lördag 4 augusti 2012

Intervju med Nashvilles Magnus Hellberg

En målvakt det ska bli spännande att följa i vinter är ju Magnus Hellberg som skrivit på för Nashville. Eftersom Anders Lindbäck lämnat Nashville så ökar ju Magnus chanser att få spela NHL. Nashville har ju Pekka Rinne som ohotad etta och behöver en backup. Den platsen ska Magnus tävla om, vore ju grymt kul om han knep den! Även om jag tror AHL ligger närmast tillhands för Magnus.

Jag hörde lite med Magnus om hur tankarna gick och går.

Vad var det som gjorde du valde Nashville framför Frölunda i år?

Det var ett väldigt svårt beslut men det hade först och främst med målvaktssituationen i Frölunda att göra. Fick stå i skuggan bakom Andersen förra säsongen och vid tillfället jag var tvungen att ta beslutet var han fortfarande kvar i Frölunda. Jag vill spela mycket matcher och det kommer jag få göra i Milwaukee. Nashville visade även väldigt tydligt att dom vill satsa på mig och har en plan dom närmsta åren för min utveckling, så det känns som rätt beslut även fast jag trivdes väldigt bra i Frölunda.

Hade Anders Lindbäcks val att lämna betydelse för ditt beslut?

Nej faktiskt inte, det är klart att hans flytt öppnar upp för mig på sikt men det var inget jag vägde in i mitt beslut.

Har du pratat med något med Anders om Nashville och hur det varit att spela där?

Nej det har jag inte gjort!

Hur var det att vara på precamp med Nashville, berätta lite hur det går till? Hur gick det för dig där?

Det är grymt roligt! Men fruktansvärt varmt.. haha. Campen är väldigt bra för att få en uppfattning hur organisationen fungerar och vad dom förväntar sig av en och allt som har med det att göra. Man träffar coacher, alla andra grabbar som är draftade och även många som kommer vara ens lagkamrater nästa år. Man går på is, fys, team building, olika föreläsningar om kost, doping, mediaträning etc. Allt för att förbereda en för att ta ett till steg i sin utveckling. För egen del gick det bra, förbättrade mig på alla tester från förra året så jag är nöjd!

Vad är ditt mål inför säsongen som kommer?

Jag har många delmål/mål men mitt största mål är att få spela mycket matcher. Det är prio 1 för att utvecklas. Det kommer vara tuff konkurrens om första spaden men jag är redo för utmaningen!

Hur känns det att skriva på sitt första NHL kontrakt? Att göra sig redo flytta ifrån Sverige?

Det känns fantastiskt roligt, en speciell känsla. Det är en dröm som gått i uppfyllese helt klart. Nästan varje unge som börjar spela hockey har haft samma dröm så det är få förunnat. Nu har man fått en chans att visa vad man går för, så det är nu allting börjar kan man säga!

Fick du några tips eller synpunkter på saker du ska tänka på och nöta extra inför säsongen i NHL/AHL?

Ja många saker, det är ett helt annat spel där borta. Haft en bra dialog med Mitch Korn om vad jag måste förbättra. Spelet med klubban är den största skillnaden kontra Sverige/USA,Canada skulle jag säga. Så det är något jag kommer träna mycket på framöver. Även returkontroll, att kunna styra returerna mer till hörnen istället för rakt fram för dom hugger direkt framför mål där borta.

Vad blir det för utrustning nästa säsong? Kör du vidare med Reebok? Hur gör du då du väljer utrustning? Vad är viktigt för dig?

Jag kör vidare med Reebok! Är nöjd med dom och vet vad jag får för något. Jag tycker man ska välja något som man känner sig trygg i, och nu har jag kört reebok i några år så jag fortsätter på det spåret. Det viktiga för mig är att grejerna sitter bra, inte hindrar min rörlighet och att dom skyddar bra. Beror även på vad man kör för spelstil, jag gillar "butterfly stilen" så jag kör ex. med hårda benskydd som ger bra stabilitet och ett brett V.

Hur ser sommarträningsupplägget ut? Vad fokuserar du extra på?

Jag kör samma upplägg med Micce Andreason som dom senaste åren. Vi utvecklar övningarna hela tiden och hittar på nya saker som gynnar en på isen. Vi har mycket fokus på först och främst bål, ben och explosivitet. Kör även mycket själv och det blir en hel del tennis under sommaren också!

Vad är intrycket av dina nya hemstad Nashville?

Det är en mysig stad men sköna människor. En musikstad där man får höra mycket country musik, haha. Fick även uppleva värmen under campen. Runt 45 grader varje dag med en luftfuktighet som gjorde att det kändes som 80! Men mina intryck är väldigt bra.

Vem kommer lacka din mask och vad blir motivet?

Det blir David Gunnarsson som lackar den, körde faktiskt ner till honom igår och snacka design och hälsa på. Han gör ett grymt bra jobb! Det blir en blandning av Nashville/Milwaukee och Pelle Svanslös kommer självklart finnas med på masken! Mer kan jag inte avslöja! haha

Magnus är ju förberedd och inställd på spel i AHL. NHL blir en bonus om det går så bra. Det känns ju som att Magnus tagit ett väl genomtänkt beslut. Att han valde Nashville för att få spela mycket vilket han verkar komma få fast då i Milwaukee. Att spela matcher är ju a och o för en målvakt då den mesta utvecklingen sker då du spelar match.

Tackar Magnus som tog sig tid svara på mina frågor.

Vi hörs!

Målsättning eller dröm?

Att ha mål, både långsiktika och kortsiktiga tycker jag är väldigt bra. Men det är också viktigt inte blanda ihop mål och drömmar.

Målsättningar och drömmar två olika saker som ibland blandas ihop. En hockeyspelares dröm är ju NHL och alla är till en början övertygade om att de kommer spela där! En dröm kan också vara att spela i favoritlaget, kommer med i TV pucken, elitserien och i landslaget. Drömmar är viktiga att ha men de är oftast luddiga och du får inga direkta bevis på om du är på rätt eller fel väg. Därför är det viktigt med målsättningar, de hjälper dig att närma dig dina drömmar!

Med målsättningar menar jag saker du kan mäta att du klarar eller har förbättrat. Du skall sätta upp målsättningar som du själv kan påverka. Målsättningarna skall vara rimliga och vara kortsiktiga så om du tränar rätt kommer du att lyckas med målsättningen. När du nått din målsättning sätter du upp en ny och tar dig ann den utmaningen. På det sättet kommer du hela tiden att utvecklas och känna att du blir bättre. När du märker att du klarar dina målsättningar kommer du att få energi, självförtroende och mer motivation att jobba mot nästa målsättning. Men sätt inte för många målsättningar samtidigt jobba med en eller två åt gången. Jag säger ju att du ska ha kortsiktiga målsättningar, men jag tycker även du kan ha en eller två långsiktiga som du anpassar dom kortsiktiga efter.

Du kanske vill öka 10 kg i muskler. Men ha inte det som enda målsättning då, utan dela upp den i fem små målsättningar med mål att nå huvudmålet. Så att inte din målsättning tar för lång tid att uppnå.

Känslan när du har klarat av något, att sedan "bocka av" det och gå vidare mot nästa målsättning är något som du kommer bli mentalt stärkt av!

Vi hörs!

fredag 3 augusti 2012

Mental nollställning och att gå vidare

Jag får en hel del frågor om hur man går vidare efter en dålig prestation på isen. Hur gör jag för att inte fastna i dåliga tankar, för att inte sätta onödig press på mig själv. Fastnar du i negativa tankar och på så vis kanske får dåligt kroppsspråk så kommer ju både dina med och motspelare lägga märke till det. Vilket gör dina medspelare osäkra på dig som målvakt och det kommer påverka hela ditt lags spel. Samtidigt som det gör motspelarna extra självförtroende och energi. Så det är viktigt att kunna nollställa sig efter en dålig prestation på isen och att börja om. Att se frammåt och inte bakåt.

Väldigt mycket av dom signaler du signalerar ut till din omvärld är du inte medveten om och det är din självbild (hur du ser på dig själv) som bestämmer vad du sänder ut. Det betyder att din självbild också avgör vad andra känner och tänker om dig. Som målvakt tycker jag att det är viktigt att träna mentalt för att kunna sända ut bra signaler till med och motspelare. Att kunna "nollställa" sig efter en mindre bra prestation och med bra kroppsspråk sända ut bra signaler. Det är också viktigt att lära sig att gå vidare och inte älta misstag eller att trycka ned sig själv efter ett misstag.

Du som är målvakt måste själv hitta sätt att jobba med dina tankar. Det är du som bygger upp ditt självförtroende och det är i ditt huvud som du måste lära dig att jobba i nuet och hitta motivation för din träning. Men det bästa av allt – när du blivit duktig att hantera dina tankar kommer du rent allmänt att må bättre och även kunna behärska nervösa situationer i vardagslivet på ett bättre sätt. Men som i allt annat inom idrotten – du måste träna! Det som är bra med mentalträning är att du kan träna dig var som helst och när som helst!

Se till att du inte har negativta tankar om dig själv! Om dina kompisar sa de saker till dig som du ibland tänker skulle du inte vilja vara med de kompisarna! Träna på att tänka glada, positiva tankar som gör att du mår bra i umgänget med dig själv. Kan du lära dig att tänka bra tankar om dig själv och att snabbt slå bort negativa tankar kommer du ha lättare att komma igen och komma tillbaka till ditt bra spel på isen.

Trivs du med dig själv och vågar tro på dig själv och din prestation, har du helt andra förutsättningar att vara lugn när det hettar till i en match. Du känner dig själv bättre och vet hur du kommer att reagera för den stress och press du kommer att utsättas för. Därför kommer du också att kunna hantera den bättre. Om du lär dig att det är skillnad på dig som person och din prestation när du misslyckas och kan inse att det inte är dig som person det är fel på, utan det är fel på din prestation. Lär du dig det så kommer du att övervinna dina misslyckanden. Försök och våga försöka igen och igen, till du klarar av det!

Jag är ju ingen mentalcoach och har fått googla en hel del för att skriva detta inlägg. Jag har inga jätte bra tips eller övningar på HUR du ska göra för att "nollställa" dig vid jobbiga situationer. Visst har jag tankar och ideér men då jag inte vet att dom är bra för alla eller dom rätta så håller jag dom för mig själv. Däremot så uppmanar jag er att prova er fram. Prova med olika metoder och tankesätt för att lära er att nollställa och börja om mentalt. För som jag skrev här uppe så går det ju att träna överallt hela tiden och lär du dig det så kommer du ha nytta av det även utanför isen!!

Vi hörs!

torsdag 2 augusti 2012

Intervju med Modos Mattias Ritola

Sommarintervjuerna fortsätter idag med Modos Mattias Ritola.

Hur mycket jobbar ni forwards i Modo ihop med målvakterna på och utanför isen för att få tips på hur man ska skjuta för att göra mål?

Våran målvaktstränare ger oss ganska mycket tips och han håller koll på dom andra lagens målvakter så vi är väl informerade inför varje match.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring anfallspelet och avsluten?

Se nr 1 

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje? 

Jag tror att det är en mycket bra ide. Det kommer bli mera Nordamerikanskt stuk på spelet och det kommer nog bli lite mera att göra för målvakterna.

Hur tror du det påverkar dig som forward?

Se nr 3. 

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Chris Osgood

Har ni i Modo förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Målvakterna och backarna tränar mycket för att hitta och förstå varandra.

Vem är Modos mest fåfänga spelare? Motivera gärna. 

Morten Madsen!!

Vem är slarvigast i Modo? Motivera gärna

Jonas Ahnelöv

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Jonas Ahnelöv

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Tycker allt är bra som det är!

Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på?

Victor Fasth när han spelade här.

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Vet faktiskt inte, men Daniel Larsson kan glappa lite väl mycket ibland!

Vilken back är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Jonas Frögren.

Tackar Mattias som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Nya mållinjer

Nu på försäsongen skall ju Svenskhockey prova på nya regler. Eller förlängdamållinjen skall flyttas bak 70 cm. Vilket kommer innebära en hel massa mer isyta framför målet som kommer förändra backarnas vardag i vinter om förslaget går igenom.

Men det kommer ju även innebära att området bakom mål förminskas. Vilket kan innebära att målvakternas jobb blir lite enklare. OM det innebär mindre spel bakom mål så är det mindre instick, och spel bakom mål. Något som ju är rätt jobbigt som målvakt.

Dock kommer ju också vinklarna förändras för målvakterna och det kommer finnas fler ställen att skjuta för mål på. Målvakterna kommer få nöta och träna in dom här nya vinklarna och det kan säkert hända ett och annat billigt mål trillar in på försäsongen.

Men det kan ju vara rätt knepigt till att börja med. Har du stått i mål i 10-20 år och helt plötsligt ändras förutsättningarna. Alla dina riktmärken du har gäller inte längre och ryggmärgsbeteenden måste ändras.

Saken är ju att även målvakter som spelar i lägre divisioner kommer drabbas om dom spelar på samma rinkar där det spelas allsvenskt och elitseriehockey. Där kommer det ju bli problem om du spelar hälften av matcherna med dom nya linjerna och hälften med dom gamla. Då kan nog målvakterna komma fel då och då.

Jag tycker det är roligt att det provas på nya regler och att det görs små förändringar för att försöka få till roligare och mer offensiv hockey.

Nu får vi vänta och se hur det förändrar och vad det innebär.

Vi hörs!

onsdag 1 augusti 2012

Vinnaren Valentina tävlingen dragen

Då har jag dragit vinnaren i tävlingen där Valentinas klubba, keps och mössa lottades ut.

Jag gick in på den här sidan. Skrev in att jag ville dra ett nummer av 39 och drog som ni ser på bilden endan nr 5. Femte kommentaren lämnade Alice Pantzar som med andra ord vunnit tävlingen och det lilla paketet.



Grattis Alice och tack alla ni som deltog!

Behöver en adress till dig nu Alice så jag kan skicka vinsten!

Vi hörs!

Intervju med HV71 Oscar Sundh

I min sommarintervjuserie har turen kommit till en till HV spelare. Denna gång forwarden Oscar Sundh som varit snäll och svarat på mina frågor.

Hur mycket jobbar ni forwards i HV ihop med målvakterna på och utanför isen för att få tips på hur man ska skjuta för att göra mål?

Det är lite olika från spelare till spelare. Personligen brukar jag fråga våra målvakter en del om t.ex det laget vi ska möta i nästa matchs målvakter.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring anfallspelet och avsluten?

Thomas Högberg som vi hade i HV förra året har hjälpt mig med väldigt mycket tips, tricks och andra grejer som är bra att tänka på.

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Har inte tänkt något på det. Förhoppningsvis ger det ett mer underhållande spel. Blir spännande att testa på försäsongen.

Hur tror du det påverkar dig som forward? 

Vet inte riktigt. Kanske att att det blir lättare att ta sig in på mål med och utan puck istället för att hamna bakom förlängda mållinjen.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Stefan Liv! Alltid bäst när det gällde, grym vinnarskalle! 

Har ni i HV förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Ja. Framförallt lite hur backar och målvakt snackar när sådana situationer uppstår.

Vem är HV:s mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

Hmm svårt nu när vi inte har Andreas Falk kvar. Men jag tycker nog att Per Ledin spenderar en hel del tid framför spegeln.

Vem är slarvigast i HV? Motivera gärna.

Mikko Luoma. Verkar att ha mycket i sin skalle för han glömmer ofta bort saker haha.

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Per Ledin. Är väldigt intresserad av utrustning och klubbor. Framförallt designen på klubbor.

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande?

Bort med nationalsången!!

Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på?

Gustaf Wesslau

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Vet inte om det är någon som håller på med sånt, är så svårt att höra vad de säger bakom maskerna.

Vilken back är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Har problem med Mattias Karlsson. Han är stor och stark och är bra på att ligga på rätt sida!

Håller med Osvar om nationalsången. Dags att fimpa den helt i alla arenor tycker jag!

Tackar Oscar som tog sig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!

Intervju med Malmös Pontus Sjögren

Idag kommer en intervju med Malmös Pontus Sjögren som gjorde en bra säsong förra året och det ska bli spännande att se hur hans andra säsong i Malmö kommer bli.

En säsong i Malmö avklarad hur ser du på din egen instats under förra säsongen?

För min egen del så är jag nöjd med förra säsongen. Jag tycker jag utvecklats mycket tekniskt och fysiskt och flera pusselbitar ramlade på plats. Sen var det extra kul att få utmärkelsen "årets spelare" av fansen. Det är ett kvitto på att man gjort något bra. Men jag kan man inte vara helt nöjd eftersom vi som lag inte nådde vårt uppsatta mål.

Vad är ditt mål inför kommande säsong?

Mitt mål med nästa säsong är att utvecklas ännu mer och bygga vidare på det jag och Kribba jobbade med förra året. Sen självklart hjälpa laget att ta ytterligare kliv.

Under sommaren hur kör du din fys? Med laget? Eller ensam? Kör ni med fystränaren eller mv-tränaren?

Jag har kört hela med laget hela sommaren. Men sen kör även jag och Kribba två extra pass i veckan med fokus på målvaktsfys (mycket bål och balans).

Hur mycket är ni målvakter och målvaktstränaren inlbandade i taktik i försvarsspelet?

Vi är mycket inblandade i vårt försvarsspel, med allt från hur vi stoppar puck bakom mål, 2-1 lägen, boxplay mm.

Hur tror du den nya regeln med bakflyttad mållinje kommer påverka dig som målvakt?

Svårt att säga, men det kommer generera i nya vinklar vilket kommer leda till att skytten får bättre vinklar och kan skjuta mer. Det ska bli spännande att se.

Kör du vidare med Reebok i år? Vilka modeller har du?

Jag kommer köra vidare med Reebok (P4), har spelat med Reebok hela karriären och är väldigt nöjd.

Vem lackar din mask och vad blir årets motiv?

David Gunnarsson kommer lacka min mask. Jag tycker vi har grymt snygg logga så det kommer bli en stilren design med fokus på Redhawks loggan.

Vilken forward i allsvenskan är jobbigast att möta?

Svårt att säga, jag tycker allsvenskan blir bättre och bättre för varje år som går med många bra spelare. Otroligt stor skillnad sedan jag spelade allsvenskan i Huddinge. Jag har faktiskt ingen mardröms forward.

Hur mycket och ofta jobbar ni ihop med eran mv-tränare i Malmö?

Jag och Kribba jobbar varje dag, vi brukar gå ut på is 30 minuter innan laget går på is med 1-2 skyttar och slipa detaljer. Sen tittar vi även mycket video.

En fördel som många lag har framför våra två Stockholmslag är ju att dom verkar ha snudd på hur mycket istid dom vill. Varken Djurgården eller AIK har ju 30 minuter extra istid över varje dag så målvakterna kan köra med målvaktstränaren det får dom baka in under vanliga ispasset.

En sak jag tror många junior och ungdomslag missar är just att blanda in målvakterna och målvaktstränaren i jobbet kring försvarsspelet. Prata igenom boxplay, när ska backen täcka skott, 2 mot 1, 3 mot 2. Att ha en plan där målvakten är inblandad och inte "bara" ska stoppa puckar.

Tackar Pontus som tog sig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!

tisdag 31 juli 2012

Intervju med Linköpings Andreas Jämtin

Fortsätter min sommarintervjuserie med Linköpings Andreas Jämtin.

Hur mycket jobbar ni forwards i LHC ihop med målvakterna på och utanför isen för att få tips på hur man ska skjuta för att göra mål?

Mycket mer nu än om man gemför med för 2 år sen.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring anfallspelet och avsluten? 

Till viss del, framför allt dom tekniska detaljerna,vilka lägen som är svårt för målvakten att hantera

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Har inte fått någon uppfattning om de eftersom vi inte gått på is än

Hur tror du det påverkar dig som forward?

Svårt att veta just nu...

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Stefan Liv

Har ni i LHC förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Jag tror de.Den kommunikationen har främst backar & målvakter...

Vem är LHC:s mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

Vet ej..

Vem är slarvigast i LHC? Motivera gärna 

Dem flesta har rätt bra ordning på sina prylar...

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Niké Hävelid, han är inte prygalen men väldigt noggrann när de gäller sin utrustning & vilka märken på utrustning som passar just han..

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande? 

Fler Lag i elitserien..typ Dif Leksand Malmö skulle få mycke publik på matcherna

Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på?

...ingen ;)... 

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Aldrig hört någon målvakt som gjort de

Vilken back är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Jonas Frögren är duktig längst sargerna

Andreas Jämtin spelaren som 11 lags supportrar hatar men alla skulle vilja ha i sitt lag. Det är en av väldigt få saker som kan vara bra med att DIF åkt ut. Jag kan följa Elitserien utan en massa hatobjekt eller nära på hjärtstillestånd.

Skönt svar på frågan vilken målis som är svårats göra mål på. Även om Herr Jämtins 16 mål på 53 matcher kanske vittnar om att några av målvakterna var lite knepiga att överlista. Eller, Andreas? ;-)

Tackar Andreas som tog sig tid svara på mina frågor.

Vi hörs!

Intervju med Djurgårdens Adam Reideborn

Idag kör vi en till intervju med Djurgårdens nya målvakt Adam Reideborn. Idag är det sommarintervjun som Adam fått svara på.

Hur mycket jobbar ni målvakter i DIF ihop med backarna på och utanför isen för att styra upp och bestämma hur erat försvar ska spelas? (Lite svårt svara på för dig som är helt ny, men hur har det varit i Almtuna?)

Det är väl mest på träningarna som man försöker hitta ett bra samarbete mellan målvakt och backar. Om man märker att det blir missförstånd på isen i vissa situationer så får man ta tag i det och sätta sig ner och snacka efter träningen. Man vet ju vad som bestämts av tränarna så det är inte så att man hittar på en massa egna saker tillsammans med backarna, men ibland så krävs det att man bestämmer hur man ska göra i t.ex. 2mot1 lägen för att underlätta när matcherna drar igång.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring försvarspelet också?

För att försvarsspelet ska fungera så bra som möjligt krävs det att målvaktstränaren och tränaren samarbetar med backarna och målvakterna och kommer fram till hur man ska forma försvarsspelet. Jag tycker en bra målvaktstränare ska vara delaktig i så mycket som möjligt i ett lag.

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttad mållinje?

Jag vet inte riktigt vad jag ska tro om det än, ser dock ingen anledning till varför vi inte ska ha samma rinkmått som i Nordamerika. Jag skulle hellre sett att vi gick den vägen istället för att hitta på nåt eget. Men jag ger det gärna en chans.

Hur tror du det påverkar dig som målvakt?

Det ska väl inte påverka mig så speciellt mycket så länge målet är lika stort. Men det känns som att man kommer få mer tid på sig när man stoppar pucken bakom mål och så, så det kan ju bli rätt skönt. Haha i alla fall för mig som är lite halvknackig på det.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Det året när jag spelade och tränade ihop med PW och Hellberg känner jag var ett viktigt år för mig, fick höra mycket om vad som krävdes då och hur det är att spela på den nivån. Framförallt PW som hade gjort det bra i kvalserien med Almtuna året innan, hade många råd som han delade med sig av.

Har ni i DIF/Almtuna förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

För mig är det väldigt viktigt att backarna kommunicerar på isen i dom lägena. Det underlättar mycket om man snackar med backarna och bestämmer hur man ska göra. I Almtuna bestämde vi att dom skulle skrika ”släpp” eller ”spela”, bara såna korta ord gör att det blir lätt att ta ett beslut.

Vem är DIF:s mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

David Lidström känns solklar på den frågan, perfekt frisyr och alltid stiligt klädd. Men man har märkt att den där perfekta frisyren kräver en del arbete. Han står alltid i spegeln några minuter för länge, så det är ingen ovanlighet att man får vänta på honom när man ska äta efter träningarna.

Vem är slarvigast i DIF? Motivera gärna

Vet inte om jag märkt av nån som är speciellt slarvig, det är fortfarande ingen som kommit sent till nån träning eller som gjort nånting som jag lagt märke till. Fortfarande ingen som vågat göra nåt misstag än, men när säsongen börjar tror jag nog man kommer märka ganska snabbt vilka som är slarviga.

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Det är förvånansvärt många som bryr sig mycket om hur grejorna ser ut, framförallt bland unga lirarna. Ändå känns Sörensen given. Tog absolut längst tid på sig att välja ut nya prylarna och valde dessutom att köra på vita skridskor, det säger väl allt.

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller
liknande?


Jag har absolut ingen åsikt om sånt än, är för orutinerad på den här nivån för att känna vad som behöver förändras. Jag tycker att det är bra som det är, i alla fall för tillfället. Ställ samma fråga om några år så kanske jag har fått mig en uppfattning om det.

Vilken målvakt i Elitserien vinner räddningsprocentligan i vinter tror du?

Det känns som att Elitserien tappat många av toppmålvakterna från förra säsongen, men det finns ju fortfarande många bra målvakter kvar. Jag tror absolut att Wesslau har stabiliteten för att ligga i toppen i år igen. Sen tror jag att Alsenfent i MODO kommer kliva upp och göra en riktigt bra säsong.

Vilka forwards snackar mest och försöker med trashtalk i Allsvenskan?

Alla lag har någon som har i uppgift att psyka och sådär, men det är ju en del av spelet så det är bara att vänja sig. Kollar i Malmö märkte jag hade en del att säga på isen haha, och så hade vi Gråhns i Almtuna som ville vara delaktig i det mesta och bråka lite här och där. Men det är bara roligt.

Vilken forward är jobbigast möta i ett friläge och varför?

Hade alltid stora problem med Johner när han spelade i Tingsryd, bra klubbteknink och riktigt kylig. Så det känns ju lite skönt att ha honom i samma lag nu. Nån annan man inte vill ge så många öppna lägen är Aulin, har hittar lätt luckor på målvakterna och har ett snabbt skott, värligt lurig.

måndag 30 juli 2012

Intervju med AIK:s Christopher Aspenqvist

Mina sommarintervjuer fortsätter idag med AIK:s Christopher Aspeqvist.

Hur mycket jobbar ni backar i AIK ihop med målvakterna på och utanför isen för att styra upp och bestämma hur erat försvar ska spelas?

1&2. utanför är de väl mest att vi har suttit och kollat på sekvenser från matcher där vi backar och målvakter sitter tillsammans med målvaktstränare och backtränare och diskuterar hur vi kan och ska agera. På isen så bestämde vi med målvakterna hur vi skulle agera i tex 2 mot 1 och 3 mot 2 situationer så att de inte skulle bli några missförstånd.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring försvarspelet också?

Se ovan

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Låter som en bra idé, kommer säkert bli ett roligare anfallspel med fler målchanser.

Hur tror du det påverkar dig som back?

Zonen blir ju större och det blir större yta att försvara, speciellt i boxplay. forwards kommer säkert gå in mer rakt på mål eftersom det inte finns så jättestora ytor bakom vilket skapar mkt mer situationer framför mål där vi backar får jobba.

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Självklart Viktor Fasth.

Har ni i AIK förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Inga speciella varianter mer än att visa sig i hörnen så att dom kan spela ut fort och att verkligen kommunicera och hjälpa dom så att de vet vad de ska göra när det kommer dumpar.

Vem är AIK:s mest fåfänga spelare? Motivera gärna. 

Måste vara David Lillieström! han har alltid en bra hårdag:) gillar att spegla sig i mobilen elr i fönster!

Vem är slarvigast i AIK? Motivera gärna

Svårt att säga! Salmonsson förra året, vet inte om han glömde eller inte hade några löparskor till matcherna men han använde alltid någon annans.

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Nemeth var väldigt noga med sina skridskor kommer jag ihåg, tror han slipade till varje träning och match och bytte till nya skridskosnören hela tiden :)

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande? 

Nu är det här med flyttad mållinje en bra idé men sen kanske man kan kopiera NHL med liten rink och ännu större anfallszoner. Tror det skulle bli roligare att titta på och det skulle gå fortare.

Vilken målvakt i Elitserien är svårast att göra mål på?

Jag mötte ju Viktor Fasth varje dag och där satte jag inte många puckar kan jag säga!

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk? 

Har ingen aning faktiskt, brukar inte vara vid motståndarmålvakten!

Vilken forward är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Anders Söderberg är svår tycker jag för att han är så liten, teknisk och kvick i sidled, svårt att få fast han. Man kan inte gå på för hårt för då hamnar man uppe på läktarn.

Christopher är ju som många andra spelare inne på att krympa rinken, och visst skulle det ge snabbare hockey. Svårt säga emot honom att den målvakt det är svårast göra mål på är Viktor Fasth. Hörde en del roliga storys om hur han och Markus Svensson tävlade mot varandra på träningarna i antal insläppta mål men att dom fick sluta med det då Stefan Persson blev utskälld om han missade en offcide under övningarna... Det är vinnarskallar det!

Tackar Christopher som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

Intervju med Skellefteås Joacim Eriksson

En av förra säsongens små överraskningar var för mig i alla fall att Joacim Eriksson helt tog över som etta i Skellefteå. Han gjorde i mina ögon en riktigt bra säsong men en liten dipp som tyvärr kom i slutspelet. Eller så var Brynäs helt enkelt för bra i finalen.

Här kommer en intervju med just Jocke!

Stora genombrottet förra året. Hur ser du tillbaka på din säsong och hur känns det med lite perspektiv?

Jag tyckte att det kändes väldigt bra förra året och jag är nöjd med hur det gick för mig, men slutet på slutspelet blev ju inte riktigt som man ville tyvärr.

I mina ögon tappade du lite av formen och det superfina spelet ju längre slutspelet gick. Känner du så själv? Vad tror du det berodde på om du känner så?

Ja tyckte också det gick sämre i slutet men samtidigt möter man ju bättre lag ju längre man kommer i slutspelet.

Vad är ditt personliga mål inför denna säsong?

Mitt personliga mål är att få spela så mycket som möjligt och ta ytterligare steg i min utveckling.

Blir det Skellefteå eller finna chansen du försvinner till NHL? Hur går dina tankar kring NHL och åka över?

Japp det blir Skellefteå den här säsongen. När jag tänker på NHL så vill jag verkligen känna mig redo för att åka över innan jag gör det.

Kör du vidare med Reebok eller byter du märke? Vilka modeller på skydden blir det?

Jag kommer fortsätta med Reebok och kommer fortsätta använda p4 utrustning.

Vem lackar din mask och vad blir motive? Är du mycket involverad i vad för motiv det blir?

Daveart lackar min mask och det kommer vara min vän som gick bort för två år sedan och en skyddsängel. Jag brukar få bestämma ena sidan själv sen brukar jag även ge honom lite fria händer.

Publicerat med tillstånd av DAVEART.com


The story
David about the design:

It was extra special to create this artwork for Joacim Eriksson, it is a tribute to his childhood friend that he lost two years ago. Thank you Joacim for giving me your trust to create this special tribute.

The whole design is created in a worthy and classic style, and I worked a lot with all the details.

Kan du känner att pressen på dig är lite större inför denna säsong då du förväntas vara etta (antar jag) och att fansen vill se samma grymma spel som förra säsongen?

Nej jag känner inte mer press nu än vad det var under förra året. Det kommer bli tufft om första spaden så jag kommer kriga stenhårt varje dag.

Hur tror du topp tre i räddningsprocent kommer se ut när serien är slut?

Svårt att säga men jag hoppas att jag är med där. Gerber Daniel Larsson och Wesslau.

Vilka detaljer kommer du nöta extra på i början av issäsongen? Något speciellt du vill nöta in?

Skridskoåkning och träna på att bli lite mer explosiv.

Ska bli roligt och spännande följa Jocke och se om han kan leverera en lika fin säsong som förra och om han kan hålla den fina formen hela vägen? Jag tror ju också Jocke kommer få prova på landslagsspel lite denna säsong.

Tackar Jocke som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!

söndag 29 juli 2012

Sommargäst Kristoffer Martin

Idag har turen kommit till Malmö Redhawks målvaktstränare Kristoffer Martin att gästblogga. Här nedanför kommer hans inlägg.

Tankar om press och att leverera. 

Om vi börjar med det pågående världsmästerkapet har vi Viktor Fasth som gjorde ett fantastiskt bra VM förra året och nu när han blivit ett ganska självklart val kanske det inte gått så bra som vi alla hoppats på. Fredrik Andersen som har haft en grymt bra säsong i Frölunda har också haft det tungt nu i VM.
Det är inte lika lätt att leverera och att klara av pressen när förväntningarna är så stora.
Därför är det intressant att se hur Joakim Eriksson, Daniel Bellissimo och Erik Hanses kommer att klara av deras andra säsong i Elitserien och Allsvenskan efter att ha haft grymt bra första år.
Sen har vi dem som haft en bra första säsong men som nu vill ta steget vidare till NHL, vilket jag personligen kan tycka är lite tidigt. Jag tänker framförallt på Johan Gustavsson, Niklas Svedberg men även Fredrik Andersen tror jag hade mått bra av att spela ett år till i Elitserien.
Om vi ska prata om mer förväntningar tror jag att det är lika tufft att åka till NHL och att leverera som att komma tillbaka från NHL till Sverige. Mikael Tellkvist, Gustav Wesslau, Hannu Toivonen, Daniel Larsson och Johan Holmqvist är alla duktiga målvakter som har kommit tillbaka från Nordamerika men haft det tungt första åren i Sverige. Nu tycker jag att alla dem är fantastiskt duktiga målvakter och jag är helt säker på att dem kommer ta sig tillbaka till samma nivå igen. Pressen och förväntningar på sig själv och utifrån kan ha varit för höga när dem kommer tillbaka till svensk hockey.
Man ska alltså inte glömma att pressen och förväntningarna på målvakterna är alltid stor!
Kristoffer Martín
Målvaktstränare
Malmö Redhawks

Tackar Kristoffer som tog sig tid skriva ett inlägg till bloggen!

Vi hörs!






Intervju med Djurgårdens Christian "Fimpen" Eklund

Idag kommer en intervju med en av mina absoluta favoritspelare. Djurgårdens Christian Eklund. En äkta Djurgårdare och en äkta järnkamin. Minns ett derby förra säsongen då han i samma boxplay täckte tre raka skott. Innan han åkte och bytte. En äkta Djurgårdshjälte!

Hur mycket jobbar ni forwards i DIF ihop med målvakterna på och utanför isen för att få tips på hur man ska skjuta för att göra mål?

Vi pratar med varandra ibland på värmnigen och innan match för att få lite tips om svagheter m.m.

Är målvaktstränaren inblandad i jobbet kring anfallspelet och avsluten?

ja vi har videogenomgångar ibland och får info hela tiden på hur man gör mål på bästa sätt

Vad tror du om det nya förslaget med bakåflyttat mållinje?

Vore kul att testa, tror anfallspelet kan bli roligare

Hur tror du det påverkar dig som forward?

Får mer ytor framför mål. mer skottvinklar

Vilken är den bästa målvakt du spelat ihop med?

Marty Turco

Har ni i DIF förutbestämda "varianter" hur målvakten ska stoppa och spela pucken vid dumpins?

Vissa år har vi haft det

Vem är DIF:s mest fåfänga spelare? Motivera gärna.

Vet inte detta år med tanke på att det är så många nya :)

Vem är slarvigast i DIF? Motivera gärna

Någon av juniorerna, brukar se förjävligt ut i köket när dom varit där :)

Vem är den största prylgalningen med utrustning och klubbor? Motivera gärna.

Målvakterna brukar alltid va mest prylgalna, sitter i timmar och fixar med grejerna innan säsong

Vilka förändringar tycker du skulle till i Svensk hockey? Regler eller serieindelningar eller liknande? 

Mindre rink

Vilken målvakt i Elitserien var svårast att göra mål på?

Viktor Fasth

Vilka målvakter snackar mest och försöker med trashtalk?

Norrena försöker.

Vilken back är jobbigast möte i sarghörnet och varför?

Tyckte ronnie pettersson var jobbigast att möta i hörnet när han lira, han nådde överallt med sin klubba och låg alltid rätt

Ronnie Pettersson en klart underskattad back som jag gärna fått tillbaka i Djurgården. Alltid rätt alltid med!

Tackar Fimpen som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!