onsdag 2 november 2011

One Knee och/kontra S-M-S

Dom två senaste säsongerna har en ny typ av räddning/ställning blivit allt mer vanlig. S-M-S (skridsko mot stolpe) där du istället för tex One Knee, eller att stå upp intill stolpen går ned i butterfly och trycker kroppen mot stolpen. Lite som Wesslau på bilden nedanför men med mer rak rygg. Eller som Eriksson på bilden under.




Då är alla med på vad jag menar.

Så nu har du tre olika alternativ att ta till vid närspel, spel bakom mål och inbrytningar tex. Men när det finns många val är det viktigt att ha en gameplan. Så du vet vilket val du föredrar när, eller om du "bara" använder en av dom för att få kontinutet i ditt arbete.

Självklart finns det för och nackdelar med båda. Pratar då om One Knee och S-M-S. Här nedan ska jag ge min syn på det och även Stefan Ladhes och Magnus Olsson.

One Knee:

Fördelar: Du täcker högre upp i målet då du har högt bröst och rumpan upp från isen och är mer rörlig då du ju har hela skenan i isen och lätt kan trycka dig till både stående och till butterfly vilket gör det lättare att ta dig vidare till nästa situation.

Nackdelar: Lite svår att ta sig till snabbt från stående om du inte är intill stolpen. Kan vara svårt veta hur pass tät du är. Om du hamnar för mycket in i målet eller längs mållinjen lämnar du lätt en lucka i bortre stolpen.

S-M-S:

Fördelar: Lätt att komma ned i snabbt, så den funkar ypperligt bra vid tex köksvägen. Du blir ju bredare jämfört med One Knee i och med att du är i butterfly och således kan utyttja båda benskydden tex.

Nackdelar: Svårare att ta sig vidare till nästa situation då du inte har någon skena i isen, samtidigt som du ofta lutar dig över det benet du behöver trycka med. Kan också vara svårt att lära sig komma rätt så du inte lämnar luckor. Kräver en lite rörlighet och vighet för att få in kroppen mot stolpen (vet inte om det är en nackdel dock)

Det som är viktigt att tänka på är att det ju är två olika sorters räddningar/parader/wställningar och att var och en av dom har olika användningsområde.Det var mina tankar kring det. Här kommer två andra i form av Tre Kronors Målvaktstränare Stefan Ladhe och Blue Crease Goaltendings Magnus Olsson.

Stefan Ladhe:

Fördelen med on knee:

Målvakten har en skridskoskenan i isen, kan lätt flytta till nästa position i stående ställning eller i butterfly. En annan fördel är att det blir väldigt tätt intill stolpen med det raka benet och armen intill. Även en bra täckaställning med bra rörlighet/tryck om man möter spelet på inbrytning tex då i en position intill målgårdslinjen och inte vid stolpen.
Nackdel med one knee:

Tar "tid" att komma intill stolpen om det går fort. Begränsat användningsområde om man pratar ställningen intill stolpen. Det ska vara långt ut på vinkeln och målvakten måste täcka hela ytan i målet.
Fördel med SMS:

Kommer snabbare intill stolpen tex när spelaren går köksvägen dvs rundar kassen och försöker snabbt trä in pucken intill stolpen eller via målvakten. En annan fördel är att målvakten täcker större yta i målet. Lättare att se vart returen tar vägen och att nå den för att blockera efter skott.
Nackdel med SMS: 

Svårare att ta sej vidare till nästa situation, ingen skridsko i isen. Långa ben - inga problem... Krävs träning och nötning för att komma rätt och smidigt intill stolpen med överkroppen. Visst krav på rörlighet! KAN finnas lucka intill plocken. Viktigt att filma så målvakten får en bild av hur det ser ut.

Något som jag tycker är viktigt är att man inte tänker antingen-eller. Det verkar som att SMS är "jätteinne" att göra nu och det är ju bra för då finns förmodligen motivationen att träna det. Men båda har sitt syfte och sitt användningsområde. Mycket handlar om hur mycket tid man har i situationen!


Magnus Olsson

One Knee fördelar:

Man är förberedd för ett inspel.
Täcker stor del av ytan på isen


One Knee nackdelar:

Svårt att göra den i fart.
Svår position att inta.
Det är lätt att man släpper luckor samt svårt att hitta pucken om den ligger i området runt det höga knät.

S-M-S fördelar:


Lättare att utföra i hög fart.
Mindre tekniskt svår och därmed mindre risk att släppa luckor.

S-M-S nackdelar:


Man är mindre rörlig i sidled.

Magnus Hade en hel del tankar i ämnet som kommer här!

One knee eller s-m-s.... Detta är ett hett debaterat ämne.
Fördelen med O.K (one knee) är ju att du kan förflytta dig inåt i banan vid ett inspel. Dock har jag personligen börjat ogilla O.K mer och mer. Det är på tok för många onödiga mål som går in p.g.a O.K är en mycket svår "räddning". Det krävs timing, balans och mängder med träning för att den skall sitta bra. Men använder man den i rätt läge och med lite sunt förnuft så är tanken bakom O.K väldigt vettig. Jag har målvakter som vill använda den och jag har målvakter där vi mer eller mindre har tagit bort den ur deras spelplan.


Skulle jag själv spela så skulle jag nästan aldrig använda den. Mest p.g.a att det är för svårt. Jag hade däremot användt det som jag kallar halv-högt-knä (h.h.k). En position där man går halvvägs ner i O.K och gör sig redo. Därifrån kan man välja om man vill gå ner i butterfly eller i O.K.
Jag anser att en butterfly är säkrare och lättare att använda även om man har lite svårare vid ett inspel. Dock måste man kunna lita på sina försvarare också. En målvakt kan inte ha som krav att vara på två ställen samtidigt. Om målvakten koncentrerar sig på puckföraren så måste hans/hennes backar ta bort övriga hot ibland. (kolla på Tim Thomas i Bruins).


Även vid inbrytningar från sidan av målet har jag med vissa killar utvecklat ett system då dem inte behöver använda O.K om dem inte vill. (observera att dem har ett val. jag bestämmer inte vad dem skall göra)

Detta system går ut på att komma ut och möta puckförare, backa med timing för att sedan använda en butterfly vid skott eller butterfly-slide om spelaren fortsätter och går mot bortre stolpen. Detta var inte helt enkelt att beskriva med ord:) Ni får komma och titta när vi tränar istället...haha

Jag försöker anpassa användandet av O.K eller s-m-s till vad målvakten är bekväm med och sedan utveckla det.
Men personligen gillar jag s-m-s bättre p.g.a det enkla utförandet.

Hoppas detta ger en liten inblick i denna intressanta diskussion.
Mvh
Magnus Olsson
Blue Crease Goaltending

Vill tacka Magnus och Stefan för som vanligt snabba svar och mycket bra synpunkter!

Vad tycker du som läser och varför föredrar du det ena eller det andra vid vilka situationer?

Vi hörs!

Slagskott på straff

Slagskott på straff.

Jag har sett att ibland på straffar åker spelaren in och skjuter slagskott från fem-sex meters avstånd. Det är ju väldigt sällan det resulterar i mål. Vilket ju jag gissar beror på att spelarna inte klarar av att sikta bra nog med slagskott.

Då till min fråga.

Är det brist på respekt att skjuta slagskott på straff från fem-sex meters avstånd?

Om man i brist på sikte och kontroll sätter den rakt i ansiktet på målvakten, kan man på något sätt jämföra det med en tackling i huvudet?

Jag är kluven, för slagskott är ju en del av hockeyn på ett sätt som tacklingar mot huvudet inte är. Samt att ett direktskott (slagskott) i en matchsituation är det aldrig snack om och där har skytten ännu mindre kontroll. Men samtidigt har han ju all sorts kontroll under en straff och då kanske slagskott inte är nödvändigt/rätt.

Vad tycker ni? Lämna gärna en kommentar!

Vi hörs!

Tas straffar på allvar

Straffar?!

Jag är ju för straffar och tycker det är ett roligt och spännande inslag i matcherna! Men tar spelarna det på allvar ens? Det är alltid snack om lotteri, tur och ursäkter hit och dit. Har allt negativt snack om straffar krupit in i spelarnas omedvetna så att man inte riktigt tar dom på allvar, att man ser det som ett jippo och inte riktigt gör sitt bästa?

Frågan känns berättigad efter Djurgården - Frölunda igår, där det gjordes ETT mål på 20 straffar.... Visst att det var två grymma målvakter i Frederik Andersen och Gustaf Wesslau. Men hallå ETT mål på 20 försök? Det är inte godkänt enligt mig!

Jag får ju en känsla av att spelarna inte riktigt försöker. För utan statistik att backa upp det men jag tror det blir mer än ett mål på 20 frilägen under matcher? Ta en kille som Marcus Nilson som är säker i frilägen, men igår missade två straffar sist Djurgården hade straffar satte han en av två.

Sen tycker jag inte heller spelarna ser allt för besvikna ut efter en missad straff, medans målvakterna ser både gladare ut då dom räddat och mer förbannade då dom släppt en.

Jag förstår inte att det är så? För säg att man hamnar i 5-8 straffavgöranden under en säsong. 5-8 poäng i slutet kan innebära grymt stor skillnad, kan bvara skillnad på etta och tvåa i tabellen och en miljon till klubben. Kan vara skillnad på slutspel och ingemansland, och kvalserie och slippa kvalserie.

Så skärpning nu!

Vi hörs!

tisdag 1 november 2011

Mycket fokus och snabbhet

Har tänkt på en sak under årets elitseriesäsong.

Många mål blir till för att målvakten inte riktigt är med, inte är helt beredd på skott. Dom här målen är sällan några hårda skott, eller ens välplacerade. Men dom kommer när målvakten inte är beredd och då inte hinner ned, inte har klubban rätt eller hinner bli helt tät.

Vart vill jag då komma med den infon?

Jo, se till att alltid vara beredd och koncentrerad! I alla fall då pucken är på egen planhalva oavsett vilket lag som har pucken och alltid då motståndarna har pucken.

Utöver att vara med, beredd och fokuserad. Att du snabbt kan komma ned i butterfly, bli tät med klubba, handskar och armar rätt. Därför tycker jag alla slags ticks och trix för att bli beredd är onödiga. Att slå med klubba eller handskar på något speciellt sätt. Jag ser det ofta på målvakter att dom gör något för att bli beredda som en signal till kroppen att nu händer det.

Jag tycker det är dumt, det tar lite tid, det tar lite fokus och tanke från spelet. Helt onödigt tycker jag!

Ta en spelare som Marcus Nilsson, han har inget jätte skott men han skjuter väldigt ofta oanonserat. I skäret, med backen som skydd. Så målvakten inte riktigt hunnit göra sig beredd för skott, och därav inte hinner ned, eller bli tät.

Ta en målvakt som Viktor Fasth som är grym, Elitseriens bästa. För att göra mål på honom måste du skjuta oanonserat, med täck, eller styrningar. Men mest oanonserat tycker jag så Viktor inte riktigt hinner ned och bli helt tät. Han är ju en målvakt som många andra som spelar på att vara rätt och tät. Ger man honom chansen att hinna med och vara rätt och bli tät, då går det knappt att göra mål.

Men kika på Fredrik Claessons mål i derbyt, inget märkvärdigt skott, löst och fladdrigt. Men det var oväntat, snabbt och med täck. Så Viktor var inte helt med och den slank in.

Så var med, hitta ett snabbt sätt att komma ned i butterfly och bli tät med klubban mellan bena.

Vi hörs!