fredag 26 augusti 2011

Några små korta med Johan Harju

Abstinensen efter hockey börjar bli stor, eller ja hockey som betyder något. För nu kan vi ju se European Trophy förutsatt att man har Viasat. Men nja visst det är hockey. Men det gäller ju liksom inte så mycket...

Jag ska försöka få till en liten rolig intervju serie med sex frågor till diverse Elitseriespelare.

Först ut en hemvändare Luleås egen Johan Harju!

Vem är lagets största slarver?

Ojdå, svårt när inte Linus Omark är kvar i laget men skulle säga Kim Karlsson.

Vem är mest fåfäng i laget?

Mattias Persson, frilla ska sitta rätt hela tiden!

Vem är nya juniorer rädda för första gången dom kommer in i omklädningsrummet?

Greppa, våran materialare. Är lite tufft som junior och gå fråga om nya grejer.

Vem vinner interna poängligan?

Niklas Olausson

Vem vinner interna utv. Ligan?

Lukas Kihlström

Vem är lagets clown?

Niklas Olausson, det ska snackas så mycket skit, ljugas och kryddas! Man ska inte tro ett ord vad han säger!

Där ser vi hur Johan Harju uppfattar sina lagkamrater ;-)

Det som jag gillar med hockeyspelare är deras ödmjukhet, har ju pratat om det förut. Men Efter att Johan har levererat sina svar så lägger han till:

Duger det eller vill du har utförligare svar?

Jag är ju bara en av många bloggare, och ändå finns viljan att ställa upp och hjälpa till där. Jag gillar det!!

Tack Johan för att du tog dig tid!

Vi hörs!

onsdag 24 augusti 2011

Intervju om att spela utomlands med Benjamin Sakaria

Dom flesta som jag fått kontakt med har ju spelat i USA eller Canada. Men jag fick även svar på mina frågor av Benjamin Sakaria som spelat hockey i Danmark.

Här kommer Benjamins tankar och upplevelser.

I vilket/vilka land har du tränat och spelat hockey?

Jag har spelat hockey i Danmark i klubben i Rungsted Ik. Jag har spelat där ungefär 5-6 säsonger.

Hur kom det sig att du provade på hockey utomlands?

Min mamma och pappa hade bestämt sig för att bosätta sig där eftersom min pappa är dansk. Jag har bott där sedan jag var 5-6 år ungefär tills jag var ca.12

Vad upplever du var största skillnaden på isen för dig som målvakt?

Jag hade ju inte spelat hockey i Sverige innan, jag började spela hockey i Danmark. Men nu när jag har spelat i Sverige i ca.2,5 säsonger känner jag på en gång att tempot är mycket högre här än det är i Danmark.

Var det några skillnader på sidan av isen?

Ja, det är alltid skillnader oavsett vilket land man kommer till. Men dom stora skillnaderna var väl att hockeyn inte alls är en lika stor sport som det är här i Sverige. I Danmark är det mer fotbollen som är "huvudsporten" där.

Upplevde du att det var skillnad på inställningen till hockeyn?

Ja, defenitivt. Det känns inte alls lika seriöst, men det tror jag nog beror på att sporten är mycket mindre.

Var det annan energi på träningar än du var van vid hemma?

Ja, det känner jag ju nu. Det var mycket långsammare där än vad det är här, det kände jag på en gång när jag kom till Sverige för att spela hockey, att tempot var en stor omställning.

Bodde du i landet också? Hurvar det att bo i ett annat land än Sverige? Vad var dom stora skillnaderna?

Jag bodde i Danmark under hela tiden jag spelade hockey där. Jag skulle väl säga att det inte är några direkt stora skillnader, det är nog mest kulturen osv. som är dom stora skillnaderna.

Vad skulle du rekomendera folk att tänka extra på och vara förberedda på om dom ska utomlands och bo och spela hockey?

Jag skulle nog rekommendera att man tänker på om man vill satsa hårt på hockeyn eller om man mer vill spela hockey för att liksom bara hålla igång, eller mer som "korpen". Om man t.ex vill satsa fullt ut på hockey tycker jag inte att man borde flytta till Danmark och börja spela hockey där, eftersom att sporten är mycket mindre och den inte är lika seriös som i andra länder t.ex. Sverige, Canada osv.

Hur tycker du träningen skiljer sig från landet du tränade i till Sverige? Vad var bättre och vad var sämre?

Träningarna är i ett lägre tempo än i Sverige, det känns bestämt. Det som var bra var väl om man är mindre och vill prova på hockey då är det inte helt seriöst om man kanske precis har börjat och bara vill testa på. Det som var sämre var väl att när man blir äldre blir det inte mycket mer seriösare och det tycker jag väl inte var så där jättebra om man verkligen vill satsa på hockeyn.

Skulle du rekomendera killar och tjejer att prova på hockey utomlands? Varför i så fall?

Ja, verkligen! Jag tycker inte att man ska vara rädd för att prova på något nytt, man kanske tycker att det är mycket bättre än hemma i Sverige. Om man inte tycker så, då kan man ju altid bestämma sig för att flytta tillbaka till Sverige och spela hockey där.

Tackar Benjamin som berättat om sin hockeyupplevelse i Danmark.

Vi hörs!

Intervju om att spela utomlands med Oscar Dansk

Idag får vi ta del av Oscar Dansks tankar kring hans hockeyspelande i USA.

I vilket/vilka land har du tränat och spelat hockey?

Jag spelade i Minnesota i USA, på en skola som heter Shattuck St. Mary's i tre år.

Hur kom det sig att du provade på hockey utomlands?

Anledningen till att jag åkte över för att spela på andra sidan går egentligen långt tillbaka. Jag och min familj har varit genom åren i Kanada och USA på hockeyskolor på sommaren väldigt mycket. Vilket ledde till att min storebror åkte över till Kanada ett år. Det ena gick till det andra och vi fick kontakt med Shattuck, där det var meningen att jag bara skulle stanna i ett år fast jag gillade det så mycket att jag blev kvar. Vi tog ett år i taget.

Vad upplever du var största skillnaden på isen för dig som målvakt?

Största skillnaden var och är väll fortfarande för mig är att själva spelet i Nordamerika är mer resolut och rakt på. Det är inte like mycket passa fram och tillbaka, och dribbla lika mycket. Så att allt blir lite intensivare, vilket också kanske beror på att det är mindre rink.

Var det några skillnader på sidan av isen?

För mig så tycker jag att det var en hel del och stora skillnader utanför isen, men det beror ju väldigt mycket på att dem har en annan kultur och sätt att ta sig tillväga. Vilket jag personligen gillade extremt mycket, och är en stor anledning till att jag stannade där under en längre tid.

Upplevde du att det var skillnad på inställningen till hockeyn?

På några vis var det en annan inställning till hockeyn, men även det har också med att göra att dem har en annan kultur där borta. Sen beror det just också på vilken nivå och ambition man har, precis som överallt annars. Men instinkten att tävla var det ingen brist på.

Var det annan energi på träningar än du var van vid hemma?

Våra lag träningar var väldigt fulla av energi. Sen var det ju en internatskola som jag gick på och många av oss, bodde, gick i skolan, och spelade hockey tillsammans vilket gjorde att vi stod väldigt nära varandra som resulterade i väldigt roliga träningar med bra energi. Just där jag spelade och levde så var det väldigt speciellt på det viset, så jag kan bara tala för mig själv. Men från vad jag har vet så är det väldigt hög energi på träningar i alla andra ställen. Återigen så beror också det på vart man spelar.

Bodde du i landet också? Hurvar det att bo i ett annat land än Sverige? Vad var dom stora skillnaderna?

Skolan jag gick på var som sagt en internatskola, och jag bodde på internatet i en korridor. Allting var så väl strukturerat och genom tänkt så att det blev tillslut som ett hem till mig. Ett av åren så hade jag ett eget rum, de andra två åren så bodde jag med en rumskompis som är en väldigt bra kompis till mig. Jag älskade att bo och leva där och ångrar inte en minut av det, jag har fortfarande mina bästa kompisar där borta. Sen eftersom att det var en internatskola så är det en annan känsla runt allt tror jag till skillnad från att jag skulle vara på ett annat ställe.

Vad skulle du rekomendera folk att tänka extra på och vara förberedda på om dom ska utomlands och bo och spela hockey?

Jag tror att det är viktigt att hitta ett bra ställe, i alla fall om du ska åka över som 13-åring som jag gjorde. Där du tror att du kommer känna dig säker och har en bra känsla.. Men oftast det brukar lösa sig för att folk i både Kanada och USA är så bra på att ta hand om människor så det löser sig. Åker man över när man är äldre så brukar lag och ställe oftast lösas av en agent eller rådgivare av något slag.

Hur tycker du träningen skiljer sig från landet du tränade i till Sverige? Vad var bättre och vad var sämre?

Dem har väll en annan träningsfilosofi i USA än i Sverige.. Just på isen kan jag inte sätta tummen på några speciella skillnader, men på fysdelen så var det inte lika mycket löpning och kondition som vi kanske har i Sverige. Mer vikter osv.. Så bättre och sämre beror nog på vilken sorts spelare man är och var man spelar. Men för mig så märkte jag att jag låg efter i konditionen när jag kom hem.

Skulle du rekomendera killar och tjejer att prova på hockey utomlands? Varför i så fall?

Med min upplevelse i bagaget skulle jag verkligen rekomendera att åka över. Sen behöver man inte vara där like länge som jag men att åka och prova några sommar hockey skolor i USA eller Kanada om man inte har gjort det och har den möjligheten så skulle jag verkligen göra det. Så man får se hur och lära sig hur det går till där. Jag har lärt mig otroligt mycket som både hockeyspelare och person under min tid där.

Vill tacka Oscar som tog sig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!

Sommarintervju med Christopher "Torpet" Nihlstorp

Hösten närmar sig och med den Elitseriepremiären. Just nu spelar lagen EuropeanTrophy för fullt. En som just kommit hem från finland och tagit sig tid svara på mina frågor är förra årets guldhjälte som kom upp med ett storartat spel i finalerna.

En målvakt jag tycker mognat och fått ett mer samlat och tätt spel sen dess han kokm till Färjestad. Här kommer en liten intervju med Christopher Nihlstorp.

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

Jag har lagt mycket tid på kondition o bålstyrka i sommar.

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

Jag gick på is 1 v i sommar på Målvaktsverkstan I Luleå med min mvträn. Erik Granqvist.

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

Oj, brukar väl ta någon vecka innan jag tycker det känns helt 100.

Vad är dina personliga mål inför säsongen?

Mina mål behåller jag för mig själv, men jag har en klar målbild med min säsong.

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

Jag har kört med laget hela sommaren, sen har jag utöver det kört 3 pass i veckan med mvfys.

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

På sommaren blir det väl inte lika mkt, men Erik finns till hands varje dag.

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

Jag vill förbättra mig på allt så det finns absolut detaljer att jobba med.

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

8) Jag tycker det e skönt att ha ett break, rensa skallen lite o ladda upp med ny energi.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i elitserien och allsvenskan säsongen som kommer?

Jag o Fredrik Pettersson-Wentzel, Toivonen (Mif)

Vilket lag vinner SM-Guld? Allsvenskan?

Färjestad BK sen tror jag Malmö vinner Allsvenskan.

Tackar "torpet" som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

måndag 22 augusti 2011

Intervju om utlandsspel med Felix Lindros och Jesper Sannerborg

Här kommer två till intervjuer med killar som spelat hockey i utlandet. Två av mina läsare som hjälpt till med sina tankar och upplevelser, Jesper Sannerborg och Felix Lindros.

I vilket/vilka land har du tränat och spelat hockey?

Felix: Jag lirade i USA. Jag bodde i delstaten Kansas. Staden heter Lawrence. Hockey laget som jag spelade i heter Kansas City Outlaws.

Jesper: Jag har spelat hockey i Canada och Usa!

Hur kom det sig att du provade på hockey utomlands?

Felix: Orsaken till att jag fick chansen till att lira hockey över i USA var att min låtsas pappa fick ett jobb i Kansas. Det var anledningen till att jag spelade hockey i USA i två år.

Jesper: Första gången jag var i Canada så var jag på en skills competition som gick rätt bra och efter det har jag haft kontakt med en scout där borta som bjudit över mig på olika turneringar för att kunna scouta mig!

Vad upplever du var största skillnaden på isen för dig som målvakt?

Felix: Jag tyckte att den största skillnaden var att spela på så pass liten rink. Den mindre rinken påverkade mitt spel, så jag stod inte lika långt ut ur målet som jag gjorde innan. Spelet var mer aggresivt mot mål.

Jesper: Den största skillnaden på isen var att skyttarna skjuter från alla möjliga och omöjliga vinklar på grund av den mindre rinken! Det tog även ett tag att vänja sig med deras målgård.

Var det några skillnader på sidan av isen?

Felix: Det är mycket mera träning i sverige än vad det var i kansas( det är olika från stater till stater i usa med träning). Vi tränade cirka två gånger i veckan, sen lirade vi matcher på helgen, cirka 3-5 st per helg. Mycket mer matcher än vad det var i sverige. Där jag spelade varade isen till Juni.

Jesper: Jag märkte på Canadadickerna att dom är väldigt självsäkra och dom är väldigt individuella. Det är en helt annan mentalitet, dom tar för sig på ett annat sätt. Visst, jag ska inte dra alla över en kam, det finns några personer där som jag har en bra relation med än idag, men det fanns även några ensam vargar som hade fullt upp med att sköta sitt. Tränarna var mer rak på sak tycker jag, man fick höra om man gjorde rätt eller fel, vilket jag ser som positivt! Dom använde även ett ganska grovt språk, mycket svordommar!

Upplevde du att det var skillnad på inställningen till hockeyn?

Felix: Njaa, inte jätte mycket precis, mer att de ville gå lite mer på kropp än vad de gjorde i Sverige. Hade en övning som kallades Gorillan, den gick ut på att man skulle slås i mitt cirklen, dock inget allvarligt slagsmål utan bara träning på det. Annars var det inte något mer på den frågan.

Jesper: Jag märkte stor skillnad på hur föräldrarna var mot spelarna, dom var väldigt seriösa och även här fick dom höra när dom hade gjort något bra eller något dåligt. Man märker verkligen att det inte bara är spelaren som är intresserad utan att hela familjen är med på matcherna. Dom älskar verkligen hockey!

En annan grej som jag också reagerade på var uppvärmningarna utanför isen, det var som ett träningspass, dom körde verkligen hårt för att komma igång!
Var det annan energi på träningar än du var van vid hemma?

Felix: Det var ungefär den samma.

Jesper: Det var det verkligen. Det var väldigt bra tempo och direkt när någon gjorde övningen fel eller om de var dålig kvalité på passningarna så fick vi köra idioten från långsida till långsida. Så på så sätt var det många som ansträngde sig mer för att göra rätt. Jag märkte även att målvakterna jobbade klart varenda puck, även fast det var en tight övning så brydde dom sig inte om dom inte han med nästa skott.

Bodde du i landet också? Hur var det att bo i ett annat land än Sverige? Vad var dom stora skillnaderna?

Felix: Ja jag bodde i landet. En stor skillnad var att jag fick köra 45 min bilkörning till tränings anlägningen. Folket var också en skillnad, alla var verkligen jätte trevliga, vilka man träffade på så var det jätte trevliga. Staden jag bodde i var som Helsingborg så den var större än Ljungby där jag bor nu.. Allt var verkligen större i USA T.ex: bilar, mat, Hus.

Jesper: Ja det gjorde jag, innan turneringarna åkte jag dit drygt en vecka innan för att bli av med jetlag så att man är fräsch till första ispasset. Det är självklart en stor omställning att bo i ett land där dom snackar ett annat språk, när jag var i Montréal var det många fransk talande också, även tränarna, så det var en stor omställning. Tränaren hade en separat genomgång med mig innan träningarna och matcherna då.

Jag tycker även att det tog ett tag att vänja sig vid maten, det är helt annorlunda där, det är så mycket fett i maten så man håller sig inte mätt lika länge som här i Sverige. Jag märkte det redan första året så dom andra åren tog jag med mig ett paket svenska ideal makaroner och ett paket köttbullar, dom ifrågasatte det i tullen men det gick bra tillslut!

Vad skulle du rekomendera folk att tänka extra på och vara förberedda på om dom ska utomlands och bo och spela hockey?

Felix: Om det skulle komma till USA så behöver man hålla upp attityden, den ska alltid vara positiv! Kunna språket, vara trevlig. hålla upp huvudet på isen.

Jesper: Jag skulle rekomendera att ta för sig mycket, det gillar dom Canadensiska tränarna, dom vill att man är säker med sig själv. Försök komma in i gänget snabbt, då blir det en mycket roligare vistelse. Även fast man inte är den vassaste på engelska så är det bättre att försöka än att bara sitta tyst, både spelarna och tränarna har förståelse för att man kommer från ett annat land.

Hur tycker du träningen skiljer sig från landet du tränade i till Sverige? Vad var bättre och vad var sämre?

Felix: Jag tycker att träningen är bättre i Sverige, det var ingen försäsongs träning där jag bodde. eftersom hockey inte var så stort i den delstaten( Basket, amrikanskfotboll var stora) så var det inte så seriöst med träningen, så det skiljer verkligen från delstat till delstat! Så jag tycker träningen är bättre i Sverige.

Jesper: Jag tycker att det var bra att det var lite hårdare där, att tränarna går rakt på sak. Det sägs ju att man lär sig av sina misstag! Här i Sverige har träningarna jag varit med om ofta varit uppbyggda så att dom börjar med lite snabbare övningar, sen går dom över till 2-1or och sånna övningar och till sist går dom över till matchövningar. I Canada var det fart hela tiden, även fast det var en 2-1a så var det på en kortare distans så man fick nästan skynda för att hinna med varje skott.

Skulle du rekomendera killar och tjejer att prova på hockey utomlands? Varför i så fall?

Felix: Jag skulle starkt rekommdera att de prövas på utomlands, men lär så så mycket annat, det är en jätte stor skillnad, skillnad på hockey. man lär sig språket. Träffa nya kompisar.

Jesper: Jag skulle helt klart rekomendera att testa på det, jag ångrar inte en sekund att jag testat. Det har varit utvecklande för mig både som person och som målvakt. Jag personligen gillar den mindre rinken och den tuffare attityden runt omkring, så jag trivs bra "over there".

Där har ni Felix och Jespers tankar kring deras spel i USA och Canada.

Vi hörs!