måndag 23 september 2013

Glöm inte bort din målvakt

Om ni inte redan lyssnat på C Mores Björn Oldeen och Thomas Johanssons hockeypod rekommenderar jag dig verkligen att göra det! Speciellt det senaste avsnittet där Erik Granqvist är med och delar med sig av sig själv.

Granqvist som jag haft förmånen att träffa vid några tillfällen är en väldigt entusiasmerande människa. Som är behaglig att lyssna på och som verkligen delar med sig av sig själv! Så om du inte redan har det så LYSSNA nu!

I det här avsnittet tar han upp en sak som jag tror skiljer målvaktstränaren som allra mest från den "vanlige" tränaren. Målvaktstränaren tar sig an hela målvakten, inte bara som målvakt då utan även som människa. Något som lagtränaren inte gör och i ärlighetens namn inte heller har tid med. Men som målvaktstränare är du ju tekniktränare, mentor, mentalcoach och vän. En rätt viktig roll!



Att lyssna på Erik i denna podcast fick mig att tänka på en sak jag hört från några målvakter. Att lagtränarna inte pratar med dom. Då menar jag inte att dom inte pratar teknik och taktik för att stå i mål. Utan knappt pratar med dom alls. Jag tror det är ganska så vanligt. Tränarna tycker inte dom "kan" det här med målvaktsspel, vilket resulterar i att dom lite glömmer människan bakom masken.

För även om du som hockeytränare och coach inte kan målvaktsspel. Även om jag då tycker du ska sätta dig in lite i det. Var med på några målvaktsträningar och se till få lite kunskap. För är det inte dumt att du inte kan något alls om din viktigaste spelares sätt att spela hockey? Men även om du inte gör det, så får du inte glömma bort killen eller tjejen som finns inne i masken. Han och hon är också en spelare i ditt lag. En spelare med känslor och tankar.

Så ta dig tid snacka med din målvakt. Säg hej, hör hur det är. Fråga hur han eller hon vill lösa vissa situationer i egen zon, i försvarsspelet. Hur passar det målvaktens stil att ni spelar vid 2 mot 1 situationer. Eller hur vill målvakten ni täcker skott och vilka skott kan ni släppa igenom.

Gör din målvakt delaktig.

Men, även om du inte blandar in målvakten i lagets taktik så glöm inte bort prata med din målvakt. Ingen människa gillar ju att känna sig utanför. Och som sagt, även om du inte tycker du kan målvaktsspel så vet du ju hur man frågar hur en annan människa mår och småsnacka lite med den.

För som jag skrev, jag har hört målvakter berätta om tränare som knappt pratat med dom på en hel säsong. Vilket ju låter helt galet! Din målvakt är också en del av ditt lag, och en människa som har behov av att synas och uppmärksammas.

Hur upplever ni målvakter att detta fungerar i dom lag ni spelat i?

Vi hörs!