lördag 10 november 2012

Lite mer OnePad och SMS

Jag får en hel del frågor om SMS och One Pad på min Facebooksida och via mail. Målvakter som undrar vilken som är bäst, eller när man ska använda vilken och hur man gör.

Mycket frågor kring dessa två ställningar/räddningar. Jag har ju skrivit om det en gång tidigare men ska göra ett försök till att hjälpa till. Självklart är det här mina tankar och idéer och inget facit eller rätt och fel.

Ska börja med att svara på några av frågorna jag fått.

När ska jag använda OnePad?

Jag tycker OnePad är bra när pucken spelas ute i vinkeln eller vid inbrytningar då spelaren kommer åkande mot dig i vinkeln. Framifrån målet. Att då går från stående ner i OnePad gör att du täcker lika bra och även är bra med på att trycka dig ned i butterfly och följa med spelaren vid inbrytningen. OnePad kan även användas utan att du sitter intill stolpen vid inbrytningar. Du kan även använda den då du står en bit ut i målgården. Som ni Ser Edvin på bilden här nedan. En liten bit ut från stolpen, blicken på pucken redo att trycka sig i sidled.

Edvin Eetu Backlund


Det jag upplevt kan vara lite knepigt och kräver en del träning är ju att komma ned i OnePad med fart. Samt att lära sig hur du ska sitta för att vara tät. Här tycker jag ett bra tips är att ha armbågen utanför stolpen så du kan "hålla i" stolpen så du vet var du har den och på så vis blir tät. Samt att kanske ta hjälp av kamera så du vet hur du ska ha handsken som är ut i banan, hur du ska ha benskyddet som är in i målet så du inte täcker för mycket eller för litet. Samt att täppa till ditt fivehole så inga skott slinker in mellan benen.

Oliver Åström


När ska jag använda SMS?

SMS är ju lite lättare och smidigare komma ned i snabbt och i rörelse än vad tex OnePad är. Så vid raparounds eller passar i djupled ner i vinkeln är SMS ett bra sätt att komma snabbt ned mot stolpen och bli tät både mot stolpen och mellan armar och kropp samt armar och benskydd. Jag tycker ju SMS är bättre då du har bråttom ned vid stolpen och att det blir lite mer än räddning och OnePad är mer en ställning om ni förstår hur jag menar. Här nedan ser ni Gustav Griborn i SMS där han har skenean mot stolpen och lutar sig mot stolpen för att bli tät.

Gustav Griborn

Det jag tycker man ska nöta och träna mycket på är ju hur du snabbt och smidigt kan komma vidare från SMS. Så du inte kommer snabbt ned men fastnar vid stolpen. Det är ju lite svårare att komma iväg lika snabbt från SMS som OnePad men med träning kan du absolut lära dig bli snabb och explosiv. Det gäller ju att få till trycket med hjälp av stolpen här, så det är viktigt du kommer intill stolpen med skenan på skridskon så du kan trycka dig iväg.

Här nedan ser ni två till målvakter Markus och Gustav som använder sig av SMS där jag tror båda kommit ned i SMS med fart för att hinna dit fort och täcka upp.

Markus Björkryd

Gustav Griborn

Jag har kört mycket med OnePad ska jag sluta med det och köra SMS istället?

Nej det är ju inte så att SMS ersätter OnePad. Utan det är två olika räddningar/ställningar som har sina egna användningsområden och även kan användas vid liknande lägen båda två. Du ska använda det du känner di gmest bekväm med och som är enklast för dig vid läget du befinner dig i. Det viktiga är ju att tränar och får en spelidé så du vet när du ska använda vilken och att det sätter sig i ryggmärgen. Har du problem med någon av dom nöt nöt nöt. Samtidigt kan du ju också köra bara OnePad eller SMS men det kan ju göra dig lite mindre flexibel som målvakt.

Men som jag skrev ovanför så är ju SMS riktigt bra då du har bråttom att komma ned och bli tät intill stolpen. Jag tycker det är ett riktigt bra sätt att göra just det på!

Niklas Rubin

Hur ska jag ha plocken när jag sitter i OnePad intill stolpen?

Jag tycker du ska ha plocken/armen till att knipa åt med armbågen utanför stolpen så du vet var du har stolpen och kan hjälpa till att trycka dig tät intill stolpen så det inte finns några luckor mellan dig och stolpen. Jag tycker inte du behöver har plocken upp i krysset då du oftast kan rädda där med axeln om du är lång eller annars med huvudet. För att få upp plocken där i första krysset behöver du ofta luta dig lite in i banan och kan då få svårt bli tät intill stolpen och att ha koll på vart du har stolpen. Precis som det blir svårt veta att du är tät om du hamnar med armbågen/plocken innanför stolpen. Nedanför ser vi Mika Kiprusoff som är på väg att lämna en OnePad där han haft armbågen utanför stolpen. Bra blick och redo attackera!



Har du ett bra tips på hur jag kan komma snabbt från ena stolpen till den andra vid raparounds?

Här finns ju ett bra sätt att kombinera OnePad och SMS. Om spelaren kommer utifrån banan och går runt mål för en raparound, eller om han står ute i vinkeln vid tex powerplay och går runt eller passar bakom mål för en raparound/inbrytning. Kan du börja att gå ned i OnePad för att vara med på pass, raparound eller pass upp i slottet. Om spelet kommer bakom mål så kan du trycka dig från OnePad till SMS på ett bra sätt. Det går snabbt och du kommer tätt och bra intill bortre stolpen.

SMS är ju som sagt riktigt bra då du måste snabbt ner mot stolpen och bli tät. Det fungerar ju lika bra när spelat går i sidled som i djupled. Det är som sagt ett bra sätt då du har bråttom ned och bli tät. På bilden nedan har Jesper använt sig av SMS efter en pass i djupled.

Jesper Sanneborg
 
Så en kort sammanfattning OnePad tycker jag är mer en ställning som används med fördel vid lite mer statiskt spel ute i vinkeln eller då en spelare transporterar pucken ute i vinkeln. Tex kommer in i zon ute vid sargen och ned mot hörnet så kan man komma ned i OnePad och vara redo på ett inspel eller inbrytning.

Medans SMS är mer en räddning och som utförs med mer fart där det är bråttom ned mot stolpen och bli tät, vid tex passar bakom mål eller i djupled och vid raparounds.

Hoppas jag lyckats svara på några av dom frågor ni har kring SMS och OnePad. Sen är det ju som sagt personligt och upp till var och en hur man använder sig av dom olika alternativen.

Kom dock ihåg, målvaktstränaren är inte ett facit men kan ha en hel del bra idéer som kan vara bra att lyssna på. Men i slutändan har du räddat pucken gjorde du rätt. ;)

Hur använder du dig av SMS och OnePad dela gärna med dig med en kommentar?!

Vi hörs!

fredag 9 november 2012

Intervjuserie Division1 hockey med Örnsköldsviks Anders Johnson

Idag fortsätter min intervjuserie med Division 1 målvakter och turen har kommit till Öviks Anders Johnson!

Du spelar i Örnsköldsvik i Div1 och har så gjort i 4 säsonger. Har det funnits andra alternativ under dom åren?

Örnsköldsvik hockey har alltid varit första valet dessa säsonger. Först och främst för att det har varit en bra klubb för mig att spela i och jag har fått mycket förtroende och många matcher att spela! Sen är jag även född och uppvuxen i ö-vik, så valet att stanna och spela här hemma har varit lätt.

Du har spelat juniorhockey med Modo och Örnsköldsvik i Elit. Vad skulle du säga är största skillnaden på J18 Elit och Div1hockey?

Skillnaden mellan J18 Elit och Div1 är rätt stor. Ärligt talat så var det ju ett tag sen jag spelade i just J18 Elit, men den största skillnaden jag kommer ihåg just nu är att J18 hockeyn är mer rakt på och mycket fart. Man jagade hellre fram dom bakom mål än att ställa upp för styrning. Div1 hockeyn har väl lite mer tanke bakom spelet, man använder sig mer av styrningar och uppspel. Sen kanske det inte alla gånger går lika fort framåt, men man använder hela bredden på plan för att hitta ytor. Sen är ju skotten oftast hårdare och mer välplacerade i Div1.

Hur tycker du kvaliten på spelare och hockeyn i Div1 är?

Från mitt första år i Div1 så har kvaliteten på spelarna ökat idag! Även spelet i serien har blivit bättre, men det har ju stor betydelse vilka lag man har i serien. Vi fick ju turen att få Sundsvall i vår serie i år och det gör att många lag vet att man måste göra sitt yttersta för att kunna vara med i toppen av serien. Därför höjs nivån ett snäpp till!

Har ni någon MV-Tränare i Övik och hur mycket jobbar ni med honom?

Just nu har vi ingen Målvaktstränare i Ö-vik hockey, men klubben har ett väldigt bra samarbete med Modo Hockey som gör att jag får träna med deras målvaktstränare. Det handlar om ett pass i veckan som är 60 min långt. Det är inte överdrivet mycket, men med Magnus Helins hjälp så lär man sig väldigt mycket! Både den praktiska och psykiska biten. Guld värt!

Vad har du för målsättningar denna säsong?

En av mina främsta målsättningar för denna säsong är att hålla min högsta nivå så långt som möjligt. Sen att göra så bra som möjligt ifrån sig i all-ettan, men först ska man ta sig dit!

Vad har du för framtidsplaner och målsättningar för resten av din karriär?

Min närmaste framtidsplan är väl att försöka få plats i något lag som spelar i en bättre serie. Om det handlar om den Allsvenska serien eller ett annat lag i Div1 vet jag ännu inte. Men självklart siktar man så högt som möjligt!

Skulle du rekomendera unga målvakter att välja att vara förstamålvakt i Div1 hockey framför att sitta på bänken i Allsvenskan?

Jag själv skulle ha valt att spela mycket i en Div1 klubb än att få sitta på bänken i Allsvenskan. Klart det skulle kännas kul att få medverka i en högre serie. Träningarna är troligen bättre också, men det är fortfarande på matcherna man lär sig mest! Det är även roligare att spela matchen än att träna.

Hur ser dom ekonomiska förutsättningarna ut för er i Övik? Någon lön?Får ni utrustning? Resor och boende på bortamatcher?

Om det är någon typ av betalning som sker så ska man nog inte kalla det lön, det skulle handla om små summor i så fall. Men absolut, klubben är väldigt generös när det handlar om utrustningen! Där får man det man behöver. Alla bortamatcher står klubben för bussresor och mat både dit och hem. Vi har inte så långa bortamatcher ännu så vi behöver övernatta, men tidigare år när vi till exempel mött Kiruna så har boendet aldrig varit något problem.

Tackar Anders som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!




tisdag 6 november 2012

Intervju med Djurgårdens Challe Berglund

Jag är ju som ni vid detta laget vet, Djurgårdare och var lite nyfiken på hur Djurgården jobbar med målvakterna och lite andra saker så jag skickade ett mail till deras coach och sportchef Challe Berglund i lördags och idag fick jag svar. Så håll till godo!

Hur bra koll tycker du att du har på målvaktsspelet?

Jag har en väldigt öppen dialog med mina tränar kollegor och framförallt vår MV tränare Anders Persson i ämnet

Hur mycket är målvaktstränare Anders inblandad i planeringen av träningarna?

Han är med minst tre dagar i veckan och dem dagarna är han med och planerar träningen med Mats Bäcklin som är vår ansvarige istränare

Du som coach/tränare hur mycket tänker du på att målvaktsanpassa övningarna på träningar så dom är så bra och matchlika som möjligt för just målvakterna?

Se ovanstående svar

Vilken av dina två roller brinner du mest för och trivs bäst i Sportchefen Challe eller coach/tränaren Challe?

Jag brinner för att Djurgården skall vinna matcher samt att utveckla den sportsliga delen i föreningen

Jag som åskådare tycker att Djurgårdens backar ofta spelar lite för svårt, med dribblingar som sista gubbe och dålig skärpa i passningarna. Något du håller med om och vad tror du det beror på att det blir så?

Det finns många saker i vårat spel som kan bli bättre, passningsspelet är en sak. Det kan säkert till viss del bero på stress men också en överambition, men vill väldigt mycket och i stället för att se till att det blir ett högt pucktempo drar men ner farten i spelet och sätter sig själv i svåra situationer med dåliga passningar som följd.

Jag kan uppleva du ofta låter lite småsur och irriterad vid intervjuer. Är det tröttsamt bli intervjuad? Är Svenska journalister fantasilösa och ställer samma och uppenbara frågor? Är du trött på alla intervjuer?

Jag är nog mest en dålig förlorare, jag har inget problem med journalister och har den största respekten för deras arbete, (som jag berör lite längre ner) även om jag ibland är lite tvär men det är inget personligt mot någon journalist. Jag är en dålig förlorare och det var en anledning till att jag kom någonstans i min spelare karriär, viljan att vinna var stor.

Hur mycket individuell teknikträning får utespelarna i Djurgården? Finns det tid för det? Målvakterna får ju massor med mv-tränaren. Men nöts tekniska detaljer som skott, teknik, skridskoåkning något?

Det finns alltid saker som kan göras bättre och det är något som jag tittar på som Sportchef, hur kan vi förbättra vår verksamhet och därmed förädla våra talanger och för den del även äldre spelare.

Jag funderar på och tror ju om man näter något tillräckligt utan press så kommer man kunna prestera bättre under press. Tex om man nöter direktskott och skott på liggande och fladdrig puck på träning så man får känslan av var man ska skjuta så kommer man skjuta bättre på match. Något du håller med om, samt något ni försöker träna mycket på?

Övning ger färdighet, inget tvivel om det och vi använder extra istid till att nöta specifika saker. Ibland när vi startar träningarna delar vi upp backar och forwards och jobbar med ”grenspecifika” övningar i syftet att förbättra individerna.

Tror du om ekonomi och istider fanns det vore bra att som ni har en målvaktstränare, även ha en skridskocoach och en skottcoach tex?

På vårt hockeygym jobbar Nisse Ekman tillsammans med Junior tränarna med en massa individuella utvecklings möjligheter

Som coach för ett elitlag, hur mycket påverkas du av vad som skrivs och sägs? Att du ska kliva åt sidan? Att du är fel eller rätt man för jobbet? Tar du åt dig någonstans eller är det lätt att inte bry sig om sånt snack?

För det första undviker jag att läsa sportsidor, det ger mig inte så mycket men med anledning av min media bakgrund har jag en förståelse för hur artiklar skrivs. Tyvärr är det inte det journalistiska som är prio längre utan mer att skapa uppmärksamhet för något så att alla data, Iphone och Android torskar blir nyfikna att klicka in på artiklarna för att sedan bli besvikna, ”jaha vad det inte mer än så”…….

Rubrik sättaren har den största rollen för kan han/hon/hen locka in folk för läsning kan också annons säljaren göra sitt jobb vilket sedan ger ett bra ekonomiskt resultat vilket i grund och botten är prio 1, tro mig


Tycker det är riktigt kul Djurgården engagerat Nisse Ekman i hockeygym! Där tror jag det finns massor med bra kunskaper! Sen är det ju extra kul efter det Nisse gick igenom, att han är kvar i föreningen!

Vill tacka Challe som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

Att få hjälp med övningar

Jag får ofta frågor av målvakter på Facebook eller i mail. Ofta om att få hjälp med målvaktstränign eller att få tips på bra övningar. Det är ju svårt ge tips på bra övningar över nätet, och det är svårt veta vilka övningar just den målvakten behöver.

Men en sak som alltid stämmer, och som alltid är rätt svar på den frågan.

Övningarna är inte det viktiga, alltså hur skytten åker, eller står eller vart skottet kommer. Självklart ska han stå i vinkeln om du vill träna vinkeln. Men att ha en himla avancerad övning är ju inte det viktiga.

Det viktiga är ju vad du som målvakt gör och inte gör!

Detaljer, detaljer och detaljer! Att du är nogrann, gör rätt. Har tid mellan skotten så du hinner jobba på returer, jobba klart på puckarna som inte blir retur utåt utan ned i hörnen. Tänker på att resa dig på rätt fot, komma upp så snabbt som möjligt. Att vara bra med på returen innan den når klubban på han som ska ta den. Göra räddning och förflyttning så mycket det går i samma rörelse.

Så det som är det viktiga när ni vill nöta detaljer är ju att ni nöter detaljerna och är nogranna! Det behövs ingen fancy övning för det. När vi kör camper är ju övningarna ofta rätt enkla men vi är noga som sjutton med detaljerna!!! Samt att vi har minst tre instruktörer på isen som hjälper er med dom detaljerna!

Så hitta på din egen övning, men var nogrann! Ta hjälp av filmkamera eller filma med iPad så kan du kika på det efteråt!

Vi hörs!