lördag 27 augusti 2016

Olika typer av målvaktsträning, hur ska du som målvakt tänka

Om du spelar i en förening som har en målvaktstränare eller köper in en målvaktstränare, se då till att utnyttja den möjligheten det ger. Dock blir sättet du kan utnyttja möjligheten lite olika beroende på om klubben har en målvaktstränare eller om det kommer in en då och då.

Har du en målvaktstränare i klubben, så har du ju världens chans få hjälp filma dina matcher och sen gå igenom matchklippen efteråt och på så sätt bygga upp tankar och idéer kring ditt spel och framtida målvaktsträning. Det finns massor med möjligheter att få all möjlig hjälp med din spelidé, din teknik och även din fysträning. Målvaktstränaren kan också interagera med din tränare och lägga upp lagets träning för att du ska få hjälp och hjälpa laget anpassa sitt försvarsspel.

Det sista jag skrev i förra stycket. Målvaktstränaren kan hjälpa laget styra upp sitt försvarsspel. Jag tror, kan ha fel här. Men jag tror målvaktstränaren har en klar bild av vad som orsakat baklängesmål. Samt en väldigt klar blir hur laget hade kunnat hjälpa målvakten att förhindra ett mål. Så har laget en egen målvaktstränare har du som målvakt en väldigt stor chans påverka hur du vill dina backar ska spela. Jag har ju en upplevelse, nu är det dock några år sedan jag var involverad i ett lag. men min upplevelse är att tränare inte riktigt har den detaljkollen hur en målvakt vill få hjälp tex framför mål. Det är mycket snack som det varit i 30 år. Ta bort spelaren, va tuff, spela hårt.

Men, vill du som målvakt få in din back framför dig för att han ska ta bort gubben. Så du har två kroppar framför dig istället för en? Ta bort klubban för spelaren så han inte kan ta en retur. Jaga inte pucken som back om den ligger nära din målvakt låt då målvakten ta pucken och se till att motståndarna inte når den. Små detaljer där jag tror målvakten har lättare få sin röst hörd med hjälp av en målvaktstränare.

Om ditt lag eller förening däremot inte har en egen målvaktstränare utan hyr in en, som kommer några gånger per säsong är det viktigt att du hjälper honom att hjälpa dig. Prata med honom direkt, förklara vad du har för saker du vill jobba på. För en matchdagbok där du skriver ned hur målen du släpper in går till. Ha koll på vilka situationer du tycker är knepiga. Vilken del av din teknik stämmer inte just nu. Det kräver mer av dig som målvakt om du vill få ut max av den typen av målvaktsträning.

För jag som kommer till dig som målvaktstränare har inte sett dina matcher, dina träningar. Jag vet inte något av det jag skrev ovan. Jag kan absolut lägga upp bra ispass så du får träna din teknik. Men om du inte hjälper mig, så kanske du inte får trän lite extra på det du behöver. Så se till vara öppen, kommunicera. Ge målvaktstränaren en chans hjälpa dig på bästa sätt.

Så var inte blyg eller rädd för att prata och ha önskemål. Jag personligen älskar målvakter med egna idéer och som pratar och frågar. Något alla dom målvaktstränare jag träffat delat med mig. Vi gillar prata detaljer, nörda ner oss i dom.

Hjälp oss hjälpa dig så kommer du få ut max av din träning med oss!

Vi hörs!