lördag 30 juli 2011

Sommarintervju med Daniel Sperrle

Idag kör jag en sommarintervju med Västerås Daniel Sperrle.

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

Jag har tränat på ungefär samma sätt som förra årets barmarkssäsong. Störst fokus lägger jag på bålen - balansen, benstyrka samt kondition på testcykel.

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

Jag har varit på is några gånger i veckan som varit. Det är 2 veckor tidigare än övriga laget.

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

Det tar nog ungefär 2-3 veckor.

Vad är dina personliga mål inför säsongen?

Det är att fortsätta utvecklas och bygga vidare på den spelidé jag arbetade in under förra säsongen. Givetvis vill man även spela mycket matcher.

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

Jag tränar bara med laget men byter ut många övningar (i samförstånd med vår fystränare) så de ska passa mig bättre. Jag lägger som sagt stort fokus på bålen och balansen och gör gärna övningar på ett ben. Allt för att hela tiden försöka att hålla bålen maximalt aktiverad.

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

Vi har hela tiden en dialog. Men vi har inte tränat något specifikt tillsammans under denna sommaren.

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

Jag kommer att jobba mycket med detaljer. Till en början vill jag se till att hitta linjerna i mitt spel igen så fort som möjligt efter isbreaket man haft under sommaren.

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

Jag tycker att det är viktigt med ett uppehåll under sommaren. Att komma ifrån det vardagliga och göra något annat för att samla energi och slappna av i huvudet. Så man får längta lite efter hockey.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i elitserien och allsvenskan säsongen som kommer?

Tycker inte riktigt om att svara på sådana frågor inför en säsong då det är omöjligt att veta i nuläget. Men jag hoppas på den fantastiskt sköne Nihlibulin i FBK! 

Vilket lag vinner SM-Guld? Allsvenskan?

Undviker som sagt helst de frågorna! : )

Tackar Daniel som tog sig tid att svara på mina frågor.

Vi hörs!

fredag 29 juli 2011

Spelar storleken en sådan stor roll

Jag börjar tröttna lite på alla kommentarer om att alla målvakter bara är långa och stora och att man måste vara över 190 för att ha en chans att lyckas på målvakt, i alla fall om man vill bli riktigt bra och verkligen ok du vill spela i NHL.

Stämmer det då?

Visst tusan har du en fördel som målvakt om du är lång och stor det säger sig självt. Ska du spela extrem täcka blocka och gå ned i butterfly på alla skott är det ju en fördel helt klart.

Men det är ju ingen garanti du blir en bra målvakt att du är 198 cm lång.

Många svenskar tycker ju Henrik Lundqvist är världens bästa målvakt, Henrik är 185 cm. Amerikaner säger antagligen Tom Thomas som är 180 cm Finnar kanske säger Miika Kiprosoff som är 183 Canadensare kan tycka Cam Ward som är 185. Hoppsan fyra av världens bästa målvakter och en bra bit UNDER 190 cm. Om vi kikar på Svenska målvakter, Enroth 181, Fasth 182, Hadelöv 179, Larsson 183 och Liv 184.

Åldersmässigt är det spridda skurar här med Thomassom är 37 ned till Enroth som är 23.

Så med andra ord är du bara bra nog som målvakt är inte längden så himla viktig som du säkert får höra om du inte är längst i klassen. Du kan bli en grym målvakt och avra under 180 som Andreas Hadelöv.

Det handlar ju om att anpassa sitt spel efter sin längd och storlek. Är du som Tim Thomas 180 behöver du jobba lite längre ut i målgården än en målvakt som är 195, du behöver lite bättre reflexer, bättre rörlighet. Men du har alla chanser att bli en lika bra eller bättre målvakt.

Min slutsats. Du kan bli en grym målvakt oavsett längd!!

Vi hörs!

Mycket ungt och mycket Svenskt

En rolig sak jag låg och funderade på igår då jag skulle somna, ja jag vet är en målvakts/hockeynörd. Men i Elitserien säsongen som kommer är det bara tre utländska målvakter. Frölundas Frederik Andersen, Linköpings Fredrik Norrena och Växjös Martin Gerber.

Dels tycker jag det är grymt kul att dom Svenska lagen vågar satsa på Svenska målvakter, men dom tre utländska målvakterna eller två av dom håller ju mycket hög klass och kommer antagligen vara två av seriens bästa målvakter, Fredrik Norrena och Martin Gerber. Medans Frederik Andersen är ung och mycket lovande.

Då började jag fundera över hur åldrarna ser ut i Elitserien, på målvakter då. Det är rolig fakta det med, då vi har nio målvakter som är mellan 20 - 24 år. Två som är under 20, och bara sex som är över 30. Dom som är över är 30  Andreas Hadelöv, Martin Gerber, Fredrik Norrena, Mikael Tellqvist, Johan Holmqvist och Andreas Andersson. Där är det ju bara Andersson och kanske Holmqvist  som inte är given etta och även tillhör dom bästa målvakterna i serien.

Men det som är mest roligt är ju att av 24 målvakter i elitseriens 12 lag är 19 Svenskar. Måste ju vara något slags rekord. I alla fall dom senaste säsongerna. Eller? Av dessa 19 Svenska målvakter är alltså 11 stycken 25 eller yngre.

Så framtiden för Svenska målvakter ser ju ljus ut! Det här är ju också bara Elitserien, vi har ju ett gäng unga lovande målvakter i Allsvenskan och Division 1 också.

Inte så konstigt det är roligt jobba som målvaktstränare i Sverige med så många unga, lovande och kämpande målvakter!!

Vi hörs!

Sommarintervju med Tim Sandberg

Dagens sommarintervju är med Djurgårdens Tim Sandberg.

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

Jag har ungefär samma upplägg som förra året men jag har försökt att jobba lite extra med konditionen och bålstyrkan.

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

Nej jag har inte varit på is alls under sommaren men jag kommer att gå på is ett par dagar innan laget för att köra in utrustningen.

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

Det går rätt så fort, någon vecka så börjar allt falla på plats, skridskorna är dock värst.

Vad är dina personliga mål inför säsongen?

Målet är att fortsätta utvecklas och komma ett steg närmare min potential samtidigt som jag självklart vill spela så mycket som möjligt. Är ju mitt första år som elitseriemålvakt så jag vet att det gäller att växa in i rollen och ta chansen.

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

En del kör vi enskilt men mestadels är detsamma som resten av laget.

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

Under dom enskilda målvaktspassen är han med, annars inte.

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

Handlar mycket om att bli lite snabbare i allt man gör, dom skjuter nödvändigtvis inte hårdare eller bättre i elitserien än allsvenskan överlag men allt går lite fortare. Så returkontroll och att läsa spelet är nog det som kommer vara viktigast.

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

Jag tycker att det kan vara kul att träna några dagar på någon camp eller så men inte mer, man lever med hockey resten av året dygnet runt och då tycker jag det är skönt att få tillbaka suget ordentligt tills allt drar igång igen.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i elitserien säsongen som kommer?

Jadu, omöjligt att gissa men hoppas att jag och Wesslau kommer 1a och 2a för då bör vi gå till slutspel.

Vilket lag vinner SM-Guld?

Det gör vi inför ett fullsatt Globen tillsammans med Sveriges bästa fans!

Svaret på sista frågan tycker jag känns riktigt bra! :-) Vi bestämmer det Tim!

Vill samtidigt tacka Tim som tog sig tid att svara.

Vi hörs!

Bjurling ställde krav

När jag skickade iväg mina frågor till Björn Bjurling om en intervju, fick jag en motfråga. Att han gärna svarade på mina frågor om jag skrev lite om hans målvaktsskola.

Självklart var jag med på den dealen!

Vad fick dig att starta en målvaktsskola?

Jag såg att behovet av bra målvaktsträning var otroligt stort när jag startade min skola i Norge 2007, tror jag det var. Sen att jag älskar att jobba med oshockey gjorde valet ganska enkelt

Var det din idé att starta skolan, eller lånade du ut ditt namn och har blivit mer inblandad ju längre tiden gått?

Min ide absolut. Jag körde tillsammans med Vålerenga första två åren men det var mitt projekt fullt ut

Hur mycket inblandad är du?

Jag har sten koll på allt. Att sätta sitt namn på någonting och sen inte se till att produkten håller vad jag står för är helt fel tycker jag

Planerar du bli målvaktstränare när den aktiva karriären är slut?

Absolut

Vad anser du unga målvakter behöver träna mest på?

Styrkan i ben och bål samt att bli mera atletiska. Dagens målvakter är lite för mycket robotar

Vad tror du att du som elitmålvakt kan erbjuda som en målvaktstränare som inte spelat på elitnivå inte kan?

Erfarenheten av vad som egentligen fungerar och vilka detaljer som är extra viktiga för att lyckas på den nivån. Det är lätt att lära sig från en bok, men har man inte varit där så kanske man inte riktigt vet vad som kommer att krävas i alla situationer och hur viktiga alla små detaljer faktiskt är. Jag har ju även erfarenhet av hur mycket tid och slit som måste läggas ner för att kunna bli en elitmålvakt.

Vilka tips skulle du vilja ge unga målvakter? Vad ska dom träna mer på och vad krävs för att bli riktigt bra?

Noggrannhet, noggrannhet och noggrannhet. Sen måste man även vara väldigt snabb i fötterna för att lyckas på elitnivå

Vilka tips skulle du vilja ge hockeytränare för att göra lagträningar så bra som möjligt för målvakterna?

Lyssna på målvakternas behov lite mera. Se till att målvakterna alltid får jobba klart innan nästa skott kanske är den enskilt viktigaste detaljen.

Om du blir nyfiken på Bjurlings målvaktsskola så kan du kika in på hemsidan här.

Personligen tycker jag det är grymt bra att målvakter som lägger handskarna på hyllan växlar över till målvaktstränar spåret. Speciellt dom som spelat på elitnivå!

Vi hörs!

onsdag 27 juli 2011

Sommarintervju med Björn Bjurling

Idag kör vi en sommarintervju med Björn Bjurling

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

Just nu är jag skadad så tyvärr så har sommaren inte riktigt varit som den borde vara. Men jag lägger alltid stort fokus på konditionen och att alltid lägga in några intervallpass i veckan

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

Jag gillar inte att vara på is för mycket på sommaren. Jag behöver ett break från hockeyn också

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

Oj, Hade du frågat för några år sedan hade jag svarat 1 månad. Sista två åren har det tagit ungefär en vecka.

Vad är dina personliga mål inför säsongen? Blir det mer hockey och i så fall vart?

Jag vill ju inget hellre än att spela, men tyvärr just nu hämmar min axel mig så vi får se vad som händer.

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

Den målvaktsfys jag lägger mest tid med att köra är saker som jag tycker att mitt målvaktsspel behöver. Tex bål, snabbhet och uthållighetsstyrka

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

De år jag har haft någon har vi bollat ideer med varandra. Jag har som sagt varit med ett tag så jag vet vad min kropp behöver.

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

Allt egentligen. Kvalitet är färskvara så det gäller att aldrig slappna av.

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

Skönt att ta det lugnt

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i elitserien säsongen?

Det lag som har bästa försvarspelet.

Vilket lag tror du vinner SM-Guld?

Färjestad

Tackar Björn som tog dig tid att svara på mina frågor

Vi hörs!

tisdag 26 juli 2011

Sommarintervju med Sara Grahn

Kör dubbla sommarintervjuer idag!

Här kommer en med damlandslagets Sara Grahn.

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

Jag kör ett 10 dagars program med två vilodagar inplanerat. Det är ett målvakts specifikt pogram som jag och min målvaktstränare Pecka Alcen gjort ihop. VI har tittat på de jag måste bli bättre. Så det stora fokuset ligger på uthålligheten och explovisiteten. Fast samtidigt på allt, men mest löpningen..

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

Nej jag har inte varit på is, går på is v 29 med hockey skolan.

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

2-3 träningar så är dom inkörda.

Vad är dina personliga mål inför säsongen?

Att hålla samma stabila spel som jag gjorde förra säsongen. Ta laget till Sm final.

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

Jag har bara denna sommaren tränat själv eftersom jag har en eget program. Specifikt för mig.

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

Ja självklart göra jag de.

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

Kommer jobba en hel den med att ha full fokus på pucken vilket jag har en lite brist i då jag tappar blicken när den kommer mot mig, de är de som vi kommer jobba mest med.

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

Det är ganska så skönt att känna att man saknar de, för då tycker man de är extra roligt att gå på när de drar igång, jag tror de är viktigt att sakna de man göra varje dag.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i riksserien säsongen som kommer?

Det kommer vara jämt bland alla målvakter, men jag måste tro på mig själv så jag säger att jag gör det :):)

Vilket lag vinner SM-Guld?

Samma här kommer bli en jäkligt spännande serie i år, många lag som fått nya spelar och de ser bra ut för många, men jag tror absolut vi spelar en final match, och att vi vinner med 3-1 :):)

Anledningen att ett svar är lite inaktuellt beror på att jag hade missat att Sara svarat mig, blev lite lätt pinsamt då jag skickade ett mail och frågade hur det gick... :-/

Vill tacka Sara som tog sig tid att svara!

Vi hörs!

Dagens målvakter, roliga att titta på eller ej

Efter att ha jobbat en vecka med SHI på teknik campen i Tumba Ishus, och ha intervjuat en massa målvakter och målvaktstränare har jag börjat fundera på en sak och insett en sak. Eller ja jag har ju varit medveten om det innan, men funderat lite extra. :-)

Om vi ber en målvakt eller en målvaktstränare att beskriva vad som är viktigt i dagens målvaktsspel, eller vad som ska tränas extra. Får man väldigt ofta höra samma saker.

* Konsekvens
* Nogrannhet
* Att göra samma räddning i samma läge varje gång
* Gör mindre för att få mer
* Att vara tät

Inte så där jätte roliga ord. Eller hur??

Missförstå mig inte nu, dagens sätt att spela målvakt är det bästa som funnits. Visst skydde är större, men dom är också bättre anpassade. Jag är ledsen Roffe, Tommy, Grant, Bill och alla mina gamla idoler men dagens målvakter är bättre på att hålla målet tätt.

Men är det roligare idag? Är det roligare att se dagens målvakter? Eller såg vi hellre Bill Ranfords skridskoparader? Peter Åslins slides? Pekka Lindmarks stående sparkar? Tommy Söderströms grymma skridskoåkning?

Sen en annan sak? Världens just nu bästa målvakt, Tim Thomas. Hur mycket jobbar han efter tät, konsekvent, samma räddning?? Nej inte så mycket va? Men för att spela som Tim Thomas måste du ha en grym känsla, känslan som målvakter förr i tiden hade men som inte alls är lika viktig idag.

Jag har ju både haft och jobbat ihop med Stefan Ladhe och Thomas Magnusson och det är ju inte samma sport dom lär ut killarna idag om jag jämför med det dom lärde mig för 20 år sedan.

Men, nu har vi ju inte målvakter för att dom ska vara roliga att titta på utan för att stoppa puckarna och det gör dagens målvakter bättre än gårdagens. Även om jag kan sakna att se Roffe Ridderwall eller Grant Fuhr...

Men som min kollega Andrej Pierow på SHI sa, det går i cykler snart har utespelarna kommit på hur dom ska knäcka målvakterna och då måste vi utveckla oss vidare för att stoppa puckarna.

Hur ska nästa stil se ut?

Vi hörs!

Sommarintervju med Magnus Hellberg

Idag har turen kommit till en av dom målvakter jag tycker det ska bli riktigt kul och spännande att följa i vinter, Frölundas Magnus Hellberg.

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

Jag kör på med samma program som förra sommaren men det har blivit lite ändringar. Har lagt in yoga på tisdagar, underskattat men väldigt nyttigt! Fokus ligger framförallt på bålstyrkan, benstyrkan och explosivitet.

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

Ja jag har varit lite på is. Jag deltog på Nashvilles camp direkt efter draften! Kul att spela på liten rink. Kommer även tjuvstarta lite med Micce Andreason och några andra keepers nu innan vi går på med laget så man hittar känslan och skakar av sig rosten man fått under sommaren!

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

Den kommande säsongen ska jag köra med Reebok, vilket jag även gjorde förra säsongen. Det kommer nog ta en vecka innan allt känns bra och man har gjort lite fin justeringar.

Vad är dina personliga mål inför säsongen?

Fortsätta vara konsekvent och jobba hårt. Finslipa mycket smådetaljer som gör skillnad i mitt spel så jag utvecklas som målvakt. Självklart så siktar man på mycket speltid, det blir tuff konkurrens om första spaden.

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

Jag kör med laget i Göteborg var tredje vecka och kör med Micce Andreason resterande veckor. Det har fungerat bra hela sommaren så jag är nöjd, känner mig stark och redo inför säsongsstarten!

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

Ja absolut, Jag och Micce tränar väldigt mycket tillsammans och har en bra dialog om säsongen och sätter upp mål som jag ska sikta på.

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

I början när man kliver på is brukar man vara rätt ringrostig. Så det blir att få in riktlinjerna och hitta känslan igen som man glömt bort under sommaren, haha. Även mycket kondition och jobba klart varje puck.

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

Jag tycker det är skönt med ett uppehåll efter en säsong, bara tänka på annat och få tillbaka suget igen.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i elitserien säsongen som kommer?

Fortsätter Viktor Fasth att vara lika konsekvent och lika noggrann som han var förra året så är han en het kandidat.

Vilket lag vinner SM-Guld?

Haha svår fråga.. Kan bli något lag som överraskar, tiden får utvisa!

En sak som jag efter några intervjuer börjar inse och som jag själv också tyckte då jag spelade är att spelarna tycker sommaruppehållet från isträning är skönt. Jag tror det är en tränargrej att tycka det är bra att vara på is hela somrarna!

Tackar Magnus som tog sig tid svara på mina frågor.

Vi hörs!

måndag 25 juli 2011

Niklas rankar elitseriemålvakterna

Satt just och läste igenom Svenska Fans målvaktsranking inför Elitserien. Inser att jag inte riktigt håller med. Dels så tycker jag dom lagt alldeles för stor tyngd på förstamålvakten då dom ju faktiskt rankat paren.
Ska göra en snabb egen ranking, så klart! :-)

Här hittar ni Svenska Fans ranking. 12-7 6-1

Okey här är min ranking.

12: Modo

Modo Tellqvist som kommer vara bra och hjälpa Modo till många viktiga poäng sen junioren Anton Forsberg som jag utgår från kommer bli tredje keeper då säsongen börjar. Kommer troligtvis klättra om en bättre backup kontrakteras.

11: Luleå

Luleå har en förmodad etta som är relativt oprövade Rautio och helt oprövade Gustavsson som backup. Två målvakter som måste leverera från start, vi får se om dom klarar det och sen över 55 omgångar? Jag tror dock Johan Gustafsson kommer överraska många i år!

10: Timrå

Timrå två backup målvakter som ska slåss om första spaden. I dagsläget på plats 10  jag tror dock Ridderwall kommer leverera och få dom att klättra på listan. Får dom en av killarna att bli en bra förstamålvakt kommer Timrå ha ett mycket bra par. Men just nu 10:a som sagt.

9: HV71

HV har i Daniel Larsson en av seriens bästa målvakter men efter slutspelet förra säsongen så har Andreas Andersson sjunkit på min lista över målvakter. Han är en OK backup och får HV att hamna först 9:a på min lista.

8: Frölunda

Ett lag som jag tror kommer klättra på rankingen. Har i Magnus Hellberg en av Sveriges mest lovande målvakter som också draftades först av alla målvakter i årets draft. Men både Magnus och Frederik Andersen är helt oprövade i elitserien. Men som sagt kommer klättra.

7: Skelefteå

Skelefteå har ju i Andreas Hadelöv en av seriens bästa målvakter och i Joacim Eriksson en mycket lovande backup. Men efter att ha fått stå väldigt lite tycker jag Jocke spelade osäkert då han fick chansen förra säsongen.

6. Djurgården

Gustaf Wesslau kommer att spela bra och hjälpa Djurgården vinna matcher, han kommer vara en stabil bra elitseriemålvakt. Tim Sandberg tror jag kommer vara en bra ackup, men han är snudd på helt oprövad i Elitserien.

5: Växjö

Martin Gerber kommer inte göra Växjös fans besvikna han kommer spela på en hög och jämn nivå. När han vilar kommer oscar Alsenfelt komma in och göra ett bra jobb

4: Linköping

Fredrik Norrena är en av Elitseriens bästa målvakter och Christian Engstrand är en av seriens bästa backuper. Det räcker till en fjärde plats för Linköping på min lista.

3: Färjestad

Jag tror Christopher Nihlstorp kommer vara en av seriens bästa målvakter säsongen som kommer och kommer ändå få kämpa för att behålla första spaden framför Fredrik Pettersson-Wentzell

2: Brynäs

Brynäs har i mina ögon två första målvakter i sin trupp i Johan Holmqvist som fortfarande håller hög klass och den yngre Niklas Svedberg som kommer bli en topp målvakt när han får chansen.

1: AIK

Tar första platsen på min lista. Har i Viktor Fasth Elitseriens bästa målvakt, kanske den bästa i hela Europa. Sen tror jag mycket på Markus Svensson. Ihop med målvaktstränare Stefan Persson kommer det bli mycket roligt följa AIK:s målvaktsspel säsongen som kommer!

Det är min lista det!

Hur ser din ut?

Vi hörs!

Sommartintervju med Oscar Alsenfelt

Idag kör sommarintervjuserien vidare med Växjös Oscar Alsenfelt.

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

Vi har använt oss av ungefär samma upplägg, bara ökat antalet timmar i veckan. Vi har fått en bra idividuell coach i Niklas Rahm så vi har kunnat träna på vad varje individ behöver. För mig har dte blivit mycket bål och balans.

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

Har inte varit på is än, men siktar på nästa vecka. Så att man får ett par pass innan man går på med laget.

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

Brukar ta 2 veckor ca

Vad är dina personliga mål inför säsongen?

Att etablera mig i ES och ta laget till slutspel

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

Under is-träning kör vi mycket bara för målvakter. Under sommarträningen kör vi mest med laget. Dagens MV måste vara så pass bra tränade så att träna med laget fungerar utmärkt.

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

Inte just nu för vi har inte fått ngn ny än. Men jobbar med min mentala coach, Andy Swärd, en hel del.

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

Det kommer bli mycket jobb men exakt vet jag inte det är något vi tillsamman får gå igenom. Man får ta in mycket från dem som har spelat på denna nivån innan. Förhoppningsvis kan Gerber nu vara ett bra bollplank.

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

Jag gillar uppehållet. Det fungerar som den mentala uppbyggnaden för mig.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i elitserien säsongen som kommer?

Svårt att säga kan bli vem som helst men Viktor gör säkert en bra säsong till, Stoffe i färjestad tror jag kommer vara grym och självklart kommer Gerber vara med i snacket.

Vilket lag vinner SM-Guld?

Omöjligt att säga men måste jag så säger jag Modo. Anton Hedman avgör finalen.

Det var ett litet snack med Oscar det, som belyser en punkt jag tror väldigt mycket på, att köra mentalträning. Jag tror det är väldigt viktigt speciellt för målvakter!

Tackar Oscar som tog sig tid att svara på mina frågor!

Vi hörs!

söndag 24 juli 2011

Sommarintervju med Jhonas Enroth

Med nypåskrivet envägskontrakt med Buffalo ser Jhonas Enroth ut at bli vår nästa Svenska målvakt som har NHL som pemanent arbetsplats. Grymt kul att Jhonas slit har gett reslutat, han har utan gnäll kört på i AHL fått rutin av små rinkar och utvecklats till en ännu bättre målvakt än då han lämnade Sverige.

Ska bli riktigt kul att följa Jhonas i vinter!

Hur ser upplägget på din somarträning ut? Har du samma upplägg som förra säsongen eller har det ändrats? Var ligger största fokus? Styrka? Kondition? Explosvitet?

i stort sett samma upplägg. grunden är den samma med en bra ballans mellan kondition o styrka o mycket ballans övningar. när ja kör styrka e det mest cirkelövningar ja kör. har även tränat lite med en personlig tränare i år, o fått en del korrektiva övningar från honnom. så det känns som ett bra upplägg.

Har du varit på is något redan? Går du på is samtidigt som laget eller kör du lite innan?

jag har varit på is 2 gånger under sommaren men då har det bara varit med kompisar så har inte varit nått sånt jätte seriöst ännu. men jag tänkte gå på is på "alvar" imorgon (25 juli) med ett par stockholmare som spelar i usa. o sen runt den andra veckan i augusti kör jag 2-3 veckor med alla andra nhl proffs här i stockholm innan ja åker över för säsongen.

Hur lång tid tar det för dig att köra in dina skydd så dom känns sköna?

Det brukar inte ta mer änn 1 vecka ungefär. ibland snabbare. skydden nu förtiden e ju så otroligt proffisionella gorda o jag har ju förmånen att beställa dom lite som jag själv vill ha dom så skydden e i stort sett redo nästan på en gång. det är väll skridskorna som e värst o köra in.

Vad är dina personliga mål inför säsongen?

mina personliga mål för säsongen är att ta alla chanser jag får o göra så att buffalos coacher inte tvekar på att sätta in mig när miller behöver vila. jag hoppas på att spela 25-30 matcher i år.

Kör du mycket målvaktsfys eller kör du ”bara” med laget?

jag kör bara egen fys. så man kan väll kalla det att jag kör målvaktfys.

Jobbar du med målvaktstränaren på somaren?

nej tyvärr blir det inte så mycket. jag ska dock åka över till buffalos mv coach i slutet av augusti o köra i ett par dar där med honnom i montreal. ja önskar att jag kunde köra lite mer sånt över sommaren. men det brukar alltid bli ett par pass med magnusson/lahde på sommaren så det brukar bli bra i alla fall.

Finns det några detaljer i ditt spel du kommer jobba extra mycket med när ni går på is?

i nhl så kör man så otroligt mycket skridsko övningar/förflyttningar så jag antar att det kommer bli en hel del sånt i början av säsongen.

Vill du vara på is hela sommaren eller är det skönt med ett uppehåll under sommaren?

jag tycekr det e skönt med ungefär 2 månaders uppehåll. så man får vila knän höfter o etc. lite gran. säsongene ju så lång i alla fall.

Vilken målvakt tror du vinner räddnings % i elitserien säsongen som kommer?

i elitserien har jag dålig koll på men ja tror nog att norena kommer va där uppe i år igen, sen tror ja på gerber, som e en personlig favorit. sen e ju daniel larsson duktig oxå.

Vilken målvakt tror du vinner den i NHL?

tror ja på lundqvist,vokoun, thomas o miller e nog med där oxå

Vilket lag vinner SM-Guld?

svår fråga så här innan serien änns har börjat men ja säger LHC

Vilket lag vinnerStanley Cup?

o buffalo sabres :):)

Var det nära att du lämnade NHL och hamnade i Ryssland i år?

jag fick ett bra erbjudande från ryssland o ja var tvungen att ta mig en rejäl funderare men tillslut så kändes det bäst med att stanna i nordamerika

Vill tacka Jhonas som tog sig tid svara på mina frågor!

Vi hörs!