lysande sätt.

Här kommer ju min tes om mentalträning in i beräkningen. För jag tror ju inte Daniel blivit en sämre målvakt tekniskt men mentalt? Tror Daniel på sig själv? Sitter spelet i ryggmärgen eller tänker han för mycket?

Blir spännande att se hur HV matchar sina målvakter i slutet i sista matchen och sen i slutspelet? Om Daniel blir petad igen, är han kvar i HV i nästa säsong då?

Ska bli spännande att följa!

Vilken svensk målvaktsvecka

Som Svensk och målvaktsnörd kan jag ju inte säga att det är annat än roligt just nu! Förra veckan stod Svenska målvakter för fyra nollor i NHL. Henrik Lundqvist stod självklart för en hans åttonde för säsongen vilket han är bäst i hela NHL på.

Johan Hedberg kom in i kassen efter att inte ha stått på en månad och nollade Washington. Starkt att inte ha spelat på så länge och kliva in och hålla nollan.

Robin Lehner som är uppkallad från AHL höll även han nollan, hans första i NHL. Men det kommer bli fler. Lehner har ett riktigt skönt självförtroende och är lite osvensk där. Men jag gillar hans inställning och attityd.

Sist har vi Anders Nilsson den forna Luleå keepern som i sin andra NHL match höll sin första nolla. Roligt för Anders som gjorde en riktigt bra match. Spelade lugnt och tryggt och var rätt positionerad i boxen hela matchen.

Framtida Anders Nilsson i Linus Blomgren

Vi hörs!

söndag 4 mars 2012

Ytterligare lite mer om kombinat och storleken på målvakter.

Jag har ju skrivit om storleken på målvakter förr. Eller mer om storleken på kombinaten. Om ni missat det så hittar ni det här och här. Då skrev jag om det ur Elitserie och ytterstra elits synvinkel. Men på våran camp förra helgen insåg jag att i juniorhockeyn finns det bra mycket mer storlek att tjäna.

När jag kikade på målvakterna innan kombinatet kom på, så ser dom allihopa ut som sparrisar (förlåt killar kunde inte låta bli) men eftersom dom är långa nog att gå på Sr storlekar på kombinat finns det centimeter att tjäna i storlek.

Så här står det i regelboken om kombinatstorlek. Hämtat från Svenska Hockeyförbundet.

1. No raised ridges are allowed on the front edges or sides of the chest pad, the inside or outside of the arms, or across the shoulders.

2. Layering at the elbow is permitted to add protection but not to add stopping area. This layering, both across the front and down the sides to protect the point of the elbow shall not exceed 17.78 cm.

3. Shoulder Cap Protectors must follow the contour of the shoulder cap without becoming a projection/extension beyond or above the shoulder or shoulder cap. This contoured padding must not be more than 2.54 cm in thickness beyond the top ridge of the shoulder and shoulder cap.

4. On each side, the Shoulder Clavicle Protectors are not to exceed 17.78 cm in width. Their maximum thickness is to be 2.54 cm. This protection is not to extend or project above or beyond the shoulder or shoulder cap nor extend beyond the armpit. No insert is allowed between the Shoulder Clavicle Protector and the chest pad that would elevate the Shoulder Clavicle Protector.

5. If when the goalkeeper assumes the normal crouch position, the shoulder and/or shoulder cap protection is pushed above the contour of the shoulder, the chest pad will be considered illegal.


Jag tog hjälp av en av SHI:s mest trogna elever Nichlas för att demonstrera vad jag menar. Kika på bilden här nedan som är fixad i Photoshop där jag lagt bilden då han har kombinatet på sig i bakgrunden och då han är utan i förgrunden.


Som ni ser är det mer än dom 2,54 cm som skyddet får gå utanför kroppen.

Här tycker jag det är ett större problem än för Elitseriemålvakterna. Då om man från 11-13 års ålder beroende på hur mycket man växer på längden plötsligt blir väldigt mycket större än målvakter med mindre längd och än man kanske kommer vara då man köper nästa kombinat så är det ju en "falsk" trygghet man lär sig spela med.

Om man plötsligt sen efter 2-3 säsonger köper ett kombinat som är mer anpassat i storlek så kan det ju bli en rätt stor skillnad när skyddet kanske håller sig inom dom 2,54 cm istället för upp mot 10 cm. Jag förstår ju alla unga målvakter som vill köpa stora skydd för att täcka så mycket som möjligt. Men kanske lurar ni er själva lite?

Eller vad tror ni?

Vill tacka Nichlas som ställde upp och vara kombinatmodell.

Vi hörs!

Är det alltid bra att täcka skott?

Täcka skott?

Är det alltid bra när forwards och backar täcker skott?

Det är ju självklart upp till var och en att avgöra vad man tycker. Men det skapar ju "nya" lägen. För när skottet täcks så är ju spelaren som täcker skottet i skottlinjen och målvakten ser antagligen inte pucken. Sen trillar ju pucken ned någonstans och där skapas ju ett nytt läge att ta skott. Då kanske målvakten inte har pucken längre.

Som målvakt är det ju svårt behålla fokus på pucken ju fler spelare som är mellan dig och skytten. Så har du en motståndare som täcker dig, en back som försöker markera och ta bort honom. Sen en forward som ska täcka backskottet som du tar 100 gånger av 100 om du ser den hela vägen. Men nu har du plötsligt tre spelare mellan dig och pucken. Då blir det ju väldigt svårt att se pucken.


Foto Michael Lantz

Nu tar pucken på din forward och stoppar upp och hamnar tre meter i sidled från där den sköts. Där motståndarnas center står och får läge mitt i slottet. Då gäller det att du har haft fokus på pucken, annars blir det svårt hinna med.

Så är det alltid bra att täcka skott?

Speciellt med tanke på hur lite yta en utespelare behöver täcka då en back skjuter för att täcka hela målet. Boxen är ju väldigt liten ute från blå linjen. Ofta slänger sig spelarna och täcker skott, då täcker han ju i stort sett hela kortsargen. Så skott som skulle gått långt utanför kan istället halvträffa och hamna hos en annan motståndare som har fritt läge.

Är man som forward som ska täcka skott i pucklinjen så kan man oftast täcka bort skottet stående.

Hur tycker du som målvakt ska forwards försöka täcka bort alla skott?

Daniel Laitinen


Vi hörs!