lördag 15 februari 2014

Måste du vara 190cm+ för att lyckas som målvakt? NEJ!

Jag hade ett samtal med en vis man här om dagen, en man vid namn Andy Swärd. Han skickade mig en fråga på facebook.

Nämn de fem viktigaste egenskaperna man bör ha för att bli en riktigt bra målvakt?

Blev lite nervös, kände nu är det kuggfrågan! Jag svarade.

Snabb/explosiv, atletisk, uthållig, teknik, spelidé anpassad för dig.

Saker jag tycker är viktiga. Att du är snabb och explosiv på skridskor och i kropp för att kunna ta dig till situationerna. Atletisk så du klarar rädda puckar i ytterlägen. Uthållighet så du orkar en match där du har mycket att göra. Teknik så du klarar av dom olika situationer du hamnar i. Sen det kanske viktigaste, att du har en spelidé som passar för din spelstil.

Men tittar jag på TV, så är det lätt att tro att den absolut viktigaste egenskapen är att vara över 190 cm. Det experterna säger mest då det gäller målvakter är antingen att han är stor och täcker mycket eller att han var för liten och inte täckte tillräckligt. Det blir alldeles för stor fokus på längd när det pratas målvakter. Är en målvakt under 190 cm så är det väldigt mycket fokus på att han är just under 190 cm. Han var inte stor nog att täcka där.

Men ärligt, täcka/blocka som enda räddning är väl inte det spel vi spelar längre? Dags för experter och förståsigpåare att inse det också.

Men, tänker ni. Spela roll vad experter, och journalister säger. Ja säger ja. Det gör det. För om knattemålvakter och juniormålvakter och deras föräldrar får höra och läsa fler gånger i veckan att man måste vara minst 190 cm för att lyckas som målvakt så blir det en sanning till slut.

Jag har hört många historier där man tagit ut en målvakt för att han är längre. Inte för att han är bättre, utan för att han är längre. Där är ett problem. Ett stort problem. När målvakter blir bortvalda inte på grund av kunskap eller hur bra målvakt man är utan för att man är "för kort"!

Jag har hört, och Andy hade hört diskussioner på läktare, där målvaktsföräldrar suttit och pratat om att det inte var någon idé för vår son kommer bara bli 180 cm. Det kommer aldrig gå att slå igenom och lyckas då. Tyvärr. Vet inte om han ska fortsätta, det kostar ju så mycket med skydd och avgifter, kanske lika bra att han slutar. 

Alltså? Hallå!!! Vad skulle hända om alla knatte och juniormålvakter som inte kommer bli över 190 cm skulle sluta? Då har vi ett stort problem i hockeysverige. För då skulle vi har rätt få målvakter kvar.

Det lustiga med alla dessa experter som fastnat i att målvakten ska vara stor och täcka mycket i samma andetag pratar om den nya snabba, fartfyllda hockeyn. Så spelet ska bli snabbare, gå snabbare mer skott, mer förflyttningar fler lägen för målvakterna. Som ändå ska vara stora och täcka mycket. Inte mindre och rörliga och atletiska för att hinna med i den nya snabba hockeyn.

Självklart finns det fördelar med att vara lång, du täcker mer längre in i mål. Men dom allra flesta långa målvakter är mindre atletiska än kortare. Men längden är ju inte det som avgör hur bra målvakt du är. Samt, är du lite kortare är det enkelt att anpassa ditt spel efter din längd. Kom ut 10-20 cm längre och täck av lika bra som en målvakt som är 10-20 cm längre än dig. Svårare än så är det inte.

Därför är det väldigt viktigt att experter, kommentatorer och förståsigpåare slutar fixera så mycket på längd då det gäller målvakter. Kolla hockey-vm i våras. Sverige hade Jhonas Enroth 181 cm och Jacob Markström 198 cm i truppen och Jhonas Enroth blev kung av vm. 181 cm, spelar i NHL och gör det bra, spelar i VM och gör det bra är med i OS truppen. 181 cm.



När tränare och även målvaktstränare ute i föreningarna hela tiden matas av hur bra en målvakt är för han är så stor och täcker så mycket så kommer det tillslut bli en sanning. Att en stor målvakt är det samma som en bra målvakt. Vilket ju inte stämmer, en bra målvakt är en målvakt som räddar puckarna och det har inget med längd att göra. Anpassa dig spel så kan du som är 180 cm täcka av som en målvakt som är 195 cm. Det gäller att ha en spelidé och spelsinne.

Är du kort har du också fått träna väldigt mycket på just spelidé och spelsinne hela din karriär för du har inte kunnat luta dig tillbaka på storlek i ung ålder och lärt dig att du klarar att vara ivägen. För när spelarna börjar skjuta bättre så har du som kortare målvakt en fördel och kan ligga före en målvakt som just vant sig vid att kunna vara i vägen. Jag har ju skrivit om det förut, att stå upp längre och inte ha så bråttom ned på knä. Det är ju en del av att ha en spelidé, utmana skytten och ge inte chansen att skjuta över axlarna genom att stå så länge du kan.

Sen är jag ju inte dum, jag inser också det finns fördelar att vara lång och täcka mer. Självklart är det så. men det är inte en målvakts viktigaste egenskap. Absolut inte! Låt aldrig brist på cm få dig sluta med hockeyn. Utveckla ditt spel, din spelidé och ditt spelsinne så har du alla chanser lyckas. En annan sak med att vara lång är att du behöver ju inte täcka mer än upp till ribban vilket du inte behöver vara 190cm+ för att klara. Allt det du sen täcker över ribban är ju mer en risk. En risk för returer på skott som annars hade gått över.



Samtalet med Andy var en ögonöppnare för mig, då han berättade flertalet storys om samtal på läktaren om att målvakter som "bara" skulle bli ca 180-185 skulle få det svårt och kanske lika bra att sluta. Att man på distriktsnivå valde en lång målvakt före en kort trots att den korta gjorde bättre ifrån sig. Ett resultat av att det från så många håll när hockey visas på TV och det skrivs i tidningar får längd på målvakter ett alldeles för stort fokus. Något du hör från såna som ska kunna och förstå hockey gång på gång blir lätt en sanning. Du måste också vara stark och tro väldigt på dig själv som mv-tränare för att gå emot en huvudtränare som vill satsa på den längre målvakten, trots du vet den kortare är den bättre.

En annan sak som kan bli jobbigt och en nackdel om du har en längre målvakt är ju risken för skador, då du har mer kropp och då mer kilon att förflytta och gå upp och ned i butterfly med.En målvakt som är 195 cm behöver ju bygga på sig mer muskler i proportion till sin längd än en som är 185 cm, för att orka och för att inte slita ut kroppen.

För att sammanfatta lite. Jag blir trött på och ledsen på hur experter pratar så otroligt mycket om längd och storlek på målvakterna. Då deras upprepningar och malande kommer bli sanningar för många och det kommer få unga målvakter att ge upp för dom inte tror dom är tillräckligt långa för att lyckas. 

Så målvakter och föräldrar det krävs inte att vara över 190 cm för att lyckas bli en riktigt bra målvakt. Kika här nedanför på längden på några av Världens och Sveriges bästa målvakter så inser ni att längd inte är ett krav för att lyckas!

Sergei Bobrovsky 186
Jonathan Quick 185
Henrik Lundqvist 185
Tim Thomas 180
Jhonas Enroth 181
Viktor Fasth 182
Daniel Larsson 183
David Rautio 181
Markus Svensson 185
Lars Johansson 185
Fredrik Pettersson Wentzell 185
Oskar Alsenfelt 185
Christian Engstrand 184
Tim Sandberg 183
Joel Lassinantti 176



Jag tycker ju ändå att alla dessa målvakter lyckats bra! Tre av dom har vunnit Venzia Trophy, Två av dom Stanley Cup. Så längd är inte ett måste för att bli en bra målvakt, eller lyckas vinna titlar och få utmärkelser. 

En annan sak med längd på målvakter, det beror ju också på vad för sorts spel laget spelar, hur försvarar dom? Kanske är det en bra tanke att ha en lång och en kortare målvakt lite beroende på vilka man möter? Möter man ett lag som spelar mer statiskt och det blir mycket skott utifrån kan en lång målvakt vara bra. Möter man ett lag med mycket fart och passningar och förflyttningar kanske en kortare passar bättre.

Ja ni förstår, låt inte längden avgöra om du fortsätter eller slutar med hockeyn! Hör det ni föräldrar också, låt inte era barn sluta för dom tycker dom är för korta. Men framförallt låt inte andra föräldrar eller tränare tuta i er eller era barn att dom är för korta!

Vi hörs!

fredag 14 februari 2014

Det sägs tjejerna tränar för lite. Skitsnack säger jag.

Det har ju skrivits en hel del, pratats en hel del om att Svenska hockeytjejer är så dåligt tränade. Att det inte tränas tillräckligt. Jag hjälper ju målvakterna i Segeltorp i Riksserien och känner ju inte alls igen mig. Då tjejerna tränar både mycket och bra. Jag bestämde mig för att lyssna runt med lite tjejer i Riksserien hur dom tränar med sina lag! Nu har jag fått in några svar som jag tänkte delge er. Jag frågade och bad tjejerna skriva ned schemat från en vanlig träningsvecka.

Så nu är det dags att slå hål på en myt, och något som diskuteras och has åsikter om. Fast endast av folk som inte är insatta och inte vet. Alltid lika spännande med starka åsikter byggda på noll fakta. Mikeal Rehnberg satt ju under SM-finaln och pratade om att tjejerna var för dåligt tränade.

Visst självklart finns det spelare i riksserien som inte är lika bra tränade som andra, det finns även dom som är för dåligt tränade. Men det finns det i SHL också.

Jag skickade ut mail med frågan hur en vanlig träningsvecka ser ut för tjejerna, skickade till en spelare i alla lag. Fick inte svar från alla men här nedan ser ni dom svar jag fick, från spelare i Linköping, Sundsvall, AIK, Leksand samt Segeltorp där jag själv är inblandad. (om någon av tjejerna i ett annat lag ser detta maila mig gärna erat schema en vanlig vecka)

Kim Martin-Hansson, Linköping

Måndag fysintervaller ca 1 timme och 15 minuter, innan vi går på isen för ispass i 1 timme och 15 minuter, stannar kvar i hallen ytterligare ca 40 min efter varje träning för nedjogg, stretch och dusch.

Tisdag styrka 1 timme sen is 1½ timme.

Onsdag fys med snabba fötter (men då brukar jag köra intervaller). Sen is 1 timme och 15 minuter.

Torsdag is 1 timme. Sen fys med styrka 1 timme och is 1 timme och 15 minuter.

Fredag is 1 timme på morgonen sen 1 timme is på kvällen.

Lördag match och söndag match. Samlas 2 timmar innan.

Erica Udén Johansson, Sundsvall

(Alla dessa träningar är med laget, sedan kan man ha egna individuella träningspass om man känner för det)

Måndag: Fysträning

Tisdag: Is med hockeygym för de som pluggar och andra som har tid över på eftermiddagen, sedan vanlig lag träning på is på kvällen. 

Onsdag: Is med hockeygym på morgonen och sedan is med laget på kvällen. 

Torsdag: Is träning med laget på kvällen 

Fredag: Matchdag 

Lördag: Minst 45min ”rehab” träning. Få ut gårdagens match och ladda för morgondagens 

Söndag: Matchdag

Restider till våra motståndare från gärdehallen Munksund: 6h + 45min buss chaufför rast/matstopp Modo: 2h Leksand: 4.5h Brynäs: 2.15h AIK: 4h + matstopp Segeltorp: 5h + matstopp Linköping: 7h + 45min buss chaufför rast/matstopp

Julia Åberg, Leksand

Måndag: 07:30-08:30 hockeygym (uppvärmning & nedjogg på egen hand) 18.30 fys 20.10-21.10 is 

Tisdag: Ledigt 

Onsdag: 14:15-15:25 hockeygym (blir ingen uppvärmning för dom flesta slutar skolan 14) 18:30 fys 20:00-20:50 is 

Torsdag: 16:30 fys 18:00-19:00 is 

Fredag: 07:30-08:30 hockeygym (uppvärmning & nedjogg på egen hand) 16.00 fys 17.30-18.20 is

Denna helg när vi spelar hemma så ser det ut som följande... 

Lördag: gameday! 11:00 samling 13:00~15:15 match + 30 min nedjogg 

Söndag: gameday! 13:30 samling 15:30~17:45 match + 30 min nedjogg

Vid borta matcher så inkluderas bara bussresor som är mellan 2 (kortaste resan) och 13 timmar (längsta resan). Vid de två längsta resorna åker vi på fredags förmiddagen och spelar lör-sön och åker hem på natten på söndagen.

Många tränar extra också i mån om tid och ork några gånger i veckan.

Lovisa Berndtsson, AIK

Måndag: har vi haft matcher lördag/söndag brukar vi ha ledig dag på måndagen.

Tisdag: jobb 8.30-16.30 sen är det träning. Först fys, sedan is. Fysen kan vara allt ifrån intervaller till styrka. Under matchveckor är det mycket snabbt och explosivitet i fysen medan det är tyngre under veckor utan match. Is 50 min

Onsdag torsdag och fredag är likadana som tisdag.

Restid till träning ca 45 min och hem 30 min.

Lördag och söndag matcher. Där kan det vara alltifrån hemmamatcher till en helg i Piteå eller Ö-vik.

Segeltorp

Måndag: Målvaktsträning 18.40-19.50

Tisdag: Fysträning 17.00-18.00, isträning 18.30-19.20

Onsdag: Fysträning 19.30-20.30, isträning 21.00-22.20

Torsdag: Lagjobb på Jula 18.00-22.00

Fredag: Fysträning 17.00-18.00, isträning 18.40-19.40

Lördag Bortamatch

Söndag: Fysträning 13.00-14.00 isträning 14.20-15.20

Jag tycker INTE detta är schemas från tjejer som tränar för lite! Som ni ser är det dubbla pass i stort sett alla dagar i veckan. Oftast på rätt trista tider. Fast det är ju ett måste då nästan alla tjejer i Riksserien jobbar eller pluggar vid sidan om hockeyn. Undra hur många spelare i SHL som fått hoppa över en träning för att dom inte fått ledig från jobbet, säg dom sista tio säsongerna?

Men från och med nu slutar vi jämföra Riksserien med SHL, damspelare med herrspelare. Det är inte rättvist för någon av dom. Killarna tjänar mer, ja absolut men dom drar in sjukt mycket mer i publikintäkter och sponsorintäkter också.

Vad som däremot måste sluta är alla experter som har åsikter utan att veta, som tycker utan fakta. Damhockeyn har svårt nog få publik och bli tagen på allvar av så många som gillar hockey ändå. Den behöver inte att det bara skrivs och pratas negativt om den. Vet du inte, vill du inte skriva/prata om damhockey som expert journalist nej men gör inte det då, men var helt tyst då och skriv inte bara det negativa!

Damhockeyn är rolig att se på! Den är snabb, teknisk med otroligt bra målvakter. Det finns något för alla att gilla. Ge den en chans i alla fall!

Men en sak vi kan vara överens om, och som jag kan lova. Spelarna är INTE dåligt tränade!

Vi hörs!

torsdag 13 februari 2014

Vi tar det igen, som förälder var en bra sådan. En förebild, inte tränarens värste fiende!

Jag läste ett inlägg hos Pucksnack, som jag tycker är väldigt relevant och aktuellt. Något vi föräldrar måste ta till oss, läsa en och två gånger. Ta oss en funderare kring vårat beteende och kanske ändra på oss. Inlägget hittar du här. Även Expressen tog upp, bra det tycker jag!

Inlägget är skrivet av en hockeytränare, till oss föräldrar. Så som sagt läs det, ta det till er och rannsaka er själva och er förening. Hur vill ni ha det? Hur vill ni att eran förening ska framstå? För tro mig rykten går snabbt, och det finns många öron på hockeyläktare.

Jag har ju skrivit två inlägg i ämnet föräldrar själv som du hittar här och här. Vi är ju inne på samma saker i våra inlägg. Att vissa långt ifrån alla föräldrar måste inse sin plats, sin uppgift. Ingen av dessa är att coacha laget, träna killarna, ta ut laget. Det är INTE din uppgift som förälder.

Däremot att skjutsa till och från träningar och matcher, heja på läktaren (med en trevlig ton), stå i kafeterian, laga mat, se till att det hinns med mat, sömn och läxor. Jävligt viktiga uppgifter! Men när du lämnat ditt barn i ishallen tar tränaren över, då är det tränarens regler som gäller och honom ditt barn ska lyssna på och se upp till.

Att föräldrar ska kunna komma till tränaren och på ett civiliserat och trevligt sätt ställa frågor kring träningar och hur ens barn ligger till är för mig en självklarhet. Kanske till och med diskutera och ha frågor om laguttagning och coachning. Men där är det trots allt tränaren som bestämmer! Hör också ledorden där, CIVILISERAT och TREVLIGT!

En aspekt som inte tas upp i blogginlägget jag länkar till och som jag inte heller nämnt själv är ju förälderns roll som föredöme i dessa frågor, hur du uppfostrar ditt barn. För om du tycker det är okey skälla ut tränare, använda ett obscent språk mot tränare och gå emot föreningen. Ja hur tror du då ditt barn kommer uppträda? Ja på samma sätt, strunta i tränare, säga emot, vara uppkäftig. Vilket inte på något sätt i några stadier av hans/hennes karriär kommer vara till fördel för han/henne.

Här tycker jag föreningar borde ha klara stadgar och regler för vad som gäller i föreningen. Som föräldrar gärna får skriva på när deras barn börjar spela hockey i föreningen. Hur man beter sig på läktaren, hur man beter sig mot tränare och ledare i lagen, men också vad föreningen står för så alla lag har samma regler. Elitsatsar man? Kommer man toppa? Kommer man värva spelare? Spelar man för att utbilda bra människor, spelare eller för att vinna till varje pris?

Om föreningen har tydliga ramar och informerar om vilka regler som gäller minskas risken för onödigt tjafs och det kommer hjälpa tränare och ledare vid diskussioner och konfrontationer. Att kunna visa upp ett kontrakt som föräldern skrivit på och föreningens stadgar och regler. DÅ skulle man ta bort mycket av utrymmet för diskussioner, samt möjlighet till irritation hos föräldrar. Ett enkelt och som jag tror bra sätt för föreningen att stödja och hjälpa sina tränare och ledare.

Att då föräldrar FÖLJER dom regler som satts upp är ju en självklarhet. Att man inte springer till styrelser eller ordförande för att gnälla, klaga och få sin vilja igenom. En förening måste skötas av styrelsen, lagen måste skötas av ledarna efter dom regler och bestämmelser som styrelsen satt upp. Regler och bestämmelser som vi som föräldrar MÅSTE rätta oss efter! Det går inte följa viljan av 25 föräldrar i varje lag och ha regler som är olika för 25 spelare. Det är så självklart!


Bilden ovan sägs sitta i en ishall i Chicago och jag hoppas det är sant, för det är bra ord att ta med sig in på läktaren som förälder. Kanske inte bara på läktaren heller? Utan även nere i omklädningsrummet.

Omklädningsrummet ja, en annan sak. Där tycker ju jag inte föräldrar har att göra. Okey så länge ungarna inte kan knyta skridskorna själva. Men sen, lämna av era barn vid ishallen och bege er till kafeteria eller läktare och låt tränare och ledare ta hand om era barn. Det är ju faktiskt därför dom är där!

Om vi ska ha tränare och ledare kvar som vill lägga en halvtidstjänst eller mer av gratisjobb för att träna och uppfostra våra barn är det otroligt viktigt vi låter dom få en dräglig arbetsmiljö så MÅSTE vi låta dom få det! Låt dom sköta sina jobb ifred!

Min syn på ungdomsidrott har jag ju också skrivit om tidigare. Självklart ska det finnas föreningar som gör elitsatsningar tidigt. Absolut, det måste det finnas. Men det ska vara dom stora drakarna, där dom också ska vara raka och öppna med att det är det som gäller. Så barn och föräldrar som väljer dom föreningarna vet vad som gäller.

MEN, alla föreningar ute i förorten ska vara till för den stora massan. Där ska det vara viktigare att alla får vara med, alla får spela att utbilda människor och sen hockeyspelare. Det ska inte elitsatsas, det ska inte toppas, inte värvas. Ingen ska sluta för att den inte får spela matcher. Om föreningar kunde ha det så, att regler och bestämmelser gällar ALLA lagen i föreningen så tror jag det skulle vara lättare ta dom få föräldrar som aldrig är nöjda, som inte kan förstå sin roll som förälder. För då finns det inget utrymme för diskussion. Vilket ju självklart gör jobbet för tränare och ledare mycket enklare, då dom kan fokusera på det dom är där för. Träna våra barn.

Det finns så mycket att säga i detta ämne och det är ett ämne jag brinner för! Hur många potentiella riktigt bra seniorspelare tappar vi på grund av föräldrar som får dina viljor igenom i små föreningar? Det tål att tänkas på!

Självklart är dom allra flesta hockeyföräldrar perfekta sådana, som är ett stöd för sina barn och för tränarna!

Vi hörs!

tisdag 11 februari 2014

Intervju med Modos och Landslagets Valentina Lizana-Wallner

Idag bjuder jag på en intervju med OS-aktuella Valentina Lizana-Wallner. Intervjun gjordes innan OS-truppen presenterades men Valle ville vänta så inget kom ut i förtid. Men nu efter en nolla i första matchen känns det ju okey.

Du har kunnat spela lite mindre denna säsong med bra uppbackning av Sara Berglind. Har det varit skönt eller frustrerande?

Det har varit jätteskönt och viktigt för laget tror jag. Jag har aldrig spelat jättemycket i Modo innan jul. Även förra året fram till jul delade jag och Carolin Hermansson på matcherna. Sen blir det dax för tränaren att göra ett val vem han vill satsat på till slutspelet.

Kan det vara en fördel för dig då det varit mycket med landslaget och är OS?

Det kan det absolut ha varigt hittills. Jag har kunnat fokusera extra på de matcher som jag har spelat. Men nu väntas OS och det är viktigt för mig att spela. Och efter OS så är det 100% fokus på SM-slutspelet med Modo.

Att du fått så bra konkurens i Modo, sporrar det dig och får dig träna hårdare och mer?

Jag har alltid haft bra konkurrens i det klubblaget som jag har spelat i och det tror jag en stor del av min framgång. Att verkligen göra sitt bästa och tävla på varje träning och att träna hårdare och smartare varje dag har absolut varit en fördel.

Statistiskt är det ju bara Sara som utmanar dig, Kim och Sara Grahn. Är det nästa landslagsmålvakt vi ser med dig i Modo tror du?

Jag har alltid och kommer alltid tro på henne. Hon har grymt bra teknik och hennes vinnarskalle är enorm. Hon kommer få dra på sig tröjan i damkronorna väldigt snart om hon fortsätter köra på som hon gör och lyckas vara skadefri! Sedan finns det ju självklart också många andra unga målvakter som är påväg åt rätt riktning, vilket jag tycker är jättekul!

Jag vet ju att du jobbar en del med Masken uppe i Övik. Vad har han betytt för dig denna säsong? Vad har ni jobbat med?

Han har betytt enormt mycket för mig. Att bara ha en sådan engagerad målvaktstränare som har koll på ens prestationer och framsteg är ett lyft i sig. Han har också fått mig att på något sätt lyckas våga sätta högre mål än vad jag trodde va möjligt och på något sätt fått mig att tro att jag faktiskt är en riktigt bra målvakt. Just nu känns det helt klart realistiskt att nå dom målen jag satt upp, vilket jag kanske inte trodde från första början.

Vi har olika teman på varje träning och är det något som jag känner att jag behöver träna extra på så tränar vi på det. Men det viktigaste är att spela klart och tävla på varje puck.

Att jag fått hjälp av honom kan vara en stor andledning till att jag spelat bra i landslaget i år. Även Magnus Helin har hjälp mig genom min tid i Modo. Är glad att dom vill att jag ska lyckas med mitt målvaktsspel och jag är evigt tacksam!


Vad är dina styrkor som målvakt? Vad är du bäst på?

Min största styrka är mitt snabba fotarbete som passar väldigt bra internationellt. Där spelat går fortare än vad det gör i Riksserien. Jag har ett starkt psyke som har tagit mig dit jag är idag. Det tror jag är en väldigt viktig sak att ha som målvakt. Har man ett starkt psyke, får man oftast ett bra självförtroende och en bra självkänsla också.

Landslaget har tappat mot länder som Finland, Ryssland som ni vann mot för det mesta förut. Vad beror det på tror du?

Jag tror inte att vi har tappat. Det är dom som har gått fortare framåt bara. Och det beror på många saker, men framförallt tror jag det beror på den ekonomiska biten. Man kan jämföra ryskornas löner med kanske en lovande spelare i hockeyallsvenskan. Och vi spelar nästan helt gratis. Det gör att vi måste jobba och träna samtidigt medan dom kan fokusera enbart på deras hockeykarriär.

Vad tror du Svensk damhockey behöver få till för att bli bättre internationellt?

Det är mycket det som jag svarade på i förra frågan. Men också behöver vi få fler tjejer att börja spela hockey. Idag har vi inte så många tjejer som spelar hockey i Sverige, tyvärr.

Men vi får inte heller glömma bort att vi tar små steg i rätt riktning hela tiden och vi kommer allt närmare dom större nationerna. Senast vi mötte Ryssland så vann vi med 3-1. Det är det små detaljerna som avgör.


Vad måste vi förändra, eller göra för att öka intresset för damhockeyn här hemma? Då jag sett en hel del matcher i år, så är det ju inte kvalitén på hockeyn. Vad tror du vi ska göra?

Jadu... Bra fråga. Det känns som om vi har försökt med det mesta. Men vi får bara fortsätta kriga på och drömma oss bort till alla matcher vi spelar i Kanada där det alltid är fullsatt, då är hockeyn som roligast. Hoppas alla ger damhockeyn en chans, för vi har en av (om inte den bästa) ligan i Europa.

Vilka vinner först OS-Guld och vilka vinner SM-Guld?

USA och Kanada är stora favoriter till OS-guldet. Modo, Linköping och AIK är favoriter till SM-guldet. Men det bästa med hockey är att allt kan hända!

Jag är överens med Valentina om att för att få till bättre Svensk damhockey måste dom ekonomiska villkoren för tjejerna och lagen förbättras. Något som ju så klart inte är så enkelt, då damhockeyn inte drar in så mycket pengar. Men, den är bra nog för att locka bra mycket mer publik än vad den har. Jag tycker bra många fler skulle ge damhockeyn en chans!

Tackar Valentina som tog sig tid svara på mina frågor, som vanligt!

Vi hörs!

måndag 10 februari 2014

Kval till stålbucklan med Stockholms grymma F16

I fredags gick bilen mot Strängnäs där kvalet till Stålbucklan skulle spelas. Stålbucklan är ju tjejernas motsvarighet till TV-Pucken, ja minus TV då. Men det är F16 distriktsturnering. Där jag är en del i ledarteamet. Så jag och ass-coach Patrik Lindqvist möttes upp på Årstaberg för gemensam bilfärd mot Strängnäs vid tre tiden.

Samling och lite snack följdes av middag, och inkvartering i skolsalen. Sedan tillbaka till ishallen för match mot Uppland. Ett Uppland som vi haft problem med och inte lyckats vinna mot tidigare. Men nu var det dags, efter en riktigt bra första period ledde vi rättvist med 2-0 efter mål av Michaela Ahlstrand och Jessica Collberg. Det senare lite turligt efter oturligt ingripande av Upplands väldigt duktiga målvakt Lina Jansson. Skotten vanns med 13-5, och vi gjorde en bra period. I andra perioden faller vi tillbaka och Uppland får mer chanser men Lisa Nordlöf i mål gör en bra match, dock blir det nerv då Uppland efter ca sex minuter lyckas reducera. Men med trettio sekunder kvar sätter Michaela Ahlstrand 3-1 i öppen kasse, skotten vinns med totalt 29-15. I en match jag tycker vi vinner klart rättvist.

Hem till skolan för kvällsmacka, lite pingis och umgänge. Tjejerna släcker och börjar somna in vid 22.00. Likaså vi ledare, på madrasser i slöjdsalen. Uppstigning 8.30 för frukost och promenad till ishallen och match mot Södermanland.

En match där vi spelar okey, inte lika bra som första perioden mot Uppland. Vi lyckas ta ledningen återigen genom Michaela Ahlstrand. I en match där vår målvakt Lisa Nordlöf spelar stabilt och säkert och håller nollan i en 1-0 vinst. Skotten tas hem med 31-13, i en match jag återigen tycker vi vinner rättvist. Även Södermanlands målvakt Ida Nordström spelar mycket bra!

Senare på lördagskvällsmatchen mot Östergötland såg jag inte då jag var tvungen att lämna detta härliga gäng tjejer och ledare. Men matchen vanns med 2-1 efter varsitt mål av tvillingarna Wilhelmsson, Ethel och Agnes. Skotten får mig tro vi vann rättvist då vi vinner dom med 30-11.

Så en riktigt bra helg med tre vinster av tre möjliga! Jag måste säga att jag är jävligt stolt medlem av ledarteamet till detta duktiga gäng tjejer! Som skött sig exemplariskt både på och utanför isen!

Vi hörs!